Jak prawidłowo kroić, marynować, gotować i z czym podawać królika

Jak prawidłowo kroić, marynować, gotować i z czym podawać królika

O tym, że mięso królicze jest bardzo zdrowym produktem dietetycznym wie każdy, niestety nie każdy wie, jak je odpowiednio przyrządzić. Mięso królicze naprawdę wymaga specjalnego podejścia, jednak dzięki naszym radom na pewno Ci się to uda!

Pieczony królikMarynowany królikPieczony królik

1. Cięcie

Najczęściej królik sprzedawany jest w całości, z dołączonymi podrobami. Aby ugotować całość, potrzebna jest wydłużona brytfanna (piekarnia do kaczątek/gęsi). Jeśli nie ma takiego naczynia, królika należy pokroić na porcje. Najpierw odetnij nogi. W przeciwieństwie do kurczaka, nie ma zwyczaju dzielenia go na podudzie i udo – udko jest bardzo małe. Następnie odetnij przednie nogi wraz z częścią mięsa z piersi. Podziel tył na 2-3 równe części.

2. Moczenie

Wcześniej zwyczajem było moczenie królika, aby pozbyć się charakterystycznego zapachu. W tym przypadku nie widzimy większego sensu kupowania królika, po namoczeniu nie różni się zbytnio od kurczaka, a kurczak jest znacznie tańszy. Królika lepiej zamarynować, aby jego naturalny smak miał ciekawsze akcenty.

Królika nie ma sensu moczyć, lepiej go zamarynować
Królika nie ma sensu moczyć, lepiej go zamarynować

3. Marynowanie

Do marynowania królika nie potrzeba mocno kwaśnych składników, takich jak ocet czy nierozcieńczony sok z cytryny – „ugotują” one powierzchnię mięsa i zepsują jego smak. A jego konsystencja jest już delikatna. Zamarynuj królika w ziołach, nierafinowanych olejach roślinnych z dodatkiem wytrawnego białego wina (trochę!), pikantnych warzywach i ulubionych przyprawach – a wszystko to na nie dłużej niż 2 godziny. W marynacie z suchych przypraw można pozostawić królika w lodówce do 24 godzin.

Marynuj królika w ziołach, nierafinowanych olejach roślinnych z dodatkiem białego wytrawnego wina (trochę!), ziół i ulubionych przypraw
Marynuj królika w ziołach, nierafinowanych olejach roślinnych z dodatkiem białego wytrawnego wina (trochę!), ziół i ulubionych przypraw

4. Obróbka cieplna

Im niższa temperatura gotowania królika (od 70°C do nie więcej niż 160°C) i – proporcjonalnie – im dłuższy czas, tym danie będzie smaczniejsze. Oblicz: dla przeciętnego królika ważącego 2 kg w temperaturze nie wyższej niż 100°C zajmie to 4–6 godzin. Jeśli nie masz tyle czasu na obróbkę w niskiej temperaturze, piecz w piekarniku lub na patelni na średnim ogniu. Pamiętaj, aby ugotować królika w płynie lub sosie – zapobiegnie to wysychaniu delikatnego mięsa. Całkowicie naturalny królik gotowany na parze okazuje się bardzo smaczny. Nie trzeba go nawet solić.

Pamiętaj, aby ugotować królika w płynie lub sosie - zapobiegnie to wysychaniu delikatnego mięsa.
Pamiętaj, aby ugotować królika w płynie lub sosie – zapobiegnie to wysychaniu delikatnego mięsa.

5. Kombinacje

Zielony miks sałat z suszonymi pomidorami, oliwkami i kaparami idealnie pasuje do każdego gotowanego królika. Dodatki na ciepło obejmują fasolkę szparagową z masłem, szparagi (zielone lub białe), warzywa grillowane lub gotowane na parze. I oczywiście ziemniaki – pieczone, gotowane lub w formie kremowego puree ziemniaczanego.

Warzywa grillowane lub gotowane na parze dobrze komponują się z królikiem.
Warzywa grillowane lub gotowane na parze dobrze komponują się z królikiem.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #królikPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja