Jak pokroić łososia

Jak pokroić łososia

gastronomia 02 lipca 2014 r Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 15 minutPustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘCały łosoś – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Jednym ruchem wykonaj nacięcie na brzuchu od szyi do płetwy i wypatrosz rybę (najprawdopodobniej zostało to już zrobione w sklepie). Chwyć rybę za płetwę szyjną i odetnij głowę w okrąg pod kością skrzelową. Jeśli planujesz użyć główki do bulionu, usuń skrzela – sprawią, że rosół będzie gorzki.

Krok 2

Odetnij płetwę pod ogonem – ułatwi to oddzielenie fileta. Należy to zrobić poprzez przycięcie płetwy po obu stronach, aby powstałe wycięcie wyglądało jak trójkąt.

Krok 3

Oddziel żebra od kręgosłupa. Należy to zrobić jednym ruchem od wewnątrz. Przeciąć skórę i podzielić tuszę na dwie części. Podczas oddzielania kręgosłupa należy go trzymać ręcznikami papierowymi, aby nie zranić dłoni ostrymi kośćmi. Wygodniej jest usunąć pozostałe mięso z grzbietu widelcem.

Krok 4

Za pomocą długiego noża do filetowania odetnij filet od górnego rzędu kości kręgosłupa.

Krok 5

Oddziel kości od żeberek, odetnij folię i oddziel mięso (dobrze się marynuje) – możesz pomóc sobie palcem – w tym momencie powinno się rozdzielić jak samo.

Krok 6

Usuń kości z ogona z nachyleniem w stronę brzucha (w kierunku wzrostu kości). W takim przypadku musisz trzymać mięso ręką, aby nie rozerwać go wzdłuż włókien.

Krok 7

Oddziel skórę – w tym celu połóż filet skórą do dołu i trzymając skórę za ogon, lekko ją przytnij. Następnie na środku oddzielonego kawałka skóry wykonaj małe nacięcie, w które możesz włożyć palec.

Krok 8

Odciągnij skórę od głowy i jednocześnie przytnij ją na całej długości, zaczynając od ogona. Jest bardzo elastyczna i może się kilkukrotnie rozciągnąć. W takim przypadku nie można piłować nożem – należy wykonywać nacięcia jednym długim ruchem od „pięty” noża do czubka.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja