Jak prawidłowo ugotować makaron pszenny i co do niego dodać, aby uzyskać idealny smak
gastronomia 11 listopada 2022 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Długie wąskie paski ciasta są szanowane w prawie wszystkich kuchniach świata. Makaron jest podstawą wielu pysznych dań, od ramenu po lagman. Ale jest cudowny sam w sobie, potrzebuje tylko kilku akcentów dla smaku.
Jak prawidłowo ugotować makaron pszenny
4 porcje, przygotowanie: 25 min.
Czego potrzebujesz:
– 400 g makaronu pszennego – 4 łyżeczki. gruba sól
Co zrobić:
1. W dużym rondlu zagotuj 4 litry wody, dodaj sól. 2. Ułożyć makaron i na pierwsze 1-2 minuty. mieszaj, żeby makaron nie przykleił się do dna patelni. 3. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zwykle od 3 do 6 minut. 4. Makaron umieścić na sicie. Spłucz zimną wodą tylko wtedy, gdy przygotowujesz sałatkę; jeśli naczynie jest gorące, nie płucz go.
Dodatki do makaronów pszennych
Dodatki do makaronów pszennych
1. Makaron z tuńczykiem: drobno posiekać i smażyć 1 minutę. na maśle, szalotkę i czosnek, dodać puszkę tuńczyka, 3-4 anchois i kilka łyżek kaparów, podgrzać.
2. Makaron z chrupiącą bułką tartą: czerstwy biały chleb zetrzeć na grubej tarce, podsmażyć na maśle z posiekanym czosnkiem, posypać tartym parmezanem.
3. Makaron z zielonym sosem śmietanowym: zagotować śmietanę 33% z siekanym czosnkiem, zieloną cebulą i natką pietruszki.
4. Makaron z zielonego groszku: Na maśle podsmaż trochę czosnku z mrożonym groszkiem; dodać makaron, na wierzch wbić 1-2 jajka i smażyć, cały czas mieszając, aż jajka się zetną.
5. Sałatka makaronowa z warzywami: dodać marchewkę, daikon i kapustę pekińską pokrojoną w cienkie paski; doprawić sosem sojowym i olejem sezamowym; posypać prażonymi orzechami.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. POWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych