Jak ozdobić ciasto miodowe w domu
Katarzyna Kapustina 28 grudnia 2023 r4,50 (2)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz
Jak udekorować ciasto miodowe w domu? To dość trudne zadanie, gdyż „Medovik” w odróżnieniu od wielu innych ciast zazwyczaj nie jest pokryty polewą czekoladową. W naszym materiale podpowiadamy, jaki wystrój możesz wykonać w domu.
Treść artykułu:
- Kruszonka i kakao
- Plaster miodu
- Marcepan lub mastyks
- Beza i pralina
- Owoce i jagody
- Jadalne złoto
- Prażone orzechy
- Kwiatowa dekoracja ciasta
- Dekoracja czekoladowa
Ciasto Miodowe to klasyka słodkich wypieków, które przy pomocy prostych technik dekorowania w domu można zamienić w prawdziwe dzieło sztuki. Oto kilka prostych i oryginalnych pomysłów na udekorowanie ciasta miodowego.
Kruszonka i kakao
Najprostszy sposób na dekorację „Ciasto Miodowe” – Chodzi o to, żeby posypać go okruszkami z pozostałych ciast. Zmiel je w blenderze, posmaruj ciasto ze wszystkich stron kremem i posyp bułką tartą.
Okruchy z pozostałych ciast
— najprostsza opcja dekoracji „Miód”
Aby projekt był ciekawszy, użyj proszku kakaowego i szablonów do ozdabiania wyrobów kawowych lub cukierniczych. Za ich pomocą można nanieść dowolne wzory na powierzchnię ciasta.
Wielkopostne ciasto miodowe
Plaster miodu
Jako dekoracja takiego ciasta kawałki plastra miodu lub ich imitacja gofrów, czekolady itp. będą wyglądać bardzo oryginalnie.
„Ciasto Miodowe” z imitacją plastra miodu z gofrów
Nie należy wycinać z nich równych kształtów: im bardziej chaotyczne i nierówne będą kawałki, tym efektowniej będzie wyglądało ciasto.
Marcepan lub mastyks
Łatwo jest zrobić figurki marcepanowe własnymi rękami
Możesz wykonać dowolne figury do dekoracji z marcepanu lub mastyksu „Miód”. Szczególnie istotne będą dekoracje w postaci pszczół lub plastrów miodu.
Beza i pralina
Te delikatne i chrupiące dekoracje można pięknie ułożyć na wierzchu ciasta.
Zwiewne bezy mogą stanowić samodzielny deser lub dekorację ciast
Ta opcja zadowoli prawdziwego łakomczucha.
Praliny
Beza
Owoce i jagody
Świeże jagody lub cienko pokrojone owoce nie tylko ozdobią Twoje ciasto, ale także dodadzą mu świeżości i lekkości.
Do dekoracji „Medovika” nadaje się prawie każdy owoc: pomarańcze, truskawki, kiwi, ananasy, persymony itp.
Możesz zrobić piękny „wieniec” owocowy wzdłuż krawędzi ciasta, ułożyć półksiężyc lub inną kompozycję z jagód.
Ciasto „Ciasto Miodowe” Specjalne
Ciasto miodowe
Jadalne złoto
Jeśli zależy Ci na luksusowej dekoracji, użyj jadalnego złota.
Złoto jadalne sprzedawane jest w postaci folii, płatków, brokatu i proszku
Jest to idealne rozwiązanie na specjalne okazje, takie jak ślub czy rocznica.
Prażone orzechy
Orzechy dobrze komponują się z miodem, dlatego nadają się również jako dekoracja ciasta miodowego.
Ciasto można udekorować całymi orzechami, siekanymi płatkami migdałów i orzechów laskowych
Użyj orzechów laskowych, włoskich, pekan, orzeszków ziemnych, pamiętaj tylko, aby najpierw je upiec.
Pełnoziarniste ciasto miodowe z kwaśną śmietaną
Kwiatowa dekoracja ciasta
Ciasto Twaróg „Miodowy” z dynią
Kwiaty są niewyczerpanym źródłem inspiracji przy dekorowaniu deserów! Co więcej, mogą być wykonane z różnych produktów.
Użyj kremu maślanego do tworzenia wzorów kwiatowych. Można nakładać go na ciasto miodowe za pomocą rękawa cukierniczego z różnymi nasadkami. Możesz pokolorować krem na różne kolory, używając barwników spożywczych, aby wystrój był bardziej żywy.
Do dekoracji ciasta używaj świeżych kwiatów, najlepiej półzamkniętych.
Ozdoby w postaci kwiatów można również wykonać z owoców i jagód, krojąc je na cienkie kawałki lub plasterki. Jednak świeże lub kandyzowane kwiaty, takie jak bratki, stokrotki czy nagietki, będą wyglądać wyjątkowo oryginalnie jako dekoracja. Rośliny można używać wyłącznie do dekoracji, ale lepiej szukać w sklepach jadalnych kwiatów. Dodadzą jasnych kolorów i fantazyjnych nut do Twoich wakacji i z pewnością zaskoczą Twoich gości.
Kandyzowane kwiaty
Dekoracja czekoladowa
Do tworzenia wzorów użyj roztopionej czekolady. Można narysować wzory bezpośrednio na torcie lub przygotować koronkę czekoladową – odrysować wzory na papierze do pieczenia, zamrozić, a następnie ostrożnie przenieść na ciasto. Można również użyć kawałków czekolady, po prostu zecierając czekoladę i posypując nią ciasto.
Kawałki czekolady można zrobić za pomocą tarki
— duży lub mały. Zaleca się schłodzenie czekolady przed użyciem.
Ale najprostszą opcją dekoracji czekoladowych jest użycie gotowych figurek czekoladowych, na przykład w postaci plastra miodu lub pszczół.
Ciasto czekoladowo-miodowe „Spartak”
„Ciasto Miodowe” na urodziny
Nie bój się eksperymentować z różnymi kombinacjami dekoracji i twórz własne, niepowtarzalne projekty swojego ciasta!
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasto miodowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych