Jak prawidłowo suszyć pomarańcze: przepisy kulinarne i wskazówki
Waleria Temkina 22 grudnia 2023 r(2)Dodaj do ulubionychUdział
Suszone plasterki pomarańczy to piękna i oryginalna dekoracja choinki, dania lub koktajlu noworocznego. Odpowiednio wysuszone stają się półprzezroczyste, niczym małe witraże. Możesz przeczytać nasz poradnik jak przygotować i przechowywać plasterki pomarańczy.
Treść materiału:
- Jak wybrać pomarańcze do suszenia?
- Jak suszyć plasterki pomarańczy, 3 sposoby
- Ważne wskazówki dotyczące suszenia
- Jak wykorzystać suszone pomarańcze?
- Gdzie przechowywać plasterki pomarańczy?
Plasterki pomarańczy nawet po wysuszeniu zachowują swoje korzystne właściwości. Zawierają wiele witamin i mikroelementów: C, BB, PP, magnez, fosfor, wapń i żelazo. Pomarańcze pomagają radzić sobie ze zmęczeniem, zwiększają poziom energii, poprawiają apetyt i metabolizm.
Jednocześnie owoców cytrusowych, nawet w postaci suszonej, nie należy spożywać na pusty żołądek – zawierają dużo kwasu. Ponadto chipsy pomarańczowe zawierają wysokie stężenie nie tylko składników odżywczych, ale także alergenów.
Jak wybrać pomarańcze do suszenia?
- Piękniejsze chipsy pochodzą z pomarańczy, które mają ciemnopomarańczowy kolor.
- Do suszenia lepiej jest brać owoce o grubej skórce niż o cienkiej. Po wyschnięciu zachowają bogatszy odcień skóry, a także większą biel, kontrastującą ze skórką.
- Lepiej wybrać pomarańcze o głęboko porowatej teksturze. Po przycięciu będą wyglądać atrakcyjniej i schludniej.
- Przed suszeniem należy upewnić się, że skórka owocu jest wolna od plam, nierówności i oznak gnicia.
Suszenie plasterków pomarańczy w piecu
Jak suszyć plasterki pomarańczy?
W suszarce
- Aby zrobić plasterki pomarańczy w suszarce, specjalnym urządzeniu do suszenia owoców i warzyw, potrzebujesz:
- Każdą pomarańczę pokroić na kawałki o grubości około 0,3 cm. Warto spróbować, aby były tej samej grubości.
- Umieścić plastry w suszarce, uważając, aby nie nachodziły na siebie.
- Każdą kromkę osusz ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar soku.
- Pozostawić do wyschnięcia na 8-12 godzin lub do momentu, aż stanie się półprzezroczysty. Suszarki są różne, dlatego najlepiej sprawdzać plasterki po 8 godzinach, a następnie co godzinę.
- Wyjmij gotowe plasterki. Jeśli to konieczne, pozostaw część do dalszego wyschnięcia.
- Wyjmij plastry z suszarki i umieść je w suchym miejscu do całkowitego wystygnięcia. Możesz po prostu zostawić go na blasze do pieczenia.
W piekarniku
Plasterki wysychają szybciej w piekarniku niż w suszarce. A po takim suszeniu nabierają ciemniejszego koloru.
- Każdą pomarańczę pokroić na kawałki o grubości około 0,3 cm. Zwykle dostaje się 8-10 plasterków na owoc.
- Ułóż plastry w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Jeśli chcesz, aby szybciej wyschły, możesz umieścić je bezpośrednio na ruszcie piekarnika. Ale musisz uważać, aby się nie paliły i stale je przewracaj.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 80°C i piec 2-4 godziny. Jeśli leżą na blasze do pieczenia, po około godzinie pieczenia obróć je raz na drugą stronę.
- Wyjmij z piekarnika. Pozwól ostygnąć. Plasterki powinny być cienkie i przezroczyste.
Na patelni
- Osusz pokrojone pomarańcze ręcznikiem papierowym lub ściereczką z mikrofibry.
- Ułożyć w jednej warstwie na blaszce wyłożonej pergaminem.
- Ciągle obracaj, aby zapobiec przypaleniu lub brązowieniu plasterków.
To dobry sposób na szybkie wykonanie dekoracji na deser lub gorący koktajl.
Opcja dekoracji koktajlu z suszonymi plasterkami pomarańczy
Wskazówki dotyczące suszenia pomarańczy
- Lepiej używać ostrego noża. To bardzo ważne: im ostrzejsze, tym piękniejsze i bardziej okrągłe będą plasterki.
- Musisz osuszyć każdy plasterek ręcznikiem papierowym. Nie musisz robić tego zbyt ostrożnie. Ale ten trik życiowy pomoże zachować sok ze skórki, aby nie ciemniał po wysuszeniu.
- Dla perfekcjonistów bardziej odpowiednia będzie suszarka. Dzięki temu plasterki pomarańczy będą mniej ciemne i bardziej równe niż w piekarniku.
- Jeżeli przed włożeniem do piekarnika plastry posypiemy mocno żelatyną, nabiorą ciekawego wzoru przypominającego szron. Ale po wyjęciu blachy do pieczenia z piekarnika należy pozostawić je do wyschnięcia na kolejne pół godziny.
- Zwykle nie używa się samych końcówek pomarańczy do girland i dekoracji. Ale na przykład do napełniania wazonu we wnętrzu są całkiem odpowiednie.
Opcja wykorzystania suszonych plasterków pomarańczy
Jak wykorzystać suszone pomarańcze?
Suszone plasterki pomarańczy można wykorzystać na wiele sposobów:
- związać razem w girlandę, nawleczoną na nitkę lub sznurek
- udekoruj nimi choinkę: możesz spróbować powierzyć to zadanie dzieciom
- wplecić w świąteczny wieniec
- dodawać do deserów jako dekorację
- wykorzystywane przy pakowaniu prezentów i scrapbookingu – ręcznym wykonywaniu albumów ze zdjęciami
- włóż je do wazonu lub zrób pachnącą poduszkę
- zapakuj w celofan i podaruj znajomym jako prezent noworoczny
- dodać do kompozycji kwiatowych
- dodać plasterki do napoju bezalkoholowego lub koktajlu. Świetnie nadają się np. do grzanego wina
- Zrób zdrową przekąskę z chipsów pomarańczowych. Można je maczać w jogurcie lub nawet w roztopionej gorzkiej czekoladzie
- suszone pomarańcze efektownie prezentują się na białym tle oraz w połączeniu z gałęziami sosny lub zielenią. Dzięki tym przezroczystym plasterkom możesz stworzyć noworoczną dekorację w swoim domu lub sprawić radość bliskim niezwykłym prezentem.
Opcja pakowania prezentów noworocznych
Gdzie najlepiej przechowywać plasterki pomarańczy?
- w ceramicznym pojemniku z pokrywką
- w szklanym słoju z hermetyczną pokrywką
- w szczelnie zamkniętej drewnianej beczce
- w worku próżniowym.
WAŻNY! Plastikowa lub materiałowa torba nie będzie działać: plastry szybko się zepsują. W odpowiednim pojemniku można je przechowywać nawet do 12 miesięcy – tylko do następnego Nowego Roku.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #owocecytrusowe #pomarańcze #suszeniePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych