Jak pysznie ugotować najzdrowsze warzywo świata
Julia Andriejanow 01 sierpnia 2021 r4,50 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz
Oficjalnie najzdrowsze warzywo świata można też oficjalnie nazwać najbardziej znienawidzonym, jak wynika z badań przypadkowych przechodniów od Alaski po Kapsztad. A jednak można go przygotować w taki sposób, że zasmakuje nawet wybrednym dzieciom. Tak jak ja i moje siostry.
Tego lata 1995 roku nasz sąsiad wyhodował największe brokuły w całej daczy. Wasilij pracował jako asystent oświetlenia w Moskiewskim Teatrze Artystycznym i wprowadzał moją babcię w intymne szczegóły życia artystów. Włączyła wszystkie rezerwy wrodzonej dyplomacji wyłącznie w imię jednego – dowiedzenia się, w czym tkwi sekret płodności jego łóżek. Dlaczego brokuły zakwitły dwadzieścia metrów od jej skromnej ziemi, jak w Grecji? Ale właśnie tych odpowiedzi Wasilij unikał jak schwytany partyzant.
I nie jest tak, że ktokolwiek w naszej rodzinie miał pasję do warzyw kapustnych, wręcz przeciwnie, musieliśmy je zamaskować sosami, zanim namówiliśmy dzieci do zjedzenia brokułów jako dodatku. Ale sam fakt! Jak on to zrobił?
Zastosowano metody zaczerpnięte z literatury światowej – Wasilija gotowano na parze w łaźni w stylu Dostojewskiego, przedstawiano odwiedzającemu dalekiemu krewnemu w stylu Bunina, a nawet częstowano herbatą i ciasteczkami, jak listonosz Peczkin. „To sporo wysiłku jak na kapustę” – myśleli teraz ci, którzy nie znają mojej babci. „Zbliża się apogeum!” – spodziewajcie się tych, którzy chociaż raz w życiu próbowali się przed nią ukryć. Zatem rozwiązanie nie pasowało żadnemu z chorych, bo nie było z tego świata. Dosłownie. Wasilij odbył tournée z trupą do Czech i spotkał na ulicach Pragi pewnego jasnowidza. Wybierając dowolne życzenie na świecie, które można spełnić za jednego dolara, Wasilij poprosił, „aby wszystko w ogrodzie zalało jak szalone”. Opowiadał o tym już nie po torturach, ale na przyjęciu urodzinowym swojego sąsiada Tevosa, po piątym kieliszku czaczy. No cóż, babcia w końcu przestała słuchać wulgarnego języka i skupiła się na wiśniach. Nikt nie mógł jej w nich przewyższyć.
A oto przepis na brokuły w białym sosie z dzieciństwa – prosty i szybki. Aby mu towarzyszyć – dowolne orzechy, nasiona i suszone owoce, napisałam tylko moje ulubione
Brokuły w kremowym sosie czosnkowym
Składniki:
1 duży kwiat brokułów
200 ml śmietany 10%
50 g masła
1 ząbek czosnku
3 gałązki pietruszki
Garść łuskanych orzechów włoskich
Garść obranych nasion słonecznika
2 łyżki rodzynki
2 łyżki nasiona chia
Sól, pieprz
Jak gotować:
- Brokuły podzielić na małe różyczki.
- Zagotuj wodę.
- Brokuły włóż do wrzącej wody na minutę, wyjmij i włóż do miski z lodem.
- Obierz i drobno posiekaj czosnek.
- Smaż czosnek na maśle przez 1-2 minuty. Smażenie zacznij na jeszcze ciepłej patelni, aby czosnek się nie przypalił i stał się przezroczysty.
- Drobno posiekaj natkę pietruszki.
- Do czosnku dodać śmietanę i pietruszkę.
- Dodaj sól i pieprz.
- Mieszaj przez kolejne 2 minuty, aż krem lekko zgęstnieje.
- Na suchej patelni praż orzechy włoskie i nasiona przez 2 minuty. Można dodać sól, pieprz i ulubione przyprawy.
- Podawać w głębokiej misce, posypane orzechami, nasionami, rodzynkami i chia.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pietruszka #czosnek #brokuły #Yulia Andreyanova #sos śmietanowy #chiaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
6 września 2021 r
Najbardziej kochane jest to, że pochlebiasz sobie
00Odpowiedź
17 listopada 2018 r
Niedawno przeczytałam, że okazuje się, że brokuły niemal powodują raka. Nie wiesz już komu wierzyć. )) Na jednej stronie napiszą jedno, na innej odwrotnie.)
00Odpowiedź
13 listopada 2018 r
Uwielbiam brokuły! Szkoda, że nie mogę ich jeść codziennie, nawet zwykłe brokuły są bardzo smaczne
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych