Marynowana cebula na zimę
Do przepisu
Cebulę marynowaną na zimę można przygotować nie tylko latem, ale to właśnie latem, w sezonie, mamy dostęp do młodej, słodkiej cebuli czerwonej, która zimą podczas przechowywania staje się ostrzejsza. Prosta marynata z wody, octu, soli i cukru z nutami goździków, czarnego pieprzu i liścia laurowego zamieni z pozoru zwyczajny produkt w doskonałą przyprawę do mięs, ryb, sałatek, a nawet samodzielną przekąskę. Marynowaną czerwoną cebulę można podawać z pieczoną wieprzowiną lub wołowiną, stekiem, smażoną rybą lub jako element asortymentu pikli. W słoikach taką cebulę można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.
Złożoność: łatwo Kalorie: 75,06 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 30 minut Używany: 0,45 g/0,00 g/18.05PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEduża czerwona cebula – 2 szt. ocet stołowy 9% – 2 łyżki. l.cukier – 3 łyżki. l. pieprz czarny – 4 groszki, goździki – 4 liście laurowe – 1 szt. sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obraną cebulę przekrój na pół, a połówki pokrój w piórka.
Krok 2
Do małego rondla wlać 100 ml wody, dodać sól, cukier i przyprawy, zagotować. Dodaj cebulę, ponownie zagotuj i gotuj przez 30 sekund. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 3
Wysterylizuj słoiki i pokrywki, ułóż cebulę, dodaj marynatę i szczelnie zamknij. Przechowuj cebulę w lodówce przez 2-3 miesiące.
UWAGA DO GOSPODARKI
W podobny sposób można marynować nie tylko cebulę czerwoną, ale także cebulę białą lub zwykłą, a nawet małe cebule perłowe, które można marynować w całości, po uprzednim obraniu.
PRZYDATNE RADY
Spróbuj użyć do tego przepisu mniej klasycznej kombinacji przypraw, np. cynamonu, anyżu gwiazdkowatego, nasion kopru włoskiego, ziela angielskiego – otrzymasz produkt z mocnym azjatyckim akcentem.
PRZY OKAZJI
Dla cebuli marynowanej na 100 g: białko 0,68 g (0,85% wartości dziennej) • tłuszcz 0,07 g (0,08%) • węglowodany 22,26 g (13,25%) • kcal 88,83 (4,94%) • sód 410,54 mg (28,31%) • cukier ogółem 18,74 g (37,48%) • NNKT 0,00 g (0,00%) • Błonnik pokarmowy 0,75 g (2,50%)