Jak prawidłowo zamrażać owoce, jagody i zioła

Jak prawidłowo zamrażać owoce, jagody i zioła

gastronomia 18 lipca 2018 r Do przepisu

Zamrażarka pomoże nam zatrzymać kawałek lata – mrożenie warzyw i owoców jest bardzo proste, wystarczy znać kilka zasad.

Złożoność: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzinaPustySKŁADNIKI NA 10 PORCJIwarzywa, owoce, warzywa Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Zamrażaj warzywa i owoce w temperaturze –18°C lub niższej. Pakuj mrożonki w małych porcjach. Do zamrażania używaj szczelnych worków i hermetycznych pojemników, aby zapobiec tworzeniu się szronu.

Krok 2

Oznacz nazwę produktu i datę ważności. W temperaturze –18°C warzywa i owoce można przechowywać 12 miesięcy, w temperaturze powyżej –12°C – nie dłużej niż 4 miesiące.

Krok 3

Aby zachować porządek w zamrażarce, wybieraj torby i pojemniki tej samej wielkości. Można je łatwo układać jeden na drugim i dzięki temu łatwo uzyskać potrzebny produkt.

Krok 4

Zamroź małe jagody i owoce metodą „na sucho”: ułóż je na tacy w niewielkiej odległości od siebie, włóż do zamrażarek, a następnie wlej do torebek. Zapobiegnie to sklejaniu się jagód w grudki.

Krok 5

Lepiej jest zamrażać gęste warzywa za pomocą zamrażania szokowego. Umieść je w pojemnikach lub workach i włącz zamrażarkę tak nisko, jak to możliwe. Dzięki tej metodzie warzywa lepiej zachowują swój kształt. Zamrażaj warzywa w małych porcjach, nie więcej niż 2-3 kg na raz.

Krok 6

Najbardziej ekonomicznie opłacalne jest zamrażanie słodkiej papryki. Zimą jest drogo, ale teraz jest kilkukrotnie taniej. Z mrożonej papryki można przyrządzać zupy, gulasze i sosy, smakują tak samo jak świeże. Paprykę z nasionami pokroić w paski lub kostkę i umieścić w torebkach. Jeśli masz wystarczająco dużo miejsca w zamrażarce, możesz zamrozić całą paprykę do farszu.

Krok 7

Korzystne jest również zamrożenie pomidorów, są one dość często używane, a zimą nie jest łatwo kupić smaczne. Dojrzałe, mocne pomidory zalać wrzątkiem, następnie zalać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokrój w ćwiartki do gulaszu lub jajecznicy lub w drobną kostkę do zup.

Krok 8

Wygodnie jest również zmielić pomidory w blenderze i zamrozić je w pojemniku z lodem; to puree nadaje się do robienia sosów.

Krok 9

Jeśli lubisz bakłażany lub masz nadwyżkę, możesz je również zamrozić. Aby przygotować, pokrój surowe bakłażany i blanszuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 1 minutę, następnie osusz i włóż do worków. Możesz także zamrozić pieczone lub smażone bakłażany.

Krok 10

Pamiętaj, aby zamrozić warzywa. Oddziel liście od łodyg i drobno posiekaj. Blachę wyłóż pergaminem lub folią spożywczą i ułóż warzywa cienką warstwą. Wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny, następnie szybko przelać do małych torebek. Te warzywa można nawet dodawać do sałatek; rozmrażają się w ciągu kilku minut.

Krok 11

Innym sposobem zamrożenia warzyw jest umieszczenie ich w pojemnikach na kostki lodu i dodanie odrobiny wody lub oliwy z oliwek. Gdy kostki zamrożą się, przełóż je do pojemnika lub torby.

Krok 12

Bardzo wygodne jest zamrażanie sosu do zupy. Zetrzeć korzeń pietruszki i marchewkę, dodać pokrojoną w kostkę łodygę selera i smażyć do miękkości. Ostudzić i przełożyć do pojemników. Do tej mieszanki nie dodawaj cebuli ani czosnku – warzywa te nie tolerują zamrażania.

Krok 13

Jeśli masz śliwki w ogrodzie, zamroź je na kompoty, ciasta i koktajle. Najpierw przekrój owoc na pół i usuń nasiona.

Krok 14

Brzoskwinie należy blanszować przed zamrożeniem; jeśli tego nie zrobisz, ściemnieją. Wygodne jest zamrażanie puree brzoskwiniowego.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja