Jak przygotować wyśmienite kiszone ogórki na zimę?

Ogórki kiszone na zimę

Ogórki kiszone z koperkiem i liśćmi chrzanu Do przepisu

Ogórki kiszone na zimę są dla Rosjan niemal świętą rzeczą. Pomimo tego, że teraz można je kupić w sklepach i na targowiskach przez cały rok, własnoręcznie wykonane są zawsze smaczniejsze, aromatyczne, chrupiące. Ogólnie rzecz biorąc, pikle są jednym z podstawowych produktów kuchni rosyjskiej. Przystawki, pierwsze dania, dodatki… Ogórki przydają się wszędzie! Znajdują się także w naszych ulubionych sałatkach – winegrecie i sałatce Olivier. Jeśli nigdy nie próbowałeś przygotowywać marynat na zimę, czas się tego nauczyć. Kupuj właściwe — małe, mocne, kłujące ogórki — i postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami dotyczącymi przepisu. Zobaczysz: będzie po prostu świetnie!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 56,40 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 3,06 g/0,35 g/10,76PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIogórki świeże średniej wielkości – 7 kg ząbki czosnku – 400 gukrop (kwiatostany) – 15 szt. liście chrzanu – 10 szt. liście wiśni – 10 szt. liście czarnej porzeczki – 10 szt. sól kamienna szara – 600 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ogórki do kiszenia na zimę. Umyj je i osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij końcówki. Obierz ząbki czosnku. Koper, liście chrzanu, wiśnie i porzeczki umyć i osuszyć.

Krok 2

Do czystego wiaderka włóż przygotowane parasolki koperkowe i połowę liści chrzanu, liści wiśni i porzeczek oraz ząbki czosnku. Na wierzchu rozłóż wszystkie ogórki.

Krok 3

Ogórki napełnij do góry zimną wodą pitną i dodaj sól. Na wierzchu rozłóż pozostałe liście chrzanu. Przykryj wiadro pokrywką i pozostaw na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Kolor ogórków powinien się zmienić.

Krok 4

Sterylizuj słoiki w dowolny sposób i pozostaw je do wyschnięcia. Umieść w nich ogórki i czosnek (nie potrzebujemy warzyw). Wlać solankę z wiadra do dużego rondla przez kilka warstw gazy.

Krok 5

Postaw patelnię z zalewą ogórkową na dużym ogniu i zagotuj. Wlać do słoików z ogórkami. Pozostawić na 3 minuty, po czym ponownie odcedzić na jedną patelnię.

Krok 6

Włóż solankę do ognia i zagotuj. Wlać do słoików z ogórkami i zwinąć pokrywki. Odwróć na podwójne ręczniki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

PRZYDATNE RADY

Do słoików z ogórkami kiszonymi można dodać również strugany, obrany korzeń chrzanu, a także liście dębu. Wpłynie to nie tylko korzystnie na smak i wytrzymałość owoców, ale także przyczyni się do ich lepszego przechowywania.

PRZY OKAZJI

Jeśli solanka do ogórków w wiadrze stała się zbyt mętna w ciągu dwóch lub trzech dni, lepiej przygotować nową (w ilości 1 litra wody i 1 łyżki soli). Polej nim ogórki w słoikach i gotuj zgodnie z przepisem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja