Jak przedłużyć trwałość wywarów imbirowych. Dżem, kandyzowane owoce i inne ciekawe pomysły

Jak przedłużyć trwałość wywarów imbirowych. Dżem, kandyzowane owoce i inne ciekawe pomysły

Jak przedłużyć trwałość wywarów imbirowych. Dżem, kandyzowane owoce i inne ciekawe pomysły

Olga Zacharowa 24 grudnia 2023 r4,75(4)Dodaj do ulubionychUdział

Jeśli masz dużo świeżego imbiru, wykorzystaj go mądrze. Możesz po prostu wypić herbatę imbirową lub dodać korzeń do jedzenia, ale jest mało prawdopodobne, że zużyjesz go tak szybko. O wiele lepiej jest zrobić kandyzowany imbir, zrobić dżem i można go też upiec!

Świeży korzeń imbiru

Kandyzowany imbir

Niewiele jest osób, które lubią po prostu żuć kandyzowany imbir. Chociaż jest to wspaniały deser do zielonej herbaty. To właśnie podczas tej prezentacji Marco Polo wypróbował to kiedyś w Chinach.

Kandyzowany imbir można jednak dodawać do wszelkich wypieków, babeczek, puddingów, ciast wielkanocnych i babeczek. A już niedługo nadejdzie sezon na rabarbar, a kandyzowane owoce będą bardzo przydatne do kompotu rabarbarowego. Jest jeszcze jedno danie z kandyzowanym imbirem, które z pewnością przypadnie do gustu dzieciom. Spróbuj dodać drobno posiekany kandyzowany imbir do lekko zmiękczonych lodów, szybko wymieszaj mieszaninę i zamroź. Podawać posypane bułką tartą, najlepiej oczywiście piernikową.

Kandyzowany imbir

  • 2 duże kawałki korzenia imbiru (każdy 7-8 cm)
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 szklanka cukru
  1. Świeży korzeń imbiru obierz, usuń twarde i wysuszone części (oraz wszystkie części korzenia, które pociemniały) i pokrój w plastry o grubości około 5 mm. Plastry zalać zimną wodą ze szczyptą soli i gotować przez 30 minut. Opłucz i ponownie dodaj wodę, gotuj przez 20 minut. Powtórz czynność jeszcze 2 razy, za każdym razem dodając szczyptę soli do czystej wody.
  2. Imbir zalać 800 ml czystej wody i dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje, od 90 do 100 minut.
  3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i posyp cienką warstwą najdrobniejszego cukru. Wyjąć plasterki imbiru z syropu widelcem, każdy obtoczyć w cukrze i ułożyć na blasze do wyschnięcia na co najmniej 1 godzinę.
  4. Kandyzowany imbir przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce. W ten sposób kandyzowane owoce będą przechowywane przez 2-3 miesiące.

Dżem Imbirowy w Karmelu

Elena Nekrasova, nasza wierna i kochana użytkowniczka, podzieliła się z nami tym przepisem. Do tego słodkiego preparatu zaleca użycie świeżych, średniej wielkości korzeni imbiru. Duże korzenie mogą być bardziej włókniste i szorstkie, podczas gdy małe mogą być trudne do czyszczenia. Elena radzi używać mieszanki zwykłego cukru białego i brązowego, najlepiej muscovado. Wtedy syrop okaże się naprawdę karmelowy, o bogatym i jasnym smaku. Aby uzyskać ciekawszy odcień, możesz dodać skórkę pomarańczową lub limonkową.

Aby przygotować babeczki i ciasta, imbir należy usunąć z syropu cukrowego i pokroić na małe kawałki. Syrop stosować do serwowania wypieków lub do ich namaczania. Do marynat i przygotowania pikantnych sosów, dressingów i przypraw lepiej jest zmielić imbir. Do ciepłego mleka lub herbaty ziołowej dodaj pikantny syrop.

Dżem „Imbir w karmelu”

Na 1 słoiczek (500 ml)

  • 300 ml wody
  • 250 g cukru (mieszanka białego i brązowego)
  • 200 g obranego świeżego korzenia imbiru
  1. Aby przygotować syrop cukrowy, podgrzej wodę. Dodać cukier i dokładnie wymieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  2. Korzeń imbiru pokroić na małe kawałki. Do stosowania w wypiekach posiekaj imbir w większą kostkę, a do dodawania do marynat i gorących napojów leczniczych posiekaj go w mniejszym stopniu.
  3. Do syropu dodać imbir i wymieszać. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 1 godzinę.
  4. Przygotowany imbir wyjmij łyżką cedzakową, przełóż do słoika i zalej syropem. Całkowicie ostudzić. Zamknąć szczelną pokrywką. Przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 miesiąc.

Pieczony imbir

Smak pieczonego imbiru staje się szlachetniejszy, gdy zanika ostrość świeżego korzenia. Bardziej ujawnia się pikantność imbiru i pojawiają się nuty wędzone. A pieczony imbir można przechowywać przez długi czas.

Pieczony imbir świetnie sprawdzi się jako dodatek do prostej sałatki ze świeżej białej kapusty i ogórków jako dressing, zmieszany z odrobiną oliwy z oliwek. Świetnie sprawdza się także w zupach-kremach warzywnych gotowanych na bulionie z kurczaka, gulaszach warzywnych, burgerach i kanapkach z dużą ilością świeżych warzyw.

Spróbuj dodać pieczony imbir do marynat, w których wcześniej stosowano świeży imbir. Pieczony korzeń doda potrawie pysznych nut wędzonych w smaku i aromacie bez użycia grilla. W tym samym celu dodaj przyprawę do curry z mleka kokosowego. Jeśli masz koktajl, do którego odpowiedni byłby świeży imbir, zastąp go pieczonym imbirem. Koktajl wstrząśnij w shakerze i przecedź przez najdrobniejsze sito.

Imbir i cytryna to świetne połączenie. Pozostaną tam nadal, nawet jeśli cytryna zostanie pokrojona i usmażona, a imbir upieczony. Wykorzystaj to harmonijne połączenie podczas serwowania ryb, przygotowywania lemoniady i herbaty.

Pieczony imbir

Aby upiec, korzeń imbiru owinąć (lepiej wziąć grubszy i świeższy korzeń) w folię i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 3-4 godziny lub do momentu, aż skórka zacznie ściemnieć i nie będzie się świecić. Pieczony imbir można łatwo pokroić nożem. A wtedy wszystko jest proste. Obierz korzeń (skórka bardzo łatwo schodzi!) i używaj go, gdzie tylko się da.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ożywićPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xzaleks5555xz23 marca 2021 r

Dziękuję za wybór i informacje! Uwielbiam imbir i używam go do herbaty, dżemów i mięs!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja