Jak przechowywać awokado: libański szef kuchni przetestował najpopularniejsze metody z Internetu i oto co z tego wyszło

Jak przechowywać awokado: libański szef kuchni przetestował najpopularniejsze metody z Internetu i oto co z tego wyszło

Jak przechowywać awokado: libański szef kuchni przetestował najpopularniejsze metody z Internetu i oto co z tego wyszło

Jana Fomenko 26 stycznia 2024 r

Istnieje wiele zaleceń dotyczących przechowywania awokado. Jednak porady często nie zdają egzaminu wiarygodności. Libańska szefowa kuchni, popularna blogerka kulinarna i autorka książki kucharskiej „Kuchnia libańska” Samira Kazan przetestowała cztery najpopularniejsze sposoby przechowywania awokado i przekonała się, na ile skuteczny i bezpieczny jest każdy z nich.

Awokado

Pierwszym był sposóbzgodnie z którym należy umieścić owoc w szklanym pojemniku wypełnionym wodą i szczelnie zamknąć pokrywkę. Samira Kazan twierdzi, że awokado faktycznie pozostaje zielone. Ostrzega jednak, że istnieją badania, które uznają tę metodę za niebezpieczną. Podczas przechowywania w wodzie mogą rozwijać się bakterie, dlatego nie można wykluczyć ryzyka zatrucia pokarmowego.

Następnie szef kuchni zbadał, jak sok z cytryny działa na awokado. Wycisnęła go na kawałek owocu, zawinęła w folię spożywczą i włożyła awokado do lodówki.

„Po kilku dniach awokado nadal pozostawało zielone i nie zmieniło swojego smaku. Powodem jest kwaśny sok z cytryny, ale można też użyć limonki – mówi Samira Kazan.

Trzeci sposób również okazał się skuteczny. Bloger przyznaje jednak, że nigdy z niego nie skorzysta – pisze The Mirror. Samira Kazan umieściła pokrojone w plasterki awokado w pojemniku z posiekaną cebulą. Delikatny owoc szybko wchłonął zapach cebuli i według szefa kuchni stracił swój niepowtarzalny smak, dla którego wiele osób go kupuje.

Wreszcie, podczas czwartego eksperymentu Samira Kazan zamroziła awokado po obraniu i usunięciu pestki. Owoce można pokroić na kawałki lub pozostawić w połówkach.

„To naprawdę wygodne; możesz przechowywać awokado zamrożone przez długi czas. Oczywiście po rozmrożeniu struktura produktu nieco się zmienia, ale można go stosować do koktajli czy kanapek – zapewnia szef kuchni.

Niedawno Gastronom napisał o tym, jak awokado pomaga schudnąć.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #awokadoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja