Jak prawidłowo gotować jajka: 7 wskazówek od rolników
Kto wie lepiej niż rolnicy, jak obchodzić się z jajami! Rozmawialiśmy z hodowcami drobiu z obwodów włodzimierskiego i jarosławskiego, którzy podzielili się z nami kilkoma genialnymi wskazówkami na temat „jajek”. Już je sprawdziliśmy. Działają!
O czym porozmawiamy w artykule:
- Do jajek gotowanych na twardo wybierz starsze jajka.
- Do gotowania użyj większej patelni
- Zimna woda do konserwacji jaj
- Dodaj ocet!
- Niech skorupa pęknie!
- Kolejny sposób na łatwe czyszczenie
- Ugotuj jajka w piekarniku
Jajka są idealną pożywną podstawą spiżarni. Zawsze mamy je w lodówce, każdy może sobie na nie pozwolić, a są jednym z najzdrowszych produktów śniadaniowych. Jak idealnie ugotować jajka? W sprawie lifehacków zwróciliśmy się do profesjonalistów, którzy o jajach wiedzą wszystko.
Do jajek gotowanych na twardo wybierz starsze jajka.
Jeśli chodzi o obieranie gotowanych jajek, starsze są łatwiejsze w obsłudze. Świeże jaja kurze są trudne do obrania. Ale jeśli posiedzą w lodówce przez kilka dni, problem zostanie rozwiązany.
Do gotowania użyj większej patelni
Do gotowania jajek na twardo użyj szerokiego rondla z pokrywką. Ważne jest, aby jajka leżały na dnie w jednej warstwie, wtedy wszystkie będą równomiernie się gotować.
Zimna woda do konserwacji jaj
Aby mieć pewność, że jajka pozostaną nienaruszone podczas gotowania, napełnij je zimną wodą, zamiast zanurzać je w gorącej lub już wrzącej wodzie. Dotyczy to szczególnie jajek na twardo. Temperatura będzie rosła wolniej, a jajka będą się równomiernie nagrzewać, co zapobiegnie pękaniu skorupy. Od momentu zanurzenia w wodzie należy gotować jajka na średnim ogniu przez 15 minut, a następnie natychmiast przenieść je do zimnej lub najlepiej lodowatej wody, aby zatrzymać proces gotowania.
Dodaj ocet!
Jajka na twardo często mają specyficzny zapach (w pudełku śniadaniowym lub sałatce) i nie każdemu to się podoba. Dodaj kilka łyżek octu stołowego (9%) do wody, aż zacznie wrzeć. Ocet zneutralizuje zapach, ale nie wpłynie na smak jajka. Ocet pomaga również zapobiegać wyciekaniu białek w przypadku pękania skorupek jaj.
Niech skorupa pęknie!
Przed obieraniem jaj ostrożnie rozbij skorupki na całej powierzchni. Możesz nawet toczyć jajka między dłońmi lub na stole, lekko naciskając na skorupkę. Musisz „przełamać” cienką błonę między jajkiem a skorupką. Dzięki temu trikowi łatwo obrać jajko. Wspaniale jest obierać jajka na twardo pod bieżącą zimną wodą.
Kolejny sposób na łatwe czyszczenie
Po wyjęciu jajek na twardo z wrzącej wody natychmiast przełóż je do dużej miski i potrząśnij kilka razy, aby skorupki się rozbiły. Może to również „złamać” membranę. Następnie zalej jajka zimną, a jeszcze lepiej lodowatą wodą i odstaw na kilka minut. Te jajka będą doskonale czyste.
Ugotuj jajka w piekarniku
Czy wiesz, że w piekarniku możesz ugotować idealne jajka na twardo? W tym celu jajka włóż do żaroodpornych foremek na babeczki/muffiny i piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 30 minut. Po wyjęciu jaj z piekarnika pamiętaj o umieszczeniu ich w wodzie z lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Ta sztuczka pomaga, jeśli wszystkie palniki są zajęte i trzeba ugotować dużo jajek, na przykład na Wielkanoc. Jeżeli nie dysponujesz dużą liczbą małych foremek, z kilku warstw folii uformuj pasma o grubości palca i skręć je w kółka na stojaku. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i układamy na nich jajka.
Jak stopień wypieczenia jajka zależy od czasu gotowania (w minutach)
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jajka #lifehacks #lifehack #jajka na twardoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych