Jak przygotować rum babę zgodnie ze wszystkimi zasadami
Andriej Bugajski 14 stycznia 2022 r5,00 (11)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział10Komentarz
Sądząc po nazwie, proces jest prosty – weź kobietę i nasyć ją rumem. Baba jest jednak przedsięwzięciem dość kłopotliwym, jednym z elementów haute cuisine w kuchni staroruskiej, wymagającym umiejętności i wysiłku.
Ogólnie rzecz biorąc, w rosyjskich ciastach było wiele kobiet, aż prawie wszystkie zostały zapomniane i właściwie pozostał tylko rum, jeden z najprostszych. Najprawdopodobniej dlatego znalazł się w repertuarze radzieckiej gastronomii publicznej – jest niedrogi, ale wygląda bogato, a nazwa jest atrakcyjna ze wszystkich stron.
Babę muślinową pieczono jak dorosłą, puszystą pieczono trochę prościej, to oczywiście poziom akademicki, ale lepiej zacząć od prostszego. Rum jest doskonałym wprowadzeniem do tego owocnego pomysłu kulinarnego.
Rum w przeciwieństwie do kobiety będzie musiał być całkowicie prawdziwy, więc zadbaj o butelkę, lepszą niż ta stara – Viejo, reposado, rezerwa lub cokolwiek, co ukryłeś w swojej szafce.
Osnowa
Ciasto Rum Baba jest bardzo proste – mąka, cukier, jajka. Rumowe kobiety Lepiej zrobić go średniej wielkości, żeby dobrze nasiąkł, więc przepis będzie na jeden produkt kulinarny, a Ty decydujesz, ile potrzebujesz i ile masz foremek. Najlepiej przyjmować kształty blaszane, stożkowe i faliste, jest to tradycyjne.
Mąkę i cukier przyjmuje się w jednakowej wadze – powiedzmy 150 g na odpowiedni rozmiar. Na tę ilość potrzebne będą 3 jajka. Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem, aż utworzy się gęsta piana. Do tej piany przesiej mąkę ze szczyptą soli przez sitko i stopniowo zagniataj ciasto, delikatnie i ostrożnie, bez pośpiechu. Ogólnie rzecz biorąc, kobieta potrzebuje ostrożnego podejścia na wszystkich etapach, w przeciwnym razie okaże się matowa lub rozpadnie się.
Formę należy dokładnie wysmarować masłem we wszystkich zakamarkach, następnie posypać mąką i strzepnąć jej nadmiar. Ponownie ostrożnie i powoli przenieś ciasto łyżką na wysokość ok. 2/3, nie wyżej, gdyż w przeciwnym razie będzie się uginać – ciasto w trakcie pieczenia znacznie spęcznieje.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, ponownie ostrożnie przenosimy formę, bez pukania i stukania. I odczekaj, aż dobrze się zarumieni i uzyska równomierny orzechowy kolor. Zobaczysz sam.
Impregnacja
Taka kobieta jest w stanie wchłonąć sporą ilość płynu, możesz być pewien, że to szkło. To w szczęśliwych czasach sowieckich kobieta była sucha i nie pachniała rumem, ale w rzeczywistości wszystko powinno być inne. Można go też namoczyć w lekkim syropie cukrowym, np. czubatą łyżkę cukru w szklance wody, ale smaczniejszy jest z sokiem – jabłkowym, pomarańczowym, zwłaszcza wiśniowym lub z czarnej porzeczki. Dodaj do soku odrobinę rumu dla smaku; nie polecam moczenia go w stałym rumie, ale to kwestia gustu.
Trzeba jeszcze ostrożnie wyjąć babę z formy, starając się jej nie połamać, dlatego tak ważne jest smarowanie olejem i posypywanie mąką. Próbować. Pozostawić do ostygnięcia, wlać impregnat do talerza lub miski na zupę i umieścić w nim kobietę. Jeszcze trudniej jest wyjąć zmoczoną kobietę, więc nie spiesz się, pozwól, aby wszystko dokładnie się wchłonęło, a następnie jakoś ostrożnie przełóż to na bok i przytrzymaj od dołu łyżką lub szpatułką, jednocześnie wyciągając talerz. Następnie przenieś go z beczki na dno na inny talerz lub możesz tak zostawić, jeśli od razu wziąłeś piękny talerz, wtedy będzie łatwiej.
Dekoracje
W piekarniach baba sprzedawany był w formie papierowej, co powoduje, że proces wypieku jest bardziej zaawansowany technologicznie, ale utrudnia impregnację. Choć jest to możliwe, wówczas trzeba namoczyć go z małej 100 ml butelki, tzw.bękart„, do którego wlewają kompozycję i wbijają ją szyją w kobietę, niezbyt głęboko.
Nawet w piekarniach kobieta miała glazurę z brązowego cukru, która zawsze wywoływała u mnie gęsią skórkę i dreszcze. W rzeczywistości zwyczajem było podawanie baby z kremowym sosem krem angielski lub lekki krem. Jest to łatwe do wykonania, ale wymaga również staranności i ostrożności.
Weź dwa rondelki, tak aby jeden z łatwością pasował do drugiego. Do dużego wlać wodę i zagotować. Gdy woda się zagotuje, zanurzamy w niej mniejszy rondelek i wlewamy szklankę śmietanki kuchennej o zawartości tłuszczu 22%. Dodać łyżkę cukru, dwa żółtka i łyżkę dowolnej skrobi. Mieszaj wszystko od dołu i poczekaj, aż masa zgęstnieje, tylko nie pozwól, aby woda się zagotowała i nie daj się ponieść temu procesowi, w przeciwnym razie żółtka się zwiążą. Gdy tylko zacznie zauważalnie gęstnieć, natychmiast wyjmij rondelek z wody i wlej 3-4 łyżki rumu, co obniży temperaturę i zatrzyma proces.
No cóż, to wszystko, wystarczy poczekać, aż sos ostygnie i babę można podawać na stole, obficie polewając sosem, lub pokroić na 4 części i polewać sosem każdy plasterek na talerzu.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Andrey Bugaisky #pieczenie #deserów #babaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xz21 marca 2021 r
Uwielbiam to ciasto! Jest pyszne! Ale piekłam je dopiero kilka razy!
00Odpowiedźbabich54 marca 2021 r
Kiedy byłam studentką, było to najsmaczniejsze ciasto, ciągle je kupowaliśmy. Ale nie odważę się upiec tego sama.
00OdpowiedźOlga Zacharowa1 marca 2021 r
Konstanta, świetnie! Na Wielkanoc piekę ciasta wielkanocne od kilku lat według przepisów naszej Aleny Spiriny (ciasto wielkanocne bez długiego wyrabiania – ciasto zalega w lodówce 8-12 godzin). Za każdym razem przed Wielkanocą przeglądam zdjęcia wielkanocnych ciast, studiuję inne przepisy – ciągle zaglądam na crunch, ale przychodzi czwartek i… piekę ciasta wielkanocne w stylu Spirin) i pomysł z kobietami oczywiście fajny. ale mam dużo dzieci, które jedzą ciasta wielkanocne, więc nie ma kobiet))
00OdpowiedźOlga Zacharowa1 marca 2021 r
Marina, ja też))) chociaż babę uwielbiam. kiedy w Moskwie pojawił się pierwszy sklep Bakhetle, jakie tam były pyszne kobiety) zostały namoczone i upieczone z taką uwagą, że wydawało się, że każdy motyl)) został stworzony specjalnie dla Ciebie. a potem odwiedziłem Neapol i spróbowałem tam rumu. była to taka uczta, że baba stała się jednym z moich ulubionych deserów. ale jest dużo, dużo impregnacji i za mało ciasta. kobiety sprzedawane są w słoikach) jak owoce w puszkach. jest bardzo smaczne i pijane))
00OdpowiedźKonstancja28 lutego 2021 r
Jakoś poddaję się babie.
00OdpowiedźKonstanca28 lutego 2021 r
Kiedyś kilka lat temu piekłam rum babę na Wielkanoc. Ciasto jest biszkoptowe, impregnacja to syrop z koniakiem, wierzch to polewa cukrowa. Ozdobione kandyzowanymi owocami. Okazało się bardzo smaczne.
00Odpowiedźkonsola Lucida10 marca 2013 r
Dostałem klasyczny biszkopt, smaczny, ale nie kobiecy. Czy to naprawdę wszystko przez brak rumu? nasączone winem z czarnej porzeczki i sokiem jabłkowym.
00Odpowiedź
4 marca 2013 r
Każdemu swoje, ale szczerze mówiąc… cóż, jakoś to wcale nie jest „baba rum”, czyli. Ciasto w ogóle mnie nie zachwyciło. Bardziej jak rum Charlotte.
00Odpowiedź
18 lutego 2013 r
O Boże, zbiorę się na odwagę i będę gotować!!!! Dziękuję za przepis, Andriej! Mój mąż bardzo szanuje rumowe kobiety, będzie okazja zrobić mu un petit plaisir.
00Odpowiedź
14 lutego 2013 r
dziękuję, bardzo dobrze się czyta
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych