Jak obrać ananasa, aby nie był gorszy od profesjonalistów

Jak obrać ananasa, aby nie był gorszy od profesjonalistów

Jak obrać ananasa, aby nie był gorszy od profesjonalistów

Olga Zacharowa 25 grudnia 2023 r5.00(4)Dodaj do ulubionychUdział

Jak obrać ananasa? Podzielmy odpowiedź na to pytanie na kilka części. Najpierw wybierz dojrzałego ananasa. Następnie powiemy Ci jak obrać i co zrobić ze skórką i pozostałym miąższem. Zawsze staramy się gotować z jak najmniejszą ilością odpadów. Zachęcamy Cię do zrobienia tego samego.

Czyszczenie ananasaCzyszczenie ananasa

Treść materiału:

  • Jak wybrać ananasa?
  • Jak prawidłowo obrać ananasa?
  • Jak usunąć oczy» i zrobić to pięknie?
  • Jak dobrze wykorzystać resztki miąższu i skórki ananasa?

Jak wybrać dojrzałego ananasa

Kolor. Znajdź żółtego ananasa. Ananasy o zielonej skórce są zwykle niedojrzałe, natomiast ananasy o ciemnozłotej lub nawet pomarańczowej skórce są przejrzałe i nie są w najlepszej kondycji.

Aromat. Poczuj zapach spodu ananasa. Dojrzały ananas ma owocowy aromat, niedojrzały nie będzie miał żadnego zapachu. Aromat przejrzałego ananasa ma nutę octu.

Waga i twardość. Lekko wyciśnij ananasa. Dojrzały ananas będzie wydawał się ciężki ze względu na swój rozmiar i ustąpi, gdy go ściśniesz. Jeśli ananas jest twardy jak skała, dojrzewanie zajmie prawdopodobnie więcej czasu. Jeśli ananas jest miękki, oznacza to, że jest przejrzały.

Oto dojrzały i pachnący ananas w Twoich rękach. Czas to posprzątać.

Jak obrać ananasa

WSKAZÓWKA: Jeśli używasz plastikowej deski do krojenia, umieść pod nią ręcznik kuchenny, aby zapobiec przesuwaniu się deski podczas krojenia.

Zacznij obierać ananasa.

  1. Połóż ananasa na boku i odetnij jego górną część 1,5 cm poniżej miejsca, w którym zaczynają rosnąć liście. Dostaniesz koronę.
  2. Trzymaj ananasa na desce do krojenia niedominującą ręką i lekko zginaj palce, aby uniknąć ich przypadkowego skaleczenia. Za pomocą dużego noża szefa kuchni ostrożnie odetnij koronę.
  3. Odłóż koronę na bok. Dzięki niemu możesz wyhodować ananasa w domu lub ozdobić nim danie z owocami. Aby to zrobić, umieść koronę na środku naczynia, a wokół ułóż pokrojone ananasy i inne świeże owoce i jagody.
  4. Odetnij spód ananasa, aby owoce pozostały twarde. Odetnij około 1,5 cm. Teraz ananas będzie stał prosto i łatwiej będzie go obrać.
  5. Postaw ananasa pionowo na desce do krojenia i umieść nóż prostopadle do góry, w pobliżu górnej krawędzi. Nie ma znaczenia, który koniec ananasa będzie na górze.
  6. Ananasa przekrój od góry do dołu, aby usunąć pasek skóry. Powoli, ale zdecydowanie przesuwaj nóż do przodu i lekko do tyłu, pomagając mu przesuwać się wzdłuż ananasa. Spróbuj odciąć skórkę, nie usuwając zbyt dużej ilości miąższu ani nie wyciskając zbyt dużej ilości soku z ananasa. Grubość ciętej skórki nie powinna przekraczać 78 mm.
  7. Ponieważ ananas nie jest całkowicie prosty, ale lekko zakrzywiony u góry i u dołu, natnij skórę po naturalnym łuku.
  8. Obracając ananasa wokół własnej osi, odetnij skórkę od góry do dołu. Obierz całego ananasa. Nie wyrzucaj skórki!

Jak usunąć „oczy” podczas obierania ananasa

Po obraniu ananasa na całym owocu zobaczysz „oczy”. Rozmieszczone są wzdłuż pionowych, ukośnych linii, dzięki czemu łatwo je dostrzec. Nie jest jednak konieczne wycinanie oczu, ale mogą one być nieprzyjemnie kłujące.

Aby usunąć oczy, weź mały nóż do obierania i wykonaj dwa nacięcia pod kątem 45° nad i pod okiem. Wytnij go wraz z częścią miąższu.

Jeśli nie chcesz, aby ananas miał ukośne nacięcia, możesz użyć noża do obierania i odciąć każde oko z osobna. Pozwoli to zachować więcej miąższu, ale zajmie to więcej czasu.

Tak efektownie wygląda ananas po usunięciu oczu, jeśli przetnie się je spiralnie
Tak efektownie wygląda ananas po usunięciu oczu, jeśli przetnie się je spiralnie

Co zrobić ze skórką i pokrojonym miąższem

Z pokrojonej skórki ananasa przygotuj wodę ananasową.

  1. Skórkę włóż do rondelka i zalej wodą pitną.
  2. Dodaj 2Wrzucamy 3 laski cynamonu i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, gotujemy 2530 minut.
  3. Wyłącz ogień i pozostaw wodę ananasową na 30 minut.
  4. Odcedź bulion i wyrzuć ugotowaną skórkę.

Wodę ananasową można podawać ciepłą lub zimną, dosłodzić miodem lub dodać imbir. Można go również używać do moczenia ciastek, sporządzania syropu cukrowego, smoothie i koktajli.

Woda ananasowa z imbirem
Woda ananasowa z imbirem
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ananasPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja