Jak przygotować olej śledziowy w domu: klasyczny przepis i 5 najlepszych opcji
Tatiana Sotnikowa 07 grudnia 2023 r(1)Dodaj do ulubionychUdział
Czy wiesz jak zrobić olej śledziowy w domu? Jeśli nie, to nauczymy Cię tego tu i teraz! Najpierw porozmawiamy oczywiście o klasycznym przepisie, a potem o „wariacjach na temat”, które, nawiasem mówiąc, nie są gorsze od wersji tradycyjnej. Nawiasem mówiąc, olej śledziowy można włączyć zarówno do codziennego menu, jak i do menu świątecznego: bliscy i goście w domu będą absolutnie zachwyceni!
O czym porozmawiamy w artykule:
- Historia oleju śledziowego
- Robienie oleju śledziowego w domu: skład i klasyczny przepis
- Opcje przygotowania oleju śledziowego: według redaktorów pierwsza piątka
- Jak stosować olej śledziowy
- Jak przechowywać olej śledziowy
Historia oleju śledziowego
Z jakiegoś powodu wiele osób uważa, że to danie zostało wynalezione w ZSRR. Mówią, że olej śledziowy to produkt wykonany z łatwo dostępnych składników, a jego smak jest po prostu doskonały. Ogólnie genialne rozwiązanie na wzbogacenie niezbyt skomplikowanej diety narodu radzieckiego!
Jednak nazywanie oleju śledziowego „wynalazkiem od zera” byłoby błędem. Jeszcze przed rewolucją restauracje stolicy serwowały masło i anchois jako zimną przekąskę. I w kilku wersjach, z różnymi dodatkami! Później, gdy kraj uporał się ze skutkami rewolucyjnych przemian i wojny domowej, specjaliści kulinarni zajęli się codzienną stroną życia, także tą gastronomiczną. Nie było wtedy dobrze z sardelami, ale taniego śledzia było pod dostatkiem. Ktoś więc wpadł na prosty pomysł wykorzystania tej powszechnie lubianej ryby jako składnika oleju przekąskowego. Wynik, jak mówią, przekroczył wszelkie oczekiwania.
Robienie oleju śledziowego w domu: skład i klasyczny przepis
W przypadku oleju śledziowego śledź należy posiekać bardzo drobno lub zmielić
Przyjrzyjmy się więc przepisowi na zrobienie oleju śledziowego. To niezwykle proste i naprawdę niedrogie! Będziesz potrzebował lekko solonego filetu śledziowego (2 części wagowe) i dobrego masła (1 część). Oznacza to, że 200 g ryb będzie wymagało 100 g oleju.
Jeśli chodzi o masło, szukaj takiego, które jest zrobione z naturalnej śmietanki, bez żadnych dodatków roślinnych. Najpierw należy pokroić go w kostkę i pozostawić na 20–30 minut w temperaturze pokojowej, aż stanie się miękki.
Idealnym rozwiązaniem jest zakup lekko solonego śledzia w formie tuszy, a następnie pokrojenie go w kawałki. Dzięki temu będzie delikatniejsze i smaczniejsze. Jeśli nie jesteś pewien swoich umiejętności lub po prostu nie chcesz stawić czoła takim trudnościom, kup gotowe filety. Najlepsze na jakie Cię stać. Sprawdzone, od renomowanego producenta. Będziesz musiał albo bardzo drobno posiekać filet, albo przepuścić go przez maszynę do mięsa z dużą siatką, a następnie dokładnie wymieszać z olejem.
Cóż, jeszcze łatwiej jest umieścić oba składniki w misie blendera i ubijać, aż do uzyskania masy o jednorodnej konsystencji. Następnie dopraw olej śledziowy mielonym pieprzem lub gałką muszkatołową, wymieszaj, przełóż do słoika z pokrywką i włóż do lodówki, aż stwardnieje.
Nawiasem mówiąc, jeśli masz w domu słynną „Księgę smacznej i zdrowej żywności”, zachowaną z czasów sowieckich, z łatwością znajdziesz tam przekąskę o nazwie „Śledź puree z masłem”. Sądząc po składzie składników, jest to również olej śledziowy! Być może tylko z silnym „uprzedzeniem” rybnym: sugeruje się spożywanie tylko 50 g oleju na całego śledzia. Dlatego jeśli masz ochotę na przekąskę z mniejszą ilością tłuszczu mlecznego, sprawdź ten konkretny przepis. Można go przechowywać i wykorzystywać w taki sam sposób, jak tradycyjny olej śledziowy (więcej o tym później).
5 najlepszych opcji wytwarzania oleju śledziowego. Zdaniem redaktorów, pierwsza piątka
Ale oczywiście, jeśli istnieje podstawowy, klasyczny przepis, z czasem z pewnością „rośnie” wraz z odmianami. Stało się tak w przypadku oleju śledziowego, do którego zaczęto dodawać dodatkowe składniki, przez co jego smak znacznie się zmienił. Wybraliśmy 5 najciekawszych i zapraszamy do zapoznania się z nimi.
Z roztopionym serem
Powiedzmy od razu, że proces przygotowania oleju śledziowego jest prawie taki sam we wszystkich przypadkach: składniki uciera się w blenderze, aż do uzyskania jednorodnej masy. Jedyna różnica polega na składzie. Jeśli mówimy o pierwszej opcji, to na 150 g filetu rybnego należy wziąć 250 g masła i 1 ser topiony (100 g). Dodaj przyprawy do smaku. Ser topiony sprawia, że masło śledziowe jest jeszcze delikatniejsze, a jego konsystencja bardziej plastyczna.
Z marchewką
Lepiej jest wziąć gotowaną, choćby dlatego, że doskonale połączy się z innymi składnikami i uzyskamy gładką masę. Na 200 g filetu śledziowego potrzeba 150 g masła i 100 g gotowanej marchewki. Ponownie dodaj przyprawy do smaku (w tym przypadku idealna będzie na przykład mielona kurkuma). Olej śledziowy z marchewką będzie miał wykwintne słodkawe nuty, które delikatnie podkreślą rybny smak.
Olej śledziowy z marchewką
Z jajkiem i koperkiem
To znowu bardzo proste! 2 jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na połówki. Włóż do miski blendera, dodaj posiekane filety śledziowe (200 g), 100 g masła i 20 g koperku. Mielimy go i otrzymujemy niezwykle aromatyczną, pikantną przekąskę, która z pewnością każdemu przypadnie do gustu.
Z jabłkiem
I to jest mały ukłon w stronę forshmaka, chociaż, przypominamy, mówimy wyłącznie o oleju śledziowym. Weź jedno duże jabłko, obierz je i usuń nasiona, następnie pokrój w kostkę i wymieszaj z sokiem z cytryny (1 łyżka stołowa). Nie masz pewności, czy używać miazgi z surowych owoców? Upiecz jabłko! Następnie ostudź i połącz miąższ z resztą masła.
Włóż więc miąższ jabłkowy do miski blendera. Dodać 130 g masła, 200 g filetu śledziowego i pół łyżeczki nasion kopru włoskiego (lub koperku). Przebij blenderem, ostudź i ciesz się smakiem. Prawdziwy prezent dla smakosza!
Olejek o smaku czerwonego kawioru
Najprawdopodobniej ta opcja zrodziła się z rozpaczy, kiedy zdobycie czerwonego kawioru było całkowicie niemożliwe. Ale wyszło bardzo interesująco! Ten olej ze śledzia smakiem i kolorem bardzo przypomina czerwony kawior, więc Twoi bliscy mogą nie od razu zorientować się, że go złapano. Do przygotowania weź 200 g masła, 120 g gotowanej marchewki, 150 g sera topionego i 100 g śledzia. Zmiel w blenderze, ostudź i podawaj.
Jak stosować olej śledziowy
Tartaletki z oliwą śledziową
Najbardziej oczywistą opcją jest posmarowanie go kromką chleba (żytniego, Borodino) i zjedzenie go z przyjemnością. Bardziej złożonym rozwiązaniem jest użycie go jako smarowidła do robienia kanapek lub smørrebrød. Bardziej uroczyście – ułóż tartaletki, dodaj oliwki i oliwki i podawaj na świątecznym stole.
Planujesz rozpieszczać swoich bliskich lekko solonym śledziem i gotowanymi ziemniakami? Na każdy kawałek nałóż odrobinę oleju śledziowego i posyp koperkiem – wyjdzie jeszcze smaczniejszy. Kontynuując temat ziemniaków, nie możemy nie wspomnieć o plackach ziemniaczanych! Można je także podawać z kawałkami masła śledziowego, które rozpłynie się na powierzchni i zamieni w aromatyczny sos.
Warzywa na oleju śledziowym można przyprawić do zupy rybnej: nabierze ona bogatszego smaku.
Szykujesz śledzie pod futrem? Do warstwy ziemniaczanej dodać starty zimny olej śledziowy. Nie trzeba smarować majonezem. Dzięki tej technice śledź pod futrem okaże się jeszcze delikatniejszy i soczysty.
Jak przechowywać olej śledziowy
Jeśli przygotowałeś niewielką ilość tego olejku, przełóż go do czystego słoiczka, zamknij i włóż do lodówki: „przeżyje” tam 2-3 dni. Chcesz uzupełnić zapasy? Następnie olej śledziowy z miski blendera przełożyć na folię spożywczą, zawinąć w kiełbaskę i włożyć do zamrażarki. W tej formie produkt można przechowywać do 3 tygodni.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #olej śledziowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych