Jak prawidłowo gotować pierogi
Ksenia Woroncowa 29 marca 2024 r
Niezależnie od nadzienia – słodkiego czy słonego – pierogi przyrządza się w ten sam sposób. Najłatwiej to zrobić w rondlu. Ale są niuanse, w przeciwnym razie ten artykuł nie ukazałby się. Łap lifehacki.
Co mówi artykuł:
- Co musisz wiedzieć
- Jak gotować kluski w rondlu
- Jak ugotować kluski na parze
- Przepis na kluski z ziemniakami
- Przepis na pierogi z wiśniami
Co musisz wiedzieć
Knedle kształtem przypominają placki, ale w istocie są to kluski. Ciasto też jest świeże, ale bardziej miękkie i bardziej ciągliwe, nie tak mocne jak np. ravioli. Nadzienie może być różne – słodkie lub nie. Pierogi często przyrządza się z wiśniami, twarogiem, ziemniakami i grzybami, ziemniakami i cebulą, serem i ziołami. Rzadziej z mięsem, bo rzeczywiście istnieją pierogi do takich nadzień, ale oczywiście nie ma tu ścisłych zakazów i tabu.
Jak gotować kluski w rondlu
Wybierz obszerną patelnię, aby kluski czuły się swobodnie. Napełnij go wodą i podpal.
Gdy woda się zagotuje, dodaj sól – 0,5–1 łyżeczki. (słodkie nadzienia wymagają mniej soli). Jeśli nadzienie jest niesłodzone, można dodać pieprzu lub listka laurowego.
Knedle w małych porcjach wrzucaj do wrzącej wody, a następnie natychmiast zmniejsz ogień do średniego. Odczekać, aż kluski wypłyną, następnie czas 4–5 minut lub tyle, ile zaleca producent (wskazany na opakowaniu). Ponieważ nadzienie do pierogów jest gotowe, wszystko zależy wyłącznie od grubości ciasta. Kluski najlepiej wyjmować łyżką cedzakową.
Jak ugotować kluski na parze
Również doskonała opcja gotowania, szczególnie do pierogów z pikantnym nadzieniem. Zagotuj wodę w garnku do gotowania na parze. W tym czasie przygotuj talerz z otworami, posmaruj go olejem roślinnym, a następnie ułóż na nim kluski w jednej warstwie. Gdy woda się zagotuje, załóż pokrywkę i gotuj przez 7-10 minut.
Przepis na kluski z ziemniakami
Klasyka gastronomii kluskowej i nadzienie, które każdemu się podoba. Odżywczy, delikatny i podatny na eksperymenty: można go dowolnie modyfikować, dodając zioła, ser lub np. kawałki sałaty.
Pierogi Z Ziemniakami
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
Do wypełnienia:
- ziemniaki – 500 g
- cebula – 1 szt.
- olej roślinny – 2 łyżki. l.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- masło – 50 g
Aby przesłać:
- masło – 20 g
- cukier – 1/2 łyżeczki.
- zielona cebula do podania
- sól
- cebula – 1 szt.
Do testu:
- mąka pszenna – 270–300 g
- jajko – 1 szt.
- mleko – 100 ml
- sól – 1/2 łyżeczki.
- olej roślinny – 2 łyżki. l.
- Ziemniaki na kluski dokładnie umyć. Bulwy włóż do rondla i zalej wodą. Umieścić na kuchence i doprowadzić do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
- Przygotować ciasto na kluski z ziemniakami. Przesiać 270 g mąki z solą. Wymieszaj z jajkami, mlekiem i 2 łyżkami. l. olej roślinny. Zagnieść sztywne ciasto. W razie potrzeby dodać trochę więcej mąki. Ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 30 minut.
- Drobno posiekaj cebulę do farszu pierogów z ziemniakami. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym i smaż cebulę na złoty kolor, często mieszając, około 6 minut.
- Odcedź wodę z gotowych ziemniaków, włóż patelnię z powrotem do pieca i trochę osusz ziemniaki. Następnie zmiksuj na puree z masłem. Dodać podsmażoną cebulę, sól, pieprz i wymieszać.
- Ciasto na kluski rozwałkowujemy cienką warstwą. Wycinać koła o średnicy około 7 cm, pomiędzy kółka umieszczać nadzienie, składać je na pół i ściskać brzegi mokrymi dłońmi.
- Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze przez 3 minuty.
- Przygotować karmelizowaną cebulę do podania klusek z ziemniakami. Drobno posiekaj cebulę. Rozpuść masło na patelni na średnim ogniu i smaż cebulę do ciemnozłotego koloru, 10 minut. Dodaj cukier i gotuj, często mieszając, kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia, przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce.
- Gotowe knedle z ziemniakami przekładamy do miski z karmelizowaną cebulą, mieszamy i podajemy. Można posypać drobno pokrojoną zieloną cebulką.
Przy okazji
W przepisie proponujemy kluski z karmelizowaną cebulą, ale można pominąć ten krok i zaproponować kwaśną śmietanę.
Uwaga dla gospodyni
Knedle najlepiej robić mokrymi rękami, a brzegi smarować białkiem jaja, żeby nie rozpadły się w trakcie smażenia.
Przepis na pierogi z wiśniami
Słodkie, soczyste, aromatyczne – jednym słowem idealne pierogi na śniadanie. Wystarczą zarówno świeże wiśnie, jak i mrożone. Nie wyrzucaj wiśni, jeśli uważasz, że skończył się na nie sezon.
Pierogi Z Wiśniami
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
Do wypełnienia:
- mrożone wiśnie – 300 g
- cukier – 3 łyżki. l.
- skrobia kukurydziana – 1 łyżka. l.
Do testu:
- mąka – 400 g + mąka do posypania powierzchni roboczej
- olej roślinny – 2 łyżki. l.
- szczypta soli
- Do dużej miski wsyp mąkę, sól, dodaj 150 ml ciepłej wody i olej roślinny. Zagnieść elastyczne ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut. Ciasto wyłożyć na stolnicę, posypać mąką i ugniatać. Zawiń ponownie w folię i pozostaw ciepłe na kolejne 20 minut.
- Wiśnie rozmrozić, odcedzić i zachować sok. Wymieszaj jagody z cukrem i skrobią.
- Ciasto rozwałkowujemy na cienką warstwę i wycinamy koła. Na środek każdej układamy 3-4 wiśnie i mocno dociskamy brzegi ciasta.
- W szerokim rondlu zagotuj 2 litry wody, dodaj sól i ostrożnie ułóż kluski. Mieszaj, aby kluski nie przykleiły się do dna patelni. Gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty, od momentu wypłynięcia klusek. Przełóż na talerze łyżką cedzakową i polej sokiem wiśniowym.
Przy okazji
Aby użyć mrożonych wiśni, dodaj skrobię i cukier, aby wchłonąć nadmiar wilgoci.
Uwaga dla gospodyni
Część pierogów można zamrozić i zachować do wykorzystania w przyszłości. W takim razie masz szybką opcję na świetną przekąskę.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jakgotować #pierogiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych