Domowe suszone pomidory
Do przepisu
Suszone pomidory są ważnym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej. Dodawane są do dań mięsnych i rybnych, do różnych sosów i sosów, a także dodawane do ciasta podczas wypieku niektórych rodzajów białego chleba. Najlepsze suszone pomidory to te suszone na słońcu. Biorąc pod uwagę warunki klimatyczne naszego kraju, sugerujemy wykonanie tej czynności w domu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 83,96 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 1,22 g/7,01 g/4,10Kuchnia śródziemnomorskaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 kg pomidorów 4 łyżki. l. oliwa z oliwek + do posypania pieprzu mieszanka suszonych ziół (pietruszka, rozmaryn, oregano, koper, tymianek) sól Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 100°C. Połóż arkusz pergaminu na blasze do pieczenia, natłuszczonej 1 łyżką. l. oliwa z oliwek. Pomidory umyć, osuszyć i przekroić na pół.
Krok 2
Łyżeczką ostrożnie usuń część nasion, pozostawiając mięsisty rdzeń.
Krok 3
Pomidory ułożyć na blasze do pieczenia, przecięciem do góry. Sól, pieprz, posyp mieszanką suszonych ziół i skrop pozostałą oliwą. Wstawić do piekarnika na co najmniej 24 godziny. Suszone pomidory włożyć do słoika z pokrywką i zalać oliwą.