Jak przygotować deser noworoczny bez pieczenia „szyszki jodłowe”: 7 szybkich sposobów

Jak przygotować deser noworoczny bez pieczenia „szyszki jodłowe”: 7 szybkich sposobów

Jak przygotować deser noworoczny bez pieczenia „szyszki jodłowe”: 7 szybkich sposobów

Wenera Jerofejewa 24 grudnia 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz

Do głównego święta pozostało bardzo mało czasu, a piękny i smaczny deser noworoczny bez pieczenia stanie się nie tylko ozdobą stołu, ale także zbawieniem dla gospodyń domowych. „Szyszki jodłowe” przygotowuje się bardzo szybko i wymaga minimalnej ilości składników. Ten deser można słusznie nazwać jednym z najprostszych, ale jednocześnie oryginalnych i świątecznych.

Jak zrobić deser noworoczny bez pieczenia szyszek jodłowych

Treść artykułu:

  • Deser bez pieczenia w kształcie rożka: nowy trend
  • Jak zrobić deser noworoczny bez pieczenia
    • Metoda 1. Szyszki noworoczne na bazie ciasteczek

    • Metoda 2. Szyszki noworoczne na bazie biszkoptu

    • Metoda 3. Szyszki noworoczne z koniakiem

    • Metoda 4. Szyszki noworoczne z płatków i orzechów

    • Metoda 5. Szyszki noworoczne na bazie piernika

    • Metoda 6. Szyszki noworoczne na bazie truskawek

    • Metoda 7. Szyszki noworoczne na bazie płatków i orzeszków piniowych

  • Przydatne wskazówki

Deser bez pieczenia w kształcie rożka: trend w mediach społecznościowych

Desery bez pieczenia zawsze zajmowały honorowe miejsce w arsenale każdej gospodyni domowej. Jest to naprawdę wygodne, ponieważ pozwala zaoszczędzić czas. W tym roku przepis na noworoczne „szyszki jodłowe” stał się wirusowy w sieciach społecznościowych. Jako bazę stosuje się ciasteczka, gotowy biszkopt, truskawki, płatki zbożowe i orzechy.

Deser podawany jest na stół jako samodzielne danie, tort urodzinowy można także udekorować szyszkami. Słodkie „szyszki jodłowe” będą miłym dodatkiem do prezentu. Możesz na przykład umieścić deser w pudełku prezentowym i podarować go jako prezent noworoczny. Lub użyj uderzenia podczas serwowania świątecznego stołu jako element dekoracyjny.

Dosłownie każdy może przygotować ten deser – jest kilka sposobów. Gotuje się też bardzo szybko, więc można go przygotować nawet na godzinę przed przybyciem gości.

Jak zrobić deser noworoczny bez pieczenia

Deser z szyszek jodłowych można przygotować na kilka sposobów. Wszystko, co musisz zrobić, to wybrać według własnego gustu.

Metoda 1. Szyszki noworoczne na bazie ciasteczek

Doświadczone gospodynie domowe, patrząc na skład składników, od razu rozpoznają w nim przepis na słynne radzieckie ciasto „Ziemniaczane”. Rzeczywiście deser noworoczny przygotowuje się w ten sam sposób – ale w innej formie.

Szyszki noworoczne na bazie ciasteczek
Szyszki noworoczne na bazie ciasteczek

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 400 g ciastek – można wziąć o smaku pieczonego mleka, płatków owsianych, czekolady
  • 100 g masła
  • 3 łyżki l. kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 70 g płatków kukurydzianych w czekoladzie lub kalafiorów czekoladowych lub płatków migdałów (opcjonalnie)
  1. Ciasteczka zmiel w blenderze lub rozwałkuj wałkiem do ciasta. Do mleka dodać kakao i postawić rondelek na małym ogniu. Dodaj masło do mleka i poczekaj, aż się rozpuści. Nie trzeba gotować!
  2. Do masy czekoladowo-mlecznej wsypujemy pokruszone ciasteczka i zagniatamy ciasto. Jeśli okaże się rzadkie, dodaj kolejną porcję pokruszonych ciasteczek. Z ciasta robimy piramidy w kształcie rożków. Przygotowane produkty wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
  3. Po pewnym czasie można przystąpić do dekorowania deseru. Jako „płatki” nadają się czekoladowe płatki kukurydziane lub kaletki czekoladowe (czekoladę w formie kropelek można kupić w supermarkecie lub zamówić na targowiskach). Sprawdzą się również płatki migdałów. Możesz je zamieniać – na przykład część szyszek noworocznych zrób z kaletami, a drugą z migdałami.
  4. Nawiasem mówiąc, szyszki okażą się szczególnie smaczne, jeśli przed dekorowaniem usmażysz płatki migdałów i posypiesz kakao. Poza tym nie będą różnić się kolorem od samego deseru. Posypać cukrem pudrem i podawać.

Metoda 2. Szyszki noworoczne na bazie biszkoptu

Ten deser z szyszek jodłowych przygotowuje się na tej samej zasadzie, co ciasteczka. Tym razem jednak bazą jest biszkopt. Nie musisz tracić czasu na jego przygotowanie i kupować gotowe ciasta.

Rożki noworoczne na bazie biszkoptu
Rożki noworoczne na bazie biszkoptu

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • Biszkopt czekoladowy 400 g
  • 100 g masła
  • 2–3 łyżki. l. kakao
  • 2 łyżki l. Sahara
  • 1/2 szklanki mleka
  • 70 g płatków kukurydzianych w czekoladzie lub kalafiorów czekoladowych lub płatków migdałów (opcjonalnie)
  1. Zmiel biszkopt w blenderze, wymieszaj powstałą okruchy z miękkim masłem. W gorącym mleku rozpuścić kakao i cukier. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Do biszkoptu wlać masę czekoladową i dokładnie wymieszać.
  2. Robimy „szyszki” i pozostawiamy do ostygnięcia na godzinę. Udekoruj według własnego uznania – płatkami, płatkami migdałów lub kaletkami.

Metoda 3. Szyszki noworoczne z koniakiem

Taki noworoczny deser oczywiście nie nadaje się na stół dla dzieci, ale dorośli to docenią. Koniak lub likier (lepiej wziąć smak gałki muszkatołowej) nadadzą lekko cierpki smak.

Szyszki noworoczne z koniakiem
Szyszki noworoczne z koniakiem

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 200 g kruchych ciasteczek
  • 100 g masła
  • 3 łyżki l. kakao
  • 5 łyżek l. mleko skondensowane
  • 2 łyżeczki koniak lub likier
  • cukier puder do dekoracji
  1. Ciasteczka rozdrobnić w blenderze lub za pomocą wałka do ciasta. Masło zmiękczyć w kąpieli wodnej. Do rozdrobnionej wątroby dodać kakao, mleko skondensowane, alkohol i masło. Uruchom ponownie blender i zmiksuj składniki na jednolitą masę. Formujemy płaskie „rożki”, małym nożem robimy lekkie nacięcia imitujące „łuski” i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  2. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Jako dekorację lepiej jest użyć kalafiorów czekoladowych. Dobrze komponują się zarówno z koniakiem, jak i likierem.

Metoda 4. Szyszki noworoczne na bazie truskawek

W tym przypadku nie potrzebujesz nawet blendera, a sam deser jest odpowiedni dla tych, którzy oglądają kalorie.

Szyszki świąteczne na bazie truskawek
Szyszki świąteczne na bazie truskawek

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 7–8 sztuk dużych truskawek (ilość zależy od tego, ile szyszek planujesz ugotować)
  • 70 g płatków migdałów do dekoracji
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • cukier puder
  1. Umyj truskawki i usuń działki. Jagody nawlekamy na wykałaczkę, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wbij płatki migdałów w jagodę, aby utworzyć łuski. Gdy łuska będzie już gotowa, zanurz rożek truskawkowy w czekoladzie i włóż do lodówki na około godzinę. Aby deser wysechł w pozycji pionowej, rożki wbijamy wykałaczkami w jabłko lub ziemniaka.
  2. Po upływie tego czasu wyjmij wykałaczki, połóż deser na świątecznym talerzu i posyp cukrem pudrem.

Metoda 5. Szyszki noworoczne na bazie płatków i orzeszków piniowych

Te „Roszki Jodłowe” będą idealnym wakacyjnym śniadaniem dla małych smakoszy. Rożek włóż do głębokiego talerza i po prostu napełnij go mlekiem. Obfite i pyszne śniadanie noworoczne jest gotowe!

Szyszki noworoczne na bazie płatków i orzeszków piniowych
Szyszki noworoczne na bazie płatków i orzeszków piniowych

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 150 g ciasteczek czekoladowych
  • 5 łyżek l. mleko skondensowane
  • 80 g masła
  • 3 łyżki l. kakao
  • 5 g waniliny
  • 1/2 szklanki orzeszków piniowych
  • 70 g płatków kukurydzianych w czekoladzie
  • cukier puder i gałązki rozmarynu do dekoracji
  1. Ciasteczka zmiel na okruszki. W osobnej misce wymieszaj miękkie masło, mleko skondensowane, kakao i wanilię. W powstałą masę wkładamy ciasteczka porcjami i zagniatamy ciasto. Na koniec dodać orzeszki piniowe i ponownie wymieszać.
  2. Rożki robimy ręcznie, a deser dekorujemy czekoladowymi płatkami kukurydzianymi. Na talerzu ułożyć „szyszki jodłowe” i posypać cukrem pudrem. A do imitacji gałęzi świerkowych idealne są gałązki świeżego rozmarynu.

Metoda 6. Szyszki noworoczne z płatków i orzechów włoskich

Ta metoda przypadnie do gustu tym, którzy nie chcą tracić czasu (lub nie mają wolnego czasu) na własnoręczne ozdabianie każdej szyszki płatkami lub płatkami migdałów. Deser noworoczny może nie będzie tak elegancki, ale smakiem nie ustąpi swoim eleganckim odpowiednikom.

Szyszki noworoczne z płatków i orzechów
Szyszki noworoczne z płatków i orzechów

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • 1 puszka gotowanego skondensowanego mleka
  • 150g płatków kukurydzianych w czekoladzie na śniadanie
  • 1/2 szklanki zmielonych (nie pokruszonych) orzechów włoskich
  • cukier puder imitujący śnieg na szyszkach
  1. Wymieszaj gotowane mleko skondensowane z płatkami kukurydzianymi i orzechami. Delikatnie wymieszaj, aby płatki kukurydziane nie rozpadły się na okruchy. Do zrobienia szyszek potrzebne będą wąskie szklanki. Do każdego z nich dodajemy 1 łyżkę. l. przygotowaną masę i mocno zagęścić.
  2. Szklanki zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Następnie wyjmujemy szklanki, cienkim nożem podważamy brzegi zamrożonej masy i wyjmujemy gotowy „stożek”. Połóż deser na pięknym talerzu i posyp cukrem pudrem.

Metoda 7. Szyszki noworoczne na bazie piernika

Pierniczki miętowe lub herbaciane, przyjęte jako podstawa, dodadzą świeżości smaku i przyjemnego chłodu noworocznemu deserowi bez pieczenia.

Szyszki noworoczne na bazie piernika
Szyszki noworoczne na bazie piernika

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • 200 g piernika
  • 1/2 puszki gotowanego skondensowanego mleka
  • 2–3 łyżki. l. mleko skondensowane
  • 1/2 kostki masła
  • cukier puder i płatki kukurydziane do dekoracji
  1. Pierniki zmiel za pomocą blendera. Dodać przegotowane mleko skondensowane i miękkie masło. Jeśli ciasto jest zbyt sztywne i trudne do wymieszania, dodać odrobinę zwykłego mleka skondensowanego.
  2. Z ciasta robimy zgrabne piramidy i dekorujemy obwód płatkami kukurydzianymi. Włożyć na godzinę do lodówki. To tylko kwestia cukru pudru.

Przydatne wskazówki

Przy dekorowaniu należy wziąć pod uwagę kolejność układania łusek (płatków, płatków i kalafii), aby noworoczny deser okazał się jak najbardziej podobny do szyszki. Większe „łuski” umieszczamy na dole deseru, a najmniejsze bliżej góry. Płatki lub płatki migdałów układamy w szachownicę na całym obwodzie deseru.

Dla wygody dekorując szyszki można nawlec je na szaszłyki lub wykałaczki. W ten sposób można obracać obrabiany przedmiot bez kruszenia ciasta.

Jeśli położysz słodycze nie tylko na talerzu, ale na okrągłych ciasteczkach (będą pełnić funkcję podstawek), to rożki nie będą się przyklejać do naczynia.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #deseryPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja