Jak prawidłowo suszyć pomarańcze: przepisy kulinarne i wskazówki

Jak prawidłowo suszyć pomarańcze: przepisy kulinarne i wskazówki

Jak prawidłowo suszyć pomarańcze: przepisy kulinarne i wskazówki

Waleria Temkina 22 grudnia 2023 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdział

Suszone plasterki pomarańczy to piękna i oryginalna dekoracja choinki, dania lub koktajlu noworocznego. Odpowiednio wysuszone stają się półprzezroczyste, niczym małe witraże. Możesz przeczytać nasz poradnik jak przygotować i przechowywać plasterki pomarańczy.

Prawidłowe suszenie pomarańczy

Treść materiału:

  • Jak wybrać pomarańcze do suszenia?
  • Jak suszyć plasterki pomarańczy, 3 sposoby
  • Ważne wskazówki dotyczące suszenia
  • Jak wykorzystać suszone pomarańcze?
  • Gdzie przechowywać plasterki pomarańczy?

Plasterki pomarańczy nawet po wysuszeniu zachowują swoje korzystne właściwości. Zawierają wiele witamin i mikroelementów: C, BB, PP, magnez, fosfor, wapń i żelazo. Pomarańcze pomagają radzić sobie ze zmęczeniem, zwiększają poziom energii, poprawiają apetyt i metabolizm.

Jednocześnie owoców cytrusowych, nawet w postaci suszonej, nie należy spożywać na pusty żołądek – zawierają dużo kwasu. Ponadto chipsy pomarańczowe zawierają wysokie stężenie nie tylko składników odżywczych, ale także alergenów.

Jak wybrać pomarańcze do suszenia?

  • Piękniejsze chipsy pochodzą z pomarańczy, które mają ciemnopomarańczowy kolor.
  • Do suszenia lepiej jest brać owoce o grubej skórce niż o cienkiej. Po wyschnięciu zachowają bogatszy odcień skóry, a także większą biel, kontrastującą ze skórką.
  • Lepiej wybrać pomarańcze o głęboko porowatej teksturze. Po przycięciu będą wyglądać atrakcyjniej i schludniej.
  • Przed suszeniem należy upewnić się, że skórka owocu jest wolna od plam, nierówności i oznak gnicia.

Suszenie plasterków pomarańczy w piecu
Suszenie plasterków pomarańczy w piecu

Jak suszyć plasterki pomarańczy?

W suszarce

  1. Aby zrobić plasterki pomarańczy w suszarce, specjalnym urządzeniu do suszenia owoców i warzyw, potrzebujesz:
  2. Każdą pomarańczę pokroić na kawałki o grubości około 0,3 cm. Warto spróbować, aby były tej samej grubości.
  3. Umieścić plastry w suszarce, uważając, aby nie nachodziły na siebie.
  4. Każdą kromkę osusz ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar soku.
  5. Pozostawić do wyschnięcia na 8-12 godzin lub do momentu, aż stanie się półprzezroczysty. Suszarki są różne, dlatego najlepiej sprawdzać plasterki po 8 godzinach, a następnie co godzinę.
  6. Wyjmij gotowe plasterki. Jeśli to konieczne, pozostaw część do dalszego wyschnięcia.
  7. Wyjmij plastry z suszarki i umieść je w suchym miejscu do całkowitego wystygnięcia. Możesz po prostu zostawić go na blasze do pieczenia.

W piekarniku

Plasterki wysychają szybciej w piekarniku niż w suszarce. A po takim suszeniu nabierają ciemniejszego koloru.

  1. Każdą pomarańczę pokroić na kawałki o grubości około 0,3 cm. Zwykle dostaje się 8-10 plasterków na owoc.
  2. Ułóż plastry w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Jeśli chcesz, aby szybciej wyschły, możesz umieścić je bezpośrednio na ruszcie piekarnika. Ale musisz uważać, aby się nie paliły i stale je przewracaj.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 80°C i piec 2-4 godziny. Jeśli leżą na blasze do pieczenia, po około godzinie pieczenia obróć je raz na drugą stronę.
  4. Wyjmij z piekarnika. Pozwól ostygnąć. Plasterki powinny być cienkie i przezroczyste.

Na patelni

  1. Osusz pokrojone pomarańcze ręcznikiem papierowym lub ściereczką z mikrofibry.
  2. Ułożyć w jednej warstwie na blaszce wyłożonej pergaminem.
  3. Ciągle obracaj, aby zapobiec przypaleniu lub brązowieniu plasterków.

To dobry sposób na szybkie wykonanie dekoracji na deser lub gorący koktajl.

Opcja dekoracji koktajlu z suszonymi plasterkami pomarańczy
Opcja dekoracji koktajlu z suszonymi plasterkami pomarańczy

Wskazówki dotyczące suszenia pomarańczy

  • Lepiej używać ostrego noża. To bardzo ważne: im ostrzejsze, tym piękniejsze i bardziej okrągłe będą plasterki.
  • Musisz osuszyć każdy plasterek ręcznikiem papierowym. Nie musisz robić tego zbyt ostrożnie. Ale ten trik życiowy pomoże zachować sok ze skórki, aby nie ciemniał po wysuszeniu.
  • Dla perfekcjonistów bardziej odpowiednia będzie suszarka. Dzięki temu plasterki pomarańczy będą mniej ciemne i bardziej równe niż w piekarniku.
  • Jeżeli przed włożeniem do piekarnika plastry posypiemy mocno żelatyną, nabiorą ciekawego wzoru przypominającego szron. Ale po wyjęciu blachy do pieczenia z piekarnika należy pozostawić je do wyschnięcia na kolejne pół godziny.
  • Zwykle nie używa się samych końcówek pomarańczy do girland i dekoracji. Ale na przykład do napełniania wazonu we wnętrzu są całkiem odpowiednie.

Opcja wykorzystania suszonych plasterków pomarańczy
Opcja wykorzystania suszonych plasterków pomarańczy

Jak wykorzystać suszone pomarańcze?

Suszone plasterki pomarańczy można wykorzystać na wiele sposobów:

  • związać razem w girlandę, nawleczoną na nitkę lub sznurek
  • udekoruj nimi choinkę: możesz spróbować powierzyć to zadanie dzieciom
  • wplecić w świąteczny wieniec
  • dodawać do deserów jako dekorację
  • wykorzystywane przy pakowaniu prezentów i scrapbookingu – ręcznym wykonywaniu albumów ze zdjęciami
  • włóż je do wazonu lub zrób pachnącą poduszkę
  • zapakuj w celofan i podaruj znajomym jako prezent noworoczny
  • dodać do kompozycji kwiatowych
  • dodać plasterki do napoju bezalkoholowego lub koktajlu. Świetnie nadają się np. do grzanego wina
  • Zrób zdrową przekąskę z chipsów pomarańczowych. Można je maczać w jogurcie lub nawet w roztopionej gorzkiej czekoladzie
  • suszone pomarańcze efektownie prezentują się na białym tle oraz w połączeniu z gałęziami sosny lub zielenią. Dzięki tym przezroczystym plasterkom możesz stworzyć noworoczną dekorację w swoim domu lub sprawić radość bliskim niezwykłym prezentem.

Opcja pakowania prezentów noworocznych
Opcja pakowania prezentów noworocznych

Gdzie najlepiej przechowywać plasterki pomarańczy?

  • w ceramicznym pojemniku z pokrywką
  • w szklanym słoju z hermetyczną pokrywką
  • w szczelnie zamkniętej drewnianej beczce
  • w worku próżniowym.

WAŻNY! Plastikowa lub materiałowa torba nie będzie działać: plastry szybko się zepsują. W odpowiednim pojemniku można je przechowywać nawet do 12 miesięcy – tylko do następnego Nowego Roku.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #owocecytrusowe #pomarańcze #suszeniePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja