Klasyczny placek pasterski od Gordona Ramsaya: jak zrobić z naszych produktów
Wiele osób zapewne słyszało o pasztecie pasterskim, ale tylko nieliczni wiedzą, czym tak naprawdę jest. Co jednak nie jest zaskakujące: to danie nie jest wśród nas szczególnie popularne. Tak więc ciasto pasterskie w zasadzie nie jest wcale ciastem, ale złożoną zapiekanką z mięsa mielonego z puree ziemniaczanym i jest bardzo smaczne.
O czym porozmawiamy w artykule:Historia ciasta pasterskiego Przepis na klasyczny placek pasterski od Gordona Ramsaya Sekrety i triki robienia ciasta pasterskiego Ciasto pasterskie z groszkiem, klasyczny przepisAngielskie ciasto pasterskie Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym (Pasterz pie)
Historia ciasta pasterskiego
Ojczyzną dania jest Wielka Brytania, a dokładniej Irlandia. Ciasto pasterskie zaczęto tam przyrządzać już pod koniec XVIII – na początku XIX w. i nie podawano go do herbaty, lecz do obiadu. Mówią, że to danie zrodziło się z czystej ekonomii: gospodynie domowe po prostu „przemyśliły” resztkę niedzielnej pieczeni jagnięcej lub wołowej. Mięso posiekano, podsmażono z cebulą i włożono do formy. Na wierzchu posmarowano bardzo grubą warstwą pokruszonych ziemniaków (ten produkt był tańszy, więc go nie szczędzono), posypano tartym serem i zapiekano w piekarniku. Mężowie byli zadowoleni z pysznego obiadu i umiejętności żon, ale panie po cichu były dumne ze swojej pomysłowości.
Shepherd’s Pie składa się z prostych i niedrogich składników.
Początkowo placek pasterski (ciasto twarogowe, placek pasterski) przygotowywały irlandzkie wieśniaczki. Ich mężowie tradycyjnie zajmowali się pracą rolniczą na polach lub hodowlą owiec. Podstawą pasztetu pasterskiego była więc jagnięcina, która była bardziej dostępna dla biednych niż inne rodzaje mięsa. Stąd jedna z nazw potrawy – placek pasterski („ciasto owcze”). Poza tym jagnięcina jest dość tłusta, co oznacza, że jest bardzo kaloryczna i sycąca, a to ma znaczenie, jeśli chodzi o obiad dla dużej rodziny.
Jeśli chodzi o ziemniaka, który stanowił lwią część diety irlandzkiej biedoty, zasługuje on na szczególną wzmiankę w związku z bardzo wzruszającą historią. W latach 1845–47 kraj doświadczył straszliwego głodu związanego z niepowodzeniem zbiorów tej rośliny okopowej. Ludzie dosłownie wymarli, a niektórzy porzucili wszystko i przenieśli się w inne miejsca, w tym do Ameryki. Będąc już w tym kraju, Irlandczycy opowiedzieli o swoim nieszczęściu plemieniu Indian, które udzieliło im schronienia. Byli pod takim wrażeniem, że zebrali i wysłali głodującym za granicę przyzwoitą sumę pieniędzy. A Irlandczycy odwdzięczyli się Hindusom życzliwością – wiele lat później, podczas niedawnej epidemii koronawirusa. Z powodu izolacji plemię zostało odcięte od dobrodziejstw cywilizacji. Zatem to Irlandczycy udzielili Hindusom pomocy finansowej w tym trudnym czasie.
Wróćmy jednak do ciasta pasterskiego. Z Irlandii z oczywistych powodów wyemigrował do Anglii i Szkocji. Danie zakorzeniło się i stało się częścią kuchni tych regionów. Wielu współczesnych Brytyjczyków na ogół wierzy, że ciasto pasterskie jest czysto angielskim wynalazkiem i są z tego bardzo dumni. Tak naprawdę przepis na danie na przestrzeni swojej historii ulegał wielu zmianom składu: niektórzy kucharze dodawali do mielonego mięsa seler, inni czosnek, a jeszcze inni zielony groszek. Z puree ziemniaczanym też nie jest tak prosto! Niektórzy wkładają do niej same jajka, inni – jajka i tarty ser. A szczególnie kreatywne osoby wylewają śmietanę (śmietanę) ubitą z jajek na warstwę puree ziemniaczanego.
Później, dzięki migracjom, pasztet pasterski „dotarł” do Ameryki i tam się zakorzenił. Do tego stopnia, że oprócz tradycyjnych irlandzkich i szkockich, wymyślono nową wersję tego dania! Podstawa każdej z tych opcji jest taka sama: mięso i ziemniaki. Ale Irlandczycy do przygotowania ciasta pasterskiego wolą używać jagnięciny, Szkoci wolą wołowinę, a Amerykanie dodają do potrawy pieczarki. Tak czy inaczej okazuje się bardzo smaczny, dlatego zdecydowanie warto nauczyć się gotować ciasto pasterskie.
Klasyczny przepis na ciasto pasterskie Gordona Ramsaya
Oczywiście brytyjscy szefowie kuchni szczególnie interesują się pasztetem pasterskim i nadal go interesują. I nawet najsłynniejsi z nich – Jamie Oliver i Gordon Ramsay – nie boją się tego tematu i proponują własne wersje, oczywiście oparte na tradycji. Dziś porozmawiamy o przepisie na klasyczne ciasto pasterskie od Gordona Ramsaya po prostu dlatego, że ta opcja wydaje nam się bardzo udana.
Klasyczne ciasto pasterskie od Gordona Ramsaya
- cebula – 2 szt.
- marchewki – 1 szt.
- oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
- mielone mięso wołowe lub jagnięce – 600 g
- czosnek – 2 ząbki
- ziemniaki – 1 kg
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki. l.
- Sos Worcestershire – 2 łyżki. l.
- wino czerwone wytrawne – 250 ml
- tymianek – 2 gałązki
- rozmaryn – 1 gałązka
- rosół z kurczaka – 300 ml
- jajka – 2 szt.
- tarty twardy ser – 100 g
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
- Obierz cebulę i drobno posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce. W dużym rondlu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i marchewkę i smaż, mieszając, na średnim ogniu przez 5 minut.
- Dodaj mięso mielone. Za pomocą szpatułki rozbijamy grudki i smażymy na średnim ogniu aż do zmiany koloru. Dodaj czosnek, przepuszczony przez prasę. Mieszaj i gotuj przez kolejne 2 minuty.
- W tym samym czasie obierz i umyj ziemniaki. Drobno posiekaj, włóż do rondelka i zalej gorącą wodą. Gotuj przez 25 minut na małym ogniu.
- Na patelnię z mięsem dodaj koncentrat pomidorowy i polej sosem Worcestershire. Wymieszaj i smaż przez 5 minut. Wlać wino. Gotuj przez 5 minut, aby alkohol odparował. Dodać liście tymianku i rozmarynu. Wlać bulion z kurczaka. Sól i pieprz do smaku. Dusić na małym ogniu przez 30 minut.
- Odcedź ziemniaki i rozgnieć je. Dodaj trochę soli. Dodać jajka i połowę startego sera. Dokładnie wymieszaj.
- Sos mięsny umieścić w naczyniu do pieczenia. Na wierzchu rozsmaruj masę ziemniaczaną i wyrównaj. Posypać resztą startego sera. Lekko spulchnij powierzchnię widelcem. Piec 25 minut w temperaturze 190°C.
Sekrety i sztuczki robienia ciasta pasterskiego
Bez względu na to, jak banalnie to zabrzmi, smak tego dania w dużej mierze zależy od głównych składników. Mięso mielone oczywiście lepiej przygotować samodzielnie, przepuszczając kawałek miąższu wołowego lub jagnięcego z tłuszczem (schłodzonym, nie rozmrożonym) przez maszynę do mięsa. Jeśli chodzi o ziemniaki, bierzmy te dobrze ugotowane: to one potrafią zamienić się w idealnie gładkie puree.
Pasta pomidorowa powinna zostać zastąpiona przecierem pomidorowym z puszki. Lub po prostu weź 2 duże owoce, pokrój je na połówki i zetrzyj na grubej tarce, aby w dłoniach pozostała tylko skóra. Nie radzimy zaniedbywać sosu Worcestershire i zastępować go czymś innym: w końcu nadaje on sosowi mięsnemu charakterystyczny smak. Ale zamiast świeżych pikantnych ziół całkiem dopuszczalne jest przyjmowanie suszonych ziół – około 1 łyżeczki. tymianek i rozmaryn. Z czerwonym winem nie trzeba przesadzać: nie najdroższe wino stołowe, ale wystarczy wino naturalne, wyprodukowane bez barwników i alkoholu.
Zamiast pasty pomidorowej do pasztetu pasterskiego lepiej dodać przecier pomidorowy.
Z czym podać pasztet pasterski? Ewentualnie ze świeżymi warzywami (ogórkami, pomidorami, słodką papryką) lub z zrobioną z nich sałatką. I oczywiście trochę pikantnych ziół nie zaszkodzi! Gotowe ciasto posyp na przykład posiekaną natką pietruszki: jego smak i aromat idealnie współgrają z brutalnym „charakterem” tego szykownego, gorącego dania.
Poniżej znajdziesz jeszcze 3 możliwości zrobienia ciasta pasterskiego – żebyś miał wybór. Gotuj z przyjemnością, smakuj z przyjemnością!
Ciasto Pasterskie z Groszkiem, przepis klasyczny
Ciasto Pasterskie wbrew swojej nazwie nie jest oczywiście wcale placem, a prawdziwą zapiekanką. Przepis na to starożytne angielskie danie pozostaje praktycznie niezmieniony od kilku stuleci. W niektórych rejonach Anglii zamiast mięsa mielonego stosuje się cienko pokrojony filet jagnięcy oraz dodaje się korzeń selera lub pasternaku.
Ciasto Pasterskie z Groszkiem, przepis klasyczny
6 porcji, 1 godzina
- mielona jagnięcina – 500 g
- duże ziemniaki – 700 g
- bulion mięsny – 300 ml
- Parmezan – 100 g
- cebula – 1 szt.
- masło – 2,5 łyżki. l.
- jajko – 1 szt.
- sól – do smaku
- marchewki – 2 szt.
- kolendra mielona – 1 łyżeczka.
- młody czosnek – 1 ząbek
- mąka – 0,5 łyżki. l.
- kurkuma – 1,5 łyżeczki.
- groszek zielony – 120 g
- Obierz warzywa. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, cebulę w kostkę, a marchewkę w cienkie paski. Posiekaj czosnek.
- Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości. Odlej wodę i rozgnieć ziemniaki. Dodaj 1,5 łyżki. l. masło, kolendrę i sól, wymieszać. Lekko ostudzić, następnie dodać jajko i ponownie wymieszać. Przykryj i pozostaw do momentu użycia.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej, smaż cebulę, marchewkę i czosnek przez 2-3 minuty. Dodać mięso mielone, wymieszać i smażyć na średnim ogniu, rozbijając łyżką ewentualne grudki, 6–7 minut.
- Spuść nadmiar oleju z patelni. Dodać mąkę podsmażoną na suchej patelni na złoty kolor i smażyć przez 1 minutę. Wlać bulion, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 1 minutę. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. 4 minuty przed końcem dodać zielony groszek.
- Zetrzyj ser na grubej tarce. Przełóż puree ziemniaczane do rękawa cukierniczego.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C. Mięso mielone ułożyć w naczyniu do pieczenia, a na wierzch za pomocą worka do gotowania wlać puree ziemniaczane. Posyp serem i piecz przez 50-60 minut.
Ciasto pasterskie angielskie
W sensie rosyjskim nie jest to oczywiście ciasto, ale zapiekanka. Ale niezależnie od nazwy danie okazuje się bardzo smaczne.
Ciasto pasterskie angielskie
6–8 porcji, 35 min.
- karkówka duszona z ziołami – 500 g
- cebula – 1 szt.
- duże jajka – 2 szt.
- śmietana 33% tłuszczu – 100 ml
- masło – 30 g
- ziemniaki – 600 g
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
- Szyjkę pokroić na małe kawałki o wielkości 1,5–2 cm. Cebulę obrać i drobno posiekać, smażyć na maśle przez 5 minut. Mieszaj w szyi.
- Ziemniaki obieramy, gotujemy z solą do całkowitej miękkości, odcedzamy, rozgniatamy, mieszamy ze śmietaną i jajkami.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Naczynie do pieczenia wysmaruj olejem, ułóż karkówkę z cebulą, przykryj równą warstwą ziemniaków, piecz na złoty kolor, około 20 minut. Podawać na gorąco.
Zapiekanka Ziemniaczana Z Mięsem Mielonym (Ciasto Pasterskie)
Na farsz mięsny pasztetu pasterskiego można wziąć najchudsze mięso, dodać fasolę z puszki, a część ziemniaków zastąpić warzywami: marchewką, brokułami czy porem. Przed przełożeniem zapiekanki do pojemnika należy ją dobrze wystudzić.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
4 porcje, 1 godzina
- Fasola czerwona (lub biała) konserwowa – 200 g
- gorący bulion mięsny (lub gorąca woda) – 250 ml
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka. l.
- drobno posiekana cebula średniej wielkości – 1 szt.
- suszony (lub świeży) tymianek – 1 łyżeczka.
- mięso mielone wołowe – 500 g
- mąka – 1 łyżka. l.
- starta duża marchewka – 1 szt.
- Łodygi selera drobno posiekane – 120 g
- Sos Worcestershire – 1 łyżeczka.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- gorące mleko – 100–150 ml
- ziemniaki losowo pokrojone w małe plasterki – 900 g
- masło – 25 g
- obrany czosnek – 3 ząbki
- Ziemniaki włożyć do rondla, dodać ząbki czosnku, posolić i zalać wrzątkiem…