Ziemniaki można ugotować w taki sposób, że będziesz oklaskiwany. Lub wręcz przeciwnie, możesz zrobić z ziemniaków coś, czego nikt nie zje. Cała kwestia tkwi w naszych umiejętnościach kulinarnych. Aby uzyskać wskazówki dotyczące przygotowywania pysznych ziemniaków, odwiedź stronę Gastronom.ru Taras Kiriyenko, szef kuchni winiarni Touche.
Przygotowanie i wybór ziemniaków do pysznego dania
Jakie rodzaje ziemniaków nadają się do gotowania, smażenia i pieczenia?
Nie powiem, że w Rosji jest tak duży wybór ziemniaków i wiele różnych odmian. W Anglii jest ich kilkanaście lub więcej i w zależności od odmiany ziemniaki będą papkowate, skrobiowe lub woskowe. W naszych sklepach ziemniaki mogą być tylko białe, żółte lub czerwone, umyte lub niemyte – to w zasadzie wszystkie różnice. Więc dopóki nie spróbujesz, nie będziesz wiedział. Chociaż supermarkety zaczęły ostatnio sprzedawać ziemniaki „do smażenia” lub „do gotowania”, często jest to chwyt marketingowy, a nie zmartwienie klientów.
Do jakiej wody wrzucić ziemniaki do gotowania – zimnej czy wrzącej?
Jeśli chcesz tylko gotowane ziemniaki, ugotuj je w zimnej wodzie. A jeśli robisz tłuczone ziemniaki, musisz ugotować ziemniaki w dwóch wodach. Najpierw należy gotować ziemniaki przez 30 minut w wodzie, której temperatura nie powinna przekraczać 70 ° C. Następnie należy spuścić wodę i ugotować ziemniaki we wrzącej wodzie. Ziemniaki ugotować, odcedzić z wody, dokładnie osuszyć na durszlaku lub na papierowych serwetkach i przetrzeć przez sito. I dopiero potem należy go posolić.
Czy powinienem ugotować ziemniaki w całości, czy pokroić je na puree?
Lepiej pokroić w kostkę lub plasterki, zachowując mniej więcej tę samą wielkość, aby równomiernie się upiekły. Jeśli zostawisz w całości, to po 20-30 minutach część ziemniaków będzie rozgotowana, druga będzie gotowa, a trzecia będzie w połowie ugotowana.
Przygotowanie ziemniaków do gotowania
Robienie pysznych puree ziemniaczanego
Ile masła i mleka potrzeba, żeby zrobić pyszne puree?
Na dobre puree maślane na 1 kilogram ziemniaków potrzeba 400 g masła. Ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać olej i wymieszać. Jeśli puree trzeba podać od razu, można dodać odrobinę ciepłego mleka (100 g na 1 kg ziemniaków). Jeśli chodzi o przyprawy, weź gałkę muszkatołową. Alternatywnie możesz zrobić ziemniaki z musztardą Dijon, pastą miso lub wasabi.
Czy można przecierować tylko przez sito?
Można użyć prasy lub popychacza. Nie blenderem! Podczas mechanicznego mieszania z dużą prędkością wewnętrzna struktura ziemniaka ulega zniszczeniu i uwalnia się dużo skrobi. Puree ma postać pasty lub koloru szarego.
Grube puree ziemniaczane
Robienie świetnych smażonych i pieczonych ziemniaków
Jeśli gotujemy ziemniaki smażone, jak uzyskać piękną i chrupiącą skórkę?
Najpierw należy ugotować ziemniaki z dodatkiem białego octu winnego – na 2 litry wody należy użyć 2 łyżek octu. Ziemniaki powinny być prawie gotowe, spuścić wodę i ostudzić ziemniaki. A następnie smażyć na oleju.
Dlaczego należy gotować ziemniaki przed smażeniem lub pieczeniem?
Jeśli od razu usmażymy ziemniaki, mogą stać się kruche i przez to nie będą się równomiernie gotować. W przypadku pieczenia sytuacja jest inna: im dłuższa obróbka cieplna, tym bardziej ziemniaki wysychają. A ponieważ ziemniaki są już gotowe w środku, pozostaje tylko upiec je, aby uzyskać skórkę.
Na jakiej patelni smażyć i kiedy dodawać sól?
Lepiej jest wziąć patelnię o średnicy 20 centymetrów. Materiał nie jest ważny, wystarczy żeliwo mojej babci. Najlepiej smażyć na tłuszczu. Ale ponieważ nie jesteśmy we Francji i nie mamy zapasów tłuszczu zwierzęcego ani kaczego, używaj oleju roślinnego. Smażymy na średnim ogniu i pamiętajmy: żadnego produktu nie należy często zakłócać. Dla aromatu i smaku można pod koniec smażenia dodać kostkę masła. Sól pod koniec gotowania.
Ziemniaki smażone
Co dodać do smażonych ziemniaków?
Najlepszą opcją jest boczek, smalec lub skwarki. Z przypraw wybieram gałkę muszkatołową. Jeśli chcesz smażyć z cebulą, dodaj ją, gdy ziemniaki będą już prawie gotowe. Alternatywą jest osobne ugotowanie karmelizowanej cebuli i dodanie jej do już usmażonych ziemniaków.
Jak pysznie upiec ziemniaki?
Pokrojone ziemniaki zanurzamy w mące, następnie smażymy na oleju i pieczemy. Lub trochę ugotuj ziemniaki, osusz je, następnie weź olej roślinny, tymianek lub rozmaryn, posiekaj je z ząbkiem czosnku, wymieszaj z ziemniakami, dodaj sól i połóż ziemniaki na blasze do pieczenia. Upiec.
Pieczone młode ziemniaki
Sekretny przepis szefa kuchni – zapiekanka ziemniaczana
Za najleniwszą potrawę ziemniaczaną uważam zapiekankę ziemniaczaną. Może być z kalafiorem, boczkiem lub serem.
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, dobrze opłukać, osuszyć i układać warstwami w garnku lub blasze do pieczenia (najlepiej z wysokimi bokami). Do ziemniaków dodajemy dowolne warzywa, boczek, kawałki pieczonego kurczaka lub mięso. Dodać mleko lub mleko zmieszane z gęstą śmietaną (33%) w proporcji 1:1 (mleko można najpierw zagotować z tymiankiem, rozmarynem lub gałką muszkatołową). Lub zamiast mleka użyj bulionu z kurczaka. Polej ziemniaki, posyp serem Gruyere lub parmezanem, aby uzyskać złocistobrązową skórkę i włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C na 12-15 minut. Wszystko. Możesz iść oglądać telewizję i wrócić do gotowego dania z innymi głodnymi zjadaczami.
Zapiekanka ziemniaczana
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ziemniaki #jak gotować #wskazówki szefa kuchniPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych