Jak pięknie pokroić i podać ananasa, żeby wszyscy go tylko chwalili
Olga Zacharowa 14 listopada 2023 r(2)Dodaj do ulubionychUdział
Piękne krojenie i serwowanie ananasa nie jest wcale trudne, jeśli wiesz, jak to zrobić. Następnie posiekany miąższ można grillować, sporządzać koktajle, dodawać do sałatek lub dań na ciepło, na przykład podczas smażenia wieprzowiny lub kurczaka. Postępuj zgodnie z naszymi radami, a wszystko się ułoży.
Treść materiału:
- Jak pięknie pokroić ananasa w pierścienieCo można ugotować, 2 przepisy
- Jak pięknie pokroić ananasa w plasterki. Co można ugotować, 2 przepisy
- Jak pięknie podać ananasa i czym wypełnić jego skórkę. Przepis na sałatkę ananasową
Przed pięknym pokrojeniem i podaniem ananasa należy go obrać. Jak to zrobić i jak prawidłowo pozbyć się skórki, przeczytaj tutaj.
WSKAZÓWKA: Obierając ananasa przed krojeniem, staraj się nie usuwać zbyt dużej ilości miąższu, ponieważ najsłodsza część owocu znajduje się najbliżej skórki.
Przed pokrojeniem usuń oczy. Można to zrobić na dwa sposoby: przeciąć każdy z osobna lub kilka na raz, przechodząc spiralnie od góry do dołu. Jeśli wybierzesz drugą metodę, wykorzystaj piękną i oryginalną konsystencję obranego ananasa podczas krojenia i serwowania.
Usuwanie oczu ananasa po spirali
Jak pokroić ananasa
Za pomocą specjalnego narzędzia pokrój ananasa w pierścienie
Po całkowitym usunięciu skórki musisz określić, jakiego rodzaju cięcia możesz się spodziewać. Jeśli chcesz mieć piękne, równe krążki ananasa do grillowania (na patelni) lub do ciast, wypieków i deserów, jak na przykład klasyczne ciasto ananasowe do góry nogami, nie ma potrzeby wstępnego krojenia owoców.
Jeśli istnieje specjalne narzędzie do wydrążania rdzenia, porównaj jego długość i wysokość ananasa. Jeśli owoc jest wysoki i gadżet nie może wyciąć całego rdzenia, przekrój ananasa na pół (wzdłuż równika) i wytnij rdzeń z każdej połówki. Jest twardy i nieco bardziej gorzki (gorący) niż reszta miąższu, ale jest jadalny, więc nie wyrzucaj go. Używaj do aromatyzowania wody, na przykład do przygotowania syropu cukrowego.
Narzędzie (gadżet) do usuwania rdzenia z ananasa
Po usunięciu rdzenia ananasa połóż owoc na boku i pokrój miąższ w pierścienie. Grubsze krążki nadają się do grillowania; cieńsze krążki lepiej nadają się do wypieków i deserów.
Pokrój ananasa w pierścienie i półpierścienie bez użycia specjalnego gadżetu
Jeśli nie ma specjalnego gadżetu do usuwania środka, możesz się bez niego obejść, krojąc ananasa w pierścienie lub półpierścienie. Ananasa pokroić w pierścienie, a następnie za pomocą małej metalowej foremki usunąć z każdego rdzeń. Jeśli nie masz formy, wytnij rdzeń ostrym małym nożem.
Aby pokroić ananasa w półpierścienie, przekrój ananasa wzdłuż na pół. Z każdej połówki wytnij rdzeń, wykonując dwa ukośne nacięcia po jednej i drugiej stronie rdzenia. To jak wycinanie trójkąta nożem szefa kuchni.
Po usunięciu rdzenia ananasa połóż owoc na boku i pokrój miąższ na półpierścienie.
Grillowane ananasy z pikantną przyprawą tropikalną
Grillowane ananasy z pikantną przyprawą
Aby przygotować 6 porcji przystawki lub przystawki z ananasa pokrojonego w pierścienie, potrzebujesz:
- 1 dojrzały ananas (około 1,5 kg)
Do przyprawienia:
- 2 cm świeży korzeń imbiru
- 800 ml soku pomarańczowego
- 1 czerwona papryczka chili
- 3–4 liście limonki kaffir
- 1 puszka liczi z puszki lub 300 g świeżych
- sól
- Do przyprawienia imbir obierz i pokrój w cienkie paski. Sok pomarańczowy wymieszać z imbirem i dusić na dużym ogniu do 200 ml.
- Usuń nasiona i błony z chili i pokrój w półpierścienie. Złóż liście limonki na pół wzdłuż i wyrwij łodygę – liście rozdzielą się na dwie połowy. Do soku pomarańczowego dodaj chilli i liście limonki, dodaj trochę soli i zredukuj o kolejne 50 ml. Zdjąć z ognia.
- Usuń skórę i nasiona ze świeżych liczi; Jeśli używasz puszek, nie jest wymagane wstępne przygotowanie. Miąższ liczi pokroić na ćwiartki. Do przyprawy dodać liczi i całkowicie ostudzić.
- Aby pięknie pokroić ananasa, odetnij górę i podstawę. Postaw ananasa pionowo i odetnij skórę dużym nożem szefa kuchni. Usuń oczy, pokrój ananasa w koła o grubości 1,5–2 cm. Usuń rdzeń.
- Rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywierającą, dodaj plasterki ananasa i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z przyprawami.
Kurczak z krążkami ananasa
Kurczak z ananasami
Aby przygotować 4 porcje gorącego dania z ananasem pokrojonym w krążki, potrzebujesz:
- 400-500 g miąższu ananasa, pokrojonego w krążki
- 4 średnie piersi z kurczaka
- 2 łyżki l. olej roślinny
- 2 łyżki l. skrobia kukurydziana
- różowy pieprz i zioła do serwowania
- sól
Na marynatę:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sos sojowy
- 2 łyżki brązowy cukier
- 2 łyżki sok z cytryny
- 1 łyżeczka musztarda
- 1 łyżka. l. ketchup
- Na marynatę sok pozostały po pokrojeniu ananasa wymieszać z czosnkiem, sosem sojowym, cukrem, sokiem z cytryny, musztardą i ketchupem, przepuścić przez prasę. Dokładnie wymieszaj marynatę.
- Lekko rozbij piersi z kurczaka i włóż je do pojemnika. Wlać marynatę i obrócić kilka razy. Upewnij się, że kurczak jest marynowany w całości. Zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Na dużej patelni grillowej rozgrzej połowę oleju roślinnego. Wyjmij kurczaka z marynaty, osusz go papierowym ręcznikiem i smaż przez 3 minuty z jednej strony. Przewróć ptaka na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
- Połóż filet z kurczaka na talerzu i wlej pozostały olej roślinny na patelnię. Ułożyć krążki ananasa i smażyć z obu stron nie dłużej niż 1 minutę.
- Na patelnię wlać pozostałą marynatę, dodać skrobię i sól, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i podgrzewać przez kolejną 1 minutę. Zdjąć z ognia, przelać do pojemnika i ubić widelcem.
- Na talerzach ułożyć kurczaka i ananasy, polać sosem ananasowym, posolić i posypać różowym pieprzem. Udekoruj posiekanymi ziołami.
Ananasa pokroić na kawałki o różnych kształtach
Kawałki lub kostki ananasa idealnie nadają się do sałatek, dań na ciepło, prostych przekąsek lub małych lekkich deserów. Długie kawałki („kolumny”) nadają się również jako przekąska, a także są potrzebne do ciast, wypieków i koktajli.
Aby pokroić miąższ ananasa na trójkątne lub długie kawałki, przekrój obranego ananasa na pół i każdą połówkę przekrój wzdłuż (pionowo) na dwie kolejne części. Rezultatem są cztery długie plasterki.
Każdą ćwiartkę ananasa ułóż na boku, jednym ruchem („pod kątem”) usuń rdzeń, odcinając go nożem szefa kuchni.
Następnie, w zależności od dalszego wykorzystania ananasa, pokrój przygotowany miąższ na trójkątne lub długie kawałki („kolumny”). Aby pokroić, pokrój każdy plasterek w pionowe paski. Z jednej ćwiartki zwykle można uzyskać 3-4 paski.
Aby pokroić w kostkę, najpierw pokrój ananasa w „kolumny”, a następnie pokrój każdy w kostkę.
Pizza z kurczakiem i plasterkami ananasa
Pizza z kurczakiem i ananasem
Do przygotowania 6-8 porcji pizzy z pokrojonym ananasem potrzebujesz:
Na ciasto na pizzę:
- 180 g mąki + do rozwałkowania ciasta
- 6 g suchych drożdży
- 130ml wody pitnej
- 4 łyżki l. oliwa z oliwek (70 g), najlepiej extra virgin
Do wypełnienia:
- 100 l cebuli
- 400 g filetu z kurczaka
- 300 g miąższu ananasa, pokrojonego na kawałki
- 150 g sera twardego topiącego się
- 2 łyżki l. sos pomidorowy (60 g)
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- Na ciasto na pizzę przesiej mąkę do miski. Dodać suche drożdże i ciepłą wodę. Dokładnie wymieszaj. Wlać 2 łyżki. l. oliwa z oliwek. Zagniataj ciasto przez 10 minut.
- Z ciasta uformuj kulę i włóż do dużej miski. Przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Objętość ciasta powinna się podwoić.
- Rozgrzej piekarnik do 210°C.
- Na wierzch pizzy pokrój cebulę w ćwiartki, a następnie w paski. Filet z kurczaka pokroić w małe paski.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej. Dodać cebulę i lekko smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodaj kurczaka. Mieszając, smażymy na średnim ogniu przez 7 minut. Pozwól ostygnąć.
- Odcedź ananasy na durszlaku. Zetrzyj ser na średniej tarce.
- Rozwałkuj ciasto na cienki okrągły placek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ułóż na blasze do pieczenia.
- Posmaruj płaski chleb sosem pomidorowym w spiralny sposób, zaczynając od środka koła.
- Ułóż kawałki kurczaka z cebulą, a następnie ananasami. Posyp pizzę startym serem i piecz przez 15 minut. Podawać gorzkie.
Szybka sałatka z kurczakiem i pikantnym ananasem pokrojonym w kostkę
Sałatka z kurczakiem i ananasem
Do przygotowania 8-10 porcji sałatki z pokrojonego w kostkę ananasa potrzebujesz:
- 1 dojrzały ananas (około 1 kg)
- 1 mała pęczek zielonej cebuli
- liście 2-3 gałązek kolendry
- skórka i sok z połowy cytryny
- 1 szczypta mielonego kminku
- 2 średnie piersi z kurczaka bez kości i skóry
- 1 szczypta mielonego cynamonu
- 1 szczypta świeżo zmielonego ziela angielskiego
- olej roślinny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Obierz ananasa i usuń rdzeń. Miąższ pokroić w kostkę o wymiarach około 1×1 cm.
- Grubo posiekaj cebulę. Wymieszaj z ananasem i posiekaną kolendrą. Dodać skórkę z limonki i kminek, doprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Lekko rozbij piersi i obtocz je w mieszance cynamonu, ziela angielskiego i soli.
- Smażyć na patelni na średnim ogniu z rozgrzanym olejem, aż będzie gotowe. Przełożyć na talerz, przykryć folią i odstawić na 10 minut, następnie pokroić w cienkie plasterki.
- Rozłóż mieszaninę ananasów na talerzach i ułóż pokrojone w plasterki filety. Podawaj danie natychmiast.
Jak pięknie zaprezentować pokrojony ananas
Skórka ananasa przekrojona na pół idealnie nadaje się do pięknej prezentacji. Po prostu nie kroj skórki na kawałki, ale „wybierz” tylko miąższ. Następnie pokroić na małe kawałki, wymieszać z jagodami i/lub drobno posiekanymi owocami i zawrócić. Skórkami ananasa można nadziewać także sałatki z krewetkami lub kurczakiem.
Aby uzyskać piękną prezentację, połówki ananasa nie muszą być uzupełniane innymi składnikami, wystarczy je odpowiednio pokroić. Jak to zrobić, zobacz nasz film.
Sałatka z kurczakiem, ananasami i orzechami włoskimi, podana w skórce ananasa
Sałatka z kurczakiem, ananasami i orzechami włoskimi
Do przygotowania 6 porcji sałatki ananasowej podanej w ananasie potrzebne będą:
- 1 dojrzały ananas (około 1 kg)
- 400 g gotowanej pulpy z kurczaka
- 5 łodyg zielonej cebuli
- pozostawia 4-5 gałązek kolendry
- 30-40 g orzechów włoskich łuskanych
- 4 łyżki l. majonez, lepszy niż domowy
- szczypta pieprzu cayenne
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Przygotuj ananasa na sałatkę. Odetnij „górę” z liśćmi poziomo. Ananasa przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą ostrego noża odetnij miąższ z dwóch połówek i pokrój w kostkę.
- Kurczaka do sałatki pokroić w kostkę wielkości ananasa.
- Posiekaj zieloną cebulę i liście kolendry.
- Prażymy orzechy włoskie na suchej patelni, aż zaczną pachnieć, 3 minuty. Posiekaj drobno.
- W misce wymieszaj kurczaka, ananasa, zioła i orzechy. Doprawić majonezem, solą i pieprzem.
- Sałatkę przełożyć na przygotowane połówki ananasa.
Jak i jak długo przechowywać posiekany ananas
Pokrojony ananas można łatwo przechowywać w lodówce…