Każdy wie, że w naszej diecie powinno być dużo ryb, bo to bardzo zdrowy produkt. Ale nie każdy wie, jak prawidłowo obchodzić się z rybami. Przygotowaliśmy dla Ciebie 5 praktycznych wskazówek.
Weź pod uwagę funkcje
Do tak zwanej „czerwonej ryby” zalicza się różne odmiany łososia, wśród których znajdują się zarówno ryby bardzo tłuste (łosoś hodowlany czy łosoś Chinook), jak i ryby raczej chude (łosoś kumpel). Weź to pod uwagę przy wyborze metody gotowania, sosów i dodatków. Grilluj tłuste ryby bez oleju, podawaj z pikantnymi salsami i warzywami. Chude ryby – z kremowymi sosami, ryżem lub puree ziemniaczanym.
Grilluj tłustą czerwoną rybę bez oleju, podawaj z pikantnymi salsami i warzywami
Przygotuj się prawidłowo
Usmażona lub pieczona w kawałku (filet lub stek) czerwona ryba puszcza sok, który pod wpływem wysokiej temperatury zmienia kolor na biały – a miąższ nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Aby tego uniknąć, należy namoczyć rybę w solance (1,5 łyżki soli i brązowego cukru na 1 litr zimnej wody) na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na 4–6 godzin. Ryba nie będzie przesolona i nie stanie się słodka, ale nie nie trzeba go już solić. Po namoczeniu rybę osusz ręcznikiem papierowym, posmaruj warzywami lub masłem lub odpowiednią mieszanką przypraw, polewą itp. Gotuj dalej jak zwykle.
Podczas smażenia lub pieczenia kawałka (filetu lub steku) czerwoną rybę namocz w solance
Odpowiednio przycięty
Jeśli chcesz podać kawałki ryby w porcjach, pokrój je przed gotowaniem – dzięki temu będzie ładniej wyglądać. Nie dotyczy to pieczenia całych ryb, najlepiej oczywiście w całości. Mówimy o krojeniu filetów lub kawałków ryby na steki. Choć nie każdy lubi rybią skórę, warto ją zakonserwować (w ten sposób kawałek ryby pozostanie bardziej soczysty) i przetworzyć tak, aby nadawał się do spożycia, czyli oczyszczony z łusek.
Jeśli chcesz podać porcje ryby, pokrój ją przed gotowaniem
Małe sztuczki
Jeśli kroisz całą rybę (zazwyczaj cały łosoś jest patroszony, więc tę część pracy wykonaliśmy za Ciebie), musisz zacząć od usunięcia łusek. Jeśli zaczniesz kroić nieobraną rybę na kawałki, na desce, nożu, a co za tym idzie i na miąższu łososia, zostanie pokryta niezliczona ilość łusek, które trzeba będzie następnie zmyć (nie jest to takie proste, jak się wydaje). Dlatego najpierw obierz rybę ze skóry i usuń skrzela z głowy, jeśli zamierzasz ugotować łososia w całości lub użyć głowy osobno. Następnie opłucz rybę pod możliwie zimną bieżącą wodą, osusz papierowymi ręcznikami – i przystąp do krojenia.
Jeśli kroisz całą rybę, musisz zacząć od usunięcia łusek.
Inteligentny kanał
Ryba zwykle szybko się stygnie, dlatego przed podaniem upewnij się, że wszystkie pozostałe składniki (sos, dodatki, dodatki) są przygotowane. Podgrzewanie talerzy ma sens – najłatwiej to zrobić w kuchence mikrofalowej, umieszczając tam cały stos na raz. Jeśli przy stole znajduje się wiele osób, poproś kogoś, aby stanął obok Ciebie i kładł na nim talerze, po czym kładł na nich talerze.
Przed podaniem ryby upewnij się, że wszystkie pozostałe niezbędne składniki (sos, dodatek, dekoracja) są gotowe.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #łosoś #różowy łosoś #pstrąg #czerwona rybaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych