Jak prawidłowo oczyścić smoczy owoc i co z nim dalej zrobić

Jak prawidłowo oczyścić smoczy owoc i co z nim dalej zrobić

Jak prawidłowo oczyścić smoczy owoc i co z nim dalej zrobić

Ksenia Woroncowa 26 marca 2024 r

Jesteśmy pewni, że choć raz w dziale z owocami egzotycznymi natknąłeś się na dziwny różowo-czerwony owoc z zielonymi naroślami, które wyglądały jak płatki – i przeszedłeś obok. Czas nauczyć się obierać, kroić i cieszyć się smoczym owocem.

Smoczy owoc, pitahaya

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Co to jest smoczy owoc
  • Jak wybrać smoczy owoc
  • Korzyści ze smoczego owocu
  • Jak czyścić i jeść smoczy owoc
  • Co ugotować ze smoczym owocem

Co to jest smoczy owoc

Smoczy owoc, smoczy owoc, pitahaya, pitaja to 4 różne nazwy jednego rodzaju owocu pnącego się kaktusa przypominającego winorośl, pochodzącego z Ameryki Południowej i innych ciepłych regionów. Najczęściej przywożone są do nas czerwone smocze owoce z białym miąższem. Ale są też żółte i ciemnoczerwone, nie tylko na zewnątrz, ale także wewnątrz.

Pitahaya wizualnie wyróżnia się nawet wśród egzotycznych owoców. Dziwny kształt, przypominający nieco stożek, jasna skórka z naroślami – porównanie ze smokiem i jego łuskami pojawiło się nie bez powodu. Romantycy wierzą, że pitahaya wciąż pamięta smoki. Przed śmiercią oddali człowiekowi swoje serce, które było pitahaya.

To fikcja, ale prawda jest taka, że ​​smoczy owoc smakuje jak kiwi, arbuz, gruszka, a nawet mały burak. Jednocześnie wśród czerwonych owoców dość często można spotkać nieco świeże. Zapach owocu też jest raczej neutralny – słodki, ale nie specyficzny.

Jak wybrać smoczy owoc

Do Rosji dostarczana jest głównie czerwona pitahaya z Azji Południowo-Wschodniej. Najpopularniejszy gatunek ma fuksjową skórkę i śnieżnobiały miąższ usiany małymi czarnymi nasionami. Wybór jest niewielki, ale jeśli przyjrzysz się, możesz znaleźć doskonałe przykłady smoczych serc.

Idealna pitahaya nie powinna być zielona; oczekujemy, że będzie czerwona, różowa lub żółta. Nie powinno być żadnych ciemnych śladów; wskazują one, że owoc jest przejrzały i zaczął się psuć.

W dotyku dojrzały smoczy owoc powinien być elastyczny, a nie luźny. Jeśli na blacie znajdują się tylko twarde, wyraźnie niedojrzałe owoce, można je kupić i zostawić w domu w temperaturze pokojowej na dwa, trzy dni. Z czasem stanie się bardziej miękki i smaczniejszy.

Korzyści ze smoczego owocu

Jadalny jest tylko miąższ owocu. Jest bezkaloryczny, ale bogaty w witaminy i mikroelementy.

100 g pitahaya zawiera:

  • 57 kcal
  • 0,14 g tłuszczu
  • 15 g węglowodanów
  • 0,36 g białka
  • 3 g błonnika pokarmowego
  • 5% dziennej wartości witaminy C
  • 1% żelaza DV
  • 2% magnezu DV

Dragonfruit zawiera kilka rodzajów przeciwutleniaczy, które odpowiadają za jego wyraźny smak, kolor i zapach. Są przydatne dla ludzi, ponieważ mogą normalizować poziom cholesterolu, zmniejszać ryzyko raka i chronić przed poważnymi chorobami serca.

Błonnik zawarty w pitahaya wzbogaca mikrobiom, dzięki czemu trawienie przebiega lepiej.

Jednak smoczy owoc jest ogólnie bezpieczny dla ludzi. Oczywiście mogą wystąpić reakcje alergiczne i indywidualna nietolerancja, ale takie przypadki są rzadkie.

Jak czyścić i jeść smoczy owoc

Podawanie pitahaya jest prostsze niż się wydaje. Jeśli nie wiesz jak się do tego zabrać, po prostu przygotuj ostry nóż i deskę do krojenia. A następnie postępuj zgodnie z naszymi prostymi instrukcjami.

W ten sposób rośnie pitahaya
W ten sposób rośnie pitahaya

  1. Umyj smoczy owoc pod bieżącą wodą. Tak, skórka jest niejadalna, ale eksperci zalecają mycie nawet skórki, ponieważ podczas krojenia niebezpieczne bakterie mogą przedostać się do miazgi na nożu, jak w autobusie. Aby się chronić, wystarczy zwykła zimna woda.
  2. Połóż pitahaya na desce i przytrzymaj ją jedną ręką. Za pomocą innego noża przekrój owoc wzdłuż na pół. Miąższ można usunąć z muszli zwykłą łyżką stołową. Lub pokrój owoc na ćwiartki i usuń skórę nożem.
  3. Miąższ można pokroić w kostkę, plastry lub według wybranego przepisu. Przy okazji powiemy Ci również, co ugotować z pitahaya.

Co ugotować ze smoczym owocem

Egzotyczny owoc harmonijnie objawia się w zimnych daniach i deserach. Rano możesz przygotować smoothie mieszając miazgę pitahaya z bananem i mlekiem roślinnym. Lub dodaj owoce do jogurtu greckiego razem z płatkami owsianymi. Inną opcją jest sałatka z drobiem lub owocami morza. Lub budyń z mleka kokosowego z nasionami chia. Aby nie szukać długo, oto 2 słodkie przepisy z pitahaya.

Zabawa z pitahają

Drobiazg to rodzaj deseru, który umieszcza się warstwami w przezroczystych szklankach. Brzmi niecodziennie i wygląda luksusowo. Zwłaszcza w tej wersji – z egzotycznymi owocami i bułką tartą.

Zabawa z pitahają
Zabawa z pitahają

Do przygotowania 6 porcji potrzebne będą:

  • pitaja – 2 szt.
  • mrożone czerwone porzeczki – 100 g
  • bazylia do podania

Na musującą galaretkę:

  • musujące półsłodkie – 500 ml
  • żelatyna liściasta – 20 g

Do kremu:

  • ser śmietankowy – 400 g
  • śmietana 20% tłuszczu – 120 ml
  • cukier puder – 12 łyżki l.

Dla dziecka:

  • piernik bez polewy – 200 g
  • masło – 50 g
  • cukier – 12 łyżki l.
  1. Piernik pokroić na kawałki, włożyć do miski blendera i rozbić na okruchy. Na patelni roztapiamy masło na dużym ogniu, dodajemy bułkę tartą i cukier. Zmniejsz ogień do nieco powyżej średniego i gotuj, ciągle mieszając, 10 minut. Przełóż okruchy na duży płaski talerz i pozostaw do całkowitego ostygnięcia i wysuszenia.
  2. Wszystkie składniki kremu połączyć w misie miksera i dokładnie ubić na gładką masę. Umieścić w rękawie cukierniczym z okrągłą końcówką.
  3. Przygotuj galaretkę. Żelatynę włożyć do rondelka i zalać chłodnym szampanem, pozostawić do spęcznienia na 10-15 minut. Następnie postaw rondelek na małym ogniu i podgrzewaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.
  4. Owoce pitahaya przekrój na pół. Za pomocą specjalnego noża wytnij kulki, a pozostały miąższ pokrój w kostkę.
  5. Porzeczki rozmrozić, włożyć do miski blendera wraz z sokiem, dodać 50 ml wody pitnej i zmiksować na gładką masę. Przecedź mieszaninę przez sito i wylej na nią trochę kulek pitahaya. Pozostaw na 30 minut. Pozwól im dobrze się wybarwić i zamarynować.
  6. Na dno szklanek nałóż kilka łyżek bułki tartej. Następnie dodaj warstwę kremu maślanego (zostaw trochę do podania). Ułóż kulki pitahaya i zalej szampana żelatyną. Włożyć do lodówki aż do całkowitego zamrożenia.
  7. Przed podaniem do szklanek włóż pozostałą śmietanę i kostki pitahaya. Udekorować okruchami piernika i zielonymi listkami bazylii.

Przy okazji

Do tego deseru idealnie pasowałyby dwa różne rodzaje owoców – z białym i czerwonym miąższem.

Uwaga dla gospodyni

Nie zużywaj całego szampana na raz. Wystarczy niewielka ilość płynu, aby żelatyna spęczniała, dlatego należy podzielić objętość. Dzięki temu trikowi galaretka szybciej stwardnieje.

Pudding chia z mlekiem kokosowym i pitahaya

Bardzo piękny deser bez dodatku cukru i tłuszczów roślinnych. Doskonały wybór dla osób przestrzegających diety wegańskiej, a także dla tych, którzy chcą urozmaicić swoją kulinarną rutynę.

Pudding chia z mlekiem kokosowym i pitahaya
Pudding chia z mlekiem kokosowym i pitahaya

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • nasiona chia – 3 łyżki. l.
  • mleko kokosowe – 200 ml
  • pitaja – 1 szt.
  • mrożone truskawki – 100 g
  • płatki kokosowe – 2 łyżki. l.
  • plastry pitahaya, truskawki, mięta i kokos do podania
  1. Mleko kokosowe wymieszaj z nasionami chia i płatkami kokosowymi i rozlej do 2 szklanek. Przykryć pokrywkami lub folią spożywczą i wstawić do lodówki na 6 godzin lub na noc. W tym czasie budyń zgęstnieje.
  2. Pitahaya przekrój wzdłuż na 4 części i usuń skórę. Miąższ pokroić na małe kawałki. Połącz z mrożonymi truskawkami i zmiksuj w blenderze na gładką masę.
  3. Wyjmij szklanki z budyniem z lodówki i włóż do nich mieszankę owocową. Posypać kokosem, udekorować plasterkami pitahaya, truskawkami i miętą i natychmiast podawać.

Uwaga dla gospodyni

Do tego deseru poszukaj dla kontrastu smoczego owocu o czerwonym miąższu. Zamiast cukru można dodać miodu lub syropu z topinamburu dla większej słodyczy.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jak gotować #jak wybrać #pitahayaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja