Jak rozmrozić kurczaka bezpiecznie, łatwo i skutecznie
Olga Zacharowa 22 lutego 2022 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Ważne jest, aby każdy wiedział, jak rozmrozić kurczaka, ponieważ kurczak to jeden z tych produktów, na których zawsze można polegać, przygotowując obiad dla całej rodziny lub witając gości. Na szczęście kurczak dobrze się mrozi, więc niezależnie od tego, czy robisz zapasy, czy próbujesz zaoszczędzić resztki, możesz sprawić, że kurczak będzie pyszny. Rozmawialiśmy o zamrażaniu i rozmrażaniu, a także przechowywaniu kurczaka w zamrażarce Natalie Kosmacheva, przemyślana kucharka ze Smoleńska.
Jeśli zamrażasz surowego kurczaka, umieść go w plastikowej torbie i zawiń w całości w folię aluminiową, aby zapobiec przedostawaniu się obcych zapachów do opakowania. Lub umieść kurczaka w zamykanej na zamek torbie do zamrażania. Jeśli do przechowywania wybierzesz torbę Ziploc, pamiętaj, aby usunąć z niej jak najwięcej powietrza, aby chronić ptaka przed „oparzeniami” lodowymi. Można to łatwo zrobić, zanurzając spód torby w misce z wodą i pozostawiając górną część otwartą, tak aby ciśnienie wody przepychało powietrze przez otwór. Po prawidłowym zapakowaniu kurczaka należy oznaczyć opakowanie datą rozpoczęcia zamrażania i umieścić go w zamrażarce.
Torba zapinana na zamek doskonale nadaje się również do przechowywania kurczaka pokrojonego na kawałki. Rodzaj próżni wytworzonej w domu zapobiegnie nadmiernemu przymarzaniu części ptaka do siebie i będzie łatwiejszy w obróbce.
Jak długo trwa mrożony kurczak?
Zamrożony kurczak jest zwykle przechowywany w temperaturze minus 15°C przez 6 miesięcy, w temperaturze minus 10°C przez 5 miesięcy i w temperaturze minus 7°C przez 2 miesiące.
WAŻNY! Kurczaka można przechowywać przez długi czas, ale kurczak zazwyczaj z czasem traci smak i konsystencję. Im mniejsze kawałki, tym krótszy powinien być ich okres przydatności do spożycia, ponieważ zamarzają całkowicie szybciej.
Ugotowanego mrożonego kurczaka należy zjeść w ciągu 3 miesięcy.
Czy mogę od razu ugotować mrożonego kurczaka?
Jeśli naprawdę brakuje Ci czasu, możesz od razu zacząć gotować mrożony drób, przestrzegając tylko pewnych zasad.
Kurczaka należy gotować w piekarniku lub na płycie kuchennej (smażyć lub gotować), gdzie temperatura jest wystarczająco wysoka, aby zabić wszelkie bakterie. To prawda, że u200bu200btrudno jest równomiernie ugotować całego kurczaka, dlatego lepiej zamrozić ptaka w wygodnych częściach niż całą tuszę. Jeśli natknę się na zamrożoną tuszę, po prostu gotuję ją w rondlu z marchewką, cebulą i łodygą selera.
Jak rozmrozić kurczaka
W lodówce. Najłatwiejszym i najbezpieczniejszym sposobem rozmrożenia kurczaka jest przeniesienie ptaka z zamrażarki do lodówki. Dzięki temu ptak rozmrozi się równomiernie.
Metoda ta jest jednak dość czasochłonna, dlatego rozmrażanie należy zaplanować z wyprzedzeniem. Naturalnie poszczególne części kurczaka rozmrożą się szybciej.
Aby rozmrozić, umieść ptaka w dużej misce i umieść go na samym dnie lodówki, aby nic nie kapało na inne potrawy.
W zimnej wodzie. Jeśli potrzebujesz szybszej metody rozmrażania, użyj wody. Wystarczy zamknąć kurczaka w szczelnym worku i zanurzyć go w zimnej wodzie. Możesz użyć zlewu lub dużej miski. Ważne jest, aby trzymać kurczaka w temperaturze poniżej 4°C, aby zapobiec rozwojowi bakterii. Zmieniaj wodę co 20-30 minut, aby była przez cały czas możliwie zimna.
Rozmrożenie 500 g kawałków kurczaka może zająć około 1 godziny, a w przypadku ptaka o wadze 2 kg – od 2 do 3 godzin. Ważne jest, aby gotować kurczaka zaraz po rozmrożeniu, również ze względów zdrowotnych.
Kuchenka mikrofalowa Niezbyt przepadam za tą metodą, ale wiem, że wiele osób ją praktykuje. Zdecydowanie najszybszym sposobem rozmrażania jest użycie kuchenki mikrofalowej. Ale w ten sposób ptak nagrzewa się do 60°C, co jest niebezpieczne dla zdrowia, jeśli kurczaka rozmraża się, a nie od razu gotuje, ale pozostawia w temperaturze pokojowej.
Aby prawidłowo rozmrozić kurczaka w kuchence mikrofalowej, ustaw moc na najniższą, połóż zamrożonego kurczaka na odpowiednim talerzu i włóż do kuchenki mikrofalowej. Obliczenie: 3 min. na każde 400-450 g wagi. Rozmroź kurczaka w kilku partiach. Okresowo obracaj kurczaka i sprawdzaj, jak bardzo mięso się rozmroziło.
Należy pamiętać, że kuchenka mikrofalowa jest przeznaczona wyłącznie do rozmrażania kurczaka. Nigdy nie gotuj kurczaka całkowicie w kuchence mikrofalowej, ponieważ pełne ugotowanie ptaka zajmie zbyt dużo czasu.
Jak sprawdzić, czy kurczak jest prawidłowo rozmrożony
Aby sprawdzić, czy kurczak jest całkowicie rozmrożony, wykonaj małe nacięcie w najgrubszej części piersi lub uda. Włóż palec; Miąższ powinien być miękki i pozbawiony kryształków lodu. Jeżeli wyczuwalne są kryształki lodu lub miąższ jest twardy, należy kontynuować rozmrażanie.
Czy można rozmrozić kurczaka na blacie?
Możesz, ale nie musisz! Nie zostawiaj ptaka na stole do rozmrożenia, ponieważ natychmiast znajdzie się on w strefie zagrożenia od 4 do 60°C. Temperatury w tym zakresie stwarzają idealne środowisko do rozwoju bakterii, więc mięso pozostawione na stole szybko stanie się niebezpieczne do spożycia.
Gotowanie kurczaka to jedyny sposób, aby raz na zawsze zabić bakterie. Ważne jest, aby przed gotowaniem mięso było całkowicie rozmrożone. Oczywiście, chyba że wybrałeś ekspresową metodę gotowania i nie przygotowujesz mrożonej tuszy. Pamiętaj, że częściowo rozmrożony kurczak może nie być w pełni ugotowany, co może być niebezpieczne dla zdrowia.
5 super dań z kurczaka do ćwiczenia prawidłowych technik rozmrażania całego ptaka
Grillowany kurczak marynowany w ziołach od szefa kuchni Wasilija Emelianenko
Grillowany kurczak marynowany w ziołach od szefa kuchni Wasilija Emelianenko
Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:
- 1 kurczak o wadze 1,5-2 kg
- 1 mały pęczek mięty
- łodygi 1 małego pęczka zielonej bazylii
- liście z 1 małej pęczka tymianku
- liście z 1 dużej gałązki rozmarynu
- 1 główka czosnku
- 2-3 czerwone papryczki chili z nasionami
- 0,5 łyżeczki kurkuma
- kilka kropli sosu Worcestershire
- 1 łyżka. l. sól
- 1-2 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżki l. oliwa z oliwek
- 3 łyżeczki ocet balsamiczny
- Rozmroź kurczaka w lodówce lub w zimnej wodzie.
- Do marynaty Wszystkie zioła umieść w blenderze. Czosnek rozgnieć, obierz i dodaj wraz z krążkami chili, kurkumą, sosem Worcestershire, solą i pieprzem. Dolać oliwę i krem balsamiczny i zmiksować na gładką masę.
- Powstałą marynatą posmaruj kurczaka ze wszystkich stron, łącznie z wnętrzem. Marynować przez co najmniej 30 minut. w temperaturze pokojowej lub do 12 godzin w lodówce.
- Pozwól kurczakowi osiągnąć temperaturę pokojową na 1 godzinę przed gotowaniem.
- Osuszyć kurczaka z marynaty (marynatę zachować). Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60-80 minut lub do całkowitego ugotowania, na samym końcu włączając grill lub konwekcję. Możesz też grillować kurczaka na rożnie lub na szaszłykach na węglach, smarując go marynatą.
- Przed pokrojeniem odłóż kurczaka na talerz pod folią na 10 minut. Podawać kurczaka na ciepło.
Pieczony kurczak z pigwą i cytryną
Pieczony kurczak z pigwą i cytryną
Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:
- 1 średni kurczak o wadze 1,3-1,5 kg
- 2 średnie pigwy
- 2 cytryny „uzbeckie”.
- 100 g masła
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Rozmroź kurczaka w lodówce lub w zimnej wodzie.
- Pigwę umyć pędzelkiem, pokroić na ćwiartki, usunąć rdzeń. Połóż pigwę na blasze wyłożonej pergaminem. Cytryny pokroić na ćwiartki i wymieszać z pigwą. Skropić oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem.
- Zimne masło pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Masło posyp solą i pieprzem i włóż do zamrażarki na 10 minut.
- Wytrzyj kurczaka do sucha ręcznikami papierowymi. Ostrożnie usuń skórę z piersi i nóg. Połóż kawałki masła pomiędzy mięsem a skórą. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem.
- Włóż rozmaryn i czosnek do brzucha kurczaka, zszyj, zawiąż nogi, a skrzydełka wsuń pod pachy.
- Kurczaka ułożyć na pigwie i cytrynach, piersią do dołu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Odwróć się i piecz przez kolejne 20-30 minut. lub do całkowitego ugotowania. Podawaj kurczaka z pigwą i cytrynami.
Kurczak pieczony w piekarniku gotowany w sosie z białego wina
Kurczak pieczony w piekarniku gotowany w sosie z białego wina
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
- 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
- 1 łyżka. l. suszone zioła prowansalskie
- 4 duże cebule
- 2-2 ząbki czosnku
- 200 g boczku wędzonego
- 2 łyżki l. słodka musztarda
- 200-300 ml wytrawnego białego wina
- 200 g pomidorków koktajlowych
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Rozmroź kurczaka w lodówce lub w zimnej wodzie.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Kurczaka pokroić na porcje, natrzeć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Następnie posyp ziołami prowansalskimi.
- Drobno posiekaj cebulę, czosnek i boczek, dodaj musztardę i wymieszaj.
- Kurczaka ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym. Całość przykryj mieszanką cebuli, czosnku, boczku i musztardy.
- Zalej kurczaka białym winem. Nie potrzeba go dużo, wino powinno zakrywać kurczaka nie więcej niż połowę, w przeciwnym razie smak wina będzie zbyt wyraźny.
- Na wierzchu ułóż całe pomidorki koktajlowe. Zamknij szczelnie pokrywkę lub zapakuj patelnię w folię. Wstawić do piekarnika na 40-45 minut.
- Otwórz pokrywkę/zdejmij folię i włóż kurczaka do piekarnika na kolejne 15-20 minut. Podawać kurczaka bardzo gorącego.
Pieczony kurczak z przyprawą chili i mandarynki
Pieczony kurczak z przyprawą chili i mandarynki
Do przygotowania 6-8 porcji potrzebne będą:
- 1 kurczak o wadze 2-2,2 kg
- 100 g masła
- 1 łyżeczka wędzona czerwona papryka
- 4 średnie pory
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Do przyprawienia:
- 3 cm świeży korzeń imbiru
- 2 czerwone chilli, z nasionami lub bez
- 1 czerwona papryka, bez nasion i błonek
- 5 dużych mandarynek
- 100ml wody pitnej
- 4 łyżki l. ocet jabłkowy i brązowy cukier
- 1 łyżeczka sól
- Rozmroź kurczaka w lodówce lub w zimnej wodzie.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Wytrzyj ptaka do sucha i dopraw solą i pieprzem. Delikatnie oddziel palcami skórę kurczaka na piersi, grzbiecie i udkach od mięsa.
- Lekko zmiękczone masło wymieszaj ze szczyptą soli i wędzoną papryką i posmaruj mięso kurczaka pod skórą.
- Usuń zieloną część z pora i połóż białą część na blasze do pieczenia. Połóż pierś kurczaka na porze, stroną z kurczakiem do dołu. Piecz przez 1 godzinę. Zwiększ temperaturę do 230°C lub włącz grill. Obróć kurczaka na drugą stronę i piecz przez kolejne 10-12 minut.
- Do przyprawienia Imbir, chili i słodką paprykę pokroić w cienkie, krótkie paski. Mandarynki przekrój na pół i łyżką wydrąż miąższ, zachowując wypływający sok.
- Wymieszaj cały pieprz, imbir, mandarynki z sokiem, wodą, octem, cukrem i solą. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zgęstnieje, 15-20 minut. Zamrażać.
- Pozwól kurczakowi odpocząć przez 10-20 minut. pod arkuszem folii. Podawać z dodatkiem papryczki mandarynkowej i porem.
Kurczak po kantońsku w sosie sojowym
Kurczak po kantońsku w sosie sojowym
Do przygotowania 5-6 porcji potrzebne będą:
- 1 kurczak o wadze 1,5-1,7 kg
- 400-600 ml sosu sojowego
- 5-6 cm świeżego korzenia imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 4 łodygi zielonej cebuli
- 2-gwiazdkowy anyż
- 1 laska cynamonu
- 3 łyżki l. Sahara
- 1 suszona papryczka chili, opcjonalnie
- Rozmroź kurczaka w lodówce lub…