Jak pysznie ugotować kaszę gryczaną bez mięsa, aby miło zaskoczyć wszystkich

Jak pysznie ugotować kaszę gryczaną bez mięsa, aby miło zaskoczyć wszystkich

Jak pysznie ugotować kaszę gryczaną bez mięsa, aby miło zaskoczyć wszystkich

Olga Zacharowa 19 stycznia 2024 r5.00(4)Dodaj do ulubionychUdział

Jak się okazuje, w ostatnim czasie obok najpotrzebniejszych rzeczy znalazła się także kasza gryczana. sól i cukier. I nie jest to zaskakujące, ponieważ nasza miłość do gryki przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, chociaż na całym świecie stosunek do gryki jest znacznie spokojniejszy. Aby umocnić naszą miłość i mądrze wykorzystać rezerwy kaszy gryczanej, zapraszamy Państwa do przygotowania kilkunastu prostych, ale oryginalnych i smacznych dań.

gotowanie kaszy gryczanej

Treść:

  • Jakie są zalety kaszy gryczanej?
  • Jak gotować grykę: wskazówki i nieoczekiwane przepisy
  • Sałatka cytrusowa z kaszą gryczaną, fetą i rukolą
  • Skandynawska kasza gryczana z imbirem
  • Wielkopostne naleśniki z kaszą gryczaną
  • Krupenik gryczany z twarogiem
  • Zapiekanka z twarogu z kaszą gryczaną i jagodami
  • Kasza gryczana z gruszką zapiekana z kozim serem, od @Fiery-Phoenix
  • Pieczone jabłka nadziewane kaszą gryczaną i orzechami włoskimi
  • Musli gryczano-daktylowe z orzechami pekan

Jakie są zalety kaszy gryczanej?

Gryka źródło zdrowych węglowodanów. Dodaje energii, jest lekkostrawne i nie zawiera glutenu, w przeciwieństwie do innych zbóż.

100 g ziaren gryki zawiera:

  • 308 kcal
  • 12,6 g białka
  • 3,3 g tłuszczu
  • 57,1 g węglowodanów
  • 11,3 g błonnika

Gryka źródło białka roślinnego, rozpuszczalnego błonnika i minerałów. Zawiera fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, magnez, mangan. Ponadto kasza gryczana, którą wielu Rosjan uwielbia gotować, zawiera witaminy z grupy B, które są ważne dla układu nerwowego (B1W2,RR, V5).

Gryka w porównaniu do wielu zbóż ma niski indeks glikemiczny (54 jednostki) i zawiera aminokwasy lizynę i tryptofan, których na ogół brakuje w innych zbożach. Lizyna odpowiada za produkcję enzymów i hormonów, budowę kości i mięśni, poprawę elastyczności i zwiększenie napięcia naczyń. Tryptofan przekształca się w naszym organizmie w serotoninę, która pomaga kontrolować nastrój i sen. Dla porównania: IG kaszy kukurydzianej 7075 jednostek, wabiki 8085, biały ryż bielony 70.

Jak gotować grykę: wskazówki i nieoczekiwane przepisy

Najpopularniejszy sposób gotowania kaszy gryczanej ugotuj z niej owsiankę gryczaną, na przykład owsiankę puszystą. Tutaj szczegółowo wyjaśniliśmy, jak to zrobić. Kaszę gryczaną można przygotować według własnego przepisu i dodać ją do zup i sałatek, a także przygotować z niej nadzienia do naleśników. Poniżej powiemy Ci, jak to zrobić. W międzyczasie porozmawiajmy o tym, jak ugotować kaszę gryczaną.

Jak gotować grykę Wydawałoby się, cóż może tutaj budzić pytania i wątpliwości? Okazuje się jednak, że ta sprawa również ma swoje tajemnice i triki. Dlatego oto szczegółowe instrukcje dotyczące gotowania kaszy gryczanej.

Kasza gryczana sprawdzi się w sałatce z pomidorami, fetą, oliwkami i oliwą z pierwszego tłoczenia.

Kaszę gryczaną można usmażyć na patelni z oliwą i ugotować na wzór risotto, stopniowo dodając bulion warzywny lub grzybowy.

Kasza gryczana jest przyjemna w gotowaniu, ponieważ jest przyjazna dla innych produktów spożywczych. Dobrze komponuje się z roślinami strączkowymi, np. białą fasolą cannellini, dobrze komponuje się z grzybami, ostrym serem, pesto, suszonymi pomidorami, koprem włoskim, pietruszką i orzechami włoskimi.

Sałatka cytrusowa z kaszą gryczaną, fetą i rukolą

Sałatka cytrusowa z kaszą gryczaną, fetą i rukolą
Sałatka cytrusowa z kaszą gryczaną, fetą i rukolą

Gotować 2Na 3 porcje sałatki gryczanej potrzebujesz:

  • 2 małe buraki
  • 2 pomarańcze
  • 1 grejpfrut
  • 40 g orzechów laskowych
  • 120 g gotowanej kaszy gryczanej (około 3/4 szklanki 200 ml)
  • 40 g rukoli
  • 8090 g sera feta

Do tankowania:

  • 3 łyżki l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1,5 łyżki. l. sok z cytryny
  • 1 łyżka. l. sok pomarańczowy
  • 1 łyżeczka Miód
  • 1 łyżeczka starta skórka pomarańczowa
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Buraki ugotuj lub upiecz w piekarniku. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, obrać i pokroić w plasterki.
  2. Pomarańcze pokroić w plasterki, grejpfruty plasterki, usuwając przegrody. Orzechy laskowe posiekać nożem.
  3. Aby przygotować sos, połącz wszystkie składniki w misce, dopraw solą i pieprzem.
  4. Kaszę gryczaną przełóż do salaterki, dodaj owoce cytrusowe i buraki, skrop połową dressingu. Posyp rukolą i pokruszoną fetą. Posyp orzechami i podawaj z pozostałym dressingiem.

Skandynawska kasza gryczana z imbirem

Skandynawska kasza gryczana z imbirem
Skandynawska kasza gryczana z imbirem

Do przygotowania 4 porcji kaszy gryczanej potrzebne będą:

  • 50 g suszonych śliwek lub suszonych gruszek/jabłek
  • 200 g rdzeni gryki
  • 23 laski cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • nasiona z 1/3 laski wanilii i sama laska
  • 600ml wody pitnej
  • mleko owsiane, imbir pokrojony w paski i jagody do podania
  1. Aby przygotować owsiankę, suszone owoce pokroić na kawałki. Kaszę gryczaną wymieszać w rondlu ze śliwkami i innymi suchymi składnikami. Zalać wodą, zagotować i zmniejszyć ogień. Gotuj przez 20 minut. lub do momentu, aż powstanie kruszonka, mieszając.
  2. Gdy woda zostanie prawie całkowicie wchłonięta, zdejmij z ognia lub kontynuuj gotowanie na najniższym poziomie. Mieszaj owsiankę przez kilka minut, aż stanie się kruszonka.
  3. Wyjąć cynamon i laskę wanilii. Podawać ze świeżymi jagodami, imbirem i mlekiem roślinnym.

Wielkopostne naleśniki z kaszą gryczaną

Wielkopostne naleśniki z kaszą gryczaną
Wielkopostne naleśniki z kaszą gryczaną

Gotować 14Na 16 naleśników z kaszą gryczaną potrzebujemy:

Na naleśniki:

  • 250270 g mąki
  • 4 łyżeczki Sahara
  • 500 ml gazowanej wody mineralnej
  • drobna sól morska

Do wypełnienia:

  • 250 g rdzeni gryki
  • 200 g wody pitnej
  • 1 cebula
  • 100 g pieczarek
  • olej roślinny
  • sól
  1. Na naleśniki wymieszaj mąkę z solą i cukrem. Stopniowo dolewaj wodę i zagniataj ciasto do konsystencji śmietany. Przykryj naczynie pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce na 3545 minut
  2. Rozgrzej patelnię, posmaruj olejem roślinnym i upiecz naleśniki. Aby to zrobić, nałóż na nią 1 małą łyżkę ciasta. Wykonuj okrężne ruchy patelnią, tak aby ciasto rozłożyło się równomiernie na całej powierzchni. Smażyć po obu stronach i układać naleśniki, posypując je olejem roślinnym.
  3. Aby przygotować nadzienie, podsmaż kaszę gryczaną na suchej, gorącej patelni na złoty kolor. Zagotuj wodę w rondlu, dodaj trochę soli i oleju roślinnego. Dodać kaszę gryczaną i doprowadzić do wrzenia. Łyżką cedzakową usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj, aż płatki wchłoną całą wodę.
  4. Cebulę pokroić w średnią kostkę i smażyć na złoty kolor. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy jeszcze kilka minut, mieszając. W misce wymieszaj kaszę gryczaną z cebulą i grzybami, dodaj sól.
  5. Połóż 1,5 na każdym naleśniku2 łyżki l. nadzienia. Zwiń naleśniki w koperty.
  6. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż 4 na raz5 naleśników i smażymy przez 6090 sek. z każdej strony. Podawaj gorące naleśniki z kaszą gryczaną.

Krupenik gryczany z twarogiem

Krupenik gryczany z twarogiem
Krupenik gryczany z twarogiem

Do przygotowania 6 porcji krupenika gryczanego potrzebne będą:

  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1,5 łyżki. l. Sahara
  • 1 opakowanie (250 g) twarogu od 9%
  • 230250 g gotowanej kaszy gryczanej (około 1,5 szklanki o pojemności 200 ml)
  • 3040 g masła
  • Do podania jogurt naturalny, pełnotłusta śmietana lub mleko skondensowane
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Jajka rozbić do miski, dodać sól, cukier i ubić widelcem. Dodać twarożek, wymieszać na gładką masę, dodać kaszę gryczaną. Zamieszaj ponownie. Masa nie powinna być zbyt płynna i niezbyt lepka.
  3. Forma żaroodporna o średnicy 18Posmaruj 20 cm połową masła. Lub wyłóż blachę papierem do pieczenia i posmaruj masłem.
  4. Wlać mieszaninę do formy i położyć na wierzchu kawałki pozostałego masła, aby uzyskać złocistobrązową skórkę.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku 3040 minut lub do całkowitego ugotowania. Gotowane krupeniki można jeść na gorąco lub na zimno z kaszą gryczaną, z jogurtem, kwaśną śmietaną lub mlekiem skondensowanym.

Zapiekanka z twarogu z kaszą gryczaną i jagodami

Zapiekanka z twarogu z kaszą gryczaną i jagodami
Zapiekanka z twarogu z kaszą gryczaną i jagodami

Do przygotowania 6 porcji zapiekanki gryczanej potrzebne będą:

  • 15 g masła
  • 200 g mrożonych jagód
  • 2 łyżki l. skrobia kukurydziana
  • 400 g twarogu o zawartości tłuszczu 9% i więcej
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy
  • 300 g gotowanej kaszy gryczanej (2 szklanki po 200 ml każda)
  • do podania śmietana lub dżem owocowy
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuścić naczynie żaroodporne o średnicy 22 mm.24cm masła.
  2. Jagody rozmrozić, odsączyć sok i posypać skrobią kukurydzianą.
  3. Aby przygotować zapiekankę, twarożek ubić blenderem lub przetrzeć przez sito, aż będzie gładki i puszysty. Dodaj jajka, cukier i wanilię i mieszaj, aż masa będzie gładka.
  4. Do twarogu dodać przygotowaną kaszę gryczaną i jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku 4045 minut Podawać na ciepło ze śmietaną lub konfiturą owocową.

Kasza gryczana z gruszką zapiekana z kozim serem, od @Fiery-Phoenix

Kasza gryczana z gruszką zapiekana z kozim serem, od naszej czytelniczki Olgi Grezowej, @Fiery-Phoenix
Kasza gryczana z gruszką zapiekana z kozim serem, od naszej czytelniczki Olgi Grezowej, @Fiery-Phoenix

Do przygotowania 4 porcji kaszy gryczanej z gruszką potrzebne będą:

  • 4 dojrzałe, ale niezbyt soczyste gruszki
  • 8 suszonych fig lub dużych suszonych moreli
  • 550600 g gotowanej kaszy gryczanej (4 szklanki po 200 ml)
  • 1015 g masła
  • 150200 g sera koziego
  • 1 hojna garść łuskanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki l. płynny miód
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Gruszki przekrój na pół i łyżką wytnij rdzeń, tworząc wgłębienie. Drobno posiekaj figi/suszone morele.
  3. Aby przygotować nadzienie, wymieszaj kaszę gryczaną z figami i przełóż do 4 misek lub pięknych słoików z „klipsem”.
  4. Gruszki smażymy na patelni grillowej na maśle z obu stron.
  5. Gruszkę nadziewamy kozim serem i układamy przecięciem do góry w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 1015 minut Gruszka powinna stać się bardziej miękka, ale nie stracić kształtu.
  6. Smażymy na słodko, dodając gruszkę do kaszy gryczanej, polewając ją miodem i posypując orzechami. Podawaj natychmiast.

Pieczone jabłka nadziewane kaszą gryczaną i orzechami włoskimi

Pieczone jabłka nadziewane kaszą gryczaną i orzechami włoskimi
Pieczone jabłka nadziewane kaszą gryczaną i orzechami włoskimi

Do przygotowania 4 porcji jabłek z kaszą gryczaną potrzebne będą:

  • 4 duże jabłka
  • 160180 g ugotowanej lub jeszcze lepiej gotowanej na parze kaszy gryczanej przez noc (1 szklanka 200 ml ze szkiełkiem)
  • 100 g cukru
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich
  • Miód
  • mielony cynamon
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Aby przygotować jabłka, użyj pionowej obieraczki do warzyw, aby usunąć rdzeń, nie przecinając jabłka do końca.
  3. W misce wymieszaj kaszę gryczaną, cukier i drobno posiekane orzechy. Tym nadzieniem napełnij jabłka, mocno je ugniatając. Jabłka układamy w żaroodpornej formie lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Nadzienie polewamy odrobiną miodu i posypujemy cynamonem (nie przesadzajmy).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku 1520 minut Jabłka powinny stać się miękkie, ale nie stracić kształtu. Podawać na ciepło.

Musli gryczano-daktylowe z orzechami pekan

Musli gryczano-daktylowe z orzechami pekan
Musli gryczano-daktylowe z orzechami pekan

Do przygotowania 4 porcji musli gryczanej potrzebne będą:

  • 180 g rdzeni gryczanych
  • 8 dużych daktyli
  • 500ml wody pitnej
  • 11,5 łyżeczki mielony cynamon
  • 200 g płatków owsianych
  • 5070 ml bezwonnego oleju roślinnego
  • 60 g nasion słonecznika
  • 60 g pestek dyni
  • 100 g orzechów pekan lub laskowych
  • 50 g płatków migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 4 opakowania jogurtu naturalnego po 150 g każde
  1. Kaszę gryczaną namoczyć w zimnej wodzie pitnej przez 812 godzin Kaszę gryczaną opłukać, odcedzić i ponownie przepłukać.
  2. Rozgrzej piekarnik do 150°C.
  3. Daktyle zalać 500 ml wody pitnej. Dodaj cynamon i zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Mieszankę wlać do rondla, dodać kaszę gryczaną i doprowadzić do wrzenia bez przykrycia. Gotuj przez 5 minut. Zdjąć z ognia.
  4. Dodaj do kaszy gryczanej…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja