Jak przygotować bessarę – alternatywę dla hummusu, którym wielu ludzi się znudziło

Jak przygotować bessarę – alternatywę dla hummusu, którym wielu ludzi się znudziło

Jak przygotować bessarę – alternatywę dla hummusu, którym wielu ludzi się znudziło

Olga Zacharowa 4 kwietnia 2023 r4,75 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz

Bessara – Egipskie i marokańskie jedzenie uliczne, które obecnie zaczyna podbijać umysły szefów kuchni na całym świecie. Stopniowo wypiera hummus z listy ulubionych potraw wszystkich miłośników zdrowego stylu życia i miłośników kuchni bliskowschodniej. Nauczmy się gotować bessarę w domu – to wcale nie jest trudne! Co więcej, teraz nadszedł sezon na główny składnik tej bliskowschodniej przekąski.

Bessara

Gładka i delikatna konsystencja, subtelny orzechowy smak i duża ilość białka to tylko niektóre z cech, które sprawiają, że hummus cieszy się tak dużą popularnością. Jest również bogate w błonnik i potas, który pochodzi z ciecierzycy, a hummus można spożywać na czczo i jest daniem wegetariańskim. Dlatego konsumenci są bardzo lojalni wobec hummusu, ale nawet to nie powinno przeszkadzać w poznaniu Bessary.

Fasola Fava (fava)
Fasola Fava (fava)

W wielu placówkach na całym świecie, w których sprzedawana jest bessara, wielkimi literami piszą to: “Nie hummus!”aby oddalić obie potrawy. Konsystencja bessary również jest aksamitna, jednak aromat jest wyraźniejszy, a w smaku pojawia się szczególna – intrygująca – nuta delikatnej goryczy, jakby zmieszano skórkę z cytryny i zagęszczony sok ze świeżych ziół. A co najważniejsze, tę pastowatą przekąskę przygotowuje się nie z ciecierzycy, ale z fasoli fava, zwanej również „fava”, „fasola ogrodowa” lub „fasola zwyczajna”.

Bessara jest uważana za tradycyjne jedzenie uliczne w Egipcie, szczególnie w Kairze, ale także w całej Afryce Północnej. To danie jest popularną przystawką w restauracjach typu fast food serwujących falafel i/lub grill. Zwykle ma podobny kolor do hummusu, ale ci szefowie kuchni i handlarze, którzy chcą podkreślić swoje danie, aktywnie dodają do bessary mnóstwo soczystej, świeżej kolendry i pietruszki, co nadaje jej radosny zielony kolor.

Fasola Fava (fava)
Fasola Fava (fava)

Często łagodny wędzony posmak bessary jest efektem dodania smażonego na suchej patelni kminku i zastąpienia świeżej fasoli suszoną. Bliskowschodni miłośnicy bessara pozwalają sobie na taką „swobodę”, aby usunąć charakterystyczny posmak fasoli, którego niektóre maminsynki i wybredni ludzie nie do końca akceptują.

Bessary w Kairze

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 1 łyżeczka mielony kminek
  • 200 g obranej fasoli fava
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 3 całe ząbki czosnku
  • 400-450 ml wody pitnej
  • 2 łyżeczki sól morska
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka mielona kolendra
  • 2 łyżki l. olej kukurydziany
  • 3 łyżki l. drobno posiekana soczysta natka pietruszki i kolendra opcjonalnie
  • sok z 1 cytryny
  • do podania mnóstwo smażonej w głębokim tłuszczu cebuli
  1. Na suchej patelni podsmaż kminek, od czasu do czasu potrząsając, aż pojawi się jasny aromat, około 1 minuty. Nie spalaj przypraw!
  2. W rondelku o grubym dnie umieść fasolę, cebulę i całe ząbki czosnku. Napełnij je wodą. Gotuj na średnim ogniu, aż fasola będzie całkowicie ugotowana. Gdy fasola zacznie mięknąć, dodaj sól i kminek.
  3. Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu. Smaż zmiażdżony czosnek i nasiona kolendry na oleju, aż czosnek stanie się złocistobrązowy. Do garnka dodajemy zawartość rondelka.
  4. Dobrze wymieszaj powstałą masę, w razie potrzeby dodaj pozostałe zioła. Rozgrzej się dosłownie 5-10 sekund. Zdjąć z ognia.
  5. Zawartość patelni przełóż do miski blendera i zmiksuj do konsystencji puree.
  6. Lekko ostudzić. Dodając stopniowo sok z cytryny, doprowadź bessarę do smaku. Możesz szybko pokonać ponownie. Rozłóż przystawkę do misek lub misek, udekoruj smażoną cebulą i podawaj z podpłomykiem.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #daniabezmięsne #kuchnia bliskowschodnia #hummusPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa29 lipca 2020 r

Nina, nie mogę odpowiedzieć zdjęciem, ale mogę uzupełnić swój materiał zdjęciami. Patrzeć)

00Odpowiedź

Nina (gość)

29 lipca 2020 r

Jak one w ogóle wyglądają, te fasolki??

00OdpowiedźKonstancjaKonstancja29 lipca 2020 r

Uwielbiam hummus. Też chciałbym wypróbować ten nowy produkt.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja