Jak przygotować zapiekankę czekoladową z twarogiem, lifehacki i przepisy od szefa kuchni
gastronomia 26 listopada 2023 r(5)Dodaj do ulubionychUdział
Nawet jeśli wielokrotnie robiliście zapiekankę z twarogu, jesteśmy pewni, że te wskazówki będą dla Was przydatne. A przepis na zapiekankę z twarogu z dodatkiem proszku kakaowego od szefowej kuchni Aleny Solodovichenko nie pozostawi obojętnym fanów twarogu.
Treść:
- Wskazówki dotyczące przygotowania zapiekanki z twarogu
- Zapiekanka z twarogowej czekolady
Wskazówki dotyczące robienia zapiekanki z twarogu od Aleny Solodovichenko:
1. Najważniejszą rzeczą w zapiekance jest twarożek, musi być wysokiej jakości, a nie produkt przypominający pastę, a nie twaróg. Radzę wybrać gęsty twarożek o zawartości tłuszczu 5% lub 9%.
2. Ważne jest, aby używać prawdziwego, dobrego, wysokiej jakości kakao. Jeśli weźmiesz produkt niskiej jakości, otrzymasz zapiekankę o brzydkim kolorze. Tak, a smak będzie taki sobie.
3. Bardzo ważne jest dokładne wymieszanie białka, delikatnymi ruchami, tak aby masa była puszysta. Użyj silikonowej lub drewnianej szpatułki. Trzepaczka lub mikser nie nadają się do tego.
4. Jeśli korzystasz z ceramicznego naczynia do pieczenia, wykonaj „koszulę francuską” – wnętrze naczynia posmaruj masłem o temperaturze pokojowej i posyp niewielką ilością kaszy manny. Jest to konieczne, aby zapiekanka się nie paliła.
5. Należy wziąć pod uwagę, że każdy piekarnik jest inny. Gotowość zapiekanki przy podanych parametrach w metodzie gotowania warto sprawdzić po 40 minutach. Zapiekanka powinna mieć jasnozłotą skórkę, a zapiekanka powinna być twarda w dotyku.
6. Gdy będziesz już pewien, że zapiekanka jest już prawie gotowa, wyłącz piekarnik i zostaw w nim zapiekankę na godzinę do wystygnięcia. W przypadku nagłej zmiany temperatury zapiekanka może spaść.
7. Jeśli nie zjesz całej zapiekanki, to następnego dnia przed podaniem włóż ją do kuchenki mikrofalowej na 30-40 sekund. Zapiekanka będzie tak delikatna jak w dniu przygotowania.
Zapiekanka z twarogu czekoladowego od Aleny Solodovichenko
Do tej zapiekanki ważne jest, aby użyć dobrego kakao, aby część czekoladowa okazała się piękna i smaczna.
Zapiekanka z twarogowej czekolady
6 porcji, czas gotowania 1 godzina 20 minut + 1 godzina
Czego potrzebujesz:
- 2 jajka
- 780 g twarogu 5%
- 50 g mleka 3,2%
- 165 g cukru kryształu
- 50 g cukru waniliowego
- 70 g semoliny
- 140 g masła
- 1 g proszku do pieczenia
- 13 g kakao w proszku
Co zrobić:
1. Oddziel białko od żółtka. 2. Ubij żółtko i cukier trzepaczką lub mikserem na biało. 3. Twaróg, mleko, semolinę, masło, cukier waniliowy i proszek do pieczenia połączyć z żółtkiem, wymieszać na gładką masę. Wstawić do lodówki na godzinę, aby kasza manna napęczniała. 4. Białko ze szczyptą soli ubić trzepaczką lub mikserem w głębokiej misce, aż będzie puszyste. Jeśli odwrócisz miskę, mieszanina nie powinna spływać. 5. Ostrożnie, w trzech etapach, łączymy szpatułką masę twarogową z semoliną i ubitymi białkami. Całą powstałą masę podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3, do małej części dodać kakao. Masę twarogową dobrze wymieszać z proszkiem kakaowym. W rezultacie otrzymasz dwie masy twarogowe – białą i czekoladową. 6. Obie masy podzielić na 2 równe części tak, aby powstała warstwowa zapiekanka. Przygotowane masy układać w formie warstwami: czekolada – biała – czekolada – biała. Piec w temperaturze 150 stopni przez 40 minut. Podczas pieczenia zaleca się ustawienie blachy na blasze z niewielką ilością wody.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zapiekanka #zapiekanka twarogowa #Alena Solodovichenko #przepis od szefa kuchniPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca3 listopada 2021 r
Prawdziwe arcydzieło!
00OdpowiedźAriel77773 listopada 2021 r
wygląda bardzo apetycznie… w pierwszej chwili myślałam, że to tiramisu))
00OdpowiedźGalina Kompancewa3 listopada 2021 r
Uwielbiam zapiekanki z twarogiem. Ulubioną w naszej rodzinie jest zapiekanka jabłkowa. Nigdy nie próbowałam z kakao. Ale teraz naprawdę tego chcę. Dziękuję za przepis.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych