Jak prawidłowo dusić wątróbkę drobiową
Olga Siutkina 17 stycznia 2024 r
Jak dusić wątróbkę drobiową, aby zachować jej soczystość? Jak nie stracić dobroczynnych właściwości podczas gotowania? I jak nie przekroczyć granicy, po której delikatny produkt zamienia się w bawełnianą substancję?
Treść artykułu:
- Po co dusić wątróbkę drobiową?
- Wybór i przygotowanie produktu
- Podstawa smaku
- Jak wybrać właściwe przyprawy
- Jak zachować soczystość
- Jak długo gotować
- Jak określić gotowość
- Przygotowanie krok po kroku duszonej wątróbki drobiowej
Po co dusić wątrobę?
Wątroba to smaczne i zdrowe podroby, a duszenie to metoda gotowania, która pozwala zachować te właściwości w jak największym stopniu. Wiele osób woli po prostu usmażyć kawałki na oleju bez dodatkowych składników i przypraw. Ale to właśnie wtedy, gdy duszona jest wątróbka drobiowa, powstaje najdelikatniejszy sos, który można polać przystawką. A przyprawy wzbogacają smak, a nawet mogą zmienić podejście do tych podrobów tych, którzy jeszcze ich nie pokochali. Istnieje wiele sposobów i opcji duszenia wątroby, ale jak zawsze każde gotowanie zaczyna się od wyboru produktu.
Wybór i przygotowanie produktu
Kolor gładki brązowo-bordowy, bez plam
— główny wskaźnik świeżości wątroby drobiowej
Możesz dusić dowolną wątróbkę drobiową: schłodzoną lub mrożoną. Najważniejsze jest to, że podroby są wysokiej jakości.
Wybierając mrożoną wątrobę, należy zwrócić uwagę na okres przydatności do spożycia — nie dłużej niż 3 miesiące. Produkt ten nie stracił jeszcze swoich walorów kulinarnych i zdrowotnych.
Kolor — główny wskaźnik świeżości. Powinien być brązowy z bordowym odcieniem. Żadnych czerwonych i żółtych plam — mówią, że wątroba została zamrożona i oferują niewłaściwy produkt zgodny z reklamą. Jeśli są zielone plamy, oznacza to, że żółć dostała się do wątroby i po ugotowaniu będzie miała gorzki smak. A wątroba, która była zbyt jasna lub zbyt ciemna, najprawdopodobniej nie należała do najzdrowszego ptaka.
Powierzchnia świeżej, schłodzonej wątroby jest błyszcząca i wilgotna, a taca, w której leży, jest sucha.
Wysokiej jakości wątroba jest elastyczna. Jeśli go dotkniesz, nie będzie na nim żadnych wgnieceń. Zapraszamy do wąchania – świeża wątroba ma przyjemny, lekko słodki zapach.
Produkt mrożony posiada tylko jeden znak jakości — brak lodu śnieżnego. Jeżeli występują inne wady, zostaną one ujawnione dopiero po rozmrożeniu.
Nawiasem mówiąc, musisz prawidłowo rozmrozić wątróbkę drobiową: przenieś ją z zamrażarki na półkę w lodówce, a po rozmrożeniu wątroba będzie prawie tak świeża.
Przed gotowaniem połóż wątrobę na desce lub płaskim talerzu. Przejrzyj każdy kawałek, usuń pozostałą krew, wytnij żyły i tłuszcz. Nie ma potrzeby usuwania folii z wątróbki drobiowej. Jest bardzo cienki i nie będzie to działać czysto technicznie, ale w żaden sposób nie wpłynie na smak. Wystarczy opłukać każdy kawałek pod zimną wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Do duszenia wystarczy przeciąć wątrobę na pół, nie krojąc na zbyt małe kawałki.
Podstawa smaku
Sama wątróbka drobiowa jest produktem o dość jasnym smaku. Podczas duszenia z dodatkowymi składnikami, przyprawami i przyprawami ważne jest, aby nie przyćmić jego kruchości i oleistości. Warzywa i płynna baza sosu powinny delikatnie uzupełniać danie, a jednocześnie pełnić funkcję „sosu” do przystawki. A najważniejszym zadaniem jest umiejętność uchwycenia czasu jednoczesnej gotowości wszystkich składników. Wiele osób rozumie proces duszenia jako długie gotowanie. Ale absolutnie nie można tego zrobić z wątrobą!
Jak wybrać właściwe przyprawy
Pietruszka doskonale uzupełnia smak wątróbki drobiowej
Przyprawy i przyprawy mogą nadać produktowi dowolny charakter i narodowy posmak. Ważne jednak, aby nie bawić się zbytnio takimi eksperymentami i zachować smak głównego produktu, aby przyprawy go nie przyćmiły, ale podkreśliły.
Niewielka ilość przypraw – czosnku, bazylii, pietruszki, tymianku, curry, gałki muszkatołowej, imbiru, kolendry, liścia laurowego – doskonale uzupełni niepowtarzalny smak i aromat wątróbki drobiowej. Spróbuj dodać trochę ciemnego sosu sojowego podczas gotowania. — okaże się jeszcze jaśniejszy.
Ale pamiętaj: we wszystkim musi być umiar!
Jak zachować soczystość
Sucha, szara wątróbka drobiowa — martwa wątroba. Nie ma już w nim nic: żadnego smaku, żadnych witamin. Ale jaką przyjemność możemy uzyskać, jeśli odpowiednio przygotujemy podroby! Ponadto jest prawdziwą skarbnicą witamin, mikroelementów i żelaza.
Gwarantowane zachowanie smaku i korzyści — soczystość duszonej wątróbki drobiowej.
Jak długo gotować
Czas gotowania wątróbki drobiowej zależy od wielkości kawałków
Gotowość duszonej wątroby drobiowej najdokładniej określa temperatura wewnętrzna: powinna wynosić 72–73°C. Należy zmierzyć w grubszej części elementu. W takim przypadku wątroba może nadal pozostać różowa po przecięciu, najważniejsza jest temperatura.
Czas gotowania zależy od wielkości kawałków. Nie zapominaj, że zanim zaczniesz gotować, każdy kawałek musi być jeszcze smażony przez 2-3 minuty.
Jak określić gotowość
Jeśli nie masz termometru spożywczego, potraktuj czas jako wskazówkę: 2-3 minuty smażenia z każdej strony, następnie 10 minut gotowania na wolnym ogniu pod zamkniętą pokrywką.
Wprawnie można określić gotowość, zachowując jednocześnie soczystość, przecinając kawałek wątroby na środku w grubym miejscu. Po przekrojeniu produkt powinien pozostać lekko różowy, ale nie wydzielać posoki.
Przygotowanie krok po kroku duszonej wątróbki drobiowej
Najczęstszą rzeczą jest duszenie go w śmietanie lub śmietanie. To bardzo proste: po usmażeniu z cebulą na patelni zalewamy wszystko śmietaną lub śmietaną i gotujemy 10 minut pod zamkniętą pokrywką na średnim ogniu. Odejdźmy jednak trochę od klasyki i przygotujmy duszoną wątróbkę drobiową z przyprawami. Całkowity czas gotowania nie przekracza 20 minut. Doskonałe danie, jeśli jako dodatek podajesz gotowany ryż, ziemniaki lub makaron.
Duszona wątróbka drobiowa w sosie z puree ziemniaczanym
- 400 g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 1 łyżka. l. ghee
- 1/2 łyżeczki suszony majeranek
- 1/2 łyżeczki papryka w proszku
- 1/4 łyżeczki proszek czosnkowy
- 1/4 łyżeczki suszony tymianek
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1 łyżka. l. ocet jabłkowy
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- posiekana świeża natka pietruszki do podania
- Opłucz wątróbkę drobiową, osusz ją ręcznikiem papierowym, usuń żyłki i złogi tłuszczu.
- Wątrobę przekrój na pół i odłóż na talerz.
- Obierz cebulę do duszonej wątróbki drobiowej i pokrój w półpierścienie lub ćwiartki.
- Na patelni rozgrzej ghee i dodaj posiekaną cebulę. Gotuj przez 10 minut, często mieszając, aż będzie przezroczysty i lekko skarmelizowany.
- Dodaj wątróbkę drobiową do cebuli.
- Sól, pieprz, dodaj przyprawy. Delikatnie wymieszaj, aby przyprawy równomiernie się rozłożyły.
- Smaż wątrobę po 2-3 minuty z każdej strony, aż obie strony się zarumienią.
- Dodać bulion i ocet jabłkowy, przykryć rondelek i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut lub do momentu, aż najgrubszy kawałek osiągnie temperaturę wewnętrzną 73°C.
Podczas serwowania można posypać posiekaną natką pietruszki.
Przy okazji. Wątróbka drobiowa jest źródłem wielu mikroelementów: żelaza, witamin A i E, B12miedź i kwas foliowy. Dlatego ważne jest, aby prawidłowo go przygotować, aby zachować wszystkie zalety.
Uwaga dla właściciela. Ugotowaną duszoną wątróbkę drobiową można zamrozić. Przed użyciem podgrzać na patelni lub w piekarniku w niskiej temperaturze.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wątróbka drobiowa #wątróbka drobiowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych