Jak prawidłowo upiec mięso i drób

Jak prawidłowo upiec mięso i drób

Co chcesz ugotować na świąteczny obiad – królika, kaczkę, jagnięcinę, wołowinę czy wieprzowinę? Jeśli jeszcze nie zdecydowałeś, spójrz i wybierz! Podzieli się z nami tajnikami idealnego gotowania mięsa i drobiu. Siergiej Eroszenkoszef kuchni restauracji Szczera kuchnia

Eroszenko

KRÓLIK

Czas/t: 8 min pieczenia, 40 min, 180C

Marynata: czosnek, jabłko, por, suszone śliwki, suszone morele, sól, pieprz, śmietana, tymianek, rozmaryn.

Technologia: Królika pokroić, podsmażyć na oliwie z obu stron, dodać suszony rozmaryn, sól, pieprz i tymianek. Wszystko wrzucamy do rondelka, dodajemy podsmażony por, suszone morele, suszone śliwki i czosnek. Dodać bulion wołowy, gotować w piekarniku przez 20 minut. Dodać śmietanę, wymieszać i dusić kolejne 20 minut.

Udekoruj: suszonymi śliwkami i suszonymi morelami, z którymi są pieczone

Królik

NOGA JAGNIĘCA

Czas/t: 120 min, 180С

Marynata: kolendra, jałowiec, czosnek, liść laurowy, słodka papryka, tymianek, rozmaryn, oliwa z oliwek, rozmaryn suszony, sól, pieprz

Technologia: obierz czosnek, podziel ząbki na pół, wykonaj kilka cienkich i głębokich nacięć w miąższu i wciśnij w niego czosnek. Natrzyj solą, papryką, pieprzem, posyp suszonym tymiankiem, rozmarynem i posiekaną kolendrą. Posmaruj oliwą z oliwek i włóż do piekarnika na 1 godzinę 20 minut. Następnie wyjąć, posypać ziemniakami (sól, pieprz, rozmaryn, oliwa) i odstawić na kolejne 40 minut.

Dlaczego ten kawałek: uwielbiane przez wielu delikatne mięso, wymaga minimalnych umiejętności i po prostu przestrzegania reżimu termicznego, aby uzyskać prawdziwe noworoczne arcydzieło.

Noga jagnięca

MLECZNA ŁOpatka cielęca

Czas/t: 100 min, 180С

Marynata: kolendra, jałowiec, czosnek, liść laurowy, różowy pieprz, tymianek, rozmaryn, oliwa z oliwek, suszony rozmaryn, sól, pieprz.

Technologia: obierz czosnek, podziel ząbki na pół, wykonaj kilka cienkich i głębokich nacięć w miąższu i wciśnij w niego czosnek. Natrzyj solą, zmielonym różowym pieprzem, pieprzem, posyp suszonym tymiankiem, rozmarynem i posiekaną kolendrą. Posmaruj oliwą z oliwek i włóż do piekarnika na 1 godzinę 40 minut.

Dekoracja: grubo posiekaj warzywa (pomidor, papryka, cukinia, bakłażan), sól, pieprz, dodaj czosnek, suszony rozmaryn, oliwę z oliwek. Pozostaw na 20 minut, grilluj, aż będzie gotowe.

Dlaczego ten artykuł: Łopatka cielęcia mlecznego jest bardzo miękka, ponieważ jest młoda. Można przygotować jako danie świąteczne dla całej rodziny, odpowiednie dla każdego. Ponadto jego przygotowanie będzie wymagało minimum wysiłku i umiejętności.

Łopatka cielęca mleczna

KACZKA

Czas/t: : 40 min, 120C; 30 minut, 180°C

Marynata: kolendra, tymianek, rozmaryn, suszony rozmaryn, sól, pieprz, sos sojowy, pomarańcza, miód, anyż gwiazdkowaty, cynamon, jabłka.

Technologia: natrzyj kaczkę w środku i na zewnątrz solą i pieprzem, dodaj do środka kolendrę, tymianek, anyż i rozmaryn. Wstawić do piekarnika na 40 minut w temperaturze 120°C. Wymieszaj miód z sosem sojowym i posmaruj kaczkę. Pomarańcze pokroić w koła, jabłka obrać, usunąć rdzeń, posypać cukrem i ułożyć wokół kaczki. Wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut w temperaturze 180°C. Podczas serwowania udekoruj wierzch pieczonymi pomarańczami.

Dekoracja: pieczone jabłka

Kaczka

SCHĘDŹ WIEPRZOWA

Czas/t: 40 min, 200С

Marynata: tymianek, rozmaryn, suszony rozmaryn, sól, pieprz, słodka papryka, oliwa, czosnek.

Technologia: posyp mięso przyprawami, posmaruj oliwą z oliwek, czosnkiem, włóż do piekarnika na 40 minut w temperaturze t 200.

Udekoruj: komosa ryżowa z dynią Obierz dynię i pokrój ją w dużą kostkę, dodaj sól, biały pieprz i cukier. Ułożyć na blaszce i piec w temperaturze 200°C. Komosę ryżową ugotować w osolonej wodzie, wymieszać z karmelizowaną dynią.

Dlaczego ten krój: najpopularniejszy wśród miłośników wieprzowiny – mięso jest dość chude i przy zachowaniu warunków cieplnych okazuje się soczyste i miękkie.

Schab wieprzowy

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kaczka #królik #Siergiej Eroszenko #schab #przepis od szefa kuchni #lifehack od szefa kuchniPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja