Chrupiące ogórki kiszone na zimę
Do przepisu
Przygotuj chrupiące ogórki kiszone na zimę, korzystając z tego przepisu, a jak mówią, poczujesz różnicę, nawet jeśli uważasz się za dość zaawansowanego kucharza w konserwach. Sama technologia opisana poniżej niektórych dezorientuje, ponieważ proponuje sterylizację warzyw bez wody. Więc to właśnie takie podejście, biorąc oczywiście pod uwagę odpowiednią obróbkę wstępną, sprawia, że ogórki są chrupiące. Uważaj na swoje ręce! Najpierw owoce moczy się w zimnej wodzie, nasyca się nią i uzyskuje szczególną elastyczność, następnie sterylizuje się w słoikach „do wyschnięcia”, a dopiero potem zalewa wrzącą wodą i zwija. Ogórki dobrze się kiszą i pozostają zaskakująco chrupiące, co sami widzieliśmy.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 275,21 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 5 godzin Używany: 10,49 g/2,01 g/53,89KonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmałe ogórki 1 kgczosnek 2 goździkikorzeń chrzanu 30 grliście wiśni 5 szt.liście porzeczki 5 szt.mały liść chrzanu 1 sztukaczarne ziarna pieprzu 4 szt.groszek ziele angielskie 4 szt.liść laurowy 2 szt.nasiona kopru 1 łyżka.sól 2 łyżeczkicukier 3 łyżeczkiocet stołowy (9%) 50 mlwoda pitna 1 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ogórki do kiszenia. Umyj je, a następnie włóż na patelnię. Zalać zimną wodą i odstawić na 5 godzin (można też na całą noc): dzięki temu ogórki będą chrupiące.
Krok 2
Przygotuj dwulitrowy słoik i pokrywkę do zwijania. Umyj je w płynie do mycia naczyń (lub sodzie oczyszczonej), a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Pozwól mu wyschnąć.
Krok 3
Przygotuj pozostałe składniki, które zostaną dodane do słoika z ogórkami. Obierz ząbki czosnku i pokrój je w duże plasterki. Korzeń chrzanu obierz, umyj i pokrój w małe plasterki. Umyj liście wiśni, porzeczki i chrzanu.
Krok 4
Znajdź duży rondel, w którym słoik z ogórkami może stanąć na całą wysokość. Wlej do niego wodę (do połowy) i zagotuj. Podczas podgrzewania umieść wszystkie przygotowane składniki w słoiczku. Dodać oba rodzaje ziaren pieprzu, liście laurowe i nasiona kopru.
Krok 5
Do słoika włóż szczelnie namoczone wcześniej ogórki. Dodaj sól i cukier. Wlać ocet stołowy. Przykryj pokrywką. Słoik z ogórkami połóż na środku grubego ręcznika i ostrożnie, trzymając za brzegi, włóż go do garnka z wrzącą wodą.
Krok 6
Sterylizuj słoik z ogórkami przez 20 minut. Doprowadzić wodę pitną do wrzenia. Ostrożnie wyjmij słoik z ogórkami z patelni. Zalać wrzątkiem i od razu zwinąć.
Krok 7
Odwróć słoik z ogórkami na suchy, złożony ręcznik. Przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia. Ogórki kiszone przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
PRZY OKAZJI
Dlaczego czasami ogórki kiszone nie wychodzą chrupiące? Może się to zdarzyć, jeśli kisisz ogórki, które już „usiadły” (na przykład te kupione w sklepie). Albo włożyłeś za mało owoców do słoika, przez co dosłownie „gotowały się” w dużej objętości płynu.
PRZYDATNE RADY
Chrupiące ogórki kiszone same w sobie są świetną przekąską. Ponadto świetnie komponują się z sałatkami ze świeżymi pomidorami, słodką papryką i ziołami.