Jak prawidłowo gotować krewetki
Roman Ryżow 09 listopada 2023 r(4)Dodaj do ulubionychUdział
Krewetki dodaje się do makaronów, zup, sałatek, grilluje lub smaży, ale najczęściej gotuje się je. My najbardziej uwielbiamy pachnące gotowane krewetki z plasterkiem cytryny lub limonki, koperkiem lub ostrym sosem. Jak prawidłowo gotować krewetki i ile, zależy od ich rodzaju i wielkości.
O czym porozmawiamy w artykule:Rodzaje krewetek Jak wybrać Co gotować krewetki Jak gotować krewetki Jak gotować krewetki na piwo Jak długo gotować krewetki
Wiadomo, że krewetki jedzono już w starożytnej Grecji, ale pojawiły się tu nie tak dawno temu. W ZSRR na początku lat 80. na półkach pojawiły się gotowane-mrożone krewetki, które w tamtym czasie niewiele osób wiedziało, jak prawidłowo ugotować. Krewetki prawie nigdy nie były wykorzystywane do przygotowywania dań gorących i sałatek, stanowiły głównie przystawkę do piwa. Małe owoce morza wielkości pudełka zapałek włożono do garnka z wrzącą wodą na kilka minut – i to wszystko. Gotowanie zostało zakończone. Teraz wybór krewetek jest nieporównywalnie większy, a w sklepach można spotkać krewetki duże i małe, w glazurze lodowej oraz w ramach koktajli morskich, obrane, gotowane, świeżo mrożone i różne inne.
Rodzaje krewetek
W supermarketach można kupić krewetki duże i małe, w glazurze lodowej, w formie koktajli morskich itp.
W przyrodzie występuje około dwóch tysięcy gatunków krewetek. Żyją w wodzie morskiej, w zbiornikach słodkowodnych, głęboko na dnie i w strefie przybrzeżnej. Wydobywa się je na skalę przemysłową, hoduje się w specjalnych gospodarstwach, a niektóre trzyma się nawet w przydomowych akwariach.
Najpopularniejsze są krewetki północne – to one są najczęściej sprzedawane w supermarketach. Są dość małe i mogą mieć jaja pod brzuchem.
Krewetki tygrysie są duże i mogą osiągać długość 40 cm. Mają charakterystyczne paski na muszlach i stąd wzięła się ich nazwa. Krewetki tygrysie są często hodowane w specjalnych gospodarstwach i sprzedawane w sklepach rybnych.
Krewetki królewskie nie są powszechne w przyrodzie, ale z powodzeniem są hodowane w gospodarstwach rolnych. Te owoce morza są zwykle średniej wielkości i są sprzedawane już ugotowane i zamrożone.
Krewetki argentyńskie mają pomarańczowo-czerwony kolor muszli i w nocy mogą świecić w wodzie. Są dość duże, dorastają do 25 cm długości. Uważa się, że ich smak jest bardziej intensywny, dlatego rzadko się je gotuje, wolą grillować lub jeść na surowo, po wcześniejszym marynowaniu w kwaśnym środowisku (cytryna, limonka, pomarańcza, ocet itp.)
Mięso z krewetek jest soczyste i elastyczne oraz zawiera dużą ilość białka. Jest niskokaloryczny i bogaty w witaminy A, C, D, E, grupę B oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki zawartości selenu, cynku, fosforu i jodu mięso krewetek korzystnie wpływa na tarczycę, serce i naczynia krwionośne, a także poprawia kondycję skóry i włosów.
Jak wybrać
Na łowiskach można kupić zarówno żywe, jak i schłodzone krewetki, ale na naszych półkach pojawiają się one świeżo mrożone lub gotowane-mrożone.
Faktem jest, że złowione krewetki psują się już po pięciu godzinach, zatem to, co w niektórych sklepach sprzedawane jest jako schłodzone, niemal na pewno jest produktem rozmrożonym. Świeżość krewetek łatwo poznać po ich głowach: im starszy skorupiak, tym jego głowa jest ciemniejsza. Ponadto krewetki, które były wielokrotnie rozmrażane, mają miękki korpus, który wydaje się skurczyć w skorupce. Z tego powodu nie należy brać krewetek w polewie lodowej, ponieważ nie da się ich nawet zobaczyć.
Przed zakupem koniecznie sprawdź opakowanie. Etykietowanie krewetek według wagi powie Ci, ile sztuk znajduje się w jednym kilogramie: liczby 40/50 wskazują, że w jednym kilogramie jest odpowiednio 40–50 krewetek, ich waga wyniesie 20–25 g.
50/70 to mniejsze skorupiaki, każdy o wadze około 14–20 g, a 120+ to bardzo małe skorupiaki. Przed zakupem zwróć także uwagę na ogon: im świeższa krewetka, tym bardziej jest wygięta.
W czym gotować krewetki
Krewetki można gotować w różnych potrawach, a każda metoda będzie miała swoją własną charakterystykę.
W rondlu
Wybierz dowolną patelnię, ale tak, aby zmieściła się w niej krewetka w proporcji 1:2 do wody.
Na patelni
Zwykle krewetki smaży się na patelni, a nie gotuje, ale jeśli masz dużą, ciężką patelnię z wysokimi krawędziami, możesz na niej również gotować owoce morza.
W kuchence mikrofalowej
Rozmrożone i przyprawione krewetki można także „ugotować” w kuchence mikrofalowej, podgrzewając na dużej mocy przez 4–5 minut. Powstałą ciecz należy spuścić.
W parowcu
Ta metoda sprawi, że krewetki będą miękkie i mdłe. Aby dodać trochę smaku, użyj ostrego sosu.
W szybkowarze
Nazywa się to szybkowarem, ponieważ szybciej gotuje jedzenie. Dzięki temu krewetki będą gotowe za minutę. Minusem jest to, że zapach będzie wchłaniany do miski.
Jak gotować krewetki
Zaleca się gotować małe krewetki nie dłużej niż 1 minutę, duże 2-3 minuty.
Rozmrażanie krewetek przed ich ugotowaniem wcale nie jest konieczne, zdecyduj tutaj sam. Jeśli masz pewność co do produktu i dostawcy, gotuj bezpośrednio z mrożonek, a jeśli masz wątpliwości, trzymaj krewetki w lodówce przez 5-6 godzin lub po prostu napełnij opakowanie owoców morza zimną wodą. Pamiętaj też, że gotowane mrożone krewetki są już gotowym produktem; po rozmrożeniu wystarczy je zaparzyć gorącą wodą. Nawiasem mówiąc, kupując krewetki pomarańczowe, upewnij się, że są ugotowane, ponieważ niektóre odmiany mogą mieć ten kolor nawet na surowo.
A jeśli chodzi o pytanie, czy warto obierać krewetki przed gotowaniem: oczywiście krewetki ugotowane w nieobrane okazują się smaczniejsze, bardziej soczyste i bardziej aromatyczne. Po pierwsze, głowy i muszle dostarczają tłuszczu, więc krewetki gotuje się nie w wodzie, ale w bulionie, a po drugie, chityna chroni delikatne mięso przed nadmiarem soli.
Kolejnym sekretem jest gotowanie w wodzie morskiej. W przypadku obranych krewetek weź 1 łyżkę grubej soli morskiej na litr wody, w przypadku krewetek nieobranych – 1,5 łyżki, a potrzeba dokładnie dwa razy więcej wody niż krewetki. W razie potrzeby można dodać czosnek, pieprz, koperek, pół cytryny, liść laurowy lub kilka łyżek koncentratu pomidorowego, w zależności od upodobań.
Jak gotować krewetki na piwo
Gotowanie krewetek na piwo jest bardzo proste: wlej wodę do rondla i zagotuj. Dodać sól, przyprawy (pieprz, liść laurowy), plasterki cytryny (opcjonalnie) i gotować bulion pod przykryciem dosłownie 2-3 minuty. Następnie dodaj krewetki, zamieszaj i ponownie zamknij pokrywkę. Gdy woda ponownie się zagotuje, otwórz pokrywkę, zamieszaj krewetki i gotuj jeszcze przez kilka minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i poczekaj, aż krewetki opadną na dno. Następnie możesz spuścić wodę, przenieść krewetki do dużego naczynia i podawać z wcześniej schłodzonym piwem.
Jak długo gotować krewetki
Krewetki północne gotuje się nie dłużej niż 1 minutę, a największe – 2-3 minuty. To wystarczy, aby mięso było całkowicie ugotowane i nie stało się gumowate. Ważne jest, aby czas gotowania nie był liczony od momentu zagotowania, ale od momentu wrzucenia owoców morza.
Krewetki tygrysie gotuje się przez 3-4 minuty na surowo i nie dłużej niż 2 minuty, jeśli są gotowane i mrożone.
Ze względu na swój rozmiar krewetki królewskie należy gotować dłużej, 5-7 minut, aż zmienią kolor na czerwony.
Należy pamiętać, że nawet po zakończeniu podgrzewania produkt nie wystyga od razu, co oznacza, że gotowanie trwa jeszcze jakiś czas. Aby zatrzymać ten proces, krewetki należy na krótko położyć na lodzie.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #owoce morza #krewetkiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa24 lipca 2023 r
Aleksandrze, dziękujemy za tak szczegółowy i ciekawy komentarz! Czekać na dalsze informacje!
00Odpowiedź
24 lipca 2023 r
Mieszkam na Sachalinie od 45 lat. W lokalnym dialekcie krewetka nazywa się Chilim. Jest go mnóstwo w zatokach i jeziorach ze słoną wodą. Łapią go siecią lub pogłębiarką. Chili sachalińskie jest mniejsze niż krewetki kamczackie, ale bardziej tłuste. Chilima przygotowywana jest na brzegu w słonej wodzie, z dodatkiem wodorostów i winogron. Wychodzi super, ale to tylko rozpieszczanie, nie można za dużo zjeść, można dostać alergii, to czyste białko, ale z wódką w sam raz.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych