Jak pysznie ugotować kaszę gryczaną bez mięsa, aby miło zaskoczyć wszystkich
Olga Zacharowa 19 stycznia 2024 r(4)Dodaj do ulubionychUdział
Jak się okazuje, w ostatnim czasie obok najpotrzebniejszych rzeczy znalazła się także kasza gryczana. — sól i cukier. I nie jest to zaskakujące, ponieważ nasza miłość do gryki przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, chociaż na całym świecie stosunek do gryki jest znacznie spokojniejszy. Aby umocnić naszą miłość i mądrze wykorzystać rezerwy kaszy gryczanej, zapraszamy Państwa do przygotowania kilkunastu prostych, ale oryginalnych i smacznych dań.
Treść:
- Jakie są zalety kaszy gryczanej?
- Jak gotować grykę: wskazówki i nieoczekiwane przepisy
- Sałatka cytrusowa z kaszą gryczaną, fetą i rukolą
- Skandynawska kasza gryczana z imbirem
- Wielkopostne naleśniki z kaszą gryczaną
- Krupenik gryczany z twarogiem
- Zapiekanka z twarogu z kaszą gryczaną i jagodami
- Kasza gryczana z gruszką zapiekana z kozim serem, od @Fiery-Phoenix
- Pieczone jabłka nadziewane kaszą gryczaną i orzechami włoskimi
- Musli gryczano-daktylowe z orzechami pekan
Jakie są zalety kaszy gryczanej?
Gryka — źródło zdrowych węglowodanów. Dodaje energii, jest lekkostrawne i nie zawiera glutenu, w przeciwieństwie do innych zbóż.
100 g ziaren gryki zawiera:
- 308 kcal
- 12,6 g białka
- 3,3 g tłuszczu
- 57,1 g węglowodanów
- 11,3 g błonnika
Gryka — źródło białka roślinnego, rozpuszczalnego błonnika i minerałów. Zawiera fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, magnez, mangan. Ponadto kasza gryczana, którą wielu Rosjan uwielbia gotować, zawiera witaminy z grupy B, które są ważne dla układu nerwowego (B1W2,RR, V5).
Gryka w porównaniu do wielu zbóż ma niski indeks glikemiczny (54 jednostki) i zawiera aminokwasy lizynę i tryptofan, których na ogół brakuje w innych zbożach. Lizyna odpowiada za produkcję enzymów i hormonów, budowę kości i mięśni, poprawę elastyczności i zwiększenie napięcia naczyń. Tryptofan przekształca się w naszym organizmie w serotoninę, która pomaga kontrolować nastrój i sen. Dla porównania: IG kaszy kukurydzianej — 70–75 jednostek, wabiki — 80–85, biały ryż bielony — 70.
Jak gotować grykę: wskazówki i nieoczekiwane przepisy
Najpopularniejszy sposób gotowania kaszy gryczanej — ugotuj z niej owsiankę gryczaną, na przykład owsiankę puszystą. Tutaj szczegółowo wyjaśniliśmy, jak to zrobić. Kaszę gryczaną można przygotować według własnego przepisu i dodać ją do zup i sałatek, a także przygotować z niej nadzienia do naleśników. Poniżej powiemy Ci, jak to zrobić. W międzyczasie porozmawiajmy o tym, jak ugotować kaszę gryczaną.
Jak gotować grykę — Wydawałoby się, cóż może tutaj budzić pytania i wątpliwości? Okazuje się jednak, że ta sprawa również ma swoje tajemnice i triki. Dlatego oto szczegółowe instrukcje dotyczące gotowania kaszy gryczanej.
Kasza gryczana sprawdzi się w sałatce z pomidorami, fetą, oliwkami i oliwą z pierwszego tłoczenia.
Kaszę gryczaną można usmażyć na patelni z oliwą i ugotować na wzór risotto, stopniowo dodając bulion warzywny lub grzybowy.
Kasza gryczana jest przyjemna w gotowaniu, ponieważ jest przyjazna dla innych produktów spożywczych. Dobrze komponuje się z roślinami strączkowymi, np. białą fasolą cannellini, dobrze komponuje się z grzybami, ostrym serem, pesto, suszonymi pomidorami, koprem włoskim, pietruszką i orzechami włoskimi.
Sałatka cytrusowa z kaszą gryczaną, fetą i rukolą
Sałatka cytrusowa z kaszą gryczaną, fetą i rukolą
Gotować 2–Na 3 porcje sałatki gryczanej potrzebujesz:
- 2 małe buraki
- 2 pomarańcze
- 1 grejpfrut
- 40 g orzechów laskowych
- 120 g gotowanej kaszy gryczanej (około 3/4 szklanki 200 ml)
- 40 g rukoli
- 80–90 g sera feta
Do tankowania:
- 3 łyżki l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1,5 łyżki. l. sok z cytryny
- 1 łyżka. l. sok pomarańczowy
- 1 łyżeczka Miód
- 1 łyżeczka starta skórka pomarańczowa
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Buraki ugotuj lub upiecz w piekarniku. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, obrać i pokroić w plasterki.
- Pomarańcze pokroić w plasterki, grejpfruty — plasterki, usuwając przegrody. Orzechy laskowe posiekać nożem.
- Aby przygotować sos, połącz wszystkie składniki w misce, dopraw solą i pieprzem.
- Kaszę gryczaną przełóż do salaterki, dodaj owoce cytrusowe i buraki, skrop połową dressingu. Posyp rukolą i pokruszoną fetą. Posyp orzechami i podawaj z pozostałym dressingiem.
Skandynawska kasza gryczana z imbirem
Skandynawska kasza gryczana z imbirem
Do przygotowania 4 porcji kaszy gryczanej potrzebne będą:
- 50 g suszonych śliwek lub suszonych gruszek/jabłek
- 200 g rdzeni gryki
- 2–3 laski cynamonu
- szczypta kardamonu
- nasiona z 1/3 laski wanilii i sama laska
- 600ml wody pitnej
- mleko owsiane, imbir pokrojony w paski i jagody do podania
- Aby przygotować owsiankę, suszone owoce pokroić na kawałki. Kaszę gryczaną wymieszać w rondlu ze śliwkami i innymi suchymi składnikami. Zalać wodą, zagotować i zmniejszyć ogień. Gotuj przez 20 minut. lub do momentu, aż powstanie kruszonka, mieszając.
- Gdy woda zostanie prawie całkowicie wchłonięta, zdejmij z ognia lub kontynuuj gotowanie na najniższym poziomie. Mieszaj owsiankę przez kilka minut, aż stanie się kruszonka.
- Wyjąć cynamon i laskę wanilii. Podawać ze świeżymi jagodami, imbirem i mlekiem roślinnym.
Wielkopostne naleśniki z kaszą gryczaną
Wielkopostne naleśniki z kaszą gryczaną
Gotować 14–Na 16 naleśników z kaszą gryczaną potrzebujemy:
Na naleśniki:
- 250–270 g mąki
- 4 łyżeczki Sahara
- 500 ml gazowanej wody mineralnej
- drobna sól morska
Do wypełnienia:
- 250 g rdzeni gryki
- 200 g wody pitnej
- 1 cebula
- 100 g pieczarek
- olej roślinny
- sól
- Na naleśniki wymieszaj mąkę z solą i cukrem. Stopniowo dolewaj wodę i zagniataj ciasto do konsystencji śmietany. Przykryj naczynie pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce na 35–45 minut
- Rozgrzej patelnię, posmaruj olejem roślinnym i upiecz naleśniki. Aby to zrobić, nałóż na nią 1 małą łyżkę ciasta. Wykonuj okrężne ruchy patelnią, tak aby ciasto rozłożyło się równomiernie na całej powierzchni. Smażyć po obu stronach i układać naleśniki, posypując je olejem roślinnym.
- Aby przygotować nadzienie, podsmaż kaszę gryczaną na suchej, gorącej patelni na złoty kolor. Zagotuj wodę w rondlu, dodaj trochę soli i oleju roślinnego. Dodać kaszę gryczaną i doprowadzić do wrzenia. Łyżką cedzakową usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj, aż płatki wchłoną całą wodę.
- Cebulę pokroić w średnią kostkę i smażyć na złoty kolor. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy jeszcze kilka minut, mieszając. W misce wymieszaj kaszę gryczaną z cebulą i grzybami, dodaj sól.
- Połóż 1,5 na każdym naleśniku–2 łyżki l. nadzienia. Zwiń naleśniki w koperty.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż 4 na raz–5 naleśników i smażymy przez 60–90 sek. z każdej strony. Podawaj gorące naleśniki z kaszą gryczaną.
Krupenik gryczany z twarogiem
Krupenik gryczany z twarogiem
Do przygotowania 6 porcji krupenika gryczanego potrzebne będą:
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 1,5 łyżki. l. Sahara
- 1 opakowanie (250 g) twarogu od 9%
- 230–250 g gotowanej kaszy gryczanej (około 1,5 szklanki o pojemności 200 ml)
- 30–40 g masła
- Do podania jogurt naturalny, pełnotłusta śmietana lub mleko skondensowane
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Jajka rozbić do miski, dodać sól, cukier i ubić widelcem. Dodać twarożek, wymieszać na gładką masę, dodać kaszę gryczaną. Zamieszaj ponownie. Masa nie powinna być zbyt płynna i niezbyt lepka.
- Forma żaroodporna o średnicy 18–Posmaruj 20 cm połową masła. Lub wyłóż blachę papierem do pieczenia i posmaruj masłem.
- Wlać mieszaninę do formy i położyć na wierzchu kawałki pozostałego masła, aby uzyskać złocistobrązową skórkę.
- Piec w nagrzanym piekarniku 30–40 minut lub do całkowitego ugotowania. Gotowane krupeniki można jeść na gorąco lub na zimno z kaszą gryczaną, z jogurtem, kwaśną śmietaną lub mlekiem skondensowanym.
Zapiekanka z twarogu z kaszą gryczaną i jagodami
Zapiekanka z twarogu z kaszą gryczaną i jagodami
Do przygotowania 6 porcji zapiekanki gryczanej potrzebne będą:
- 15 g masła
- 200 g mrożonych jagód
- 2 łyżki l. skrobia kukurydziana
- 400 g twarogu o zawartości tłuszczu 9% i więcej
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- 300 g gotowanej kaszy gryczanej (2 szklanki po 200 ml każda)
- do podania śmietana lub dżem owocowy
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuścić naczynie żaroodporne o średnicy 22 mm.–24cm masła.
- Jagody rozmrozić, odsączyć sok i posypać skrobią kukurydzianą.
- Aby przygotować zapiekankę, twarożek ubić blenderem lub przetrzeć przez sito, aż będzie gładki i puszysty. Dodaj jajka, cukier i wanilię i mieszaj, aż masa będzie gładka.
- Do twarogu dodać przygotowaną kaszę gryczaną i jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku 40–45 minut Podawać na ciepło ze śmietaną lub konfiturą owocową.
Kasza gryczana z gruszką zapiekana z kozim serem, od @Fiery-Phoenix
Kasza gryczana z gruszką zapiekana z kozim serem, od naszej czytelniczki Olgi Grezowej, @Fiery-Phoenix
Do przygotowania 4 porcji kaszy gryczanej z gruszką potrzebne będą:
- 4 dojrzałe, ale niezbyt soczyste gruszki
- 8 suszonych fig lub dużych suszonych moreli
- 550–600 g gotowanej kaszy gryczanej (4 szklanki po 200 ml)
- 10–15 g masła
- 150–200 g sera koziego
- 1 hojna garść łuskanych orzechów laskowych
- 2 łyżki l. płynny miód
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Gruszki przekrój na pół i łyżką wytnij rdzeń, tworząc wgłębienie. Drobno posiekaj figi/suszone morele.
- Aby przygotować nadzienie, wymieszaj kaszę gryczaną z figami i przełóż do 4 misek lub pięknych słoików z „klipsem”.
- Gruszki smażymy na patelni grillowej na maśle z obu stron.
- Gruszkę nadziewamy kozim serem i układamy przecięciem do góry w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 10–15 minut Gruszka powinna stać się bardziej miękka, ale nie stracić kształtu.
- Smażymy na słodko, dodając gruszkę do kaszy gryczanej, polewając ją miodem i posypując orzechami. Podawaj natychmiast.
Pieczone jabłka nadziewane kaszą gryczaną i orzechami włoskimi
Pieczone jabłka nadziewane kaszą gryczaną i orzechami włoskimi
Do przygotowania 4 porcji jabłek z kaszą gryczaną potrzebne będą:
- 4 duże jabłka
- 160–180 g ugotowanej lub jeszcze lepiej gotowanej na parze kaszy gryczanej przez noc (1 szklanka 200 ml ze szkiełkiem)
- 100 g cukru
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- Miód
- mielony cynamon
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Aby przygotować jabłka, użyj pionowej obieraczki do warzyw, aby usunąć rdzeń, nie przecinając jabłka do końca.
- W misce wymieszaj kaszę gryczaną, cukier i drobno posiekane orzechy. Tym nadzieniem napełnij jabłka, mocno je ugniatając. Jabłka układamy w żaroodpornej formie lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Nadzienie polewamy odrobiną miodu i posypujemy cynamonem (nie przesadzajmy).
- Piec w nagrzanym piekarniku 15–20 minut Jabłka powinny stać się miękkie, ale nie stracić kształtu. Podawać na ciepło.
Musli gryczano-daktylowe z orzechami pekan
Musli gryczano-daktylowe z orzechami pekan
Do przygotowania 4 porcji musli gryczanej potrzebne będą:
- 180 g rdzeni gryczanych
- 8 dużych daktyli
- 500ml wody pitnej
- 1–1,5 łyżeczki mielony cynamon
- 200 g płatków owsianych
- 50–70 ml bezwonnego oleju roślinnego
- 60 g nasion słonecznika
- 60 g pestek dyni
- 100 g orzechów pekan lub laskowych
- 50 g płatków migdałów
- 100 g rodzynek
- 4 opakowania jogurtu naturalnego po 150 g każde
- Kaszę gryczaną namoczyć w zimnej wodzie pitnej przez 8–12 godzin Kaszę gryczaną opłukać, odcedzić i ponownie przepłukać.
- Rozgrzej piekarnik do 150°C.
- Daktyle zalać 500 ml wody pitnej. Dodaj cynamon i zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Mieszankę wlać do rondla, dodać kaszę gryczaną i doprowadzić do wrzenia bez przykrycia. Gotuj przez 5 minut. Zdjąć z ognia.
- Dodaj do kaszy gryczanej…