Jak powstają tosty francuskie w domowych kuchniach na całym świecie i w restauracjach

Jak powstają tosty francuskie w domowych kuchniach na całym świecie i w restauracjach

Jak powstają tosty francuskie w domowych kuchniach na całym świecie i w restauracjach

Ksenia Woroncowa 26 czerwca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Redakcja na sam szczyt najsmaczniejszych śniadań (do serników i jajek w koszulce) dodała tosty francuskie. Opowiadamy Ci wszystkie najciekawsze rzeczy na temat tego prostego dania.

Tosty francuskie, tosty francuskie, grzanki

O czym będziemy rozmawiać w tym materiale:

  • Dlaczego tak kochamy tosty francuskie
  • Tosty francuskie nie pochodzą z Francji. Ale gdzie?
  • Jak zrobić tosty francuskie
  • O czym należy pamiętać przed zrobieniem tostów francuskich
  • Jak przygotowuje się tosty francuskie w restauracjach

Dlaczego tak kochamy tosty francuskie

Wszystko genialne jest proste. Tosty francuskie to danie należące do tej kategorii. Wystarczą cztery bardzo proste składniki, które z pewnością znajdziesz w każdej kuchni i maksymalnie 5-7 minut na przygotowanie jednej porcji. Oto proste, ale bardzo smaczne śniadanie gotowe. I pięknie ozdobione cukrem pudrem i świeżymi jagodami (np. letnimi truskawkami).

Tosty francuskie są uwielbiane i przygotowywane nie tylko w Europie. W Rosji dla wielu jest to danie z dzieciństwa. To wspaniały poranek, kiedy budzi Cię zapach chleba zapiekanego na maśle. I powoli jedz wspaniałe śniadanie, które przygotował ktoś inny.

Nie, tosty francuskie nie pochodzą z Francji.

Danie to nosi obecnie nazwę bólu perdu (pan-perdue), która jak na nasz gust nie jest najbardziej eufoniczna. Istnieje jednak legenda, że ​​autorem przepisu jest pewien amerykański szef kuchni Joseph French. W 1724 roku wymyślił bogaty, słodki tost śniadaniowy, który nazwał Toastem Francuskim – bez dodawania apostrofu. Celowo czy nie, w sumie to nie ma znaczenia, chociaż istnieje wersja, że ​​Francuzom brakowało wykształcenia. Tak czy inaczej, legenda jest najprawdopodobniej fikcją.

Jednak nawet bez tego korzenie przepisu sięgają dalej na południe Europy. Danie bardzo podobne do tostów francuskich istniało już w Cesarstwie Rzymskim – moczono też chleb w mieszance jajeczno-mlecznej i smażono na maśle.

Kulinarny termin „tosty francuskie” po raz pierwszy pojawił się w amerykańskiej Encyklopedii Żywności i Napojów z 1871 roku. Ale są też inne nazwy – chleb jajeczny, tost bombajski, tost cygański – a to tylko kilka. W Rosji tosty francuskie często nazywane są grzankami. Tosty francuskie są używane w krajach anglojęzycznych, ale we francuskim bólu perdu nie ma śladu pochodzenia przepisu: wyrażenie to dosłownie tłumaczy się jako „zagubiony chleb”. Stracone, ale uratowane, a nawet w jakiś sposób ulepszone.

Tosty francuskie przygotowywane są (bez przesady) na całym świecie.
Tosty francuskie przygotowywane są (bez przesady) na całym świecie.

Jak zrobić tosty francuskie

Francuska nazwa potrawy wyraźnie wskazuje: chleb musi być czerstwy. Oczywiście nie spleśniały, ale wysuszony. W ten sposób okazuje się nie tylko smaczniej, ale i bardziej świadomie – wobec produktów i domowej kuchni.

Zanim przejdziemy do klasycznego przepisu, zastrzegajmy, że tosty francuskie przygotowywane są na całym świecie, zatem opcji i odstępstw od klasyki jest mnóstwo. Na przykład w Hiszpanii torrijas przygotowuje się na Wielkanoc – w tym przepisie mleko najpierw podgrzewa się, następnie moczy się w nim chleb, a dopiero potem macza się w roztrzepanych jajkach i smaży na, uwaga, oliwie z oliwek. Podawać posypane cynamonem lub cukrem pudrem. W Turcji chleb smaży się także na oleju roślinnym, a także moczy w samych jajkach i podaje z dżemami. W krajach wschodnich robią niesłodzone tosty z bogatymi dodatkami i doprawiają je przyprawami. Jest też tost francuski z Hongkongu – z masłem orzechowym lub dżemem.

W Rosji trzymają się klasycznej receptury. I podają tosty na śniadanie. Aby zadowolić swoich bliskich wspaniałym daniem na początek dnia, przygotuj:

  • bochenek białego chleba – 1 szt.
  • jajka – 2 szt.
  • mleko – 400 ml
  • cukier – 50 g
  • masło – 50 g
  • cynamon – do smaku
  • sól do smaku
  • cukier puder do podania

Szczegółowy opis wszystkich etapów przygotowań można zobaczyć na naszej stronie internetowej, klikając link.

Krótko mówiąc, chleb należy pokroić na kromki o równej grubości. W głębokiej misce ubij jajka trzepaczką, dodaj mleko, sól, cukier, cynamon – i wszystko wymieszaj. W powstałej mieszance namoczyć chleb, jednocześnie rozgrzewając patelnię z masłem. Smażyć chleb na złoty kolor i przyjemnie pachnący.

Możesz dostosować słodkość tostu do swoich upodobań i podawać go z cukrem pudrem lub łyżeczką skondensowanego mleka, świeżymi jagodami lub nawet niesłodzonymi dodatkami, takimi jak ser. Nie powinieneś ograniczać swoich pragnień tylko dlatego, że zwyczajowo przygotowuje się francuskie tosty na słodko. Nawiasem mówiąc, szefowie kuchni również trzymają się ściśle określonych granic.

O czym należy pamiętać przed zrobieniem tostów francuskich

  • Można wybrać dowolny chleb. Idealnie brioche, ale nawet w Moskwie nie jest łatwo ją znaleźć. Zwykły pokrojony bochenek i chleb tostowy też się sprawdzą.
  • Grubość kromek chleba jest kwestią gustu.
  • Świeży chleb nadaje się również na tosty. Wystarczy zanurzyć go w mieszance jajeczno-mlecznej. Bezduszny – wytrzymaj dłużej.
  • Do mleka można dodać śmietanę, wtedy tosty będą miały delikatniejszy smak. A cukier trzcinowy zamiast zwykłego sprawi, że pieczeń będzie bardziej złocista.
  • Nie bój się eksperymentować z przyprawami: dodawaj wanilię, gałkę muszkatołową i cynamon w różnych ilościach. Dodaj odrobinę matchy dla koloru i smaku lub łyżkę zaparzonej kawy, użyj syropów.

Poeksperymentuj z podawaniem tostów francuskich i dodatków
Poeksperymentuj z podawaniem tostów francuskich i dodatków

Jak przygotowuje się tosty francuskie w restauracjach

Aby pomóc Ci zaplanować niedzielny brunch (z kimkolwiek, tylko z ropuchą), przyjrzeliśmy się menu popularnych moskiewskich restauracji i wybraliśmy te, które serwują tosty francuskie.

Przykładowo w specjalnym menu Lado brioszka smażona na maśle podawana jest z kremowym konfiturą. Saviv i My Bistro mają bardzo letnią propozycję – tosty francuskie z lodami. W pierwszym przypadku jest to chałwa, w drugim wanilia. Smaży brioszkę i podaje ją z płynną matchą (klasyczną zieloną).

W Grace Bistro przepis jest zbliżony do oryginału – złotobrązowe tosty ozdobione są cynamonem i jagodami. Jeśli lubisz sery, wybierz się do Eggsellent – ​​tosty robione są z lepkiego Camemberta i dżemu jagodowo-rozmarynowego. Równie niebanalnym daniem w menu Strelki jest tost francuski w formie kostki z sosem angielskim. W modnej berlińskiej kawiarni przygotowywany jest tost francuski z rogalika, podawany z musem estragonowym i jagodami. W Rebellion znajdziecie wersję z pieczoną gruszką na pomarańczowej brioszce. Krótko mówiąc, możliwości jest tak wiele, że aż przyprawia o zawrót głowy.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jakgotować #śniadania #tosty francuskie #grzankiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja