Jak przygotować chude ciasto

Jak przygotować chude ciasto

Jak przygotować chude ciasto

Elena Ilyina 15 marca 2024 r

Przygotowanie chudego ciasta (bez jajek i masła) wcale nie jest trudne, ale trzeba pamiętać o niektórych jego cechach. Ze względu na brak pieczenia ciasto to rośnie szybciej, więc nie zostawiaj go na zbyt długo.

Treść:

  • Niesłodzone, chude ciasto
  • Słodkie, chude ciasto

Produkty z chudego ciasta pieczą się znacznie szybciej niż ciasto maślane i bardzo szybko czerstwieją, jeśli nie są prawidłowo przechowywane.

Niesłodzone, chude ciasto

Do przygotowania chudego ciasta drożdżowego na słone wypieki korzystam z przepisu Richarda Bertineta.

Układ składników do przygotowania niesłodzonego chudego ciasta
Układ składników do przygotowania niesłodzonego chudego ciasta

Czego potrzebujesz:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g semoliny
  • 1 łyżeczka sól
  • 50 g oleju roślinnego (najlepiej oliwy z oliwek)
  • 320 g wody
  • 15 g drożdży

Sposób wykonania: 1. Mąkę wymieszać z semoliną i przesiać do głębokiej miski. Opuszkami palców rozetrzyj drożdże z mąką, aż utworzą się drobne okruchy.

2. Dodaj sól, oliwę z oliwek i ciepłą wodę.

Zagniatanie niesłodzonego, chudego ciasta za pomocą skrobaka
Zagniatanie niesłodzonego, chudego ciasta za pomocą skrobaka

3. Zagnieść ciasto skrobaczką, następnie przełożyć je na stolnicę i ugniatać, aż będzie gładkie, uważając, aby nie dodać mąki, gdyż nadmiar mąki sprawi, że gotowy produkt będzie gęsty i ciężki. Ciasto wkrótce nasyci się tlenem i przestanie kleić się do dłoni.

4. Po wyrobieniu ciasta zwiń kulę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Istnieje wiele opcji wykorzystania niesłodzonego chudego ciasta.

Ślimaki wielkopostne z niesłodzonego ciasta
Ślimaki wielkopostne z niesłodzonego ciasta

Wielkopostne ślimaki. Chude ciasto rozwałkować na warstwę, posmarować oliwą lub koncentratem pomidorowym, posypać orzeszkami piniowymi lub posypać suszonymi pomidorami i listkami bazylii. Zwiń w rulon i ostrym nożem pokrój powstałe bułki w plasterki o grubości 2 cm, ułóż je na blasze do pieczenia, przykryj ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość. Piec w piekarniku w temperaturze 220 °C 15 minut, aż uzyska złoty kolor. Jeszcze ciepłe bułeczki posmaruj oliwą.

Chleb wielkopostny. Chude ciasto podzielić na dwie równe części, z każdej uformować bochenek i ułożyć na blasze do pieczenia, aby wyrosło. Gdy bochenki prawie podwoją swoją objętość, wykonaj w każdym kilka ukośnych nacięć i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. °C 2530 minut

Bułeczki wielkopostne z oliwkami z ciasta niesłodzonego
Bułeczki wielkopostne z oliwkami z ciasta niesłodzonego

Bułeczki wielkopostne z oliwkami. Na ostatnim etapie wyrabiania ciasta dodać drobno posiekane oliwki i czarne oliwki. Gdy ciasto wyrośnie po raz pierwszy, podziel je na małe bułeczki. Bułeczki ułożyć na blasze do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia, aż prawie podwoją swoją objętość, następnie piec w piekarniku nagrzanym na 220 st. °C 1520 minut

Słodkie, chude ciasto

Przepis na słodkie wielkopostne ciasto drożdżowe wziąłem od parafian Sołowieckiego Metochionu w Moskwie. Aby ciasto było miękkie i elastyczne, a wytworzone z niego produkty dłużej zachowały świeżość, do ciasta dodaje się napar z chmielu.

Układ składników do przygotowania słodkiego ciasta wielkopostnego
Układ składników do przygotowania słodkiego ciasta wielkopostnego

Czego potrzebujesz:

  • 1 łyżeczka suche szyszki chmielowe
  • 900 g mąki
  • 1/4 opakowania żywych drożdży
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2,5 szklanki wody

Najpierw przygotujmy napar chmielowy. W tym celu zalać chmiel 1 szklanką wrzącej wody i pozostawić na 30 minut. Następnie odcedź i dodaj 1 łyżeczkę do naparu. cukier granulowany.

Przygotujmy ciasto. Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody, dodać 1 łyżeczkę. cukier i 2 łyżki. l. mąkę, wszystko dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 2030 minut.

Gotowe ciasto do przygotowania słodkiego ciasta wielkopostnego
Gotowe ciasto do przygotowania słodkiego ciasta wielkopostnego

Napar chmielowy wlać do głębokiej miski, dodać 1 szklankę ciepłej wody, sól, pozostały cukier, odpowiednie ciasto i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Stopniowo dodawaj olej roślinny i mieszaj z ciastem. Posyp powierzchnię roboczą mąką i rozłóż ciasto, dobrze zagnieć. Uformuj kulę i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny lub do momentu, aż prawie podwoi swoją objętość.

Gotowe słodkie, chude ciasto
Gotowe słodkie, chude ciasto

Ze słodkiego, chudego ciasta można zrobić wiele małych ciast z różnymi nadzieniami, duże otwarte ciasto z dżemem lub bułkę. Przed pieczeniem produkty należy pozostawić na blasze do momentu, aż prawie podwoją swoją objętość. Po upieczeniu posmaruj jeszcze ciepłe placki olejem roślinnym.

Pieczemy słodkie placki z ciasta wielkopostnego z dżemem
Pieczemy słodkie placki z ciasta wielkopostnego z dżemem

Jak przechowywać produkty z chudego ciasta: zawiń ciasta w lniany ręcznik i włóż je do plastikowej torby. Torby nie trzeba wiązać, należy ją pozostawić otwartą.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pieczenie #ciasta #pieczeniepostne #post #Elena Ilyina #ciastopostnePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa11 marca 2023 r

Ekaterina, dziękuję za komentarz! Zostań z nami: gotuj, czytaj i komentuj)

00Odpowiedź

Ekaterina (gość)

11 marca 2023 r

Niech cię Bóg błogosławi! Świetny artykuł i przepisy na chleb i bułki!

00Odpowiedź

Aleksander (gość)

8 marca 2014 r

Elena, dziękuję za informację! Do każdego przepisu przypada półtora pytania: jakie drożdże zostały użyte w pierwszym przepisie? i po co je mielić na sucho mąką, czyli jaki jest sens tego zabiegu, co daje ciastu? (poza oczywistym równomiernym rozkładem objętości, który w konwencjonalnej recepturze z drożdżami rozcieńczonymi w wodzie jest bez wątpienia osiągany). W przypadku drugiego przepisu: dlaczego chmiel? Chmiel jest potrzebny we wszelkiego rodzaju ciastach starterowych z jednego powodu – całkowicie hamuje rozwój bakterii kwasu mlekowego. W przypadku wypieków jest to rozsądne – domowe zakwasy zawsze zawierają bakterie kwasu mlekowego, których smak i aromat nie przydają się w słodkim cieście. Ale przepis zawiera żywe drożdże! A może mamy na myśli życie nie gotowymi, kupionymi w sklepie, ale zakwasami?

00Odpowiedź

Elena Ilyina (gość)

1 kwietnia 2013 r

Zwykły, uniwersalny będzie w zupełności wystarczający.

00Odpowiedź

Nat (gość)

31 marca 2013 r

Pytanie o mąkę do ciasta wytrawnego: potrzebujesz mąki mocnej czy uniwersalnej?

00Odpowiedź

Elena Ilyina (gość)

27 marca 2013

Chude wypieki lepiej zawinąć w lniany lub bawełniany ręcznik i włożyć do plastikowej torby. Nie ma potrzeby wiązania worka, konieczne jest zachowanie niewielkiej ilości powietrza.

00Odpowiedź

Wera (gość)

21 marca 2013

Dziękuję za przepis. Jak prawidłowo przechowywać produkty z chudego ciasta?

00Odpowiedź

Gość (gość)

19 marca 2013 r

Dziękuję bardzo za przepisy na ciasta wielkopostne! Długo nie mogłem znaleźć odpowiedniego z tak przejrzystym opisem. Mam nadzieję, że ten przepis się sprawdzi.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja