Jak samemu zrobić pyszny wermut i jakie rośliny trzeba do tego zebrać
Lelya Golovanova 24 maja 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz
Robienie domowego wermutu łączy w sobie dwie największe pasje naszego letniego życia: zbieractwo i smakosz. Produkcja wermutu pod względem złożoności dorównuje produkcji miodu pitnego i stanowi bardzo ekscytujące pole inspiracji.
Gdzie indziej, jak nie na wsi, dzikie smaki i letnie produkty łączą się, tworząc coś wyjątkowo pysznego? Wermuty, likiery i likiery przygotowywane są z przyjemnością z promieni słonecznych, lotu trzmieli i aromatów źródlanej wody. Sporządzanie wermutu jest najwyższym wyrazem botaniki jadalnej, wymagającym umiejętności identyfikacji roślin, kunsztu kulinarnego, wyobraźni, techniki i smaku. Do wermutu potrzebne są nie tylko rośliny aromatyczne, ale takie, które mają specyficzną, ciekawą goryczkę. Jak je selekcjonować i nie stracić umiejętności rozpoznawania innych gustów?
- Jaka jest różnica między wermutem a zwykłą nalewką?
- Całe piękno tkwi w goryczy
- Jak samemu zrobić wermut: ogólny przewodnik
- Jakie 10 roślin można zebrać, aby zrobić wermut?
- Jak długo zaparzać substancje roślinne w alkoholu
- Jak osiągnąć bardziej harmonijny smak wermutu
Jaka jest różnica między wermutem a zwykłą nalewką?
Wermut to wino smakowe powstałe w wyniku dodania do zwykłych win gorzkich aromatycznych ziół i dalszego wzbogacenia napoju alkoholem. W przeszłości najczęściej używanym napojem był piołun, czyli po niemiecku wermut, stąd nazwa trunku.
Równowaga gorzkich i słodkich smaków oraz bogatych aromatów pozwala na wykorzystanie w przepisach roślin, które są zwykle uważane za zbyt ostre lub gorzkie dla konwencjonalnych potraw i napojów. Gdy poświęcisz czas na naukę rzemiosła, zioła, na które kiedyś patrzyłeś z nosem, otworzą nowe i ekscytujące możliwości.
Całe piękno tkwi w goryczy
Większość z nas potrafi rozróżnić ponad 300 odcieni gorzkiego smaku. Rozpoznanie gorzkiego smaku było sprawą życia i śmierci dla naszych przodków-łowców-zbieraczy. Ta umiejętność dała ludziom miłość do herbaty, kawy i piwa. A także różne bittery i wermuty.
Jak samemu zrobić wermut: ogólny przewodnik
Zrobienie wermutu nie jest trudne, ale wymaga trochę wiedzy o roślinach i planowania z wyprzedzeniem. Oto podstawowy proces, który możesz następnie zbadać bardziej szczegółowo, jeśli chcesz:
- Zbieraj rośliny
- Przygotuj nalewki ziołowe
- Zrób syropy z roślin
- Wybierz podłoże bazowe (zwykle wytrawne białe wino, niedrogie)
- Dodaj składniki roślinne bezpośrednio do podłoża podstawowego
- Wzmocnij mocniejszymi napojami
- Dosłodzić syropami lub kordiałami
- Wyjaśnić, usunąć osad, butelkować
Niektóre rośliny wydzielają lepszy aromat w postaci nalewek (w mocnym alkoholu), inne w postaci syropów, a jeszcze inne w formie bezpośredniego naparu w podłożu głównym (w winie). Nie skupiaj się zbytnio na szczegółach, po prostu przygotuj kilka ciekawych mikstur.
Jakie 10 roślin można zebrać, aby zrobić wermut?
Oprócz piołunu istnieją dziesiątki, a może setki bardzo powszechnych i łatwych do zidentyfikowania dzikich roślin, których można użyć do przygotowania własnego wermutu. Obszary o ubogich glebach z reguły obfitują w ekscytujące gorzkie aromaty, ale zbiory ziół można zbierać na czystych łąkach, obrzeżach, polanach lub nawet w pobliżu wiejskiego płotu. Oto kilka dzikich roślin, dzięki którym poczujesz się jak słynny producent wermutów. Większość z nich występuje powszechnie na naszym terenie.
1 piołun lub absynt (Artemesia absinthium)
Piołun
- Wykorzystana część: liście (kwiaty, nasiona)
- Profil smakowy: Gorzki/aromatyczny
- Zalecana metoda: nalewka, ale można ją również dodać do bazy na świeżo lub po suszeniu. Nie przesadzaj, napój może stać się zbyt gorzki.
- Można używać zarówno suszonych, jak i świeżych ziół. Do wermutu nie trzeba używać piołunu, ale skoro to on nadał nazwę napojowi, warto spróbować raz.
2 Piołun (Artemzja zwykła)
Piołun pospolity
- Wykorzystane części: liście, pąki, kwiaty.
- Profil smakowy: Aromatyczny, mentolowy, lekko gorzki, chociaż mniej gorzki niż absynt.
- Zalecana metoda: nalewka.
- Użyj kolekcji suchej lub świeżej. Ten rodzaj piołunu jest znacznie łatwiejszy do znalezienia na wolności niż piołun absyntu.
3 Woskovnitsa bagienna (Wicher Myrica)
Marsh Woskownica
- Wykorzystane części: liście, bazie, pąki.
- Profil smakowy: Gorzki/aromatyczny
- Zalecana metoda: nalewka, syrop
- Jeśli to możliwe, korzystaj ze świeżej kolekcji. Cała roślina pachnie smakowicie, ale bazie dodają napojom miodowej nuty.
4 Szałwia dubrownicka (Skorodonia teukrowa)
Mędrzec dubrownicki
- Wykorzystana część: liście, świeże lub suszone
- Profil smakowy: Gorzki/aromatyczny
- Zalecana metoda: nalewka
5 Dziki Dzięgiel, Dzięgiel (Angelika Sylvestris)
Dzika Angelika, dzięgiel
- Wykorzystana część: strąki nasienne, części zielone lub suche, korzenie
- Profil smakowy: Gorzkio-aromatyczny ziemisty
- Zalecana metoda: nalewka lub syrop
Korzeń arcydzięgla jest szeroko stosowany w dżinach, wermutach i innych napojach smakowych ze względu na swój okrągły, harmonijny smak.
6 Grawilat miejski (Geum urbanum)
Grawilat miejski
- Część wykorzystana: Korzenie
- Profil smakowy: Ziemisto-aromatyczny, pikantny – goździkowy. Świetna pikantna nuta
- Zalecana metoda: nalewka lub syrop
- Najlepiej używać świeżych korzeni i parzyć je przez co najmniej 1 miesiąc.
7 Krwawnik (Achillea millefolium)
Krwawnik
- Wykorzystane części: liście, kwiaty, ale kwiaty są lepsze do wermutu.
- Profil smakowy: gorzko-ziołowo-aromatyczny
- Zalecana metoda: dowolna
8 wrotyczu pospolitego (Tanacetum pospolite)
Wrotycz pospolity
- Wykorzystane części: liście, kwiaty.
- Profil smakowy: gorzko-aromatyczny
- Zalecana metoda: dowolna (należy zachować ostrożność podczas pobierania próbki, ponieważ jest niesamowicie gorzka)
- Dobrze schnie i jest łatwy w przygotowaniu dowolną metodą.
9 Drzewa iglaste, zwłaszcza jodła, świerk i modrzew
Jodła syberyjska
- Część używana: igły, najlepiej nowy sezon.
- Profil smakowy: aromatyczny, cytrusowy, sosnowy, garbnikowy
- Zalecana metoda: dowolna
10 Czarny bez (Sambuca negris)
Czarny bez
- Część wykorzystana: kwiaty lub jagody
- Profil smakowy: Kwiaty – kwiatowe, gałka muszkatołowa, wanilia, banan, jagody – głębokie, złożone, słodkie owoce
- Zalecany sposób parzenia: kwiaty – dowolne, jagody – syrop. Jagody najlepiej stosować jako syrop w wermucie, gotując syrop przez 5 minut
- Nuty: Aromat kwiatu czarnego bzu dodaje ciepła i złożonego bogactwa słodkim wermutom.
Spritz pomidorowy z wermutem
Owoce i jagody, takie jak jabłka, tarnina, owoc dzikiej róży, rabarbar, czarna porzeczka, truskawki itp. mogą dodać okrągłej kwasowości i owocowej głębi i szczególnie dobrze sprawdzają się w słodkich wermutach. Agrest świetnie komponuje się z wytrawnymi wermutami. Bilansując smaki wermutu, weź pod uwagę dodatkową kwasowość niektórych owoców.
Jak długo zaparzać materię roślinną w alkoholu?
Proces ten może się różnić w zależności od rośliny, którą warzysz i mocy użytego alkoholu. Z reguły nasiona, owoce i korzenie zaparzają się dłużej niż liście lub kwiaty. Mocniejszy alkohol „podniesie” aromat szybciej i czyściej. Ale niezależnie od tego, jakiej mocy alkoholu użyjesz, jeśli pozostawisz go zbyt długo, alkohol zacznie całkowicie rozkładać składniki roślinne i pozostawi napar o mętnym wyglądzie i smaku ziołowym.
Określenie optymalnego czasu parzenia dla różnych składników botanicznych wymaga prób i błędów, a także regularnej degustacji. Kruche materiały, takie jak kwiaty i pędy, szybko tracą aromat i zaczynają się psuć.
Jak osiągnąć bardziej harmonijny smak wermutu
Nawet wytrawne wermuty wymagają równowagi słodyczy. Możesz zdecydować, który wermut mieści się w spektrum od wytrawnego do słodkiego, stopniowo dodając wybrane przez siebie substancje słodzące:
- Karmel. Jest to tradycyjna metoda wytwarzania słodkich wermutów. W rondelku podgrzej cukier z niewielką ilością wody, aż zacznie się karmelizować. To od Ciebie zależy, jak głęboko chcesz podgrzać karmel.
- Miód doda złożonych, kwiatowych tonów.
- Syrop z soku brzozowego to bardzo modny słodzik do wermutu, oferujący złożone, słodko-gorzkie nuty karmelu.
- Piwo i cydr również mogą działać – po prostu szukaj napojów o zawartości alkoholu od 10% do 14%.
Jeśli chcesz naprawdę ulepszyć swój wermut, postarzaj go w dębie.
Aby uzyskać całkowicie klarowny wermut, należy go przechowywać w temperaturze ujemnej (około -8°C) przez kilka dni, aby opadły wszelkie pozostałości substancji stałych.
Gdy będziesz zadowolony z gotowego produktu, przechowuj go w lodówce i użyj uszczelnienia próżniowego, aby zapobiec utlenianiu (szczególnie, jeśli zacząłeś już pracę nad butelką).
Wermut nie jest napojem, który zwykle pije się samodzielnie. Spróbuj dobrze rozcieńczonego szampanem. Albo przynajmniej dodaj dużo lodu.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zioła #nalewki #narkotyki #napoje na jesień #wermutPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
22 września 2023 r
Szczegółowe instrukcje krok po kroku bez pustych informacji. Dziękuję za dobry post!
00Odpowiedź
18 sierpnia 2022 r
Dobre i łatwe przepisy
00OdpowiedźSvetarolle18 sierpnia 2022 r
Ciekawe, myślę, że teraz rozumiem, co robić w wolnym czasie
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych