Jak przygotować kruche ciasto na otwarte ciasta i 4 niezapomniane nadzienia z letnich owoców i jagód

Jak przygotować kruche ciasto na otwarte ciasta i 4 niezapomniane nadzienia z letnich owoców i jagód

Jak przygotować kruche ciasto na otwarte ciasta i 4 niezapomniane nadzienia z letnich owoców i jagód

gastronomia 18 lipca 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Nie bez powodu mówią: nie ma znaczenia, jaki jest człowiek na zewnątrz, najważniejsze jest to, jaki jest w środku. Podobnie jest z tartami – ciastami otwartymi na wszystko, co nowe, a zwłaszcza na pyszne, sezonowe nadzienia.

Ciasto na otwarte ciasto z letnimi owocami lub jagodami

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Kruche ciasto na otwarte ciasta i tarty
  • Przepisy na otwarte ciasta i tarty
    • Mini galettes z winogronami i serem pleśniowym

    • Tarta truskawkowo-czekoladowa

    • Galette z gruszkami i marcepanem

    • Tarta z jabłkami i karmelem

Kruche ciasto na otwarte ciasta i tarty

Kruche ciasto na otwarte ciasta i tarty

na 1 placek o średnicy 24–26 cm, przygotowanie: 1 godzina 20 minut.
Czego potrzebujesz:

  • 300 g mąki
  • 180 g mrożonego masła 82,5% tłuszczu
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 3 łyżki l. lodowata woda
  • 0,5 łyżeczki sok z cytryny
  • 1 łyżka. l. Sahara
  • 0,5 łyżeczki sól

Co należy zrobić: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, wysypać mąkę na dużą deskę lub blat. 2. Zamrożone masło wcieramy bezpośrednio w mąkę, mieszamy nożem i lekko siekamy na okruchy. 3. Zmieszaj jajko, żółtko i lodowatą wodę zmieszaną z sokiem z cytryny w bułce tartej. Nie ugniataj, po prostu zbierz ciasto w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. 4. Ciasto rozwałkować na kawałku papieru pergaminowego i ułożyć w płytkiej formie do tarty o średnicy 24-26 cm, tak aby brzegi wystawały. Nakłuj spód widelcem. Następnie postępuj zgodnie z przepisem.

Przepisy na otwarte ciasta i tarty

Mini galettes z winogronami i serem pleśniowym

Podawaj galettes z winogronami i serem pleśniowym na ciepło lub na zimno.

Mini galettes z winogronami i serem pleśniowym
Mini galettes z winogronami i serem pleśniowym

Porcja dla 8–10 osób, czas przygotowania: 35 minut. + ciasto
Czego potrzebujesz:

  • kruche ciasto na 1 otwarte ciasto
  • 2 duże garście jasnych winogron bez pestek
  • 200 g sera pleśniowego
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • miód, syrop klonowy lub inny do podania

Co należy zrobić: 1. Ciasto podzielić na 8-10 części. Każdą rozwałkowujemy na okrąg (może niezbyt równy) o grubości 5–7 mm. 2. Usuń winogrona z gałęzi. Środek każdego koła wyłóż winogronami, posyp plasterkami sera pleśniowego i skrop oliwą z oliwek. 3. Zawiń brzegi ciasta na nadzienie. Ostrożnie przenieś ciasteczka na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w temperaturze 170°C przez około 25 minut. Gorące ciasteczka posmaruj miodem.

Tarta truskawkowo-czekoladowa

Korzystając z tej samej technologii, możesz przygotować tartę z innymi jagodami, na przykład malinami.

Tarta truskawkowo-czekoladowa
Tarta truskawkowo-czekoladowa

8–10 porcji, przygotowanie: 2,5 godziny + ciasto
Czego potrzebujesz:

  • kruche ciasto na 1 otwarte ciasto
  • 150–200 g truskawek
  • 500 g mascarpone
  • 150 g ciemnej (60% kakao) czekolady
  • nietopliwy cukier puder
  • wanilia

Sposób wykonania: 1. Przygotowane ciasto w formie przykryj pogniecionym papierem do pieczenia, wypełnij po brzegi fasolą kuchenną lub suchą fasolą. Piec w temperaturze 170°C przez 20 minut. Usuń fasolę i papier i włóż ponownie do piekarnika na kolejne 7-8 minut, aż ciasto będzie złociste. Ochłodź powstały „kosz”. 2. Czekoladę połamać na równe kawałki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. 3. Mascarpone ubić mikserem z 2-4 łyżkami. l. cukier puder i wanilia. Podczas ubijania wlać czekoladę. 4. Mascarpone i czekoladę ułóż równą warstwą w „koszyku” i włóż do lodówki na 1 godzinę. Przytnij brzegi tarty. 5. Pokrojone truskawki ułóż na mascraponie i przed podaniem włóż do lodówki na 1 godzinę. Posyp cukrem pudrem.

Galette z gruszkami i marcepanem

Ciasto najlepiej smakuje na ciepło – smakuje lepiej.

Galette z gruszkami i marcepanem
Galette z gruszkami i marcepanem

8–10 porcji, przygotowanie: 1,5 godziny + ciasto
Czego potrzebujesz:

  • kruche ciasto na 1 otwarte ciasto
  • 4 duże, twarde gruszki
  • 1 mała cytryna
  • 150 g nieprażonych migdałów
  • 100 g cukru + trochę więcej do posypania
  • 1 duże jajko C0
  • 50 g masła
  • soda

Sposób wykonania: 1. W przypadku marcepanu migdały włóż do rondelka z wodą i szczyptą sody, zagotuj, gotuj przez 1 minutę. Odcedź wrzącą wodę, zalej migdały zimną wodą i odstaw na 5 minut, następnie obierz i osusz. 2. Suszyć migdały w piekarniku nagrzanym na 170°C przez 7–10 minut. i zmielić na proszek w młynku do kawy lub blenderze. Rozpuść cukier z 2-3 łyżkami. l. podgrzać na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i wymieszać z proszkiem migdałowym. Zagniataj na gładką masę, ostudź, wmieszaj jajko. 3. Z dokładnie umytej i osuszonej cytryny usuń skórkę na drobnej tarce i wyciśnij sok. Gruszki obierz, pokrój w cienkie plasterki, usuń gniazda nasienne, polej sokiem z cytryny, posyp skórką i delikatnie wymieszaj. 4. Na przygotowane ciasto w formie ułóż marcepan równą warstwą. Znajdują się na nim nachodzące na siebie gruszki. Wlać roztopione masło i posypać cukrem. Zwiń wystające krawędzie ciasteczka nad nadzieniem. 5. Piec w temperaturze 170°C bez konwekcji (tryb góra-dół) przez 30–40 minut.

Tarta z jabłkami i karmelem

Tarta ta szczególnie dobrze wygląda z bitą śmietaną. I jakie to jest pyszne!

Tarta z jabłkami i karmelem
Tarta z jabłkami i karmelem

8–10 porcji, przygotowanie: 1,5 godziny + ciasto
Czego potrzebujesz:

  • kruche ciasto na 1 otwarte ciasto
  • 4 duże zielone jabłka
  • sok z 1 średniej cytryny
  • mielony cynamon

Dla karmelu:

  • 300 g cukru
  • 150 g glukozy lub płynnego miodu
  • 100 g śmietany 33% tłuszczu
  • 45 g masła

Sposób wykonania: 1. Przygotowane ciasto w formie przykryj pogniecionym papierem do pieczenia, wypełnij po brzegi fasolą kuchenną lub suchą fasolą. Piec w temperaturze 170°C przez 20 minut. Usuń fasolę i papier i włóż ponownie do piekarnika na kolejne 7-8 minut, aż ciasto będzie złociste. Ochłodź powstały „kosz”. 2. Aby przygotować karmel, w głębokim rondlu wymieszaj cukier, glukozę/miód i 40 ml wody, zagotuj i gotuj, aż powstanie złoty karmel. Śmietanę podgrzać, ostrożnie (rozpryski!) wlać do karmelu, wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę, dodać masło. Lekko ostudzić. 3. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w kostkę wielkości około 1,5–2 cm, polej sokiem z cytryny i delikatnie posyp cynamonem. 4. Umieścić karmel w „koszyku”, a na karmelu ułożyć jabłka. Piec w temperaturze 170°C przez 35 minut. Ostudzić, odciąć brzegi ciasta.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #tarta #otwarte ciastoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca29 lipca 2021 r

Latem lubię piec ciasteczka i tarty z różnymi owocami i jagodami. Dziękuję za przepisy.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja