Jak prawidłowo zaparzyć owoce dzikiej róży i zachować witaminy?

Jak prawidłowo zaparzyć owoce dzikiej róży i zachować witaminy?

Jak prawidłowo zaparzyć owoce dzikiej róży i zachować witaminy?

gastronomia 17 listopada 2023 r4,78(9)Dodaj do ulubionychUdział

Dzika róża to prawie najlepsza „multiwitamina”. Ale ważne jest również prawidłowe przygotowanie z nim napojów. To, ile witamin i innych korzystnych substancji zostanie zachowanych, zależy w dużej mierze od tego, jak dobrze zaparzone są owoce róży.

Jak prawidłowo zaparzyć owoce dzikiej róży i zachować witaminy?

Jak prawidłowo zaparzyć świeżą i suszoną dziką różę

Będziesz musiał trochę majstrować przy świeżo zebranych jagodach. Świeży owoc dzikiej róży Przed zaparzeniem lub gotowaniem należy go pokroić i oczyścić z włókien, które silnie podrażniają błonę śluzową żołądka. Ponadto napój sporządzony z pokrojonych na kawałki owoców ma bogatszy smak niż ten sporządzony z całych jagód. Z tego samego powodu suszone owoce róży Lepiej go zmiażdżyć przed zaparzeniem. Warto przelać napój przez gazę lub sitko, aby nie dostały się do niego resztki kłaczków.

Napój z dzikiej róży możesz przechowywać w termosie lub przelać go do szklanego lub porcelanowego pojemnika i wstawić do lodówki. Pomimo tego, że napary i wywary można przechowywać w lodówce do trzech dni, z dzikiej róży lepiej jest parzyć w takiej ilości, aby można było ją wypić następnego dnia po przygotowaniu, a jednocześnie zawiera najwięcej witamin.

Jak zaparzyć herbatę z dzikiej róży

Herbata z dzikiej róży to najłatwiejsza i najszybsza opcja dla tych, którzy zawsze się spieszą. Aby to zrobić, do dowolnej herbaty (zielonej, czarnej, ziołowej) po prostu dodaje się kilka świeżych lub suszonych jagód lub kawałków owoców i parzy się ją jak zwykłą herbatę. Napój nabierze przyjemnego kwaśnego smaku i dodatkowej ilości witamin, ale będzie miał na organizm takie lecznicze działanie, jak prawidłowo zaparzony napój. napar z dzikiej róży ani wywaru z niego, oczywiście, nie powinieneś się spodziewać.

Jak zaparzyć dziką różę w termosie

Najprostsza i najczęstsza opcja: jagody (świeże lub suszone) wlewa się do termosu i zalewa wrzącą wodą w proporcji dziesięć części wody na jedną część dzikiej róży. Jeśli zaparzysz całe owoce dzikiej róży, musisz je lekko rozgnieść lub przekłuć igłą – napój będzie bardziej aromatyczny, smaczniejszy, a owoce dzikiej róży dostarczą więcej witamin. Napój należy parzyć przez co najmniej cztery godziny, ale owoce dzikiej róży najlepiej zaparzyć w termosie przez noc.

Jak prawidłowo zaparzyć dziką różę w kąpieli wodnej

Drobno posiekane owoce róży najlepiej parzyć w kąpieli wodnej. Aby to zrobić, zalej rozdrobnione owoce wrzącą wodą w ilości 2 łyżek stołowych na szklankę wody i trzymaj pod przykryciem w łaźni wodnej przez 15-20 minut. Następnie należy pozwolić owocom róży parzyć przez 30-40 minut, następnie odcedzić – i można pić.

Jak zrobić wywar z dzikiej róży

W medycynie ludowej często stosuje się także wywary z dzikiej róży. Aby je przygotować, jagody wlewa się wrzącą wodą i gotuje (zwykle 15-20 minut) pod pokrywką, po czym podaje się je w infuzji przez cztery godziny do dnia. Jednak z punktu widzenia zachowania witamin, mikroelementów i różnych substancji bioaktywnych, w które bardzo bogate są owoce dzikiej róży, ta opcja nie jest najlepsza: gotowanie ich nie oszczędza.

Do przygotowania naparów i wywarów można używać nie tylko owoców róży. Tradycyjne receptury medycyny wykorzystują prawie wszystkie części rośliny, w tym kwiaty, liście, korzenie i gałęzie. Uważa się, że napar z kwiatów dzikiej róży jest przydatny w chorobach pęcherzyka żółciowego, a napar lub wywar z małych korzeni dzikiej róży rozpuszcza niektóre rodzaje kamieni nerkowych i zapobiega niedoborom witamin

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #herbata #dzika róża #produkty sezonowe #wywarPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xzaleks5555xz19 stycznia 2022 r

Dziękuję bardzo za post, był mi bardzo potrzebny, bo jeszcze w zeszłym tygodniu rozmawiałam z mężem o tym, jak go prawidłowo zaparzyć, żeby kwasowość była przyjemna. Nie mogę tego zrobić w ten sposób, teraz zaparzę to jutro rano, korzystając z Twoich informacji. Jeszcze raz dziękuję!

00Odpowiedź

Anatolij (gość)

24 września 2020 r

Czy podczas parzenia dzikiej róży z wrzącą wodą traci się witaminę C, ponieważ ulega zniszczeniu w temperaturze 60°? A piszesz, żeby zalać wrzącą wodą i to nawet w termosie, gdzie temperatura utrzymuje się długo na poziomie 90-98 stopni? Wyjaśnij, jak zalać go wrzątkiem!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja