Jak pysznie usmażyć kurczaka i przygotować z niego paprykę, fricassee, chakhokhbili i inne fajne dania
Andriej Bugajski 6 lipca 2023 r4,92 (12)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Światowy Dzień Smażonego Kurczaka obchodzony jest co roku 6 lipca. Jak prawidłowo usmażyć kurczaka i przygotować z niego różne pyszne dania. Zadanie na pierwszy rzut oka jest proste, jednak w ciągu swojej historii nasza cywilizacja zgromadziła wiele ciekawych rozwiązań, tradycyjnych dla różnych czasów i miejsc. Rzućmy okiem na najbardziej wyjątkowe opcje.
Jakiego kurczaka potrzebujemy do smażenia?
Wszystkie kurczaki mogą dla ciebie wyglądać tak samo, ale ich wewnętrzny świat jest inny. Do smażenia najlepiej nadają się kapłony i drób, ale większość ludzi ostatni raz słyszała te słowa, czytając „Trzej muszkieterowie” lub „Właściciele ziemscy Starego Świata”. Rzeczywiście, są to prawie zapomniane radości; niewielu rolników zaoferuje ci tak pyszną ucztę.
Powszechnie dostępne są brojlery o różnym żywieniu i wieku/masie ciała, a także kurczęta „domowe”, od prawdziwych bojowników i długonogich kurczaków z wolnego wybiegu po bardzo konwencjonalne, które niewiele różnią się od brojlerów. Można je wszystkie usmażyć, ale brojlery zapewniają maksymalną soczystość przy minimalnym smaku i odwrotnie. Jeśli stoisz przed straganem i masz wybór, wybierz okrągłego, schludnego, trzyfuntowego kurczaka (standardowo 1200 g), tłustego, z żółtawą lub żółtą skórką (w zależności od karmy). Skórka nie powinna być bardzo gruba i mocna; takie kurczaki są pieczone. Kurczaki porcjowane z korniszonami też są świetne, nie musisz się tym martwić, wszystkie są dobre.
Czego jeszcze możemy potrzebować do smażenia kurczaka?
Spis. Będziesz potrzebować patelni, na której zmieści się ptak, rozłożony i cały. A tym bardziej w częściach. Zasadniczo jest to patelnia o średnicy 28 cm. Im jest cięższa, tym lepsza. Smażymy na profesjonalnej patelni ze stali nierdzewnej z wysokimi bokami i dnem kanapkowym, waży dwa i pół kilograma i jest idealna do tego zadania. Dobrze sprawdzają się również patelnie żeliwne i patelnie siluminowe z grubym dnem. Waga patelni powinna przekraczać wagę kurczaka, najlepiej kilkukrotnie.
Olej. Najlepiej oczywiście roztopione masło. To jest najsmaczniejsze. Smalec lub inny wytopiony tłuszcz wewnętrzny również dadzą doskonałe rezultaty. Najbardziej dostępnym i najtańszym rozwiązaniem jest rafinowany olej roślinny, który jednak nie wniesie nic dobrego do potrawy. Chociaż nie zniszczy to bruzd.
Zioła i przyprawy. Wybór jest szeroki. Wrzuć wszystko, co lubisz lub komu ufasz. Najczęściej używam soli Svan lub suszonej adjiki, tak lubię. Około łyżeczki.
Czosnek. Niezbędny składnik jak na mój gust. Z czosnkiem kurczak jest zachęcający, a nawet zdeprawowany. Pozwól jej to mieć.
Dobry patelnia, czosnek, przyprawy i olej to najlepsi przyjaciele kurczaka
Jak pokroić kurczaka przed smażeniem
Cięcie tradycyjne – odciąć ostatnią falangę skrzydeł, szyję i nadmiar skóry z szyi, odciąć staw z podudzi, odciąć nadmiar skóry i tłuszczu z okolic ogona. To są wspólne miejsca. Następnie kurczaka można przeciąć wzdłuż przy kości stępkowej i rozłożyć po obu stronach kręgosłupa. To jest to, co zwykle robi każdy. Bardziej zaawansowani użytkownicy wycinają grzbiet z obu stron (np. nożyczkami) wraz z ogonem i rozkładają go wzdłuż klatki piersiowej, wycinając stępkę i grasicę. W ten sposób od razu otrzymasz kompletny zestaw resztek, których nie trzeba smażyć, ale trzeba z nich ugotować bulion, gdy zostaną zebrane w kolejności od kilku kurczaków. Obie metody są prawidłowe, wybierz tę, która Ci odpowiada.
Więcej informacji na temat prawidłowego krojenia kurczaka znajdziesz tutaj
Metoda krojenia kurczaka
Jak idealnie usmażyć kurczaka do późniejszego ugotowania
Idealny przedmiot obrabiany. Lepiej nadają się do tego części z kośćmi – udka, podudzia, uda, skrzydełka, o wadze takiej samej jak cały kurczak – 1200g. Należy je grubo posiekać – 2 sztuki na podudzie, 3 na udo, 2 kawałki skrzydła, doprawić solą i pieprzem i szybko podsmażyć na patelni, a jeszcze lepiej w rondlu, kotle lub woku – w ciężka miska. Musisz smażyć przez 10 minut na dużym ogniu, ciągle mieszając. Po 5 minutach, gdy kawałki zaczną nabierać koloru, dodaj dużo cienko lub drobno posiekanej cebuli i smaż dalej, aż będzie przezroczysta lub zrumieniona.
Najpierw musisz usmażyć kurczaka, a następnie dodać do niego cebulę
Otrzymasz preparat w postaci smażonych kawałków kurczaka i cebuli.
Preparat z kurczaka smażonego z cebulą
Następnie możesz szybko zamienić ten preparat w jedno z poniższych atrakcyjnych dań.
Co można zrobić ze smażonego kurczaka?
Na patelnię wlać 0,7 litra soku pomidorowego (przecier pomidorowy, posiekane pomidory, passata, pomidory z puszki w soku pomidorowym), zagotować, doprawić chmielem suneli, kolendrą, czarnym pieprzem, czosnkiem; lub sucha adjika; lub sól Svan/Adyghe, gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut i odniesiesz sukces Czachochbili.
Czachochbili
Dodajemy sok pomidorowy, posiekaną paprykę, suszoną mieloną paprykę i gotowe lecho z kurczakiem.
Da Ci sok pomidorowy, suszona słodka i wędzona papryka węgierski pörkölt.
Dodając tam śmietanę, otrzymasz tego samego węgierskiego paprykasz.
Paprykasz.
Pieczarki podsmażyć osobno w plasterkach, posypać łyżką mąki, wymieszać i rozcieńczyć śmietaną 22%, połączyć z kurczakiem i dusić jeszcze 5 minut, będzie potrawka.
Wlać pół litra bulionu z kurczaka, chwilę podgotować, łyżkę skrobi kukurydzianej rozcieńczyć 1-2 łyżkami sosu sojowego lub ostrygowego (można użyć mieszanki) i kilkoma łyżkami wody, dobrze wymieszać i zalać do kurczaka, mieszaj, aż się zagotuje i zgęstnieje, zdejmij z ognia – ok pseudochiński kurczakmożna dodać tam więcej grzybów lub warzyw – boczniaki, kapustę pekińską, paprykę słodką, fasolkę szparagową, kiełki soi.
Jestem pewien, że będziesz mieć inne świetne pomysły na ten temat.
Przygotowanie wszystkich powyższych potraw zajmuje nie więcej niż pół godziny. Jeśli potrzebujesz przystawki, można ją łatwo przygotować w tym samym czasie.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kurczak #smażony kurczakPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca3 lutego 2022 r
Tak, kurczak jest najtańszym, „ludowym” produktem. ) Najczęściej piekę kurczaka. Inne dania gotuję rzadziej, bo ja (i moje córki) nie lubię gotowanej skórki z kurczaka, tylko mocno smażonej.) Albo dodaję do naczyń bez skóry.)
00Odpowiedźaleks5555xz3 lutego 2022 r
Dziękuję! Bardzo lubię kurczaka, nigdy nie gotowałam papryki, bardzo chciałam to od razu)
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych