Jak prawidłowo i smacznie usmażyć ziemniaki na patelni

Jak prawidłowo i smacznie usmażyć ziemniaki na patelni

Jak prawidłowo i smacznie usmażyć ziemniaki na patelni

Aleksander Iljin 10 listopada 2023 r4,89(9)Dodaj do ulubionychUdział

Aby usmażyć ziemniaki i uznać je za przystawkę lub niezależne danie, w taki czy inny sposób musisz wiedzieć, jak je ugotować. A jednak nie każdemu się to udaje. Szczególnie ważne jest, aby wiedzieć, jak smażyć ziemniaki na patelni.

Jak prawidłowo smażyć ziemniaki. Osobiste doświadczenie specjalistyJak prawidłowo smażyć ziemniaki. Osobiste doświadczenie specjalisty

Treść materiału:

  • Jaka patelnia jest potrzebna do smażonych ziemniaków?
  • Jak najlepiej smażyć ziemniaki?
  • Wybór ziemniaków do smażenia
  • Proces wytwarzania smażonych ziemniaków
  • Szczegóły gotowania smażonych ziemniaków

Zacznijmy rozmawiać o tym, jak smażyć ziemniaki z terminami. Nie mówimy o frytkach, nie o ziemniakach duszonych z mięsem, a nie o ziemniakach pieczonych w piekarniku – to wszystko jest smaczne, ale nie to samo. Nasza dzisiejsza działalność to ziemniaki smażone na patelni. Zacznijmy od patelni.

Jaka patelnia jest potrzebna do smażonych ziemniaków?

W zasadzie ziemniaki można smażyć na wszystkim. Ale najlepiej sprawdza się to na ogromnej patelni, z grubym dnem i wykonanej z żeliwa. Nawiasem mówiąc, tylko żeliwna patelnia może być ogromna, ponieważ każda inna zatrzymuje niezbędne ciepło tylko w obszarze bezpośredniej pracy palnika – podczas gdy palnik nagrzewa się w środku. Żeliwna patelnia nagrzewa się stosunkowo długo, ale jednocześnie dociera do samej krawędzi i pewnie zatrzymuje nagromadzone ciepło.

Świetna żeliwna patelnia do smażenia ziemniaków
Świetna żeliwna patelnia do smażenia ziemniaków

Archaiczna patelnia żeliwna ma inne zalety. Nie trzeba (a nawet nie można) myć go gąbką i środkami chemicznymi, ponieważ powstający podczas pracy osad węglowy stanowi naturalną powłokę nieprzywierającą. Można go bezpiecznie włożyć do piekarnika, a żeliwny uchwyt nie będzie się palić.

Żeliwna patelnia do smażenia ziemniaków może mieć dowolny rozmiar, ale im większa, tym lepsza. Moja babcia miała kiedyś patelnię o średnicy pół metra i stanowczo nie chciała się pozbyć tej ogromnej rzeczy. Pół metra to oczywiście za dużo jak na miejskie mieszkanie, ale kilka lat temu kupiłam patelnię o średnicy 30 centymetrów produkcji białoruskiej i jest to prawdziwy cud.

W każdym razie, nawet jeśli nie masz lub nie spodziewasz się w domu niczego żeliwnego, smaż ziemniaki na patelni z możliwie grubym dnem, ponieważ to właśnie zapewnia równomierne i stałe podgrzewanie tłuszczu.

Patelnia do gotowania smażonych ziemniaków może być nawet ceramiczna, ale musi mieć grube dno
Patelnia do gotowania smażonych ziemniaków może być nawet ceramiczna, ale musi mieć grube dno

Jak najlepiej smażyć ziemniaki?

Tłuszcz może być inny, a każdy rodzaj wpływa na końcowe danie. Najbardziej nieszkodliwym i neutralnym tłuszczem jest rafinowany olej roślinny. Jeśli chodzi o smak i aromat, nie służy to dobrze, ale też nie szkodzi. Oczywiście taki olej można stosować samodzielnie lub w mieszaninie z innymi tłuszczami, zarówno roślinnymi, jak i zwierzęcymi.

Do rafinowanego oleju można dodać nierafinowany olej słonecznikowy, który pachnie prażonymi nasionami, latem na wsi i w ogóle dzieciństwem. Nie podoba mi się pomysł smażenia ziemniaków w tak pachnącym oleju w czystej postaci, bo w tym przypadku z własnego bukietu ziemniaków niewiele zostaje, ale to kwestia gustu.

Od pewnego czasu masło uznawano za nienadające się do smażenia – kampania reklamowa producentów olejów roślinnych była zbyt dobra. Niemniej jednak jest niezbędny do niektórych rodzajów smażenia, w tym do smażenia ziemniaków. Możesz mieszać rafinowany olej roślinny i masło w mniej więcej równych częściach. Inna opcja: oliwa z oliwek i masło tłoczone na zimno, mieszanka w proporcji 1:2.

Wymieszaj masło i olej roślinny na rozgrzanej patelni do smażenia ziemniaków.
Wymieszaj masło i olej roślinny na rozgrzanej patelni do smażenia ziemniaków.

Ziemniaki można smażyć na czystej oliwie, ale wymaga to pewnego rozumu (bo jest drogie), a smakowo nie daje zbyt wiele, dlatego radzę zastosować mieszankę. Stosowanie smalcu daje niesamowite efekty. Weź kawałek surowego smalcu, odetnij skórę, tłuszcz pokrój w cienkie plasterki i włóż na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju roślinnego.

Wykorzystanie smalcu do smażenia ziemniaków
Używanie smalcu do smażenia ziemniaków

Można go gotować do gorzkiego końca, czyli do powstania chrupiących skwarek, lub podsmażyć lekko i ostrożnie, aby smalec nie miał czasu stwardnieć. Na przykład skwarki można wyekstrahować z wytopionego tłuszczu, posolić i zapić zimną wódką. Lekko podsmażony smalec należy dalej gotować, tym razem z ziemniakami i poczuć piękno gotowego dania.

Jakież one są pyszne – gotowe skwarki!
Jakież one są pyszne – gotowe skwarki!

Używanie smalcu ma tylko jedną wadę: podczas smażenia dymi i śmierdzi obrzydliwie. Włącz więc okap na pełną moc.

Ważny szczegół: tłuszczu musi być dużo, niezależnie od jego składu i musi być podgrzany do bardzo wysokiej temperatury. Aby zapobiec przegrzaniu, oto co możesz zrobić. Najpierw rozgrzej samą patelnię na średnim ogniu. Umieść tłuszcz na rozgrzanej patelni i zmniejsz ogień do średniego.

W mieszaninie podgrzanego oleju roślinnego i masła podsmaż cebulę, pokrój w pierścienie.
W mieszaninie podgrzanego oleju roślinnego i masła podsmaż cebulę, pokrój w pierścienie

Temperaturę odpowiednią do smażenia ziemniaków można określić wkładając do rozgrzanego tłuszczu kawałek cebuli lub ząbek czosnku – gdy zacznie skwierczeć i smażyć, to wszystko jest w porządku (nie zapomnij wyjąć badanego kawałka, w przeciwnym razie będzie oparzenie). I w tym momencie zwiększ temperaturę do maksimum i po 30Umieść ziemniaki na patelni na 40 sekund i zmniejsz ogień do średniego.

Wybór ziemniaków do smażenia

Bardzo ważne jest, aby kupować ziemniaki dokładnie tej odmiany, która jest przeznaczona specjalnie do smażenia, ale nie wiadomo dokładnie, jak to określić. Supermarkety sprzedają ziemniaki francuskie i izraelskie, a każda torebka jest wyraźnie oznaczona jako przeznaczona do pieczenia, gotowania lub smażenia. Jedynym problemem jest nieludzka cena. Na rynkach sprzedawcy z reguły nic nie wiedzą o tej stronie życia. Zanim więc zabierzesz się do pracy na poważnie, spróbuj posiekać i usmażyć jednego ziemniaka – jeśli nie rozpadnie się na skrobiową masę, możesz usmażyć resztę.

Ziemniaki do smażenia można pokroić w koła (a także połówki lub ćwiartki, jeśli ziemniaki są duże) lub w kostkę; Do głębokiego smażenia bardziej nadaje się pokrojenie w cienkie paski. Rozmiar kawałka powinien być zarówno duży, jak i mały, ale zawsze taki sam dla każdego kawałka – w przeciwnym razie ziemniaki nie będą się równomiernie smażyły, a nie ma nic gorszego w gotowaniu.

Aby usmażyć ziemniaki, należy je najpierw pokroić: w koła lub kostkę
Aby usmażyć ziemniaki, należy je najpierw pokroić: w koła lub kostkę

Obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki należy dokładnie opłukać zimną wodą, aby usunąć sok skrobiowy z powierzchni plastrów; Jeśli zaniedbasz tę procedurę, plasterki będą się sklejać. Następnie musisz wysuszyć ziemniaki – po prostu włóż je do durszlaka i pozostaw na 10 minut (co 2Potrząsaj durszlakiem przez 3 minuty).

Umyte ziemniaki pozostawić na durszlaku lub sicie
Umyte ziemniaki pozostawić na durszlaku lub sicie

Proces wytwarzania smażonych ziemniaków

Przygotowane plastry ziemniaków włóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Nie nakładać za dużo: najlepiej, aby warstwa ziemniaków nie przekraczała 2 cm. Od razu zamieszać – i pozostawić bez przykrycia, aż na dnie utworzy się skórka, czyli około 3 minut4.

Weź szpatułkę, wymieszaj ziemniaki i odstaw na kolejne 3 minuty. Jeśli wolisz bardziej miękkie ziemniaki, przykryj patelnię pokrywką, ale jeśli są suche, nie przykrywaj ich. Gdy na drugiej stronie zrobi się skórka, posolić ziemniaki, ostatni raz wymieszać i po 1 minucie ułożyć na talerzach.

Prawidłowo ułóż ziemniaki do smażenia na rozgrzanej patelni.
Prawidłowo ułóż ziemniaki do smażenia na rozgrzanej patelni.

Szczegóły gotowania smażonych ziemniaków

Do smażonych ziemniaków można dodać cebulę, czosnek i grzyby. Lepiej dodać je nie od razu, ale po drugim mieszaniu, a grzyby należy najpierw ugotować lub usmażyć osobno, aby wypłynął z nich nadmiar płynu. Ponadto wszystkie rodzaje zieleni zachowują się doskonale – należy je dodać po dodaniu soli, w przeciwnym razie warzywa uschną. Najważniejsze, żeby nie przesadzić z dodatkami.

Do ziemniaków dodać ugotowane borowiki
Do ziemniaków dodać ugotowane borowiki

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ziemniaki #Aleksander Iljin #jak gotować #przystawka #smażone ziemniakiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Ania SAnia S8 lutego 2024 r

Chciałem trochę ziemniaków)

00OdpowiedźKonstancaKonstanca7 października 2020 r

Mama czasami smażyła ziemniaki na smalcu – słoninie. Okazało się również bardzo smaczne.

00Odpowiedź

Gość (gość)

31 października 2013 r

Mogę Cię zadowolić – wspaniałe patelnie żeliwne o różnych średnicach, z powłoką teflonową i ze zdejmowanymi uchwytami (w zależności od konfiguracji) są obecnie produkowane przez petersburską firmę. Sprzedawane są w Auchan za stosunkowo niewielkie pieniądze. Mam 2 sztuki – „na śniadanie” – 24 cm, 28 cm z wyjmowaną rączką – nie mogłabym być szczęśliwsza.

00Odpowiedź

Gość (gość)

5 kwietnia 2012

Niestety osoby cierpiące na problemy żołądkowe mogą jedynie cieszyć się czytaniem.

00OdpowiedźAleksander IljinAleksander Iljin2 kwietnia 2012

Dla Dimass Zasadniczo do długiego smażenia na oleju czegokolwiek potrzeba średniego ciepła, dotyczy to również ziemniaków. Nie powinniśmy jednak zapominać o własnych upodobaniach; Jeśli wolisz, żeby ziemniaki trochę się ugotowały i stały się bardziej miękkie, zmniejsz ogień nieco niżej.

00OdpowiedźDimas1 kwietnia 2012 r

Czy ciepło powinno być średnie przez cały czas smażenia? Czy nie ma potrzeby go zmniejszać? Dziękuję!

00Odpowiedź

Gość (gość)

23 marca 2012

I gotowałem dania na żeliwnej patelni według twojej mistrzowskiej klasy na temat ziemniaków, Anna! wyszło świetnie! Często go gotujemy i można go nawet ugotować na daczy! Dobra patelnia to podstawa! Dziękuję za przepisy)))

00Odpowiedź

Olga (gość)

23 marca 2012

I kupiliśmy żeliwną patelnię, która idealnie pasowała do naszej kapryśnej ceramiki szklanej, nawet indukcyjnej (a nowoczesne, że tak powiem, naczynia nie są wszystkie namagnesowane). Od tego czasu coraz częściej robimy naleśniki i próbuje się gotować ziemniaki „jak u babci”. Twój artykuł bardzo pomógł! Dziękuję!

00Odpowiedź

Anna (gość)

23 marca 2012

Berghoff ma doskonałe naczynia żeliwne do ceramiki szklanej

00Odpowiedźmasza_masza22 marca 2012

Dziękuję za ciekawy artykuł! Mam ceramikę szklaną, smażę na patelni żeliwnej i nie ma problemów.

00Odpowiedź

baile (gość)

22 marca 2012

Aleksandrze! Kocham cię! Ty i Twoje powieści o jedzeniu.

00Odpowiedź

Gość (gość)

22 marca 2012

Dla siebie nie dowiedziałem się niczego nowego. I tak wiedziała wszystko. Nie zgodzę się co do smalcu. Lubię smażoną salsę. Nie było powodu krzyczeć na temat rzekomo nieprzyjemnego zapachu. Proszę wyrażać się delikatniej

00Odpowiedźmilitrysa22 marca 2012

Dziękuję Aleksandrze za pyszną historię. Pamiętam też te stare żeliwne patelnie i to, jak pyszne było na nich wszystko! Co jednak zrobić teraz, gdy w kuchni króluje kapryśna ceramika szklana? Może jest jakaś alternatywa? Czy możecie doradzić, które z nowoczesnych patelni są najbardziej zbliżone jakością do starego, dobrego żeliwa?

00OdpowiedźLilija MatwiejewaLilija Matwiejewa22 marca 2012

„nieludzka cena” – dobrze powiedziane! Znowu jest miło – czytam i rozumiem, co robię…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja