Jak obrać awokado i co przydatnego zrobić z pestką

Jak obrać awokado i co przydatnego zrobić z pestką

Jak obrać awokado i co przydatnego zrobić z pestką

Olga Zacharowa 05 listopada 2022 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Koneserzy tego superfood wiedzą, jak obrać awokado, jak usunąć pestkę, wydobyć kremowy miąższ i pokroić. Dla nich nasz materiał stanie się niezawodną ściągawką, a filmik pomoże także początkującym fanom awokado umiejętnie sobie z tym poradzić. Z pewnością każdego zainteresuje informacja, jak za pomocą pestek awokado można zabarwić naturalne tkaniny lub przędzę na różowo. O tym też Ci powiemy.

Jak obrać awokadoJak obrać awokado

Treść materiału:

  • Jak przeciąć awokado na pół do obrania
  • Jak usunąć pestkę za pomocą noża i bez
  • Jak wykorzystać pestkę awokado Jak zamienić pestkę awokado w naturalny różowy barwnik
  • Jak obrać i pokroić awokado bez usuwania skórki
  • Jak usunąć wady z obranego awokado
  • Jak pokroić miąższ obranego awokado
  • Jak zapobiec brązowieniu miąższu obranego awokado z cytryną lub bez

Poznanie awokado zaczyna się w sklepie. Tam musisz wybrać go poprawnie, w zależności od celu użycia. Jeśli kupujesz awokado na kilka dni przed przygotowaniem i podaniem, kup owoc, który już dojrzał w domu, w papierowej torbie obok jabłka, kiwi lub banana, który wytwarza etylen. Gaz i torebka przyspieszą proces dojrzewania i pewnego dnia będziesz mieć w dłoniach dojrzałe awokado, które wystarczy obrać. Tutaj przydaje się wiedza zdobyta po przestudiowaniu naszego materiału.

Etapy obierania awokado

Awokado przekrój na pół

  1. Awokado umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Usuń łodygę, podnosząc ją nożem.
  2. Połóż awokado na desce do krojenia. Najlepiej podłożyć ręcznik pod owoc, aby zapobiec jego przesuwaniu się po desce.
  3. Trzymaj awokado mocno jedną ręką. Można go przytrzymać od góry, lekko naciskając palcami.
  4. Za pomocą małego noża do obierania powoli przekrój owoc na pół, przecinając miąższ aż do pestki, zaczynając od węższego końca awokado. Dla wygody możesz obracać awokado wokół własnej osi. Nie ma potrzeby używania dużego, ostrego noża; możesz zranić rękę.
  5. Teraz obróć dwie połówki awokado w różnych kierunkach, oddzielając je. Aby to zrobić, przytrzymaj awokado w dłoni i obróć drugą połowę drugą ręką.
  6. Oddziel połówki.

Usuwanie pestki awokado

Jeśli potrzebujesz teraz tylko połowy awokado, użyj połowy pestki. Pozostałą część smarujemy oliwą lub sokiem z cytryny i bez usuwania pestki wkładamy do lodówki na 1-2 dni. Uważa się, że pestka spowalnia proces psucia się awokado. Do przechowywania żywności używaj szczelnego pojemnika na żywność.

  1. Połóż połówkę awokado na ręczniku, tworząc z niego „gniazdo”.
  2. Przytrzymaj owoc w palcach i delikatnie uderz pestką ostrym małym nożem. Nóż powinien wejść w kość. Wyjmij go razem z kością. Metoda ta zależy od dojrzałości awokado, dokładności i siły uderzenia, dlatego nie zawsze jest odpowiednia (może być traumatyczna).
  3. Dla każdego jest prostszy i dostępny sposób: podnieść kość ostrym czubkiem łyżki i usunąć kamień.

Co ciekawe, pestka awokado jest tak duża, że ​​żadne dzikie zwierzę żyjące obecnie w Ameryce Południowej (ojczyźnie awokado) nie jest w stanie jej połknąć. Naukowcy sugerują, że rozmiar ten powstał w oczekiwaniu na rozprzestrzenianie się awokado przez duże zwierzęta roślinożerne, które już nie istnieją. Zatem awokado to nie tylko ukochany przez wielu owoc, ale także symbol ewolucyjnego anachronizmu.

Jak wykorzystać pestkę awokado

Nie musisz wyrzucać nasion, ale je wykiełkuj! Uprawa awokado z nasion to zabawne i edukacyjne doświadczenie, w którym „śmieci” okazują się początkiem nowego życia.

Rozpoczęcie kiełkowania awokado
Rozpoczęcie kiełkowania awokado

Aby wykiełkować, do czystej pestki awokado (wzdłuż „równika”) wkłada się 3-4 wykałaczki. Kość zanurza się w pojemniku z wodą tak, aby wykałaczki utrzymywały kość w zawieszeniu i nie była ona całkowicie zanurzona w wodzie. Następnie możesz zacząć czekać na pojawienie się kiełków. Zazwyczaj nasiona kiełkują w świetle słonecznym w ciągu 2-8 tygodni. Im starszy był owoc, tym mniejsze było prawdopodobieństwo, że nasiona wykiełkują. Po wykiełkowaniu roślina potrzebuje 10 do 15 lat, aby urosnąć na tyle, aby wydać owoce, ale ma to miejsce tylko w odpowiednich warunkach uprawy na zewnątrz. Ale w domu roślina awokado może nadal stać się cudowną rośliną domową, nawet bez owocowania.

Z pestek awokado możesz także zrobić wspaniały, delikatny, naturalny barwnik (porozmawiamy o tym poniżej) lub przygotować naturalny, domowy szampon lub peeling do twarzy.

Nie ma potrzeby używania pestek awokado wyłącznie do celów spożywczych. Pomysł jedzenia pestek awokado zaczął zyskiwać na popularności w mediach społecznościowych w 2016 roku, w dużej mierze dzięki wirusowemu filmowi pokazującemu, jak suszyć i mielić pestki. Entuzjaści zaczęli dodawać je rozgniecione do koktajli, mieszając je z innymi produktami spożywczymi, aby zamaskować ich gorzki smak.

Do tej pory nie przeprowadzono badań na ludziach, które wykazałyby korzyści zdrowotne spożywania pestek awokado, a bezpieczeństwo spożywania pestek nie zostało ocenione.

Jak zamienić pestkę awokado w naturalny barwnik

Dla tych, którzy lubią farbować tkaniny lub przędzę naturalnymi barwnikami (łuski cebuli, rabarbar, liście herbaty czy kawa), pestki awokado będą przyjemnym odkryciem. Ta kolorystyka nie zawiedzie miłośników pastelowych, szlachetnych tonów w stylu vintage. Sam proces jest prosty, a wynik jest zaskakująco piękny!

Jedną z magicznych cech awokado jest to, że jego nasiona zawierają garbniki, które utrwalają trwałość naturalnego barwnika i trwale wiążą go z włóknami, takimi jak bawełna. Głębia koloru zależy od ilości użytego barwnika i czasu pozostawienia tkaniny w roztworze barwnika. Na 400 g tkaniny lub włóczki potrzeba 4-5 pestek awokado. Im więcej nasion, tym bogatszy i głębszy kolor. Z pestek awokado można barwić nie tylko bawełnę, ale także koronki, tiul i len.

  1. Wypierz wstępnie i namocz tkaninę lub włóczkę w ciepłej wodzie. Musi być czysty, aby nic nie zakłócało kontaktu z barwnikiem. Materiał można pozostawić na noc, aby farba w przyszłości lepiej się wchłonęła. Wypłucz tkaninę i trzymaj ją wilgotną aż do farbowania.
  2. Napełnij pojemnik z barwnikiem taką ilością wody, aby całkowicie przykryła przygotowaną tkaninę lub przędzę. W pojemniku powinno pozostać wystarczająco dużo miejsca, aby tkanina lub przędza mogła swobodnie się poruszać.
  3. Delikatnie opłucz pestki awokado, usuwając wszelkie kawałki miąższu, które mogły do ​​nich przylgnąć.
  4. Przenieś całe nasiona do pojemnika; im więcej nasion, tym ciemniejszy kolor. Doprowadź wodę do delikatnego wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień do niskiego. Zagotuj wodę na małym ogniu, aż pestki awokado zaczną zmieniać kolor na różowy, a następnie ciemnobordowy. Zanim zmiana koloru wody stanie się zauważalna, może minąć 20–40 minut.
  5. Gdy roztwór barwnika wciąż się gotuje, zanurz w nim tkaninę lub przędzę. Gotować na ogniu 1-2 godziny (wszystko zależy od delikatności tkaniny lub składu przędzy). Następnie zdejmij pojemnik z ognia i pozostaw do zaparzenia na noc (co najmniej 6-8 godzin). Im dłużej tkanina będzie nasiąknięta barwnikiem, tym jaśniejsze będą odcienie różu.
  6. Gdy materiał osiągnie pożądany odcień, wyjmij go z pojemnika z barwnikiem. Wypłucz w ciepłej lub chłodnej wodzie z dodatkiem łagodnego mydła do tkanin i powieś do wyschnięcia. Wszystko!

Farbowanie tkanin za pomocą pestek awokado
Farbowanie tkanin za pomocą pestek awokado

WSKAZÓWKA: Powstały barwnik można stosować przez kilka dni, po czym płyn zacznie gęstnieć i spleśniać. Można ją dłużej przechowywać w lodówce, jednak zazwyczaj farbę używa się jednorazowo i następnie wylewa do kanalizacji.

Obierz awokado i posiekaj miąższ

  1. Dojrzałe awokado ma skórkę, którą można łatwo usunąć. Aby to zrobić, chwyć górną część skórki i oddziel ją od zielonego miąższu owocu. Możesz też po prostu wsunąć kciuk pod skórkę owocu, a następnie unieść, aby go usunąć. Jeśli owoc jest dojrzały, skórkę zwykle usuwa się w jednym kawałku. Jeśli na zielonym miąższu znajdują się ciemne obszary, po prostu je odetnij.
  2. Jeśli awokado jest trochę twarde, a mimo to zdecydujesz się go użyć, odetnij skórkę obieraczką do warzyw (nożem gospodyni).
  3. Jeśli chcesz pozostawić nienaruszoną skórkę z połowy awokado (do podania), weź awokado (bez pestki) w dłoń i łyżką wydrąż miąższ. Wyjmij i wybierz kawałki miąższu mniej więcej równej wielkości.
  4. W tym samym celu weź do ręki połówkę awokado (bez pestki) i małym nożem do obierania przetnij miąższ, nie przecinając skórki. Powinieneś skończyć z nacięciami w kształcie krzyża. Odwróć skórę i łyżką wydrąż posiekany miąższ.

Usuwanie wad z obranego awokado

Jak wspaniale wygląda czyste, dojrzałe, obrane awokado! Aby osiągnąć ideał, potrzeba bardzo niewiele wysiłku.

Jeśli po obraniu awokado zauważysz kilka drobnych brązowych kawałków lub małych wgłębień (nie mówimy o znacznym przebarwieniu przejrzałego awokado, które zmieniło się w papkę), po prostu delikatnie przetrzyj miąższ ręcznikiem papierowym.

Aby to zrobić, połóż obrane awokado przekrojoną stroną do dołu na desce do krojenia. Złóż ręcznik papierowy na pół i bardzo delikatnie potrzyj powierzchnię awokado, aby je wygładzić.

Pokrój obraną miąższ awokado

Awokado można pokroić na długie lub krótkie, cienkie plasterki, obracając połówkę awokado o 90° i przecinając wzdłuż krótszego boku.

Tak czy inaczej, jednym ruchem pokrój awokado od góry do dołu, tworząc równe plasterki na całej długości awokado.

Gdy awokado zostanie pokrojone w cienkie paski, delikatnie dociśnij owoc dłonią i obróć go, ale tylko w jedną stronę. Kawałki miąższu powinny naturalnie rozchodzić się w kierunku, w którym poruszasz ręką.

Aby podnieść i umieścić wentylator na talerzu, ostrożnie wsuń nóż szefa kuchni lub szpatułkę pod przygotowane awokado i unieś je. Ostrożnie przełóż owoce na nowy talerz.

Zapobiega ciemnieniu miąższu obranego awokado

Wkrótce po wystawieniu na działanie powietrza miąższ obranego awokado zaczyna się utleniać, więc jeśli nie zjesz awokado od razu, wyciśnij na miąższ świeży sok z cytryny lub limonki. Wiadomo, że kwas cytrynowy jest naturalnym konserwantem.

Już ugotowany miąższ awokado, taki jak guacamole, można również zabezpieczyć przed utlenianiem, zapobiegając kontaktowi powietrza z żywnością. W tym celu należy wziąć kawałek folii spożywczej i mocno docisnąć ją do produktu („w kontakcie”). Folia powinna ściśle przylegać do miski z obranym awokado, a pomiędzy nimi nie powinno być powietrza. Jeśli powierzchnia potrawy lekko się utleni (nic nie jest idealne), po prostu zeskrob górną, najcieńszą warstwę – wszystko pod spodem pozostanie jasnozielone!

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #awokadoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortować…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja