Jak pić herbatę z koniakiem, korzyści i szkody dla organizmu

Jak pić herbatę z koniakiem, korzyści i szkody dla organizmu

Jak pić herbatę z koniakiem, korzyści i szkody dla organizmu

Ksenia Woroncowa 29 listopada 2023 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdział

Herbata z koniakiem to nie tylko napój o rozpoznawalnym aromacie i cierpkim posmaku, ale także dość popularny ludowy środek na bóle i przeziębienia. Podpowiadamy, w jakich przypadkach warto pić herbatę z koniakiem, jak najlepiej przygotować ten napój i jak wpływa on na Twoje zdrowie. Ostatnie pytanie zadaliśmy ekspertom.

Herbata z koniakiem i przyprawami

Treść materiału:

  • Czy można mieszać koniak z herbatą?
  • Korzyści i szkody herbaty z koniakiem, wpływ na zdrowie
  • Jak i kiedy pić herbatę z koniakiem
  • Sekrety parzenia herbaty z koniakiem
  • Ciekawe przepisy na herbatę z koniakiem

Czy można mieszać koniak z herbatą?

Połączenie herbaty i alkoholu nie jest niczym nowym. A mieszanka na bazie koniaku to niemal klasyka gastronomii. Znaną na Zachodzie alternatywą jest gorący grog, czyli rum mocno rozcieńczony herbatą lub gorącą słodką wodą. W Norwegii marynarze pili grog, aby chronić się przed przeziębieniami. Teraz jest bohaterem kart słupkowych, więc przepis jest znacznie bardziej złożony. Do grogu można dodać przyprawy i sok z cytrusów – limonki lub cytryny.

Historia herbaty z koniakiem w Rosji sięga połowy XIX wieku. Pachnący duet cieszył się popularnością wśród urzędników wojewódzkich. Jako bazę wybrali chińską czarną herbatę. Osoby bogatsze wolały dodawać rum do gorących napojów.

Oczywiście możesz mieszać koniak i herbatę, ale zanim to zrobisz, powinieneś dowiedzieć się, jakie są zalety i wady tego napoju.

Korzyści i szkody herbaty z koniakiem, wpływ na zdrowie

Wiele badań powiązało umiarkowane spożycie koniaku ze zmniejszonym ryzykiem śmierci z powodu choroby niedokrwiennej serca. Naukowcy tłumaczą to zawartością polifenoli w brandy winogronowej, a także jej zdolnością do rozszerzania naczyń krwionośnych. Niektóre związki zawarte w koniaku zmniejszają prawdopodobieństwo powstawania zakrzepów krwi i mają pozytywny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Herbata jest bogata w przeciwutleniacze, a dzięki wysokiej zawartości kofeiny rozgrzewa i orzeźwia. Jego spożycie pomaga obniżyć poziom cholesterolu, poprawić metabolizm i wyeliminować stany zapalne.

W medycynie alternatywnej herbatę z koniakiem wykorzystuje się do:

  • Przeziębienie, ponieważ napój pomaga rozgrzać się podczas dreszczy. Do herbaty z koniakiem dodaje się także cytrynę i miód.
  • Ból – ból głowy i ból zębów. Herbata z koniakiem rozszerza naczynia krwionośne, co łagodzi ataki bólu i skurcze.
  • Bezsenność. Należy powiedzieć, że herbata zawiera dużo kofeiny, dlatego jest bardziej orzeźwiająca niż uspokajająca i usypiająca. Skoncentruj się przede wszystkim na reakcji organizmu na napoje zawierające kofeinę.

Dietetyk kliniczny Irina Derkach nie popiera takich metod: „Jestem przeciwny regularnemu spożywaniu napojów alkoholowych, nawet w minimalnych dawkach. Zwłaszcza na leczenie. Podczas przeziębienia zwiększa się obciążenie układu detoksykacyjnego (endotoksyny, leki). Nawet niewielka ilość alkoholu spowoduje dodatkową pracę wątroby w najbardziej nieodpowiednim momencie. Według Iriny herbata z koniakiem nadaje się tylko na rozgrzewkę w przypadku ciężkiej hipotermii. Swoim klientom zaleca regularne stosowanie wywaru z dzikiej róży.

Endokrynolog, dietetyk i konsultant ds. zaburzeń odżywiania Irina Avchinnikova rozumie, dlaczego herbacie z koniakiem przypisuje się pozytywne właściwości. „Tak, istniały i będą tradycyjne metody. Musimy jednak zrozumieć, że alkohol nie jest nieszkodliwą historią. Dawka jest ważna. Łyżeczka to jedna historia, duże objętości to zupełnie inna historia. Rzeczywiście herbata z koniakiem ma właściwość rozszerzania naczyń krwionośnych. W ten sposób szybciej się rozgrzejemy i złagodzimy ból gardła. Nawiasem mówiąc, bóle głowy mogą mieć również pozytywny wpływ. Ale jako lekarz nie będę polecać takich środków” – mówi Irina i przypomina, że ​​nie ma bezpiecznych dawek alkoholu.

Smak herbaty z koniakiem może komplikować przyprawy, cytryna, miód
Smak herbaty z koniakiem może komplikować przyprawy, cytryna, miód

Głównym problemem herbaty z koniakiem jest zawartość alkoholu w napoju. Wiele wiadomo na temat niebezpieczeństw związanych z jego stosowaniem – niszczy wątrobę, prowadzi do problemów behawioralnych i ogranicza zdolności poznawcze oraz zwiększa ryzyko niektórych rodzajów nowotworów. Poza tym uzależnia. Wybierając więc herbatę z koniakiem jako lek na przeziębienie i ból, rozważ wszystkie za i przeciw. Rzeczywiście w wielu przypadkach ryzyko przewyższa korzyści.

Jak i kiedy pić herbatę z koniakiem

Lepiej pić herbatę z koniakiem świeżą i gorącą. Ten napój rozgrzeje Cię i zrelaksuje. Zaleca się dodać trochę koniaku: w klasycznym przepisie nie więcej niż 1-2 łyżeczki. Bardziej imponujące dawki mogą skutkować nadużywaniem alkoholu. Nie powinieneś też robić herbaty z koniakiem. Przygotuj napój w chwilach, gdy poczujesz, że złagodzi nieprzyjemny stan.

Herbata kalenicowa jest przeciwwskazana przy cukrzycy, nadciśnieniu i skłonnościach do alkoholizmu.

Sekrety parzenia herbaty z koniakiem

  • Większość przepisów wykorzystuje czarną herbatę. Wybierz dobrego Chińczyka lub Hindusa. Napój na bazie herbaty Darjeeling będzie miękki i mniej cierpki.
  • Zaparz herbatę zgodnie z zaleceniami dla konkretnej odmiany. Najczęściej klasyczną czarną herbatę przygotowuje się w ten sposób: czystą wodę podgrzewa się do temperatury 90-95 stopni (wystarczy doprowadzić do wrzenia i ostudzić przez trzy minuty), wlać liście herbaty i odstawić na 3 -5 minut.
  • Na filiżankę o pojemności 200 ml wystarczą 3 g herbaty.
  • Nie dodawaj za dużo koniaku do herbaty. Alkohol powinien komplikować smak i aromat, ale go nie przytłaczać.
  • Użyj cytryny i przypraw, takich jak goździki i cynamon.

Ciekawe przepisy na herbatę z koniakiem

Grog herbaciany z koniakiem

Składniki:

  • 6 g czarnej herbaty
  • 500 ml wody
  • 50 ml koniaku
  • laska cynamonu
  • 2 gwiazdki goździków
  • pół cytryny
  • sól lub miód do smaku

Metoda gotowania:

  1. Herbatę wlać do imbryka i dodać przyprawy.
  2. Zalej gorącą wodą i pozwól herbacie zaparzyć.
  3. Wyciśnij sok z połowy cytryny i wlej do herbaty.
  4. Dodaj cukier lub miód do smaku.
  5. Dodaj koniak i odczekaj minutę.
  6. Rozlać do filiżanek, przecedzić przez sitko.

Herbata cytrusowa z koniakiem

Składniki:

  • 40 ml koniaku
  • 75 ml gorącej czarnej herbaty
  • 30 ml syropu cukrowego
  • 15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • plasterek skórki pomarańczowej

Metoda gotowania:

Wszystkie płynne składniki wymieszać, przelać do filiżanki, udekorować skórką pomarańczową. Ten sam napój można podać schłodzony w szklance z lodem.

Herbata mleczna z koniakiem

Herbata mleczna z koniakiem
Herbata mleczna z koniakiem

Składniki:

  • 45 ml koniaku
  • 45 ml mleka
  • 90 ml gorącej czarnej herbaty
  • 14 ml syropu migdałowego

Metoda gotowania:

  1. Podgrzej mleko.
  2. Wymieszaj herbatę, mleko, koniak i syrop. Dokładnie wymieszaj.
  3. Podawać w filiżance lub przezroczystym szkle do gorących napojów. Ten sam napój można podawać schłodzony z lodem.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #koniak #jak przygotować #czarną herbatęPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja