Przepis na ogórki i pomidory bez sterylizacji
Do przepisu
Przepis na ogórki i pomidory bez sterylizacji to wybawienie dla każdego, kto chce opanować proces przygotowywania domowych przetworów, ale nie jest gotowy poświęcać na to zbyt wiele czasu i wysiłku. Przepis na gotowanie krok po kroku szczegółowo opisuje, jak zrealizować swój plan i zimą podawać na stole domowe warzywa w puszkach, które staną się doskonałą przystawką na zimno lub doskonałym dodatkiem do dań głównych. Ogórki i pomidory gotowane z chrzanem, koperkiem i liśćmi wiśni mają szczególnie wyrazisty aromat, który wywołuje zdrowy apetyt u każdego smakosza! Ponadto są bardzo smaczne, chrupiące i soczyste, dlatego z pewnością ozdobią każdy stół!
Złożoność: łatwo Kalorie: 195,15 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 1 godzina Używany: 4,77 g/0,71 g/42,28PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPost / Potrawy wielkopostneSKŁADNIKI NA 2 PORCJEogórki 400 grpomidory 400 grkorzeń chrzanu 20 grczosnek 4 ząbkikoperkowe parasole 2 szt.liść wiśni 4 szt.ocet stołowy 9% 2 łyżkicukier 2 łyżkisól 2 łyżki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj warzywa. Ogórki włożyć do miski z zimną wodą i pozostawić na 1 godzinę. Dokładnie umyj pomidory. Korzeń chrzanu obierz i pokrój w wiórki. Grubo posiekaj czosnek. Umyj liście wiśni i parasolki koperkowe i osusz na papierowym ręczniku.
Przepis na ogórki i pomidory bez sterylizacji ()
Krok 2
Umyj dwa słoiki i pokrywki o pojemności 0,75 litra gorącą wodą z dodatkiem sody i zaparz wrzącą wodą. Do każdego słoika włóż 2 liście wiśni i parasol koperku. Rozłóż równomiernie wiórki chrzanu i plasterki czosnku.
Przepis na ogórki i pomidory bez sterylizacji ()
Krok 3
Odetnij końcówki ogórków z obu stron. Ogórki układamy w słoikach, w miarę możliwości ustawiając je pionowo. Dodaj pomidory. Każdy słoik napełnij do góry wrzątkiem i odstaw na 20 minut.
Przepis na ogórki i pomidory bez sterylizacji ()
Krok 4
Płyn wlać do rondla, doprowadzić do wrzenia, ponownie wlać warzywa i pozostawić na kolejne 20 minut. Powtórz ostatni krok – wlej wodę z powrotem do garnka i zagotuj.
Przepis na ogórki i pomidory bez sterylizacji ()
Krok 5
Gdy woda się zagotuje, do słoików dodaj 1 łyżkę. l. sól i cukier. Do każdego wlać po 1 łyżce. l. ocet. Napełnij słoiki wrzącą wodą i natychmiast szczelnie zamknij pokrywki.
Przepis na ogórki i pomidory bez sterylizacji ()
Krok 6
Pozostaw słoiki z warzywami do ostygnięcia, odwracając je do góry nogami. To pokaże, czy pokrywki są wystarczająco bezpiecznie zamknięte. Ostudzone słoiki odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.
PRZYDATNE RADY
Do konserw bez sterylizacji nadaje się tylko dojrzały koperek z dobrze rozwiniętymi baldachimami. Możesz także umieścić część łodygi w słoikach. Wybierz warzywa mniej więcej tej samej wielkości, preferując małe ogórki i pomidory. Dzięki zastosowaniu octu i korzenia chrzanu przetwory dobrze się przechowują, jednak najlepiej przechowywać je w chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
PRZY OKAZJI
Warzywa konserwowe można podawać po 3 tygodniach, ale najlepiej przechowywać je dłużej – po 2 miesiącach ich smak osiągnie pełną intensywność.