Jak przygotować mini ciasta wielkanocne na Wielkanoc

Jak przygotować mini ciasta wielkanocne na Wielkanoc

Kulich to szczególny, świąteczny rodzaj chleba, stanowiący jedną z głównych dekoracji wielkanocnych. Ale każda gospodyni domowa ma swoje własne ciasto wielkanocne. Sugerujemy, aby zamiast jednego dużego ciasta wielkanocnego, które trzeba pokroić na porcje, przygotować mini ciasta wielkanocne, które z łatwością można podać każdemu gościowi.

Składniki:
Do testu: 230 g mąki chlebowej • 7 g drożdży prasowanych • 50 g cukru • 35 g miękkiego masła • 1 żółtko • 1 małe jajko • 4 g drobnej soli • 120 g mleka • 50 g migdałów • 150 g rodzynek + 30 ml rumu • 25 g masła i mąka do przygotowania form •
Na syrop: 100 ml wody • 100 g cukru • 50 ml rumu lub kilka kropel aromatu rumowego •
Do kremu: 150 g + 35 g cukru • 230 g masła o temperaturze pokojowej • 75 ml wody • 1 łyżeczka. nalewka waniliowa • 75 g białka jaja •
Do dekoracji: 100g gorzkiej czekolady • 24 małe ozdobne pisanki z marcepanu, fondantu lub kolorowej czekolady

Krok 1. Namoczyć rodzynki w rumie. Migdały pokroić.

Krok 2. Drożdże rozpuścić w mleku, wymieszać z cukrem.

Krok 3. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie na środku, wlać roztwór drożdży i zagnieść gładkie ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Krok 4. Godzinę po rozpoczęciu fermentacji posyp powierzchnię ciasta solą i kontynuuj wyrabianie ciasta. Dodawaj oliwę w kilku porcjach, za każdym razem zagniatając ciasto, aż olej całkowicie zniknie. Gdy całe masło zostanie wchłonięte, dodać migdały i rodzynki wraz z rumem i zagniatać ciasto, aż dodatki zostaną równomiernie rozłożone.

Krok 5. Foremki na muffiny (objętość 100 g) natłuść obficie i włóż do zamrażarki na 15 minut. Wyjąć, ponownie posmarować olejem i posypać mąką. Strząśnij nadmiar mąki. Ciasto podzielić na 12 równych części, z każdej uformować kulę i włożyć do foremek. Ciasto powinno zajmować nie więcej niż 2/3 formy. Umieść foremki na blasze do pieczenia i przykryj folią nasmarowaną olejem roślinnym.

Krok 6. Rozgrzej piekarnik do 180 C. Gdy ciasto wyrośnie do poziomu krawędzi formy, włóż blachę do piekarnika. Piecz kawałki przez 25-30 minut: wielkanocne ciasta powinny stać się różowe, elastyczne, a włożony w środek drewniany patyczek powinien po wyjęciu wyschnąć. Wyjmij patelnię z piekarnika i wyjmij ciasta z foremek. Całkowicie ostudzić na kratce, co najmniej 1 godzinę. Przygotowanie syropu: cukier wymieszać z wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować mieszając przez 5 minut, zdjąć z ognia i ostudzić 2-3 minuty. Dodaj rum lub aromat. Posmaruj ciastka syropem za pomocą pędzla.

Krok 7 Przygotuj krem. W chochli o grubym dnie wymieszaj 150 g cukru z wodą i mieszaj, aż cukier będzie wyglądał jak mokry piasek. Postaw chochlę na średnim ogniu i gotuj bez mieszania przez około 10 minut lub do momentu, aż syrop osiągnie temperaturę miękkiej kulki wynoszącą 116°C. W czasie gdy syrop się gotuje, do miski miksera włóż białka i zacznij ubijać bezę: najpierw na małych obrotach, gdy utworzą się kule z dużymi bąbelkami, dodaj cukier i zwiększaj obroty. Ubijaj, aż utworzą się miękkie szczyty. Ubijając, wlewaj gorący syrop strumieniem wzdłuż ścianek miski, uważając, aby nie rozlać się na trzepaczkę ani nie rozpryskać. Kontynuuj ubijanie przez kilka minut, aż mieszanina ostygnie do temperatury pokojowej. W tym momencie stanie się gruby, gęsty, gładki. Kontynuując ubijanie, małymi porcjami dodawaj olej, za każdym razem, aż olej zostanie całkowicie wchłonięty. Dodajemy nalewkę waniliową wraz z ostatnią porcją oleju.

Krok 8 Zabarwić marcepan barwnikiem spożywczym, podzielić na małe kawałki i zrobić z nich ozdobne jajka.

Krok 9 Udekoruj ciasta: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, uważając, aby się nie przegrzać, rozprowadź ją szpatułką na zimnej powierzchni (np. spód odwróconej blachy lub gładkiej płytki ceramicznej), i fajne. Za pomocą szerokiego noża lub metalowego skrobaka do ciasta zeskrobuj czekoladę, aż rozpadnie się na długie wiórki. Unieś chipsy czubkiem szpatułki i ułóż je na arkuszu papieru do pieczenia. Włożyć do lodówki na 15 minut. Za pomocą rękawa cukierniczego z gładką końcówką wyciśnij krem ​​na powierzchnię ciastek, ułóż kawałki czekolady w gniazdko i połóż na nich ozdobne jajka. Uważaj, aby jajka nie dotykały śmietany, mogą się roztopić!

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Wielkanoc #WielkanocPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja