Jak prawidłowo roztopić czekoladę
Katarzyna Kapustina 29 października 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Jak prawidłowo stopić czekoladę, jest dość trudnym pytaniem, ponieważ wszystko zależy od celu jej użycia. Topienie czekolady do polewania i dekorowania ciasta to jedno, ale topienie jej do fondue lub gorącej czekolady to drugie. Którą czekoladę wybrać do topienia i jakie istnieją metody topienia, mówi Marina Nikolskaya, cukierniczka i superfinalistka programu Cukiernik w piątkowym kanale telewizyjnym.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Którą czekoladę wybrać do roztopienia
- Jak stopić czekoladę do polewania i dekorowania ciasta
- Jak roztopić czekoladę na fondue
- Jak stopić czekoladę na gorącą czekoladę
- Jak stopić czekoladę, aby uzyskać owoce w czekoladzie
- Jak prawidłowo roztopić czekoladę w kuchence mikrofalowej
- Jak stopić czekoladę w podwójnym bojlerze
- Używanie wolnowaru do topienia czekolady
- Czy można stopić czekoladę na kuchence?
- Przydatne rady od cukiernika. Metoda topienia 1/3+2/3
Którą czekoladę wybrać do roztopienia
Najważniejszą rzeczą przy topieniu jest wybór dobrej jakości czekolady. Używam głównie belgijskich, ale można znaleźć dobrych krajowych producentów. Ja najczęściej używam czekolady w formie specjalnych ciasteczek, ale tabliczki czekolady też się sprawdzą. Podczas topienia czekolady należy zwrócić uwagę na dużą zawartość masła kakaowego. Im wyższy procent masła kakaowego w czekoladzie, tym łatwiej będzie się roztopić. Polecam brać od 55%.
A potem to już kwestia gustu. Niektórzy ludzie, jak ja, wolą szlachetną gorzką czekoladę, dzieci wolą czekoladę mleczną. Jeśli weźmiesz białą czekoladę, możesz zabarwić ją na dowolny kolor za pomocą barwników rozpuszczalnych w tłuszczach. Wolę suche barwniki.
Wskazówka cukiernicza: Jeśli używasz płytek, musisz wybierać opcje bez dodawania orzechów, liofilizowanych jagód czy przypraw.
Jeśli używamy gorzkiej lub gorzkiej czekolady zawierającej więcej niż 50% masła kakaowego, to można ją rozpuścić w kuchence mikrofalowej w krótkich, 10-sekundowych seriach, każdorazowo mieszając.
Jeśli wybierzemy mleczną, a zwłaszcza białą czekoladę, to musimy z nią bardzo uważać, ponieważ łatwo i szybko może się zwijać. Można go też roztopić w kuchence mikrofalowej, ale ja polecam robić to w kąpieli wodnej.
Jak stopić czekoladę do polewania i dekorowania ciasta
Roztopiona czekolada to efektowny sposób na udekorowanie ciast i różnorodnych deserów. Dekorację można wykonać na różne sposoby. Na przykład nałóż polewę czekoladową na wierzch lub wykonaj piękne krople. Czekoladę możesz roztopić w dowolny dogodny sposób. Aby jednak czekolada na torcie nie stwardniała, podczas roztapiania można dodać do niej odrobinę oleju roślinnego i masła. Do dekorowania deserów czy ciast lukrem i polewą czekoladową używam prawdziwej czekolady. Można użyć gotowej glazury, ale mi nie bardzo odpowiada jej smak.
Aby zapobiec stwardnieniu czekolady na torcie, do glazury należy dodać odrobinę masła i oleju roślinnego.
Nadal radzę brać dobrej jakości czekoladę, aby polewa była elastyczna i nie stwardniała niczym skórka na torcie. Podczas topienia należy dodać olej roślinny podczas topienia czekolady. W przybliżeniu w proporcji do 2 części czekolady i 1 części oleju roślinnego. Tutaj musisz spojrzeć na konsystencję, jak płynna ma być glazura. Należy to robić powoli, małymi porcjami, za każdym razem dokładnie mieszając trzepaczką, aby masa się nie rozdzieliła.
Przed pokryciem powstałego ciasta polewą czekoladową należy trochę ostudzić, a ciasto, wręcz przeciwnie, powinno być bardzo zimne. A potem, gdy pokryjesz ciasto lukrem, musisz działać szybko, ponieważ dość szybko twardnieje.
Jak roztopić czekoladę na fondue
Czekoladowe fondue to niezwykłe danie, które idealnie sprawdzi się na przyjęciu lub przyjęciu dla dzieci. Jagody lub kawałki owoców, pianki marshmallow, a także wyroby z ciasta, takie jak słomki czy ciasteczka, zanurzane są w płynnej czekoladzie za pomocą specjalnych szaszłyków. Podaje się je w naczyniu do fondue – dużej ceramicznej lub metalowej misce, która jest podgrzewana od dołu świecą.
Aby przygotować czekoladowe fondue, możesz rozpuścić czekoladę na kuchence. Aby to zrobić, należy wziąć odpowiedni mały rondelek, wlać ciężką śmietanę w proporcji 1 porcja śmietany – dwie porcje czekolady. Następnie możesz od razu rozbić i posiekać czekoladę na małe kawałki (dowolną, jaką chcesz – gorzką, mleczną lub białą). Najważniejsze jest, aby wybrać czekoladę bez dodatkowych zanieczyszczeń, takich jak orzechy, suszone owoce i inne.
W trakcie gotowania możesz samodzielnie dodać dodatkowe składniki, np. alkohol, jeśli jest to fondue dla dorosłych, a także skórkę pomarańczową, różne przyprawy lub odrobinę kawy.
Jak stopić czekoladę na gorącą czekoladę
Gorąca czekolada to deser, a nie gorący napój kakaowy, który często podaje się w kawiarniach. Aby to zrobić, w małym rondlu połącz kawałki czekolady, kakao, odrobinę cukru i masło. Dodaj do niego mleko lub śmietanę i gotuj powstałą mieszaninę na małym ogniu, aż pojawią się pierwsze bąbelki, regularnie mieszając. Gdy masa stanie się płynna, można ją wyjąć z pieca, przelać do pucharków i podawać.
Jak stopić czekoladę, aby uzyskać owoce w czekoladzie
Owoce oblane czekoladą to pyszny przysmak! Nada się do tego każdy rodzaj czekolady. Pokrój go na małe kawałki lub użyj czekolady do ciastek, którą można kupić w sklepach ze słodyczami. Wybieram, powtarzam, belgijską czekoladę. Wydaje mi się, że jest najwyższej jakości. Możesz także wziąć rosyjskiego producenta, krajowego. Lepiej najpierw trochę schłodzić owoce w lodówce, aby czekolada szybciej stwardniała.
Ostudź wcześniej owoce i jagody w lodówce
– pomoże to szybciej zastygnąć polewie czekoladowej
Roztopiona czekolada musi lekko ostygnąć. Następnie nabieramy owoc na drewniany patyczek, szybko zanurzamy go w roztopionej czekoladzie i kładziemy na pergaminie, aby stwardniał.
Jak prawidłowo roztopić czekoladę w kuchence mikrofalowej
Do szerokiej miski włóż małe kawałki czekolady: im mniejsze, tym szybciej się rozpuszczą. Aby prawidłowo roztopić czekoladę w kuchence mikrofalowej, włączaj ją na średnią moc w odstępach 10 sekund, za każdym razem mieszając. To prosty, a zarazem wygodny i szybki sposób na rozpuszczenie czekolady.
Jak stopić czekoladę w podwójnym bojlerze
Topienie czekolady w podwójnym bojlerze jest dość łatwe. W rondelku umieść wodę, aby się zagotowała. Na wierzchu umieściłam drucianą kratkę, na której postawiłam miskę czekolady. Polecam używać miski żelaznej lub ceramicznej. Nie polecam podgrzewania plastiku. Stopniowo dodaję masło i obserwuję, jak dobrze czekolada spływa z szpatułki.
Do kąpieli wodnej lepiej jest użyć metalowej miski, odpowiednia jest również miska ceramiczna lub gruba szklana
Dalej nie odchodzimy od czekolady. Mieszaj ostrożnie szpatułką, aż do całkowitego rozpuszczenia. Z białą czekoladą należy obchodzić się bardzo ostrożnie. A gdy tylko całkowicie się stopi, natychmiast go usuwamy. I trzeba uważać, żeby pod żadnym pozorem woda nie dostała się do czekolady, bo może się natychmiast zwinąć. Jeżeli tak się stanie, to niestety jest to proces nieodwracalny.
Możesz już to po prostu wyrzucić.
Używanie wolnowaru do topienia czekolady
Czekoladę można także roztopić w podwójnym bojlerze lub w multicookerze. Aby to zrobić, napełnij specjalny pojemnik 500 ml wody i zagotuj.
Na wierzchu umieść miskę z drobno posiekaną czekoladą lub czekoladą w ciasteczkach. Mieszając, rozpuść czekoladę, najważniejsze jest, aby nie zamykać pokrywy podwójnego bojlera, aby do środka nie dostała się wilgoć lub skraplacz. Może to spowodować zwarcie czekolady.
Czy można stopić czekoladę na kuchence?
Rozpuszczenie czekolady na kuchence jest możliwe, ale jest to dość trudne, ponieważ zaczyna się szybko palić. Zwykle czekoladę topi się na kuchence w jakimś płynie, na przykład w śmietanie, jak do fondue, lub w mleku lub oleju roślinnym, jeśli chcemy zrobić polewę czekoladową do kropelek na torcie.
Wykonanie glazury do napisów lub dekoracji jest bardzo proste.
– wystarczy włożyć worek cukierniczy z pokruszoną czekoladą do wrzącej wody
Jeśli potrzebujesz trochę czekolady do zrobienia pasków na truskawkach lub napisu na torcie, możesz bardzo szybko roztopić czekoladę w następujący sposób. Weź rondelek i zagotuj w nim wodę. Będziesz potrzebował rękawa cukierniczego bez otworów. Wlać do niej pokruszoną czekoladę lub czekoladę w ciasteczkach, zawiązać, włożyć do wrzącej wody i poczekać, aż czekolada się rozpuści.
Przydatne rady od cukiernika. Metoda topienia 1/3+2/3
Jeśli chcesz zrobić czekoladowe figurki, kulki czekoladowe i inne dekoracje, czekoladę należy temperować, czyli podgrzewać i schładzać do określonej temperatury. Aby to zrobić, możesz użyć metody 1/3+2/3. W tym celu najpierw roztapiamy 2/3 czekolady w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej dowolnym z podanych sposobów, a następnie do roztopionej już czekolady dodajemy ⅓ czekolady, tyle że powinno jej być bardzo dużo w biszkoptach lub bardzo drobno posiekane. I szybko mieszaj, aż masa będzie jednorodna. Następnie czekoladę można wykorzystać do dekoracji.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #czekoladaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych