Jak pozbyć się kaca? 10 najlepszych śniadań
Roman Ryżow 28 grudnia 2023 r(3)Dodaj do ulubionychUdział
Święta sylwestrowe tuż-tuż, co oznacza, że już niedługo czeka nas prawdziwy karnawał przyjęć w gronie znajomych, imprez firmowych, obiadów i biesiad rodzinnych. Koktajle, tańce, zabawa i szampan do rana, a następnego dnia trzeba iść do pracy lub odwiedzić ponownie. Brzmi znajomo? Skuteczne śniadanie na kaca sprawi, że poranek będzie udany, nawet jeśli wieczorem zjesz trochę za dużo i ledwo możesz podnieść głowę. Porozmawiajmy bardziej szczegółowo o tym, co ugotować i jakie produkty wybrać.
Treść artykułu:
- Rosół z kurczaka z jajkiem
- Płatki owsiane z miodem w powolnej kuchence
- Zielony smoothie
- Kiełbaski z sosem winnym i cebulowym
- Solanka rybna
- Zupa z kapusty kiszonej i kurczaka
- Haszysz
- Jajecznica z szynką, marynowaną ostrą papryką i natką pietruszki
- Chikhirtma
- Angielskie śniadanie
Być może jedną z najlepszych opcji śniadaniowych na kaca są płatki owsiane. Tylko nie bierz płatków błyskawicznych: tutaj nie pomogą. Spróbuj ugotować cienkie i lepkie płatki owsiane, dodaj mały kawałek masła, banana lub garść rodzynek, aby uzyskać więcej wartości odżywczych. Możesz także dodać miód.
Jeśli masz energię i czas, ugotuj niskotłuszczowy rosół z kurczaka. Można go po prostu pić na gorąco lub doprawiać makaronem lub jajkami. W razie potrzeby posyp danie świeżymi ziołami lub dodaj odrobinę ostrego sosu. Rosół można przygotować wcześniej, niekoniecznie dzień wcześniej, rozlać do pojemników i zamrozić – dobrze przechowuje się 2-3 miesiące.
Daniem na kaca, które z pewnością postawi Cię na nogi, jest khash. Gęsta i treściwa zupa mięsna, którą przygotowuje się przez kilka godzin. Tak się je na Kaukazie trzeciego dnia po weselu, kiedy nawet najbardziej wytrwali goście źle się czują. Prawdziwego chaszu nie można gotować w pośpiechu, jego przygotowanie planuje się tak, aby był gotowy rano. Dlatego zalecamy użycie multicookera.
Do zup na kaca zalicza się także chikhirtma, solanka, rybny potas z zalewą ogórkową i kiszoną kapustę.
Jajka sadzone z pomidorami lub gorąca szakshuka szybko uzupełnią Twoją energię, nawet jeśli impreza zakończyła się dopiero nad ranem. Dobrze, jeśli śniadanie jest pożywne, np. w stylu angielskim – z jajecznicą, bekonem, kiełbasą, fasolką itp. Swoją drogą w Niemczech i Austrii kaca woli się zwalczać kapustą kiszoną i kiełbaskami wieprzowymi, a w w Czechach każdy miłośnik piwa wie, jak ugotować „czosnek” to specjalna zupa z dużą ilością czosnku, smalcu i ziemniaków.
Co zrobić, jeśli w ogóle nie czujesz apetytu? Najważniejsze jest to, że nie musisz się zmuszać. Różnorodne koktajle są tutaj doskonałą opcją, ponieważ są lekkostrawne i bardzo szybkie w przygotowaniu. I chyba każdy wie o zaletach świeżych warzyw i owoców.
W naszej ofercie znajdziesz 10 przepisów na dania na kaca z całego świata. Wybierz według własnego gustu.
Rosół z kurczaka z jajkiem
Rosół z kurczaka z jajkami to danie, które pomoże zarówno na przeziębienie, jak i na kaca. Nie bez powodu taka żywność zawsze była uważana za leczniczą. Co więcej, jajko nie odgrywa tutaj drugorzędnej roli, ponieważ jest bogate w składniki odżywcze, a co za tym idzie, dodaje siły.
Rosół z kurczaka z jajkiem
Aby przygotować bulion na 6–Potrzebne 8 porcji:
- woda pitna – 3 l
- zupa z kurczaka lub szyjki z kurczaka, skrzydełka, tuszka z kurczaka – 1 kg
- udka z kurczaka – 800 g
- seler – 3 łodygi
- marchewka średniej wielkości – 1 szt.
- cebula średniej wielkości – 1 szt.
- korzeń małej pietruszki – 1 szt.
- tymianek i/lub pietruszka – 3–4 gałązki
- groszek ziele angielskie – 10 szt.
- pieprz czarny – 10 szt.
- liść laurowy – 1 szt.
- jajko (do podania) – 1 szt. na porcję
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Przygotuj bulion z kurczaka. Przede wszystkim obierz i umyj marchewki. Bez obierania umyj cebulę i przekrój ją na pół. Postaw patelnię na średnim ogniu i podgrzej.
- Przygotowane warzywa ułożyć na patelni (cebulą przekrojoną stroną do dołu) i piec na ciemnobrązowy kolor. Zdjąć z ognia. Grubo posiekaj seler i obrany korzeń pietruszki.
- Umyj kurczaka i uda i włóż do dużego rondla. Napełnij zimną wodą pitną i zagotuj na średnim ogniu. Usuń piankę łyżką cedzakową. Dodać wszystkie przygotowane warzywa, oba rodzaje pieprzu, liść laurowy i dusić na małym ogniu przez 1 godzinę.
- Wyjmij udka z bulionu i oddziel mięso od kości. Wróć do bulionu. Dodać pietruszkę i tymianek. Gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny. Odczekaj, aż bulion z kurczaka ostygnie i przecedź go przez kilka warstw gazy.
- Następnie najwygodniej jest przygotować bulion w porcjach. Do chochli lub rondla wlać tyle bulionu, ile potrzeba na porcję. W małej misce lekko ubij jajko.
- Gdy bulion się zagotuje, cienkim strumieniem wlewamy jajko, ciągle mieszając widelcem. Gotuj, aż płatki jajeczne się zetną, około 30 sekund. Bulion z jajkiem wlać do talerza, dodać sól i pieprz do smaku. Można podawać z kawałkami miąższu z udek kurczaka, posypanymi ziołami.
Pomocna wskazówka: Aby ułatwić usunięcie nadmiaru tłuszczu z bulionu, należy to zrobić. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i włożyć do lodówki. Po kilku godzinach na powierzchni bulionu utworzy się skórka z tłuszczu, którą wystarczy zebrać łyżką cedzakową.
Przy okazji: Nigdy nie pozwól, aby bulion z kurczaka mocno się zagotował, w przeciwnym razie stanie się mętny i nieestetyczny. Należy również dokładnie usunąć pianę, która może pojawić się nawet po dodaniu warzyw, przypraw i ziół. Pomoże to również uczynić bulion klarownym.
Płatki owsiane z miodem w powolnej kuchence
Płatki owsiane z miodem w powolnej kuchence to jedna z opcji przygotowania tego dania, a jest ona bardzo prosta i szybka. Zgadzam się, te cechy są szczególnie cenne rano po burzliwej imprezie, kiedy nie masz absolutnie energii. Aby owsianka była jeszcze zdrowsza, nie dodaliśmy cukru, ale trochę miodu.
Płatki owsiane z miodem w powolnej kuchence
Do przygotowania owsianki na 4 porcje potrzebujesz:
- śmietana 10% tłuszczu – 400 ml
- woda pitna – 150 ml
- płatki owsiane do gotowania – 150 g
- miód – 2 łyżki. l.
- masło – 15 g
- sól – na czubku noża
- Przygotuj wszystkie składniki na owsiankę i powolną kuchenkę. Do miski wlej wodę pitną. Ustawić temperaturę urządzenia w zakresie 160–170°C.
- Doprowadź wodę do wrzenia. Dodać płatki owsiane, zamknąć urządzenie i gotować około 5 minut. Dodać sól, miód i ciepłą śmietankę. Ponownie zagotuj.
- Do prawie gotowej owsianki dodajemy masło i mieszamy. Zamknij misę multicookera i gotuj przez 3 minuty. Pozostaw owsiankę w urządzeniu na kolejne 5 minut, a następnie podawaj.
Pomocna wskazówka: Zamiast śmietanki można użyć mleka roślinnego — płatki owsiane, kokosowe, migdałowe itp.
Przy okazji: Podczas gotowania płatków owsianych można dodać rodzynki, suszone morele, suszoną żurawinę lub inne suszone owoce. Cóż, przed podaniem posyp każdą porcję posiekanymi orzechami. Okaże się bardzo smaczne!
Zielony smoothie
Zielony koktajl jest tym, czego potrzebujesz, gdy nie masz siły i czasu na śniadanie. Napój składający się z warzyw i owoców szybko doładuje Cię energią i pomoże zregenerować siły po wczorajszym dniu.
Zielony smoothie
Do przygotowania smoothie na 4 porcje potrzebne będą:
- mleko owsiane – 2 szklanki
- zielone jabłka – 250 gr
- banan – 1 sztuka
- kiwi – 1 sztuka
- liście szczawiu – 50 gr
- sok z cytryny – 1 łyżka. l.
- Miód – 1 łyżka. l.
- liście melisy – 4 szt.
- Przygotuj liście szczawiu i melisy. Kiwi i banana pokroić na małe kawałki. W razie potrzeby obierz jabłka (opcjonalnie).
- Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Wlej smoothie do szklanek i podawaj.
Uwaga dla właściciela: Do przygotowania zielonego smoothie możesz użyć nie tylko mięty, ale także innych aromatycznych ziół. Spróbuj dodać bazylię lub estragon.
Przy okazji: Koktajle można słodzić nie tylko miodem, ale także naturalnymi syropami, np. syropami daktylowymi.
Kiełbaski z sosem winnym i cebulowym
Grillowane kiełbaski wędzone w połączeniu z sosem cebulowym to doskonałe, pożywne śniadanie, które pomoże szybko uzupełnić energię i przywrócić siły. Czego potrzebujesz po nadmiarze alkoholu.
Kiełbaski z sosem winnym i cebulowym
Aby przygotować kiełbaski dla 4–Potrzebne 6 porcji:
- kiełbasy wędzone – 900 g
- olej roślinny – 1 łyżka. l.
- puree ziemniaczane do podania
Do sosu:
- cebula czerwona (duża) – 6 szt.
- wino czerwone wytrawne – 1 kieliszek
- masło – 3–4 łyżki. l.
- brązowy cukier – 2 łyżki. l.
- czerwony ocet winny – 1 łyżka. l.
- tymianek – 1–3 gałązki (lub 1–3 szczypty suszonych)
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie. Usuń łodygi ze świeżego tymianku (nie będą tutaj potrzebne).
- Na sos rozpuść masło na patelni, dodaj cebulę, smaż na małym ogniu, mieszając, aż będzie miękka, nie pozwalając, aby zmieniła kolor, 15 minut.
- Zalewamy winem i octem, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem do smaku, dodajemy cukier. Mieszaj, doprowadzaj do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje, około 10 minut.
- Podczas przygotowywania sosu grilluj kiełbaski na natłuszczonej ruszcie lub patelni grillowej, aż będą chrupiące, często obracając, przez około 15 minut. Podawać z sosem i puree ziemniaczanym.
Uwaga dla właściciela: Oprócz puree ziemniaczanego, do kiełbasek doskonale nadaje się puree z korzenia selera lub batatów.
Przy okazji: Jako dodatek do dania można podać kapustę kiszoną doprawioną aromatycznym olejem roślinnym i cukrem.
Solanka rybna
Solanka rybna to złożona zupa wymagająca przemyślanego podejścia i odpowiednich składników. Rosół powinien być mocny i treściwy, dlatego do jego przygotowania potrzebne będą małe ryby. Oczywiście nie trafi do miszmaszu; zastąpi go szlachetniejszy sterlet i jesiotr. Jeśli zaś chodzi o niezbędny składnik zupy rybnej, czyli ogórki kiszone, to najlepiej wybierać dobre beczki, najlepiej domowe. Mieszankę przygotuj dzień wcześniej, bo rano po święcie nie chce Ci się wstawać do pieca.
Solanka rybna
Do przygotowania hodgepodge na 4 porcje potrzebujesz:
Na bulion:
- woda pitna – 2 l
- mała ryba – 600 g
- cebula – 2 szt.
- marchewki – 1 szt.
- korzeń pietruszki duży – 1 szt.
- pieprz czarny – 4 szt.
- liść laurowy – 1 szt.
Dla hodgepodge’a:
- filet ze sterleta lub jesiotra – 400 g
- cebula – 2 szt.
- ogórki kiszone – 2 szt.
- sok z cytryny – 3 łyżki. l.
- oliwki z pestkami – 12 szt.
- masło – 30 g
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki. l.
- mąka – 1,5 łyżki. l.
- kapary – 8 szt.
- natka pietruszki – 2 gałązki
- koperek – 2 gałązki
- cytryna do podania
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Przygotuj bulion do zupy rybnej. W tym celu grubo posiekaj cebulę, marchewkę i korzeń pietruszki i smaż na suchej patelni przez 3 minuty. Rybę oczyść, wypatrosz i dokładnie wypłucz.
- Rybę włóż do rondla i zalej wodą. Postaw na ogniu i zagotuj na dużym ogniu. Usuń piankę, dodaj smażone warzywa, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotuj przez 15 minut. na małym ogniu.
- Powstały bulion rybny odcedź do małego, czystego rondla przez gazę złożoną na cztery. Uważaj, aby nie dostały się do niego nawet najmniejsze kości.
- Filet ze sterleta lub jesiotra na solankę pokroić na porcje. Drobno posiekaj cebulę, ogórki…