Jak przygotować chałwę w domu, 6 prostych przepisów na każdy gust

Jak przygotować chałwę w domu, 6 prostych przepisów na każdy gust

Jak przygotować chałwę w domu, 6 prostych przepisów na każdy gust

Marianna Orlinkowa 1 września 2023 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Czy wiesz jak przygotowuje się chałwę? Tak, gdy tylko nie gotują! Różnorodność chałwy na świecie jest po prostu niesamowita; każdy region ma swoją własną charakterystykę! Większość przepisów na chałwę jest dość prosta, a rezultaty są po prostu pyszne.

Jak przygotować chałwę w domu

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Co zawiera chałwa
  • Odmiany chałwy
  • Czy można przygotować chałwę w domu?
    • Najprostsza domowa chałwa z mąki i masła. Przepis

    • Klasyczna chałwa z nasion słonecznika. Przepis

    • Prosta chałwa tahini w domu. Przepis

    • Chałwa pistacjowa. Przepis

    • Chałwa z orzeszkami ziemnymi bez białek. Przepis

    • Turecka chałwa z kaszy manny z orzeszkami piniowymi. Przepis

  • Z jakimi przyprawami łączy się chałwę?
  • Jak zrobić chałwę czekoladową w domu?

Co zawiera chałwa

W tradycyjnych przepisach na chałwę jest jeden składnik, którego raczej nie dodasz w domu – jest to korzeń mydła, a dokładniej jego wodny ekstrakt. Korzeń mydlany jest naturalnym środkiem pieniącym; chałwa staje się bardziej przewiewna i warstwowa. Ale całkiem można się bez tego obejść, mimo że nie jedliśmy gęstej chałwy! Jeśli chcesz odtworzyć konsystencję kupionej w sklepie chałwy, przygotuj ją z białek ubitych z syropem cukrowym (beza włoska). Pozostałe składniki chałwy są bardzo proste. Są to albo orzechy/nasiona i cukier, albo mąka, masło i cukier/cukier puder. Czasami chałwa obejmuje także inne produkty: mleko zwykłe, skondensowane, zagęszczone lub w proszku, przyprawy, kakao w proszku, miód czy syropy.

Odmiany chałwy

Chałwa z nasion – najtańszy i najczęstszy. W myśl zasady „im jesteś bogatszy, tym jesteś szczęśliwszy”. W naszym kraju – z nasion słonecznika. Na Bliskim Wschodzie i w Azji – z sezamu.

Chałwa orzechowa – najczęściej wytwarzany w taki sam sposób, jak z nasion, tylko z orzechów. Najpopularniejszą i najtańszą opcją są orzeszki ziemne, ale jest też chałwa wytwarzana z orzechów nerkowca, pistacji i mieszanek orzechów.

Chałwa z mąki – jeszcze jedna, którą w zasadzie można przygotować z dowolnej mąki – czy to ryżowej, czy gryczanej, czy nawet kukurydzianej – ale mimo to najczęściej chałwę robi się z pszenicy (jest ona bardzo popularna na Kaukazie i w Środkowej Azja) oraz z besan, mąki z ciecierzycy (to ulubiony deser w Indiach).

chałwa turecka prawie wszystkie (a jest ich dziesiątki odmian!) powstają na bazie mąki lub kaszy manny i masła z dodatkiem cukru, często z dodatkiem orzechów i aromatów.

chałwa turecka
chałwa turecka

Chałwa uzbecki (aka Kokand, nazwana tak od jednego z miast w Uzbekistanie) to także chałwa mączna. Robią to tak: najpierw gotują syrop cukrowy, potem roztapiają w nim masło, potem dosypują mąkę i gotują. Gotową chałwę wlewa się do naczynia i posypuje orzechami.

Chałwa mleczna tadżycka smakuje jak gotowane skondensowane mleko – i zrozumiałe jest dlaczego. Zawiera minimalną ilość mąki – tylko 1 łyżka stołowa na 100 g masła, parzona z 1 litra mleka z 400 g cukru. Tę mieszaninę gotuje się na małym ogniu, aż stanie się bardzo gęsta i ciemnobrązowa. Chałwę mleczną najczęściej posypuje się orzechami. Bardzo podobny produkt przemysłowy nazwano „sorbetem”.

Pashmak chałwy cukrowej – najtrudniejszy ze wszystkich. Nie jest to oczywiście do końca chałwa, raczej wata cukrowa – ale i mąka i masło są tam obecne. Nazywa się ją także „watą cukrową”. Aby przygotować paszmak, mąkę smaży się na beżowy kolor na maśle lub na suchej patelni. Następnie gotują karmel, schładzają go tak, aby można go było wziąć do ręki i aż karmel stwardnieje, wyciągają go, obtaczają w mące i przekręcają tak, aby utworzyły się najdrobniejsze nitki mąki cukrowej, wyglądające jak bujna chmura .

Pashmak chałwy cukrowej
Pashmak chałwy cukrowej

Jest jeszcze jeden na świecie chałwa – warzywo! Halwa marchewkowa jest bardzo popularna w Indiach; przygotowywana jest z grubo startej marchwi, duszonej w mleku z migdałami, orzechami nerkowca, rodzynkami, ghee i cukrem. Gotuj na wolnym ogniu, aż całe mleko odparuje; użyj około połowy jego ilości (objętościowej) w stosunku do startej marchwi i połowy cukru. Jest bardzo smaczny i jasny, a dzieci to uwielbiają.

Czy można przygotować chałwę w domu?

Oczywiście, że możesz! I to nawet całkiem proste. Najważniejsze jest, aby zdecydować, jakim rodzajem chałwy chcesz się delektować. Aby przygotować halwę z orzechów lub nasion, potrzebujesz wydajnego blendera lub robota kuchennego, który może zamienić surowiec w pastę. Wersje mączne robi się znacznie szybciej i łatwiej niż wersje z orzechami i nasionami, ale smakują oczywiście zupełnie inaczej. Ale nikt nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować chałwę mączną – i dodać do niej posiekane orzechy na ostatnim etapie!

Najprostsza domowa chałwa z mąki i masła

Najprostsza domowa chałwa mączna to szybki i prosty przysmak, możesz zrobić z niej odrobinę, aby rozpieszczać siebie i swoje dzieci, nie objadając się jednocześnie słodko, tłusto i mącznie.

Najprostsza domowa chałwa z mąki i masła
Najprostsza domowa chałwa z mąki i masła

6–8 porcji

  • 180 g masła
  • 280 g mąki
  • 180 g cukru pudru
  • orzechy włoskie do dekoracji
  1. Wybierz mały kocioł, głęboki rondel z grubym dnem lub rondel z grubym dnem. Masło pokroić na kawałki, włożyć do kotła, roztopić.
  2. Na rozgrzany olej przesiać mąkę i smażyć, cały czas mieszając, na średnim ogniu przez 20 minut. Mieszanka powinna nabrać złocisto-beżowego koloru.
  3. Zdjąć kociołek z ognia i stopniowo dodawać cukier puder. Mieszanka powinna być całkowicie jednorodna.
  4. Gorącą chałwę przekładamy do głębokiego naczynia i wygładzamy. Udekoruj połówkami orzechów włoskich i odstaw w chłodne miejsce, aż stwardnieją.

Przy okazji

Cukier puder można zastąpić cukrem – wystarczy szybciej i energiczniej ugniatać cukier, aby masa nie miała czasu ostygnąć i się rozpuścić.

Uwaga dla gospodyni

Spróbuj przygotować tę chałwę nie z masłem, ale z ghee – okaże się jeszcze smaczniejsza.

Klasyczna chałwa z nasion słonecznika

Ta chałwa jest nam znana od dzieciństwa. Przepis na klasyczną chałwę z nasion słonecznika nie jest aż tak skomplikowany, ale będzie wymagał kulinarnego wysiłku i umiejętności. Lepiej więc zrobić wiele na raz, aby wysiłek był tego wart. Możesz pomnożyć ilość składników przez dwa, a nawet trzy. Tę chałwę można przygotować z nasion i miodu, bez użycia białego cukru.

Klasyczna chałwa z nasion słonecznika
Klasyczna chałwa z nasion słonecznika

8–10 porcji

  • 400 g obranych, nieprażonych nasion słonecznika
  • 200 g cukru
  • białko z 1 jaja kategorii C1
  1. Umieść dużą patelnię z grubym dnem na średnim ogniu i praż nasiona, często mieszając, aż zaczną pachnieć, około 2 minut.
  2. Gorące nasiona przełóż do robota kuchennego lub blendera i zmiel na mniej więcej gładką pastę. Umieść makaron w misce.
  3. Za pomocą miksera ubić białko z 1 łyżeczką. cukier na puszystą pianę.
  4. Pozostały cukier wsypać do rondelka o grubym dnie, po uprzednim zalaniu dna wodą. Gotuj na średnim ogniu, mieszając na patelni i nie pozwalając, aby cukier się przypalił i zmienił kolor, aż temperatura osiągnie 118–120°C, przez około 8 minut.
  5. Ponownie weź mikser i kontynuuj ubijanie białek, wlewając do nich gorący syrop umiarkowanie cienkim strumieniem. Ubijaj, aż białka przestaną spadać z trzepaczki.
  6. W 3-4 dodaniach do pasty słonecznikowej dodajemy ubitą masę białkową, delikatnie mieszając szpatułką od dołu do góry.
  7. Formę wyłóż papierem lub folią do pieczenia, włóż do niej chałwę i wygładź. Umieścić w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia i wyschnięcia, na 12–24 godziny.

Przy okazji

Ponieważ ugotowałeś (pasteryzowałeś) białka we wrzącym syropie cukrowym, chałwę można przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli chcemy uzyskać chałwę warstwową, do masy słonecznikowej dodajemy od razu całą masę białkową i mieszamy żelazną łyżką, unosząc ją wysoko, tak aby masa ściekała strumieniem, przy okazji lekko twardniejąc.

Prosta chałwa tahini w domu

Chałwa Tahini – czyli prościej chałwa sezamowa – to tradycyjny orientalny przysmak, zaliczany do klasycznego zestawu tak zwanych w bajkach „orientalnych słodyczy”. Przygotowanie go w domu jest tak proste, jak obieranie gruszek, nie trzeba nawet włączać kuchenki! Tahini (aka tahina, pasta sezamowa) do tego przepisu powinna być płynna, ale w żadnym wypadku nie dodawaj wody, jeśli uważasz, że jest za gęste! To tylko sprawi, że będzie grubszy! Lepiej dokładnie wymieszać lub w ostateczności dodać odrobinę oleju roślinnego.

Prosta chałwa tahini w domu
Prosta chałwa tahini w domu

8–10 porcji

  • 1,5 szklanki tahini, pasta sezamowa
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • orzechy do dekoracji
  1. W dużej misce wymieszaj cukier puder i mleko w proszku. Aby ułatwić proces mieszania, można je po prostu przesiać przez sito.
  2. Wlać tahini i dokładnie wymieszać szpatułką.
  3. Przykryj pojemnik folią i uzyskaną masę ugniatając, rozłóż równą warstwą (lepiej układać stopniowo i zagęszczać warstwa po warstwie).
  4. Jeśli lubisz, posyp wierzch posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki na 24 godziny, następnie podawać przecinając chałwę gorącym, mokrym nożem.

Przy okazji

Samodzielne wykonanie tahini jest proste: surowy sezam podsmaż na jasnozłoty kolor, gorący wlej do robota kuchennego/blendera, dodaj łyżkę neutralnego oleju roślinnego lub jasnego oleju sezamowego i zmiel na pastę.

Uwaga dla gospodyni

Aby uzyskać dodatkowy orientalny smak, można do tej chałwy dodać odrobinę wody różanej lub „zabarwić” ją niewielką ilością proszku kakaowego, zastępując nim około jednej trzeciej mleka w proszku.

Chałwa pistacjowa

Chałwa pistacjowa to prawdopodobnie najbardziej wykwintny przysmak z ogólnej serii „chałwa”. I nie tanie, bo pistacje to jeden z najdroższych rodzajów orzechów. Ale w tym przepisie, który jest bardzo popularny w Pakistanie, nie potrzeba ich aż tak dużo, resztę składników stanowią różne rodzaje mleka. Kupując artykuły spożywcze, szukaj mleka skondensowanego w tym samym miejscu, w którym jest sprzedawane mleko skondensowane w tych samych żelaznych puszkach.

Chałwa pistacjowa
Chałwa pistacjowa

10–12 porcji

  • 200–250 g obranych pistacji
  • 500 g mleka o zawartości tłuszczu 3–6%.
  • 1 puszka (350 g) mleka skondensowanego
  • 1 puszka (350 g) mleka skondensowanego
  • 3 łyżki l. grysik
  • 3 łyżki l. ghee
  • cukier, według potrzeby
  • 0,5 łyżeczki mielony kardamon
  • zielony barwnik spożywczy, opcjonalnie
  1. Pistacje zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i pozostawić na 5-10 minut. Następnie obierz pistacje.
  2. Obrane pistacje wrzucić do blendera, zalać mlekiem i zmiksować na gładką masę.
  3. W rondlu o grubym dnie smażymy semolinę na roztopionym maśle przez 2 minuty. Wlać mleko pistacjowe, dodać mleko zagęszczone i skondensowane oraz kardamon.
  4. Gotuj, często mieszając, aż będzie gęsty i błyszczący, około 20 minut. Pod koniec gotowania można dodać cukier do smaku i według uznania kilka kropel zielonego barwnika.
  5. Gotową chałwę przełóż do pojemnika wyłożonego folią lub papierem do pieczenia, ostudź, przykryj i przechowuj w lodówce do całkowitego stężenia.

Przy okazji

Korzystając z tego przepisu, możesz przygotować halwę z orzechów nerkowca, migdałów, orzechów laskowych lub ich mieszanki.

Uwaga dla gospodyni

Kaszę mannę można zastąpić mąką, zwiększając jej ilość do 4 łyżek stołowych.

Chałwa z…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja