Jak przygotować niezwykłą Wielkanoc: „Marmur”, bez jajek, z mrożonymi jagodami, „Trzy czekoladki”
Wielkanoc to specjalne danie przyrządzane z twarogu z dodatkiem śmietany, masła, miodu, suszonych owoców i orzechów. Podaje się je raz w roku, w święto chrześcijańskiej Wielkanocy. Przygotowanie Wielkanocy jest prostsze niż ciasto wielkanocne: należy wymieszać wysokiej jakości składniki i umieścić je pod ciśnieniem. Ale są też tajemnice.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jaka jest Wielkanoc?
- Jak wybrać twarożek na Wielkanoc
- Jak zrobić twarożek w domu
- Czy do Wielkanocy dodać jajka i żelatynę?
- Co jeszcze dodać do Wielkanocy
- Co to jest pszczelarz
- Przepisy
- Twaróg Wielkanocny „Trzy Czekoladki”
- Twaróg PP – Wielkanoc
- Twarożek Wielkanocny z gotowanym skondensowanym mlekiem i orzechami
- Czekoladowa Wielkanoc z niespodzianką
- Twaróg jagodowy Wielkanoc
- Pasiasta Wielkanoc bez surowych jajek
- Królewska Wielkanoc
- Marmurowa Wielkanoc
- Ricotta Wielkanocna z pomarańczą
- Wielkanoc z pieczonym mlekiem
- Jagody wielkanocne z białą czekoladą i płatkami kokosowymi
Jaka jest Wielkanoc?
Zgodnie ze sposobem przygotowania pascha twarogowa dzieli się na surową, budyniową i gotowaną. Te pierwsze są łatwiejsze w przygotowaniu, te drugie przechowuje się dłużej i nie kwaśnieją nawet po dodaniu do nich suszonych owoców, a trzecie są gęstsze i bardziej lepkie.
Jak wybrać twarożek na Wielkanoc
Aby usunąć nadmiar wilgoci z twarogu, połóż go na gazie i powieś, a następnie przetrzyj przez sito.
Twarożek powinien być średnio wytrawny, jednorodny i nie tłusty. Dzięki temu Święta Wielkanocne przetrwają dłużej i lepiej zachowają swój kształt. Twarożek należy ucisnąć lub doważyć w celu usunięcia nadmiaru wilgoci, a następnie kilkakrotnie przetrzeć przez drobne metalowe sito. Niektórzy kucharze ubijają twarożek w blenderze, ale w ten sposób okazuje się lepki, a puree z twarogu staje się puszyste pod wpływem tlenu.
Jak zrobić twarożek w domu
Jeśli przed świętami nie udało Ci się kupić na rynku dobrej jakości twarogu, zrób go w domu. Będziesz potrzebować dobrego mleka pasteryzowanego i pełnotłustej śmietany. Z 300 g produktu wychodzi około 50 g twarogu i serwatki. Następnie wszystko jest bardzo proste: wymieszaj mleko i śmietanę w dużym rondlu i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej. Gdy mleko się zakwasi, postaw rondelek na średnim ogniu i podgrzewaj, mieszając, aż do oddzielenia się serwatki. Następnie powstały serek twarogowy układamy na sicie wyłożonym kilkoma warstwami gazy, czekamy, aż płyn odpłynie i podciśniemy lub odważymy.
Czy do Wielkanocy dodać jajka i żelatynę?
Zwyczajowo podczas Wielkanocy podaje się żółtka na surowo. Jeśli boisz się surowych jajek, wybierz przepis bez nich lub przygotuj ciasto parzone (czasami nazywane gretą). Aby to zrobić, utrzyj żółtka z cukrem w kąpieli wodnej na kremową masę, następnie dodaj masło i dokładnie ubij. Ostudzić i połączyć z twarogiem – otrzymasz delikatną, rozpływającą się w ustach Wielkanoc.
Dodatek żelatyny sprawia, że naczynie lepiej zachowuje swój kształt. Jest to ważne, jeśli planujesz błogosławić Wielkanoc w kościele.
Co jeszcze dodać do Wielkanocy
Do Wielkanocy dodaje się orzechy i suszone owoce. Te ostatnie są wstępnie namoczone i suszone przed użyciem do ciasta.
W przypadku orzechów lepiej wybrać migdały lub orzechy laskowe, obrane. Orzechy włoskie mogą nadać twarożkowi brązowawy odcień, dlatego dodaje się je do czekoladowej lub marmurowej Wielkanocy. Suszone owoce lepiej przed dodaniem do ciasta namoczyć w mocnym alkoholu lub obtoczyć w cukrze pudrze – zapobiegnie to ich wyciekaniu. Koniecznie dodaj wanilię, skórkę z cytryny lub pomarańczy, kardamon lub szafran – te przyprawy doskonale komponują się z twarożkiem.
Co to jest pszczelarz
Tradycyjnie Wielkanoc przygotowywana jest w formie czworościennej piramidy, symbolizującej Grób Święty. Obecnie sklepy i targowiska sprzedają składane pudełka na fasolę, drewniane lub plastikowe, w różnych rozmiarach. Wewnątrz znajdują się zazwyczaj rzeźbione wizerunki krzyża, kiełkujących ziaren, włóczni, kwiatów i symboli WN.
Przepisy
Twaróg Wielkanocny „Trzy Czekoladki”
Smak Świąt Wielkanocnych w 99% zależy od jakości składników, dlatego wybieraj twaróg bez zamienników tłuszczu mlecznego i wybieraj czekoladę cukierniczą, którą można kupić w dużych sklepach internetowych.
Twaróg Wielkanocny „Trzy Czekoladki”
Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:
- 400 g twarogu
- 100 ml śmietanki 33% tłuszczu
- 100 g cukru pudru
- 1 pomarańcza (skórka)
- 50 g rodzynek lub suszonej żurawiny
- 50 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g białej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki l. koniak
1. Twarożek ułożyć w gazę, złożyć na pół, zawiązać ciasny węzeł i pozostawić pod wagą 500 g na 2-4 godziny.
2. Rodzynki lub żurawinę opłukać, osuszyć, przełożyć do miski, zalać koniakiem i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
3. Masło pokroić w drobną kostkę, włożyć do miski miksera i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Powinno być wystarczająco miękkie, aby dało się je ubić.
4. Do masła dodać cukier puder. Ubijaj, aż uzyskasz puszystą masę o jednorodnej konsystencji. Twarożek przetrzyj przez drobne sito. Dodać do masy maślanej i dokładnie wymieszać.
5. Ubij śmietanę mikserem. Dodać do masy twarogowej wraz z rodzynkami i skórką. Zamieszać. Wszystkie rodzaje czekolady łamiemy na małe kawałki i umieszczamy w różnych miseczkach. Rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w gorącej kąpieli wodnej.
6. Podziel masę twarogową na 3 równe części. Do każdego dodać czekoladę (gorzką, mleczną, białą). Formę wielkanocną wyłóż dużym kawałkiem gazy złożonej na pół tak, aby brzegi zwisały ze wszystkich stron.
7. Masę twarogową układać w formie warstwami. Przykryć brzegami gazy. Na wierzch połóż odważnik o masie 500–700 g. Formę przełóż do miski i włóż do lodówki na 24 godziny, aby odciekła serwatka.
8. Gotową Wielkanoc przełóż na talerz i udekoruj według uznania.
Przydatne rady
Na te Święta Wielkanocne do masy twarogowej można dodać kropelki czekolady, suszoną żurawinę lub rodzynki. W takim przypadku lepiej zmniejszyć ilość cukru pudru o 20–30 g.
Twaróg PP – Wielkanoc
PP-Wielkanoc przygotowana według naszej receptury składa się z twarogu, suszonych moreli, jogurtu naturalnego i niewielkiej ilości miodu. I bez dodatkowego cukru i masła!
Twaróg PP – Wielkanoc
Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:
- 800 g twarogu
- 200 g suszonych moreli
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego (grecki)
- 70 g rodzynek
- 60 g miodu
- 60 g wielobarwnych kandyzowanych owoców
- 1 mała cytryna (skórka)
1. Przygotowane suszone morele zalać wrzącą wodą tak, aby całkowicie przykryła suszone owoce. Pozostaw na 15 minut.
2. Rodzynki umyj i osusz na papierowym ręczniku. Twarożek przetrzyj przez drobne sito, dodaj jogurt i wszystko zmiksuj blenderem.
3. Delikatnie wyciśnij suszone morele i włóż je do miski blendera. Zmiel na puree. Do masy twarogowej dodać razem z miodem i skórką. Wymieszaj bardzo dokładnie. Masa powinna uzyskać jednorodną konsystencję.
4. Do masy twarogowej dodaj rodzynki i owoce kandyzowane. Zamieszać. Dwie małe wielkanocne foremki wyłóż podwójnym kawałkiem mokrej gazy. Umieszczamy je w małych miseczkach tak, aby dno patelni nie dotykało dna naczynia. Wypełnij mieszanką twarogową i wygładź.
5. Wielkanoc przykryć wolnymi brzegami gazy, na wierzch położyć ciężarek o wadze co najmniej 500 g i wstawić do lodówki na 24 godziny. W tym czasie nadmiar serwatki odcieknie, a masa stanie się gęstsza.
6. Usuń ładunek. Rozwiń gazę. Przykryj każdą patelnię płaskim talerzem o odpowiedniej wielkości i ostrożnie odwróć. Usuń gazę i pleśń. Udekoruj gotowe pisanki i podawaj.
Twarożek Wielkanocny z gotowanym skondensowanym mlekiem i orzechami
Najwygodniej jest przygotować go w specjalnej formie – tortownicy, ale można też użyć formy do ciasta o odpowiedniej wielkości.
Twarożek Wielkanocny z gotowanym skondensowanym mlekiem i orzechami
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 500 g twarogu
- 380 g gotowanego skondensowanego mleka + 2 łyżki. l. do dekoracji
- 150 ml śmietanki 33% tłuszczu
- 150 g masła
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
Dla karmelu:
- 150 g cukru
1. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Odcedź płyn i osusz rodzynki papierowymi ręcznikami. Połowę orzechów włoskich podsmaż na suchej patelni na złoty kolor i posiekaj nożem.
2. Twarożek przetrzyj przez drobne sito lub zmiel na gładko za pomocą blendera zanurzeniowego. Masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem na jasną śmietanę i połączyć z rodzynkami i połową posiekanych orzechów.
3. Na patelnię wlać śmietanę, dodać cukier waniliowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać przegotowane skondensowane mleko i podgrzewać, ciągle mieszając, 1-2 minuty.
4. Na patelnię ze skondensowanym mlekiem dodaj twarożek, podgrzewaj przez 2-3 minuty, mieszając szpatułką. Pozostawić do ostygnięcia na 20 minut. Połączyć z mieszaniną olejów i wymieszać mikserem.
5. Formę wielkanocną wyłóż wilgotną gazą i węższą częścią umieść w głębokiej misce. Wypełnij masą twarogową, owiń brzegi gazy nad twarogiem, a na wierzch połóż małą docisk, np. puszkę konserw. Formę, miskę wkładamy do lodówki na 24 godziny.
6. Do rondla wlać 900 ml wody i dodać cukier. Syrop zagotować i gotować, potrząsając patelnią, aż uzyska złoty kolor. Pozostałe orzechy ułóż na pergaminie i polej karmelem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie pokroić karmel na małe kawałki.
7. Przed podaniem przełóż ciasto wielkanocne na talerz, zdejmij patelnię i gazę. Udekorować karmelizowanymi orzechami i zalać lekko podgrzanym, przegotowanym skondensowanym mlekiem.
Przydatne rady
Aby twarożek wielkanocny się udał, potrzebny jest odpowiedni twarożek: średniotłuszczowy (9%), niezbyt mokry. I oczywiście naturalnie i świeżo. Przy zakupie koniecznie sprawdzajcie daty ważności, najświeższe produkty najczęściej znajdują się na półkach z tyłu.
Czekoladowa Wielkanoc z niespodzianką
Nasz wielkanocny twarożek kryje w sobie tajemnicę! Należałoby przypomnieć sobie Kinder-niespodziankę, ale tutaj jest odwrotnie: niespodzianką dla dzieci i dorosłych będzie samo czekoladowe jajko w foremce twarogowej.
Czekoladowa Wielkanoc z niespodzianką
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
- 400 g twarogu
- 100 g cukru pudru
- 100 ml śmietanki 33% tłuszczu
- 50 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g białej czekolady
- 1 jajko czekoladowe
Do dekoracji:
- chipsy czekoladowe
- czekolada
1. Twarożek włożyć do woreczka z gazy, powiesić nad miską i pozostawić na 8 godzin w temperaturze pokojowej, aby odsączyć nadmiar wilgoci.
2. Ubij cukier puder z masłem. Osobno ubić śmietanę. Całość łączymy z serkiem wiejskim.
3. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w osobnych pojemnikach w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
4. Masę twarogową podzielić na 3 części, każdą z osobna wymieszać z czekoladą.
5. Wyłóż formę wilgotną gazą. Ułożyć warstwę twarogu z białą czekoladą, na środek położyć czekoladowe jajko, następnie warstwę twarogu z mleczną i gorzką czekoladą. Lekko dociśnij wierzch formy i włóż ją do lodówki na 10 godzin.
6. Ostrożnie zdejmij mundur i gazę. Udekorować roztopioną czekoladą i wiórkami czekoladowymi. Podawać.
Uwaga dla gospodyni
Część cukru pudru można zastąpić cukrem waniliowym, a okruchy orzechów suszone na patelni bez oleju można dodać dla smaku i konsystencji.
Twaróg jagodowy Wielkanoc
Twarożek i jagody to sprawdzone połączenie. Idealna jest mrożona mieszanka. Wystarczy je wcześniej rozmrozić i odsączyć płyn.
Twaróg jagodowy Wielkanoc
Dla…