Jak przygotować chude ciasto
Elena Ilyina 15 marca 2024 r
Przygotowanie chudego ciasta (bez jajek i masła) wcale nie jest trudne, ale trzeba pamiętać o niektórych jego cechach. Ze względu na brak pieczenia ciasto to rośnie szybciej, więc nie zostawiaj go na zbyt długo.
Treść:
- Niesłodzone, chude ciasto
- Słodkie, chude ciasto
Produkty z chudego ciasta pieczą się znacznie szybciej niż ciasto maślane i bardzo szybko czerstwieją, jeśli nie są prawidłowo przechowywane.
Niesłodzone, chude ciasto
Do przygotowania chudego ciasta drożdżowego na słone wypieki korzystam z przepisu Richarda Bertineta.
Układ składników do przygotowania niesłodzonego chudego ciasta
Czego potrzebujesz:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g semoliny
- 1 łyżeczka sól
- 50 g oleju roślinnego (najlepiej oliwy z oliwek)
- 320 g wody
- 15 g drożdży
Sposób wykonania: 1. Mąkę wymieszać z semoliną i przesiać do głębokiej miski. Opuszkami palców rozetrzyj drożdże z mąką, aż utworzą się drobne okruchy.
2. Dodaj sól, oliwę z oliwek i ciepłą wodę.
Zagniatanie niesłodzonego, chudego ciasta za pomocą skrobaka
3. Zagnieść ciasto skrobaczką, następnie przełożyć je na stolnicę i ugniatać, aż będzie gładkie, uważając, aby nie dodać mąki, gdyż nadmiar mąki sprawi, że gotowy produkt będzie gęsty i ciężki. Ciasto wkrótce nasyci się tlenem i przestanie kleić się do dłoni.
4. Po wyrobieniu ciasta zwiń kulę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Istnieje wiele opcji wykorzystania niesłodzonego chudego ciasta.
Ślimaki wielkopostne z niesłodzonego ciasta
Wielkopostne ślimaki. Chude ciasto rozwałkować na warstwę, posmarować oliwą lub koncentratem pomidorowym, posypać orzeszkami piniowymi lub posypać suszonymi pomidorami i listkami bazylii. Zwiń w rulon i ostrym nożem pokrój powstałe bułki w plasterki o grubości 2 cm, ułóż je na blasze do pieczenia, przykryj ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość. Piec w piekarniku w temperaturze 220 °C 15 minut, aż uzyska złoty kolor. Jeszcze ciepłe bułeczki posmaruj oliwą.
Chleb wielkopostny. Chude ciasto podzielić na dwie równe części, z każdej uformować bochenek i ułożyć na blasze do pieczenia, aby wyrosło. Gdy bochenki prawie podwoją swoją objętość, wykonaj w każdym kilka ukośnych nacięć i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. °C 25–30 minut
Bułeczki wielkopostne z oliwkami z ciasta niesłodzonego
Bułeczki wielkopostne z oliwkami. Na ostatnim etapie wyrabiania ciasta dodać drobno posiekane oliwki i czarne oliwki. Gdy ciasto wyrośnie po raz pierwszy, podziel je na małe bułeczki. Bułeczki ułożyć na blasze do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia, aż prawie podwoją swoją objętość, następnie piec w piekarniku nagrzanym na 220 st. °C 15–20 minut
Słodkie, chude ciasto
Przepis na słodkie wielkopostne ciasto drożdżowe wziąłem od parafian Sołowieckiego Metochionu w Moskwie. Aby ciasto było miękkie i elastyczne, a wytworzone z niego produkty dłużej zachowały świeżość, do ciasta dodaje się napar z chmielu.
Układ składników do przygotowania słodkiego ciasta wielkopostnego
Czego potrzebujesz:
- 1 łyżeczka suche szyszki chmielowe
- 900 g mąki
- 1/4 opakowania żywych drożdży
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 2,5 szklanki wody
Najpierw przygotujmy napar chmielowy. W tym celu zalać chmiel 1 szklanką wrzącej wody i pozostawić na 30 minut. Następnie odcedź i dodaj 1 łyżeczkę do naparu. cukier granulowany.
Przygotujmy ciasto. Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody, dodać 1 łyżeczkę. cukier i 2 łyżki. l. mąkę, wszystko dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20–30 minut.
Gotowe ciasto do przygotowania słodkiego ciasta wielkopostnego
Napar chmielowy wlać do głębokiej miski, dodać 1 szklankę ciepłej wody, sól, pozostały cukier, odpowiednie ciasto i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Stopniowo dodawaj olej roślinny i mieszaj z ciastem. Posyp powierzchnię roboczą mąką i rozłóż ciasto, dobrze zagnieć. Uformuj kulę i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny lub do momentu, aż prawie podwoi swoją objętość.
Gotowe słodkie, chude ciasto
Ze słodkiego, chudego ciasta można zrobić wiele małych ciast z różnymi nadzieniami, duże otwarte ciasto z dżemem lub bułkę. Przed pieczeniem produkty należy pozostawić na blasze do momentu, aż prawie podwoją swoją objętość. Po upieczeniu posmaruj jeszcze ciepłe placki olejem roślinnym.
Pieczemy słodkie placki z ciasta wielkopostnego z dżemem
Jak przechowywać produkty z chudego ciasta: zawiń ciasta w lniany ręcznik i włóż je do plastikowej torby. Torby nie trzeba wiązać, należy ją pozostawić otwartą.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pieczenie #ciasta #pieczeniepostne #post #Elena Ilyina #ciastopostnePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa11 marca 2023 r
Ekaterina, dziękuję za komentarz! Zostań z nami: gotuj, czytaj i komentuj)
00Odpowiedź
11 marca 2023 r
Niech cię Bóg błogosławi! Świetny artykuł i przepisy na chleb i bułki!
00Odpowiedź
8 marca 2014 r
Elena, dziękuję za informację! Do każdego przepisu przypada półtora pytania: jakie drożdże zostały użyte w pierwszym przepisie? i po co je mielić na sucho mąką, czyli jaki jest sens tego zabiegu, co daje ciastu? (poza oczywistym równomiernym rozkładem objętości, który w konwencjonalnej recepturze z drożdżami rozcieńczonymi w wodzie jest bez wątpienia osiągany). W przypadku drugiego przepisu: dlaczego chmiel? Chmiel jest potrzebny we wszelkiego rodzaju ciastach starterowych z jednego powodu – całkowicie hamuje rozwój bakterii kwasu mlekowego. W przypadku wypieków jest to rozsądne – domowe zakwasy zawsze zawierają bakterie kwasu mlekowego, których smak i aromat nie przydają się w słodkim cieście. Ale przepis zawiera żywe drożdże! A może mamy na myśli życie nie gotowymi, kupionymi w sklepie, ale zakwasami?
00Odpowiedź
1 kwietnia 2013 r
Zwykły, uniwersalny będzie w zupełności wystarczający.
00Odpowiedź
31 marca 2013 r
Pytanie o mąkę do ciasta wytrawnego: potrzebujesz mąki mocnej czy uniwersalnej?
00Odpowiedź
27 marca 2013
Chude wypieki lepiej zawinąć w lniany lub bawełniany ręcznik i włożyć do plastikowej torby. Nie ma potrzeby wiązania worka, konieczne jest zachowanie niewielkiej ilości powietrza.
00Odpowiedź
21 marca 2013
Dziękuję za przepis. Jak prawidłowo przechowywać produkty z chudego ciasta?
00Odpowiedź
19 marca 2013 r
Dziękuję bardzo za przepisy na ciasta wielkopostne! Długo nie mogłem znaleźć odpowiedniego z tak przejrzystym opisem. Mam nadzieję, że ten przepis się sprawdzi.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych