Jak ozdobić dania na 8 marca: kwiaty z warzyw i serca z ciasta
Roman Ryżow 07 marca 2024 r
O czym porozmawiamy w artykule:
- Udekoruj kwiatami
- Róże
- Tulipany
- Stokrotki
- Kiery
- Jak ozdobić wypieki
- Świąteczna ósemka
Udekoruj kwiatami
Z czym najczęściej kojarzymy wiosnę? Oczywiście z kwiatami! To one wprowadzą atmosferę świętowania i udekorują nawet najprostsze danie. Róże i lilie z warzyw, stokrotki z wędlin i kalie z naleśników są odpowiednie dla każdego początkującego, nie tylko Michała Anioła.
Róże
Tak więc prawie wszystkie gęste warzywa i owoce nadają się do jadalnych kwiatów – ogórków, marchwi, buraków, pomidorów, a także jabłek, nektarynek itp. Co dziwne, początkującemu może być łatwiej zrobić różę niż aster. Wystarczy pokroić ogórka lub pomidora w cienkie półprzezroczyste plasterki, ułożyć je lekko na siebie i zwinąć w ciasny pączek – dekoracja gotowa! Jeśli planujesz róże z buraków lub marchwi, warzywa można piec w piekarniku do momentu ugotowania, najpierw zawinąć w folię lub lekko ugotować na wolnym ogniu, aż będą al dente. Niektórzy kucharze całkowicie rezygnują z obróbki cieplnej i po prostu moczą pokrojone w cienkie plasterki warzywa w zimnej, osolonej wodzie przez około 20 minut. Następnie kawałki układa się jeden na drugim w ten sam sposób w łańcuchu i zwija w pączek. Będziesz potrzebował wykałaczek, w przeciwnym razie kwiat może się rozpaść.
Jest inny sposób: za pomocą obieraczki do warzyw pokrój ogórki, daikon lub marchewkę w cienkie, długie paski, a następnie zwiń je. Aby taka róża wyglądała jak najbardziej naturalnie, „płatki” powinny być lekko wygięte na zewnątrz. Można to zrobić wygodnie za pomocą cienkich szczypiec kuchennych.
Tartaletki z truskawkami i malinami, fot.
Stosując ten sam algorytm, róże powstają z jabłek, brzoskwiń, nektarynek i innych owoców. Można nimi ozdobić słodkie ciasta, ciasta czy mini kanapki. Pamiętaj tylko, że jabłka szybko ciemnieją po przekrojeniu, dlatego należy je od razu lekko ugotować w syropie lub skropić sokiem z cytryny.
Biszkopt z brzoskwiniami, fot.
Nawiasem mówiąc, róże z lekko solonej czerwonej ryby lub kiełbasy wyglądają imponująco na świątecznym stole. Będą ozdabiać tartaletki oraz przekąski do ciast, wypieków i sałatek z owoców morza. Łososia lub pstrąga pokroić w cienkie, długie paski, zwinąć i lekko skropić sokiem z cytryny. Jeszcze łatwiej będzie kupić gotowe kawałki.
Możesz po prostu pokroić kiełbasę w cienkie kółka, złożyć je na pół i skręcić, tworząc pączek kwiatowy.
Tarta z gotowaną kiełbasą, fot.
Tulipany
Kolejny wiosenny kwiat, z którym nawet początkujący kucharze nie będą mieli trudności. Weź gęste, dojrzałe pomidory, najlepiej śmietankowe, i przekrój je w poprzek od dziobka, sięgając nożem do około połowy owocu. Następnie za pomocą łyżki usuń nasiona i sok i napełnij warzywo dowolnym nadzieniem. Może to być twardy ser z czosnkiem, twarożek z awokado, pasztet i suszone pomidory. Rezultatem jest delikatny, ledwo otwarty pączek kwiatowy.
Jednak tulipany nie muszą być nadziewane. Z małych pomidorów, jeśli przetniesz je w poprzek i zrobisz zygzakowate nacięcia na górze, wyjdą dwa otwarte kwiaty.
Pamiętaj, aby używać ostrego i cienkiego noża i starać się wybierać pomidory, które są gęste lub mają mniej soku. Tymi tulipanami udekoruj omlety lub jajecznicę. Okaże się jasne i smaczne.
Istnieje również prostsza opcja. Jajka ugotuj na twardo, bardzo ostrożnie obierz skorupki. Nie uszkadzając wiewiórki, cienkim nożem wykonaj nacięcie od ostrej krawędzi, a następnie przesuwaj nożem po okręgu, płynnym ruchem przypominającym falę lub ostrym ruchem przypominającym koronę.
Żółtko można pozostawić bez zmian lub środek kwiatu jaja można wypełnić ziarnami kukurydzy z puszki, czerwonym kawiorem lub pasztetem. Tak, przynajmniej z tym samym żółtkiem, ale zmieszanym np. z tuńczykiem z puszki we własnym soku. Na dnie pączka jajka możesz zrobić łodygę i liście z dużej pietruszki.
Stokrotki
Stokrotki kiełbasiane z jajkami wyglądają na talerzu jasno i świątecznie, a ich przygotowanie nie jest trudniejsze niż zwykła jajecznica. Wystarczy przeciąć długą kiełbasę wzdłuż, połówki ułożyć na desce przecięciem do góry, po bokach przyłożyć drewniane patyczki do szaszłyków, a następnie ostrym nożem często nacinać na całej długości. Szaszłyki będą tutaj służyć jako przystanki, więc nie martw się – kiełbasy nie przetniesz do końca.
Następnie połącz końce tworząc kwiatek i zabezpiecz wykałaczką. Ostatnim krokiem jest podgrzanie oleju roślinnego na małej patelni, dodanie kiełbasy stokrotkowej i umieszczenie żółtka na środku. Przykryj i gotuj przez 5–6 minut. Rezultat jest piękny i bardzo prosty, jak wszystko genialne.
Stokrotki kiełbaskowe, fot.
Nie uwierzysz, ale są jeszcze prostsze opcje biżuterii. Można np. pokroić wielokolorowe pomidorki koktajlowe w cienkie plasterki, a następnie ułożyć je na kanapce lub omlecie, lekko nachodząc na siebie – będą to kwiaty. Umieść w pobliżu łodygę lub gałązkę dowolnej zieleni, którą na pewno znajdziesz w lodówce przed świętami.
Kompozycję możesz uzupełnić zwykłym ketchupem lub majonezem – narysuj wzór, motyla lub serce. Nawiasem mówiąc, możesz całkowicie obejść się bez torebki z ciastem: po prostu przenieś sos do zwykłej plastikowej torby i odetnij małą końcówkę. Nawet dziecko, które chce przygotować mamie świąteczne śniadanie, poradzi sobie z tą dekoracją.
Omlet „Kwietna Łąka”
Kiery
Co zaskakujące, nawet najprostsze dania ze zwykłych produktów nabiorą świątecznego charakteru, jeśli zaserwujesz je w kształcie serca. Za pomocą specjalnej formy do pieczenia lub noża wytnij z chleba tostowego małe serca, posmaruj twarożkiem, a na wierzch połóż pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki, tak aby uzyskać dwie soczyste i piękne wiśnie. Połącz je gałązkami pietruszki, a dla uzupełnienia kompozycji dodaj do każdej kanapki mały listek świeżej mięty.
Za pomocą ostrego noża lub foremek do pieczenia można pokroić ogórki, paprykę i ser w serca, następnie nałożyć je na drewniany szpikulec i podawać z lekkim sosem jogurtowym naturalnym. Lub inna opcja – kiełbasę przekrój wzdłuż na pół i połącz połówki w kształcie serca, usmaż. Osobno ugotuj jajecznicę i wytnij serca wielkości kiełbaski. Zbierz śniadanie na dużym płaskim talerzu, udekoruj ziołami.
Jak ozdobić wypieki
Ciasto z ozdobą będzie prawdziwą ozdobą każdego świątecznego stołu. W tym przypadku możesz skorzystać z własnego, markowego przepisu na ciasto lub kupić gotowe ciasto – w tym przypadku nie ma to znaczenia. Wystarczy zostawić mały kawałek specjalnie do dekoracji, następnie cienko go rozwałkować i za pomocą specjalnych foremek lub ostrego noża wyciąć kontury kwiatów, serc, ósemki, a nawet liter na napis gratulacyjny. Rozsmarować na powierzchni ciasta, jakby lekko je dociskając, następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i piec jak zwykle.
Zapraszamy do przygotowania tradycyjnej focacci z wzorem kolorowych warzyw. Trzeba puścić wodze fantazji i „narysować” pejzaż lub martwą naturę z wykorzystaniem cienko pokrojonych w plasterki czerwonej cebuli, ziół, oliwek, kaparów, plasterków pomidorów czy orzechów.
Przed włożeniem focacci do piekarnika należy na powierzchnię ciasta ułożyć dekoracje, lekko docisnąć palcami i piec do zarumienienia. Pamiętaj tylko, że podczas obróbki cieplnej niektóre szczegóły „jadalnego obrazu” mogą przyciemnić się lub skurczyć.
Focaccia z kolorowymi warzywami, fot. „Mój magnes”
Świąteczna ósemka
„Mimoza» Lub „Bransoletka z granatów» można podawać w formie dużej, zdobionej wiosennie ósemki. Połóż dwie szklanki do góry dnem na talerzu i ułóż składniki warstwami, nie zapominając o posmarowaniu każdej warstwy majonezem. Włóż sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby nasiąkła, a przed podaniem zdejmij szklanki i udekoruj zieloną cebulką, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami lub kukurydzą z puszki.
Sałatka Mimosa na 8 marca, zdjęcie
Dowolny biszkopt można podawać w kształcie ósemki. A jeśli masz gotowe lub zakupione ciasta, złożenie deseru zajmie nie więcej niż 30 minut. Udekoruj wierzch winogronami, jagodami, słodyczami lub figurkami karmelowymi.
Świetną opcją jest rozpuszczenie tabliczki czekolady w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, a następnie za pomocą strzykawki do ciasta „narysuj” na kartce pergaminu kontury stokrotek, gwiazdek i serc. Gdy czekolada stwardnieje, elementy dekoracyjne łatwo oddzielą się od pergaminu. Użyj ich do dekoracji babeczek lub ciast z kremem.
Uwaga dla gospodyni
Do serwowania lepiej wybrać zwykłe talerze, bez wzoru. Dzięki temu Twoja kompozycja będzie wyglądać bardziej spójnie.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #8 marcaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych