Klopsiki z IKEA są tak dobre, że wiele osób przychodzi do sklepu specjalnie po nie. Carlsonowi, który mieszka na dachu – notabene w dobrowolnej izolacji – na pewno by się spodobały. Teraz mamy możliwość przyrządzania klopsików w domu według autorskiej szwedzkiej receptury.
Aby wesprzeć ludzi podczas kwarantanny i przymusowej izolacji, IKEA ujawniła sekret przyrządzania dla nich swoich charakterystycznych klopsików i sosu. Zapisz przepis i szybko do piekarnika!
Do przygotowania klopsików na 4 porcje potrzebne będą:
- 500 g mielonej wołowiny
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g bułki tartej
- 1 jajko
- 5 łyżek l. mleko
- olej roślinny do smażenia
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Na sos śmietanowy:
- 40 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 150 ml bulionu warzywnego
- 150 ml bulionu wołowego
- 150 ml śmietanki o zawartości tłuszczu od 30%
- 2 łyżeczki sos sojowy
- 1 łyżeczka Musztarda Dijon
- Połącz mieloną wołowinę i wieprzowinę. Dodać drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i jajko. Zamieszać. Dodaj mleko. Doprawić solą i pieprzem.
- Z mięsa mielonego uformuj klopsiki nieco większe od orzecha włoskiego. Gotowe dania przekładamy na deskę do krojenia wyłożoną papierem do pieczenia lub duży talerz wyłożony folią spożywczą. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
- Smażymy ze wszystkich stron na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor. Przełożyć do żaroodpornej formy lub blachy do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.
- Aby przygotować sos, rozpuść masło w rondlu o grubym dnie na średnim ogniu. Mieszając dodać mąkę. Rozgrzej się przez 2 minuty. Wlać cały bulion, nadal mieszając. Dodać śmietanę, sos sojowy i musztardę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Przed podaniem przełóż klopsiki na talerz i polej sosem. Podawać danie na gorąco.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #koronawirus #KlopsikiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych