Jak przygotować zachwycające, chrupiące ogórki kiszone na zimę?

Chrupiące ogórki kiszone na zimę

Chrupiące ogórki kiszone na zimę Do przepisu

Przygotuj chrupiące ogórki kiszone na zimę, korzystając z tego przepisu, a jak mówią, poczujesz różnicę, nawet jeśli uważasz się za dość zaawansowanego kucharza w konserwach. Sama technologia opisana poniżej niektórych dezorientuje, ponieważ proponuje sterylizację warzyw bez wody. Więc to właśnie takie podejście, biorąc oczywiście pod uwagę odpowiednią obróbkę wstępną, sprawia, że ​​ogórki są chrupiące. Uważaj na swoje ręce! Najpierw owoce moczy się w zimnej wodzie, nasyca się nią i uzyskuje szczególną elastyczność, następnie sterylizuje się w słoikach „do wyschnięcia”, a dopiero potem zalewa wrzącą wodą i zwija. Ogórki dobrze się kiszą i pozostają zaskakująco chrupiące, co sami widzieliśmy.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 275,21 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 5 godzin Używany: 10,49 g/2,01 g/53,89KonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmałe ogórki 1 kgczosnek 2 goździkikorzeń chrzanu 30 grliście wiśni 5 szt.liście porzeczki 5 szt.mały liść chrzanu 1 sztukaczarne ziarna pieprzu 4 szt.groszek ziele angielskie 4 szt.liść laurowy 2 szt.nasiona kopru 1 łyżka.sól 2 łyżeczkicukier 3 łyżeczkiocet stołowy (9%) 50 mlwoda pitna 1 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ogórki do kiszenia. Umyj je, a następnie włóż na patelnię. Zalać zimną wodą i odstawić na 5 godzin (można też na całą noc): dzięki temu ogórki będą chrupiące.

Krok 2

Przygotuj dwulitrowy słoik i pokrywkę do zwijania. Umyj je w płynie do mycia naczyń (lub sodzie oczyszczonej), a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Pozwól mu wyschnąć.

Krok 3

Przygotuj pozostałe składniki, które zostaną dodane do słoika z ogórkami. Obierz ząbki czosnku i pokrój je w duże plasterki. Korzeń chrzanu obierz, umyj i pokrój w małe plasterki. Umyj liście wiśni, porzeczki i chrzanu.

Krok 4

Znajdź duży rondel, w którym słoik z ogórkami może stanąć na całą wysokość. Wlej do niego wodę (do połowy) i zagotuj. Podczas podgrzewania umieść wszystkie przygotowane składniki w słoiczku. Dodać oba rodzaje ziaren pieprzu, liście laurowe i nasiona kopru.

Krok 5

Do słoika włóż szczelnie namoczone wcześniej ogórki. Dodaj sól i cukier. Wlać ocet stołowy. Przykryj pokrywką. Słoik z ogórkami połóż na środku grubego ręcznika i ostrożnie, trzymając za brzegi, włóż go do garnka z wrzącą wodą.

Krok 6

Sterylizuj słoik z ogórkami przez 20 minut. Doprowadzić wodę pitną do wrzenia. Ostrożnie wyjmij słoik z ogórkami z patelni. Zalać wrzątkiem i od razu zwinąć.

Krok 7

Odwróć słoik z ogórkami na suchy, złożony ręcznik. Przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia. Ogórki kiszone przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

PRZY OKAZJI

Dlaczego czasami ogórki kiszone nie wychodzą chrupiące? Może się to zdarzyć, jeśli kisisz ogórki, które już „usiadły” (na przykład te kupione w sklepie). Albo włożyłeś za mało owoców do słoika, przez co dosłownie „gotowały się” w dużej objętości płynu.

PRZYDATNE RADY

Chrupiące ogórki kiszone same w sobie są świetną przekąską. Ponadto świetnie komponują się z sałatkami ze świeżymi pomidorami, słodką papryką i ziołami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja