Jak prawidłowo ugotować kapuśniak ze szczawiu
Olga Siutkina 12 maja 2023 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Kapuśniak szczawiowy to jedno z głównych dań sezonu letniego. Historyk kuchni rosyjskiej Olga Syutkina potwierdza, że zupa szczawiowa to nasza specjalność niezmiennie, niezależnie od momentu historycznego i mody gastronomicznej.
W środkowych i północnych regionach Rosji zupa ta nazywa się kapuśniakiem, ale dla południowców jest to barszcz. Nie kłóćmy się, co jest bardziej poprawne, jedno jest jasne – trudno wyobrazić sobie bez niego letni stół. Głównym składnikiem kapuśniaku szczawiowego są liście szczawiu. Jedna rzecz w tej zupie jest niepokojąca – szczaw ciemnieje i traci swój jasnozielony odcień. W dawnych czasach posiekane warzywa duszono z dużą ilością tłuszczu, po czym ich kolor pozostawał niezmieniony podczas gotowania.
Ale wydaje mi się, że nie warto jeszcze raz poddawać świeżych warzyw obróbce cieplnej, która nieuchronnie traci część witamin?
Jak gotować kapuśniak ze szczawiu
Czego potrzebujesz:
- 500 g wołowiny (mostek)
- 3 pęczki szczawiu
- 2 cebule
- 2 bulwy ziemniaka
- 1 marchewka
- 1,5 łyżki. l. ghee
- pietruszka, cebula, koper, kolendra
- sól do smaku
- jajka na twardo, śmietana do dressingu
Co zrobić:
Z mięsa zrobić biały bulion. Przypomnę, że kapuśniak to zupa dressingowa, dlatego gotujemy bulion bez dodawania korzeni, tzw. bulion biały. Nie zapomnij gotować na małym ogniu i przy uchylonej pokrywce. Nasz rosół powinien być pachnący i przezroczysty. Pół godziny przed gotowaniem dodać sól do smaku. Gdy mięso będzie miękkie przełóż je do miski i przykryj pokrywką. Gdy bulion będzie gotowy, wyjmij warzywa łyżką cedzakową.
Podczas gotowania rosołu nie można siedzieć bezczynnie. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę w paski i lekko podsmażyć na roztopionym maśle (lub oleju roślinnym).
Szczaw dokładnie umyj, odetnij grube łodygi i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i również pokrój w paski. Umyj warzywa i drobno posiekaj. Jajka włóż do zimnej wody i po ugotowaniu gotuj przez kolejne 9-10 minut. Fajny.
Gdy bulion będzie gotowy, dodać ziemniaki, a po 5 minutach podsmażoną cebulę i marchewkę. Po gotowaniu przez 5-7 minut dodać szczaw i doprowadzić do wrzenia. Najważniejsze, aby nie przegotować, w przeciwnym razie zupa zostanie nieodwracalnie zepsuta! Doprawić ziołami i zdjąć z ognia.
Zupę z kapusty szczawiowej „odpocznij” przez 10-15 minut i podawaj, doprawioną kwaśną śmietaną i posiekanymi jajkami.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zielonka #szczaw #zupa #kapusta szczawiowa #Olga SyutkinaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych