Jak przygotować kruche ciasto na otwarte ciasta i 4 niezapomniane nadzienia z letnich owoców i jagód
gastronomia 18 lipca 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Nie bez powodu mówią: nie ma znaczenia, jaki jest człowiek na zewnątrz, najważniejsze jest to, jaki jest w środku. Podobnie jest z tartami – ciastami otwartymi na wszystko, co nowe, a zwłaszcza na pyszne, sezonowe nadzienia.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Kruche ciasto na otwarte ciasta i tarty
- Przepisy na otwarte ciasta i tarty
-
Mini galettes z winogronami i serem pleśniowym
-
Tarta truskawkowo-czekoladowa
-
Galette z gruszkami i marcepanem
-
Tarta z jabłkami i karmelem
-
Kruche ciasto na otwarte ciasta i tarty
Kruche ciasto na otwarte ciasta i tarty
na 1 placek o średnicy 24–26 cm, przygotowanie: 1 godzina 20 minut.
Czego potrzebujesz:
- 300 g mąki
- 180 g mrożonego masła 82,5% tłuszczu
- 1 jajko + 1 żółtko
- 3 łyżki l. lodowata woda
- 0,5 łyżeczki sok z cytryny
- 1 łyżka. l. Sahara
- 0,5 łyżeczki sól
Co należy zrobić: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, wysypać mąkę na dużą deskę lub blat. 2. Zamrożone masło wcieramy bezpośrednio w mąkę, mieszamy nożem i lekko siekamy na okruchy. 3. Zmieszaj jajko, żółtko i lodowatą wodę zmieszaną z sokiem z cytryny w bułce tartej. Nie ugniataj, po prostu zbierz ciasto w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. 4. Ciasto rozwałkować na kawałku papieru pergaminowego i ułożyć w płytkiej formie do tarty o średnicy 24-26 cm, tak aby brzegi wystawały. Nakłuj spód widelcem. Następnie postępuj zgodnie z przepisem.
Przepisy na otwarte ciasta i tarty
Mini galettes z winogronami i serem pleśniowym
Podawaj galettes z winogronami i serem pleśniowym na ciepło lub na zimno.
Mini galettes z winogronami i serem pleśniowym
Porcja dla 8–10 osób, czas przygotowania: 35 minut. + ciasto
Czego potrzebujesz:
- kruche ciasto na 1 otwarte ciasto
- 2 duże garście jasnych winogron bez pestek
- 200 g sera pleśniowego
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- miód, syrop klonowy lub inny do podania
Co należy zrobić: 1. Ciasto podzielić na 8-10 części. Każdą rozwałkowujemy na okrąg (może niezbyt równy) o grubości 5–7 mm. 2. Usuń winogrona z gałęzi. Środek każdego koła wyłóż winogronami, posyp plasterkami sera pleśniowego i skrop oliwą z oliwek. 3. Zawiń brzegi ciasta na nadzienie. Ostrożnie przenieś ciasteczka na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w temperaturze 170°C przez około 25 minut. Gorące ciasteczka posmaruj miodem.
Tarta truskawkowo-czekoladowa
Korzystając z tej samej technologii, możesz przygotować tartę z innymi jagodami, na przykład malinami.
Tarta truskawkowo-czekoladowa
8–10 porcji, przygotowanie: 2,5 godziny + ciasto
Czego potrzebujesz:
- kruche ciasto na 1 otwarte ciasto
- 150–200 g truskawek
- 500 g mascarpone
- 150 g ciemnej (60% kakao) czekolady
- nietopliwy cukier puder
- wanilia
Sposób wykonania: 1. Przygotowane ciasto w formie przykryj pogniecionym papierem do pieczenia, wypełnij po brzegi fasolą kuchenną lub suchą fasolą. Piec w temperaturze 170°C przez 20 minut. Usuń fasolę i papier i włóż ponownie do piekarnika na kolejne 7-8 minut, aż ciasto będzie złociste. Ochłodź powstały „kosz”. 2. Czekoladę połamać na równe kawałki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. 3. Mascarpone ubić mikserem z 2-4 łyżkami. l. cukier puder i wanilia. Podczas ubijania wlać czekoladę. 4. Mascarpone i czekoladę ułóż równą warstwą w „koszyku” i włóż do lodówki na 1 godzinę. Przytnij brzegi tarty. 5. Pokrojone truskawki ułóż na mascraponie i przed podaniem włóż do lodówki na 1 godzinę. Posyp cukrem pudrem.
Galette z gruszkami i marcepanem
Ciasto najlepiej smakuje na ciepło – smakuje lepiej.
Galette z gruszkami i marcepanem
8–10 porcji, przygotowanie: 1,5 godziny + ciasto
Czego potrzebujesz:
- kruche ciasto na 1 otwarte ciasto
- 4 duże, twarde gruszki
- 1 mała cytryna
- 150 g nieprażonych migdałów
- 100 g cukru + trochę więcej do posypania
- 1 duże jajko C0
- 50 g masła
- soda
Sposób wykonania: 1. W przypadku marcepanu migdały włóż do rondelka z wodą i szczyptą sody, zagotuj, gotuj przez 1 minutę. Odcedź wrzącą wodę, zalej migdały zimną wodą i odstaw na 5 minut, następnie obierz i osusz. 2. Suszyć migdały w piekarniku nagrzanym na 170°C przez 7–10 minut. i zmielić na proszek w młynku do kawy lub blenderze. Rozpuść cukier z 2-3 łyżkami. l. podgrzać na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i wymieszać z proszkiem migdałowym. Zagniataj na gładką masę, ostudź, wmieszaj jajko. 3. Z dokładnie umytej i osuszonej cytryny usuń skórkę na drobnej tarce i wyciśnij sok. Gruszki obierz, pokrój w cienkie plasterki, usuń gniazda nasienne, polej sokiem z cytryny, posyp skórką i delikatnie wymieszaj. 4. Na przygotowane ciasto w formie ułóż marcepan równą warstwą. Znajdują się na nim nachodzące na siebie gruszki. Wlać roztopione masło i posypać cukrem. Zwiń wystające krawędzie ciasteczka nad nadzieniem. 5. Piec w temperaturze 170°C bez konwekcji (tryb góra-dół) przez 30–40 minut.
Tarta z jabłkami i karmelem
Tarta ta szczególnie dobrze wygląda z bitą śmietaną. I jakie to jest pyszne!
Tarta z jabłkami i karmelem
8–10 porcji, przygotowanie: 1,5 godziny + ciasto
Czego potrzebujesz:
- kruche ciasto na 1 otwarte ciasto
- 4 duże zielone jabłka
- sok z 1 średniej cytryny
- mielony cynamon
Dla karmelu:
- 300 g cukru
- 150 g glukozy lub płynnego miodu
- 100 g śmietany 33% tłuszczu
- 45 g masła
Sposób wykonania: 1. Przygotowane ciasto w formie przykryj pogniecionym papierem do pieczenia, wypełnij po brzegi fasolą kuchenną lub suchą fasolą. Piec w temperaturze 170°C przez 20 minut. Usuń fasolę i papier i włóż ponownie do piekarnika na kolejne 7-8 minut, aż ciasto będzie złociste. Ochłodź powstały „kosz”. 2. Aby przygotować karmel, w głębokim rondlu wymieszaj cukier, glukozę/miód i 40 ml wody, zagotuj i gotuj, aż powstanie złoty karmel. Śmietanę podgrzać, ostrożnie (rozpryski!) wlać do karmelu, wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę, dodać masło. Lekko ostudzić. 3. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w kostkę wielkości około 1,5–2 cm, polej sokiem z cytryny i delikatnie posyp cynamonem. 4. Umieścić karmel w „koszyku”, a na karmelu ułożyć jabłka. Piec w temperaturze 170°C przez 35 minut. Ostudzić, odciąć brzegi ciasta.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #tarta #otwarte ciastoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca29 lipca 2021 r
Latem lubię piec ciasteczka i tarty z różnymi owocami i jagodami. Dziękuję za przepisy.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych