Jak przygotować delikatny i pikantny smalec domowy: sekrety i przepisy szefa kuchni
Ludmiła Wengerowa 28 grudnia 2023 r(4)Dodaj do ulubionychUdział
Szef kuchni restauracji z kuchnią ukraińską „Shinok” Elena Nikiforova dzieli się tajnikami przygotowania domowego smalcu. Który smakuje Wam najbardziej – solony na sucho pod skórką przypraw, gotowany w zalewie czy duszony w miodzie? Wypróbuj wszystkie trzy opcje!
Treść:
- Jak wybrać smalec
- Jak przygotować solankę
- Jak suszyć słony smalec
- Jak umieścić smalec w pojemniku do solenia
- Smalec solony na sucho
- Smalec duszony w miodzie
- Smalec w solance
Jak wybrać smalec
Weź grubszy kawałek boczku wieprzowego: warstwa tłuszczu powinna znajdować się co najmniej 4 centymetry od skóry. Im grubsza warstwa, tym bardziej elastyczny i delikatny będzie smalec po posoleniu. Wybieramy egzemplarz, który jest gęsty, monochromatyczny, biały, bez kroplówek. Skóra powinna być spalona, oczyszczona i zwarta, ale nie sztywna. Nieprzyjemne obce zapachy – kwasy lub zbyt „zwierzęcy aromat” – są powodem do odmowy zakupu. Jeśli kawałek jest zamrożony, jedynym sposobem sprawdzenia jest odcięcie cienkiego kawałka, usmażenie go i natychmiastowe powąchanie.
Im grubszy kawałek, tym delikatniejszy smalec.
Jak przygotować solankę
Do solanki używaj tylko soli grubej – soli ona bardziej równomiernie, a smalec nie przyjmie więcej soli niż to konieczne. Warstwę otrzewnej pokroić na kawałki o masie 50-70 g – dzięki temu będą lepiej marynowane. Następnie osusz kawałki serwetką i natrzyj mieszanką mielonego pieprzu i czosnku.
Przyprawy w zalewie nadają smalcu posmak
Aby zrozumieć, czy woda jest wystarczająco słona, istnieje trik ratunkowy: włóż surowe jajko do wody, jeśli pływa, oznacza to, że soli jest wystarczająco dużo. Smalec umieszcza się we wrzącym roztworze, w przeciwnym razie będzie rozgotowany i zwiotczały. Musisz gotować przez około 40 minut, unikając szybkiego wrzenia, na małym ogniu. Gotowy smalec nacieramy zmielonym czarnym pieprzem i czosnkiem i odstawiamy na noc pod prasę. Rano smalec jest gotowy.
Sprawdzanie wytrzymałości solanki
Jak suszyć słony smalec
Jeśli solisz smalec „na sucho”, czyli bez płynu, pamiętaj o rozdrobnieniu przypraw, dzięki czemu nabiorą więcej smaku. Ale nie ma potrzeby mielenia i obracania przypraw w pył, w przeciwnym razie aromat zniknie zbyt szybko. Aby smalec był jeszcze bardziej pachnący, można zrobić nacięcia i nafaszerować go kawałkami czosnku.
Warstwy smalcu muszą być prawidłowo ułożone
Jak umieścić smalec w pojemniku do solenia
Umieść kawałki skórką do skóry, smalcem do smalcu, w pojemniku do marynowania, aby miąższ był bardziej równomiernie posolony. Każdą warstwę należy dobrze posypać przyprawami lub zalać solanką.
Smalec solony na sucho
Najbardziej tradycyjna metoda solenia wymaga więcej niż trzech dni. To smalec dla tych, którzy lubią żuć. Przed podaniem można go zamrozić – wtedy łatwiej będzie go pokroić. Do podania weź miód i adjika.
Smalec solony na sucho
Czego potrzebujesz:
- Smalec 1 kg
- Sól gruboziarnista 4 łyżki.
- Liść laurowy 5 szt.
- Czarny pieprz w ziarnach 1 łyżka.
- Ziele angielskie 5 szt.
- Kminek 0,5 łyżeczki.
- Czerwona papryka 0,5 łyżeczki.
- Czosnek 1 główka
- Ostra papryka (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki.
Co zrobić:
Przyprawy posiekaj, ale niezbyt drobno. Smalec pokroić w paski o długości 5-6 cm, ułożyć skórę do skóry, smalec do smalcu. Posypać mieszanką przypraw. Przykryć i pozostawić na jeden dzień w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na 3 dni.
Smalec duszony w miodzie
Smalec w miodzie, jedno z ulubionych dań kuchni ukraińskiej. Wspomina o tym nawet opowiadanie N.V. Gogola „Wieczory na farmie niedaleko Dikanki”, kiedy kowal Wakula podziwiał pałac królowej i zasugerował, że przy takim luksusie je tylko smalec i miód. Smalec gotowany w miodzie ma szczególnie jasny aromat i słodkie nuty w smaku.
Smalec duszony w miodzie
Czego potrzebujesz:
- Smalec 1 kg
- Sól gruba 4 łyżki.
- Liść laurowy 5 szt
- Czarny pieprz w ziarnach 1 łyżka.
- Ziele angielskie 5 szt
- Kolendra 0,5 łyżeczki
- Goździki 5 szt.
- Anyż gwiazdkowaty 2-3 szt.
- Miód musztardowy 150 g
- Czosnek 4 ząbki
Lepiej jest wziąć miód musztardowy
Co zrobić:
Przygotuj mocny roztwór soli z przyprawami i miodem, zagotuj. Smalec pokroić w paski o długości 5-6 cm i gotować w solance przez 40 minut, sprawdzając, czy jest gotowy. Gdy smalec będzie już gotowy, zetrzyj go z pokruszonym czarnym pieprzem i czosnkiem. Umieścić pod prasą (na przykład pojemnikiem z wodą) i pozostawić na jeden dzień w temperaturze pokojowej.
Smalec w solance
Tuzluk to nazwa nadana roztworowi soli w językach tureckich. Po soloniu na mokro smalec okazuje się szczególnie delikatny, soczysty i dosłownie rozpływa się na języku. Metoda ta jest znacznie szybsza od solenia na sucho, ponieważ ciepła woda powoduje, że smalec szybciej wchłania przyprawy i sól. Zaledwie dzień wcześniej będziesz miał wspaniałą przekąskę.
Smalec w solance
Czego potrzebujesz:
- Smalec 1 kg
- Woda 1 l
- Sól gruboziarnista 5 łyżek.
- Liść laurowy 5 szt.
- Pieprz czarny 5 szt.
- Ziele angielskie 5 szt.
- Czosnek 4 ząbki
Smalec należy trzymać pod ciśnieniem przez jeden dzień
Co zrobić:
Umieść przyprawy w wodzie. Gotować przez 2 minuty i ostudzić do temperatury pokojowej. Smalec pokroić w paski o długości 5-6 cm, włożyć do garnka lub słoika, zalać solanką i włożyć do prasy. Wstawić do lodówki na 3 dni. Następnie osusz i zetrzyj na tarce zmielony pieprz i czosnek.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #smalec #przekąski #Elena NikiforovaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych